izolarea matcilor inainte de cules

Creat de rusu marius mircea, Ianuarie 18, 2021, 01:58:30 PM

« precedentul - următorul »

MirceaCalin

Citat din: rusu marius mircea din Februarie 20, 2021, 12:22:28 PM...uite ca incepe si aruncatul cu pietre...

Tizule, cu calm se poate duce o discutie fireasca si constructiva; daca aruncam cu...cuvinte si intram intr-o defensiva absurda dialogul isi pierde cel putin o parte...

rusu marius mircea

cu asta sunt perfect de acord. apicultorii posteaza videoclipuri cu ce fac in stupina lor. unii cu bune intentii, altii manipuleaza, sa zic asa ,sau sa faca rau. important este ca cei cu experienta, cum sunteti sa posteze din experienta lor diferite situatii intalnite in practica, pentru a invata unii de la altii.
marius

serban

Citat din: rusu marius mircea din Februarie 20, 2021, 10:53:02 AMdle Serban cam dupa cat timp este vizibil scaderea efectivului de albine dupa eliberarea matcii?
După circa 21 de zile se eliberează, matca ponteaza rapid câteva rame și când începe puietul se observa o depopulare. Nu brusc. Atunci consider eu ca e bine de ajutat cu rame cu puiet la ecluzionare și în diferite stadii, mai puțin ou, că are.
   Un alt beneficiu al izolării e ca se pot scoate ramele negre și date la topit. Astfel am făcut 45-50 kg de ceară. Am crescut minim 10 foi de familie. Eu extind doar cu foi.
   Mă consider începător, nu vreau sa dau lecții, spun ce am făcut eu și ce am observat.

serban

   Pe YouTube este multă informație dar trebuie discernământ și sa selectam informația corecta de aberații. ABC-ul apiculturii este în cărți.
   

Eugen B

Nu cred ca este rau sa incercam diverse metode.
Dar nu incercati pe multi stupi sa nu va para rau.
Eu va urmaresc discutile, dar conteaza mult motivul folosirii unei anumite metode

stefan1

Marius, nu lua ce a spus @bmdna ca o ofensa ci ca o incitare la o mai aprofundata documentare. Un foarte mare  matematician german a scos o singura cartulie care cuprindea multe teoreme matematice de o mare importanta, dar fara a demonstra vreuna. Un alt matematician si-a consacrat toata viata, scotand 24 de tratate in care demonstra teoremele primului.
  Daca vei cauta in cartile de apicultura despre prevenirea roitului nu vei gasi intre masuri izolarea matcii. Chiar si in discutiile de pe acest topic s-a mai spus ca e posibil ca si dupa izolarea matcii, unele familii sa incerce sa traga botci din ouale si larvele mici existente si deci mai trebuie la 7-10 zile dupa izolare verificate. Daca se lasa regina pe un fagur, acolo ar putea sa traga botci si sa intre in stare de roire in orice  perioada a izolarii. Dupa eliberare s-ar putea ca unele familii sa vrea sa-si schimbe reginele (uneori masiv) si uneori cu acea ocazie mai pot 'scapa' si cate un roi. Daca se trec cu bine toate aceste etape, e adevarat ca pericolul roirii ulterioare este foarte redus.
  Cat despre gratie la urdinis pentru impiedicarea roirii chiar e ultimul grad de a face apicultura. Si despre asta s-a mai discutat pe forum.
  Cum a spus si @Eugen B, nu e rau sa incerci diferite metode si sa tragi propriile concluzii inainte de a aplica masiv una din ele.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bucovineanu

Nu am incercat izolarea reginelor in acele izolatoare de la ucraineni. Sunt de parere ca s-ar preta daca in locatia respectiva exista un singur cules important, ex salcam. Riscul e asa cum spune si Stefan ca o mare parte dintre familii sa traga botci de salvare, feromonul de matca fiind slab perceput de catre albine. Mai exista pericolul ca regina, dupa ce s-a micsorat, sa incerce sa treaca prin acele fante, sa ramana blocata acolo si sa moara. La 7-8 zile dupa izolare e obligatoriu sa se distruga cu mare atentie toate botcile aparute pe rame. Mai exista riscul ca in perioada respectivului cules sa nu fie vreme prielnica si atunci toata perturbarea facuta in familii sa fie in zadar. Dupa eliberare regina nu incepe imediat ponta la turatie maxima, puiet care sa eclozeze nu mai exista si automat familia se va depopula. Am vorbit numai de riscuri. Daca vremea e favorabila si plantele de la care se asteapta culesul secreta bine nectar, productia de miere va fi substantial mai mare, decat la familiile la care nu s-au izolat reginele. Se poate incerca izolarea la o parte dintre familii, asa cum a spus Serban si sa se ajute cu puiet dupa eliberarea reginelor familiile respective. Se poate face comparatia intre cele doua loturi in ce priveste productia si redresarea, pentru sti daca operatiunea merita facuta si in alt an.

rusu marius mircea

sunt un apicultor amator, de wikend, nu traiesc din apicultura, aceasta fiind un hobi. sa zic asa inca nu mi-am gasit calea in apicultura. am 60 familii de albine 80% ME. de doi ai merg in pastoral la rapita si salcam si pe urma ma intorc acasa. nu pot sa stau langa albine deoarece merg la serviciu, si atunci vreau sa incerc variante.
tot ce spuneti dv este adevarat teoretic stiu aceste lucruri din mediul virtual.
tocmai de aceea am deschis acest topic, sa vad daca si altii practica aceste proceduri si confirma din proprie experienta aceste beneficii. ma refer la folosirea vremelnica a stupului cu doua matci si/sau izolarea matcilor inainte de un cules principal.
inca nu am facut nimic din ce discutam, dar mi-am propus sa incerc pe cativa stupi sa vad din proprie experienta ce iese. teoretic arata fantastic.
cand am vorbit de izolarea matcii n-am mai insirat toate beneficiile,  productie, tratament, etc
marius

rusu marius mircea

nu m-am suparat pe bdna, dar ma-m simtit putin ofensat de afirmatia lui. eu sunt in faza in care caut raspunsuri inainte de a experimenta si cineva ma ironizeaza. cu toate ca spune ca studiaza de cinci ani aceasta problema dar nu a pus-o in practica.
multumesc moderatorilor pentru bunele intentii
marius

serban

   Nu te supără pe colegul nostru. E bine intenționat. Cu el am discutat mult în privat despre această metodă și am primit sfaturi pertinente de fiecare dată.

Eugen B

dupa experimente putem/puteti posta aici. Dar trebuie tinut cont de toata stupina.
Sunt curios cum se comporta toata stupina pe parcursul anului, plusuri si minusuri
EU mergand la 3 culesuri salcam , tei, FS, toate in functie de vreme nu pot practica metoda respectiva, mai ales ca la multi stupi eu vad o munca titanica in asa ceva. Nu vreau sa ma gandesc daca nimeresti si sa nu fie cules.
Trebuie calculat tot, spus ca o prodctie mai buna, dar in loc sa produci cu 70 de stupi din 80, vei produce cu 30-35 , care va trebui sa ii ajuti dupa cu mancare, rame puiet etc. Deci nici productia dubla nu isi vad rostul la izolare.
Eu de obicei calculez bine si gandesc inainte sa iau anumite decizii.
Poate dupa cum zice domnul Vasile, ai un cules singur si e salcam , merita riscul ca dupa nu mai ai alte culesuri, dar teiul e la 3 saptamani dupa salcam si FS la 5 saptamani.
Eu cred ca o familie buna si pusa la punct va face productie si va ierna foarte bine.
Problema este ca nu putem controla vremea si secretia de nectar.
Apicultura cu privire la culesuri miere/polen este o loterie, nu poti fi sigur niciodata.

rusu marius mircea

din pacate asa este,
dar vedeti pe youtube apimer spune ca anul trecut in an slab a vandut 6 tone miere de la 60 stupi
de curiozitate dv ce productie ati avut?
marius

rusu marius mircea

el foloseste familii ajutatoare nu izoleaza matcile
marius

Eugen B

Eu nu discut productii , sunt ani si ani.
Cel putin eu nu cred asa ceva.
Dami si mie filmarea lui sa o vad
Multi oameni merg in mirajul imbogatirii cu stupii. Am auzit tot felul de povesti deja

rusu marius mircea

cauta pe youtube un interviu apis ines cu dan mirea, o discutie de 2 ore si- foarte interesant
marius