Tratat complet de apicultura

Creat de edy, Decembrie 01, 2014, 12:18:19 AM

« precedentul - următorul »

SERBAN VASILICA

#60
Citat din: edy din Decembrie 09, 2014, 08:54:16 PM
...Celelalta matci din fam.de baza(productie) care nu depasesc acea varsta sunt lasate in continuare si vor fi schimbate dupa culesul de la salcam sau chiar inaitea inflorii acestuia.
Va salut domnule EDY. Spuneti va rog: ce metoda volositi ca sa schimbati matca la o fomilie, in timpul sezonului? Multumesc.

edy

Dar cum am spus mai sus,aceasta este metoda mea si ca orice metoda sau principiu ea nu elimina in mod definitiv o caracteristica negativa a fam.de albine precum roirea naturala-ci doar o indeparteaza sau ii limiteaza efectul contro-producent.

Este adevarat ca de-a lungul anilor am pierdut multe fam.de albine ,datorita climei aspre unde imi desfasor activitatea,datorita anilor nefavorevoli, dar si din causa erorii omenesti-"errare -human est" spun latinii,cine nu greseste nu invata din propriile greseli si nu poate merge mai departe.

Insa acele familii care se perdeau "pe strada" de-a lungul anilor -nu era din cauza metodelor mele mai bune sau mai putin bune. Cand mai toti apicultorii din jurul meu isi inlocuiau rasa de albine cu altele ,eram din putinii care continuau sa "lupte pe baricada" cu ligustica in conditii de clima total nefavorevole acestei rase,ca urmare a schimbarii climei si poluarii mediului inconjurator tot mai accentuata an dupa an.
Acele familii se pierdeau din cauza unei selectii serioase si durature,marele defect al albinei italiene.




"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

notificare: acele familii se perdeau din cauza LIPSEI unei selectii serioase si durature,maredele defect al albinei italiene.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

DAR despre aceasta va voi spune mai mult la cap.15.

schimbarea matcii in luna martie eu fac imediat,adica elimin matca batrana si las libera matca pe fagure ,ea fiind acceptata imediat. Insa in lunile urmatoare matca cu matca "batrana" fac un mic roi daca vad ca matca este inca prolofica,orfanuzez deci familia iar dupa 48 de ore introduc o noua matca in gabieta de plastic galbena cu putine albine insotitoare,nu mai mult de 4 ,inainte de a distruge eventualelel botci de salvare si restrangere a cuibului familie de baza la un maxim de 6-7 rame.
Sunt f.multe metode de introducere a matcilor, unele mai bune decat altele-un lucru este sigur-daca metoda noastra de introducere a functionat timp de multi ani,se poate intampla sa nu mai functioneze asa de bine in alti ani din motive de clima ,starea familie,rasa,prezenta de stupi cu alte rase de albine in raza noastra ,etc.-deci trebuie sa fim atenti cand schimbam un numar mare de matci.
Este de preferat atunci,de a schimba la cativa stupi, daca functioneaza bine metoda adoptata de noi,putem schimba si la ceilalti .
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

 Deci daca vrem sa facem multa miere avem o singura alternativa: a o lua "pe scurtatura",ce inseamna acest lucru?!
-odata plictisiti de rasa noastra locala ,o schimbam cu o alta care promite mult dar de care nu stim mai nimic,numai din auzite sau din ce am vazut pe la vre un vecin ,su you-tube,sau citit vreo carte.
Am vazut ca metoda noastra conteaza si nu prea.,caci clima este un factor decisiv, unica noastra sansa este de a avea albina brici,deci albina "ferrari"-exista aceasta albina??'

-Nu putem realiza recolte bogate an dupa an, fara a ne deplasa in pastoral si cu ce eforturi si cheltuieli,fara o baza melifera foarte buna-dar chiar daca avem toate aceste cu o martoaga nu se ajunge departe.
Totul pleaca de la producerea matcilor cu cel mai inalt grad de prolificitate,si am vazut cum, prin ce procedee si metode, totul pleaca de a ne cunoaste rasa noastra cel mai bine posibil si in orice moment,de a cunoaste ce fel de rase de albine sunt in zona noastra de stationar unde ne avem in special nuclleele de imperechere a matcilor noastre,de la cine cumparam aceste matci (toti care vand va vor spune ca matcile lor fac minuni dar sa nu credeti niciodata aceasta ).

Si totul pleaca IN A STI SA NE IMBUNATATIM D.P.D.VEDERE GENETIC rasa noastra locala.
Cat de util ar fi fost daca undeva pe la noi prin tara s-ar fi infiintat unele institutii care sa imbunatateasca rasa carpatica ,dar in mod serios nu doar cu vorbe cum au facut si italienii ,si sa furnizeze la toti apicultorii matci selectionate in mod serios.

n.b. nu demult am cumparat de la noi de la o statiune de crestere...a matcilor vreo 10 matci carpatice-finalul povestii ....acele matci nici una nu a supravietuit in noul an apicol,jumatate erau trantorite.....o dezamagire totala-asta nu se cheama statiune de cercetare....imi pare rau!!!




"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

D006

Mai edy tu faci un lucru bun aici dar ai face un lucru EXTRAORDINAR daca ne-ai invita la tine in stupina sau in stupina profesionistilor din preajma ta sa vedem pe viu tot ce postezi aici . Bineinteles deplasarea ar fi pe cheltuiala noastra.  Eu unul ti-as face si cinste .

edy

Iata de ce ,multi apicultori orbiti si de promisiunile unor rase din Occident au importat pe acestea in necunostinta de cauza,iar la primele mari culesuri aceste rase au dat rezultate f.bune se asteapta sa produca recolte mari an de an,sa dea Dumnezeu si sfantul Pietru,dar din pacate multi se vor cai amarnic de acesta decizie,atat timp cat nu cunosc extrem de bine rasa in cauza cu care lucreaza .,consecintele poluarii rasei noastre si nici nu au vreo experienta in campul selectiei albinelor.

Daca ligustica culege mai mult la floarea -soarelui aceasta este o sabie cu doua taisuri,de ce ?,cine nu stie -,ligustica este rasa de albine ca de altfel si alte rase occidentale care este in stare sa transforme orice picatura de nectar in puiet,in conditiile tarii noastre daca ea nu are rezerve puternice deasupra cuibului nu ajunge nici pana in februarie si moare de foame. Rezerve de hrana nu face nici jumatate fata de carpatica deci,trebuie sa intervenim cu turte ,dar nu in luna ianuarie cum se crede,poate fi prea tarziu,ci de la sfarsitul lunii octombrie ca ea sa se obisnueasca sa consume turta.
Acesta un singur exemplu,-iata cat este de important sa ne cunoastem cat de bine rasa cu care lucram.
A omite un element care ni se pare nesemnificativ poate face diferenta intre succes sau faliment.
Cum spun italienii. "a voi la scelta"!!!
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

bucovineanu

Citat din: edy din Decembrie 09, 2014, 08:54:16 PM
In luna martie cand "nivelez" familiile de albine ,multe din matcile fam.de baza care nu sunt corespunzatoare sau au depasit 20-24 de luni de viata in proportie de 30-40% ,vin inlocuite cu matcile din nucleele de imperechere.
De ce sa schimbam reginele in martie si sa nu le schimbam in toamna pe cele necorespunzatoare sau batrane? De ce sa iernam nucleele facand o cheltuiala in plus?

edy

Dragos,daca iti mai aduci aminte acum vreo doi ani cand scriam si eu pe acest site nea Batranul daca nu ma insel a vrut sa faca o lista cu cei care vroiau sa vin aici in Italia sa vada daca ceea ce scriu sunt povesti nemuritoare sau realitati. Cativa s-au inscris chiar, pana cand nu stiu mai cine a inceput sa ma atace pe privat si asa totul s-a dus pe apa ........
Ne vom auzi prin primavara anului 2015, si speram sa fim toti sanatosi si cu putere de munca in noul an ce vine ,pana atunci voi face tot posibilul sa pun cateva poze de la mica mea stupina(vreo 500 de stupi ) ca spiritele sa se mai raceasca asa nitel, dar pana atunci lasati-ma sa va mai povestesc ....ceva frumos la gura sobei.....povesti de iarna din Italia.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

Kiwi Bee

La 500 de stupi sau se ce nu 1000 sau chiar 2000 de ce nu se schimba toate reginele intrun interval de timp scurt?
De ce se lasa unele regine(....care merg bine....)? Nu se creaza probleme de lucrari?

Inteleg daca este vorba doar de citiva stupi de unde se va lua material genetic pt urmatoarea generatie de regine dar nu mai mult de 10 stupi si aceea dusi intro stupina izolata. Adica din cei 500 de stupi se iau 10(daca sint 10 care satisfac cerintele stuparului sau daca nu atunci poate mai putin de 10) si se duc intro alta stupina unde se vor face noile regine imperecheate cu trintorii din acei stupi. Deci la restul de 490 de stupi se va schimba regina.

Sau mai bine zis totul merge la modul de lucru al fiecaruia? Atunci mai putem vorbi de "asa se procedeaza la un numar mare de stupi"???

edy

 De ce schimbam matcile in martie?
- este cea mai buna perioada posibila,cand matca este acceptata 100%,familia de baza nu va roi deloc si va produce cu 50-70% mai multa miere-marfa decata daca matca in varsta de 20-24 de luni va vfi lasata in acea familie. Acesta metoda de cand o practic mi-a dat cele mai bune rezultate pe care un apicultor si le poate dori vreodata.

De ce iernam nuclee facand o cheltuiala in plus???
-nimic nu este o cheltuiala in plus cand in stupina noastra avem matci in orice moment disponibile si de o mare valoare,si dupa cum bine stim cel mai bun test pentru o matca de valoare este -trecerea iernii cu succes chiar si cu putine albine precum nucleul de imperechere.Cand va voi pune niste poze ve-ti intelege mai bine ce inseamna o astfel de matca ,de ce este in stare sa faca si cat de mare este valoarea sa. Personal astfel de matci testate (este una din test preliminare ) valoreaza cat 10-20 de matci imperecheate la sfarsitul-inceputul toamnei,deci merita tot efortul si energia noastra sa avem mereu primavara astfel de matci.
-cine are sute sau mii de stupi nu-si permite sa cumpere sau sa ierneze un numar asa de mare de matci,avem 5000 de stupi,cumparam 700-800 de matci primavara pe care le schimbam pe cele necorespunzatoare,si va asigur ca nu se creaza probleme de lucrari,cine isi permite poate sa-si schimbe toate matcile,ar fi ideal dar nu cunosc pe nimeni sa faca acest lucru,nu este convenabil.
-
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

concret; avem 5000 de stupi,deci cumparam 5000 de matci pe care le schimbam in luna martie ,aceste matci au un cost ,prindem un an apicol ca 2014,nu stiu cand ne vom scoate cheltuielile,daca anul este bun sa zicem  putem risca.A ierna 5000 de matci in nuclee de imperechere nu este o joaca de copii,sunt cheltuieli mari, si avantajele vor fi si mai mari.fiecare trebuie sa-si faca doua calcule matematice si sa puna pe cantar.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

Producerea de miere -marfa in conformitate cu normele U.E. nu este o treaba usoara,deoarece in comunitatea europeana sunt legii si normative care privesc sitrateaza foarte atent acest sector al agriculturii:apicultura, deoarece noi apicultorii producem ca produs de baza al activitatii noastre MIEREA DE ALBINE -deci un produs alimentar destinat consumului propriu.
Din aceste motive si nu numai,extragerea,prelucrarea,depozitarea si orice manovrare a acestui produs ca de altfel si a polenullui,laptisorului de matca(apllarnilul nu este f.bine recunoscut in Occident ,ci mai mult ca un produs de erboresterie si apiterapie) trebuie sa se faca in conditiile strict impuse de legea fiecarui stat membru al Comunitatii Europene.
Este interzisa cu desavarsire si vreau sa subliniez pentru toti apicultorii daca vreodata vor sa faca export cu produsele lor apicole,de folosirea in exploataraea fam.de albine a tuturor antibioticilor,produse chimice(si principii active) iin tratarea si combaterea varooa precum : Klartan,Taktic,Byrlane,Supona, acid oxalic pur doar apibioxal conform legilor in vigoare,amitraz pur.
si multe alte produse ce lasa rezidui in ceara si mierea de albine.
Sunt in schimb autorizate prin lege produsele destinate comb.varooa precum.
Apibioxal ce contine ac.oxalic ca principiu activ de 35,175 si 350gr., Apilife-var,Apistan,Apivar,Apiguard,custi pentru blocarea puietului,ac.formic in forma de gel -produsul Mqc(acesta este de vazut daca va fi recunoscut si autorizat).
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

 Sa nu mai vorbim de existenta laboratorului de extras si conditionat mierea care trebuie sa fie in mod obligatoriu in orice ferma apicola producatoare de miere-marfa(dar cred ca despre aceasta s-a mai vorbit).
Cine nu are posibilitatea de asi construi un astfel de laborator care este foarte,foarte scump va trebui sa apeleze la colegii sai pentru asi extrage miera( asa numita" smielatura ai terzi")-adica extragerea mierii la cei cu autorizatie de extragere acestui produs.
Personal si eu practic acest tip ai terzi deoarece nu-mi convine sa construiesc aici un laborator pe un pamant care nu este al meu,si cu un capital de ordinul zecilor de mii de euro-cine stie??
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

edy

Dar sa inchei si acest capitol la care voi mai face multe referiri, si anume producerea de miere-marfa in cantitati foarte mari este posibil si la noi in tara ,acolo unde baza melifera este mai slaba ,cum ? ,astfel,il putem numi decalogul mierii:

-crearea de stupine de maxim 40-50 de familii (a se citi cap. "trecerea la apicultura profesionista-crearea de stupine de 500 de stupi");
-schimbarea in proportie cat mai mare .chiar si de 50-70% a matcilor in luna martie numai cu matci care au trecut iarna in nucleele de imperechere sau mici roiuri,
-evitarea pe cat posibil a furtisagului si in mod special a derivei in stupina/-ele noastre,conditie esentiala pentru o productie constanta,deci atentie a cei care isi lasa stupii la cules in pavilioane de mare capacitate;
-cunoasterea deplina a rasei sau ibridului cu care lucram,o alta conditie esentiala, si continua selectie a aceteia in sensul incorporarii de noi caracteristici ereditare pozitive si durature (dar vom vorbi in alt capitol despre acesta),
-imbunatatirea continua a bazei noastre melifere prin plantarea in mod special de arbori si arbusti meliferi precum.salcamul ,salcamul japonez,evodia,tei,salcia, artar,paltin,gladita,etc;
-folosirea de metode noi si eficiente in exploatarea fam.noastre de albine,eliminand pe cat posibil tot ce nu este util,functional si eficient-apicultura cu cat este mai simpla cu atat va fi mai eficienta si productiva,complicandu-ne metodele nu vom face altceva sa ne complicam si mai mult viata,cu rezultate proaste si fara valoare in timp,
-schimbul de experienta intre apicultori cu rezultate foarte bune de-a lungul anilor cu metode valoroase poate constitui pentru multi apicultori chiar cu experienta o noua etapa decisiva pentru viitor,si in Romanaia sunt destui acestia precum D.ul Dan Puisoru,Dragos, etc.
-cum imi spunea un prieten  sir Keld Bransdtrup candva,apicultura trebuie sa fie o indeletnicire utila dar si placuta in acelasi timp,insa puctul nostru de forta sunt reginele,cu cat vom investi in calitatea  lor, cu atat succesul nostru va fi asigurat an dupa an,chiar si cand anii apicoli nu sunt favorabili. Deci a vorbi astazi de o apicultura moderna si avansata dar care avem in stupinele noastre de regine de proasta calitate ,nu putem pretinde prea mult.
-si la urma urmei sa fin onesti a produce miere -marfa mai multa decat de obicei intr-un an- nu ne schimba viata,a produce miere-marfa multa dar constant an dupa an ceva schimba.
Doar atunci se poate vorbi de un oarecare profit si ca din apicultura se poate si trai in conditiile actuale.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy