Romapis =Federatia Asociatiilor Apicole din Romania

Creat de viorel55, Octombrie 29, 2017, 04:15:48 PM

« precedentul - următorul »

viorel55

  Avand in vedere faptul ca administratorii acestui forum sunt apicultori,ca suntem singura organizatie a apicultorilor care,pe baza de voluntariat,inca mai  aparam interesele apicultorilor care functioneaza legal, deschid acest topic cu scopul de informare asupra unor activitati concrete pe care le desfasuram. As face apel la unitate si la intelegerea bunelor noastre intentii.
  Federatia ROMAPIS este infiintata in 2007(cand inca nu se discuta de PNA ) si de-a lungul anilor a avut o participare   activa la   discutarea actelor normative privind apicultura romaneasca de la MADR.Dar  rezultatele au fost modeste...pentru ca propunerile noastre nu au fost urmate de o sustinere masiva,cei mai multi apicultori stand "pe margine " fara a se implica,mai mult ,unora le place doar sa bage batul prin gard, sa-si etaleze orgoliile sau frustrarile.Din postarile mele anterioare,cat si din consultarea site-ului www. romapis.org puteti sa aflati o parte din activitatile  federatiei.

viorel55

Stimate apicultor,

Federația ROMAPIS vă propune următoarele teme prin acest newsletter:

1.Micul Dejun cu Miere 2017

2. Precizări de la ANZ privind aplicarea ordinului MADR nr. 251 din 24 iulie 2017 pentru aprobarea sistemului unitar de identificare a stupinelor și stupilor în anul 2017

3. Curs de apicultură ecologică


1.Micul Dejun cu Miere 2017

Ca și în anii trecuți, ROMAPIS-Federația Asociațiilor Apicole din România se implică în organizarea și desfășurarea acțiunii de promovare a mierii și apiculturii ,,Micul dejun cu miere", alături de partenerul nostru, Uniunea Cooperativelor Apicole din România, acțiune care se află în România la a patra ediție și se desfășoară simultan în mai multe state membre ale Uniunii Europene.

Ca de fiecare dată, în ce-a de-a treia zi de vineri a lunii noiembrie, adică, în anul acesta, 17.11.2017, partenerii noștri locali, reprezentanți ai organizațiilor care activează în domeniul apicol organizează întâlniri cu elevii din școli și/sau grădinițe. Se fac scurte prezentări pentru copii pe tema mierii, a apiculturii și a importanței acestora pentru mediul înconjurător urmate de distribuirea de miere și materiale promoționale. Acțiunea va fi mediatizată în teritoriu de către fiecare organizator local care va contacta și informa presa asupra evenimentului dar și pe plan național de către organizațiile care manageriază acțiunea.

Pentru a conferi un caracter unitar acestei acțiuni, organizatorii au convenit asupra cantității de 20 g de miere ce va fi oferită fiecărui copil, ambalată în caserole cu o machetă comună unică a capacului, care este cea din imaginea de mai jos:




Este invitată să participe împreună cu noi la această acțiune orice entitate implicată în apicultură: asociație, cooperativă, grup de producători, firmă, chiar și apicultori individuali și toți cei care au generozitatea să întreprindă ceva concret pentru copiii noștri, mai ales la sate, unde există cazuri, și nu puține, de copii care nu au simțit niciodată gustul mierii.
Pentru detalii în vederea participării vă rugam să ne contactați prin email la [email protected] sau telefonic la 0744823628.

2. Precizări de la ANZ privind aplicarea ordinului MADR nr. 251 din 24 iulie 2017 pentru aprobarea sistemului unitar de identificare a stupinelor și stupilor în anul 2017

Conform acestei reglementări, apicultorii au obligația să solicite alocarea codurilor de identificare a stupinelor până cel târziu la data de 31 octombrie a anului curent (art. 11). Cererea de alocare a codului de identificare a stupinei se înaintează la OJZ din județul unde se află amplasata vatra permanentă a stupinei, însoțită de copia actului de identitate (BI/CI/certificatului de înregistrare la oficiul registrului comerțului/certificatului de înregistrare fiscală - după caz) și copia adeverinței care atestă proprietatea și numărul familiilor de albine înscrise în registrul agricol la data solicitării acesteia, eliberată de consiliul local. Cererea se poate depune personal la sediul OJZ sau se poate trimite prin fax, email sau prin poșta cu confirmare de primire.
Articolul 7 al acestui ordin mai prevede și că: ,,Apicultorii transmit anual, în perioada 1 septembrie - 31 decembrie, la ANZ, prin OJZ, declarația pe propria răspundere cu numărul de stupi identificați pregătiți pentru iernare".
La solicitarea noastră, reprezentantul ANZ, doamna consilier Elena Hoară ne-a dat următoarele informații suplimentare:
Pentru anul 2017 se prelungește termenul de depunere al acestei cereri până la sfârșitul lunii ianuarie 2018.
Termenul limită pentru depunerea la OJZ a declarației pe propria răspundere cu numărul de stupi identificați pregătiți pentru iernare rămâne neschimbat.
Legea zootehniei, care urmează să fie modificată va prevedea sancțiuni foarte aspre în ce privește activitatea în apicultură pentru orice încălcare a reglementărilor în vigoare, printre care și acest ordin. ANZ își propune controale foarte stricte pe teren în 2018 și recomandă apicultorilor să își ia toate măsurile de informare și conformare pentru a evita aplicarea de sancțiuni.

Pentru a funcționa legal în anul 2018 și a putea beneficia de prevederile unor măsuri de sprijin ca PNA este foarte posibil ca la un moment dat să fiți în situația de a face dovada numărului de stupi deținut. Pentru a evita orice interpretare defavorabilă dvs. a prevederilor acestui ordin sau ale PNA vă recomandăm să solicitați de urgență adeverință pentru numărul de stupi declarat la consiliul local pe raza căruia este amplasată stupina apoi să solicitați codul de identificare a stupinei înainte de termenul limită. Aceeași recomandare o facem și pentru declararea numărului de stupi pregătiți pentru iernare. Deoarece trimiterea acestor documente se poate face prin email, deci într-o manieră la îndemâna oricui are acces la internet, vă recomandăm să nu amânați aceste demersuri.

Adresele de email ale OJZ sunt:

[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected] 
Nu uitați să atașați la cererea de alocare a codului stupinei și adeverința de la primărie și copia CI sau CUI. Puteți descărca de pe site-ul ROMAPIS formularul cererii de alocare a codului stupinei aici (format PDF) sau aici (format Word).

3. Curs de apicultură ecologică

Federația ROMAPIS anunță a doua ediție a unicului curs acreditat de apicultură ecologică din România, în colaborare cu partenerii noștri, firma Creative Business Management, în zilele de sâmbătă 18 și duminică, 20 noiembrie 2017, în București. Acest curs vine să umple un gol de informație în acest domeniu, unde există mai multe organisme de certificare și inspecție dar foarte puține oportunități de instruire. Pe baza experienței primei ediții a acestui curs ROMAPIS a conceput o serie de întrebări pe care le-a adresat celor 15 organisme de control aprobate de MADR deoarece în mai multe situații s-au constatat abordări diferite ale aceeași problematici de la un organism la altul. Întrebările noastre au fost:
Este posibil ca un apicultor să dețină concomitent o stupina certificată ecologic și una convențională? Daca da, care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească suplimentar pentru cea ecologică în acest caz?
Este posibil ca o stupină certificată ecologic să producă și miere convențională în situația în care pentru un anumit cules vegetația meliferă respectivă nu îndeplinește condițiile specifice apiculturii ecologice?
În ce condiții se poate considera producția de miere a unei stupine certificată ecologic ca fiind ecologică dacă în raza de zbor a albinelor există și culturi agricole melifere care nu sunt certificate ecologic?
Este parafinarea stupilor, ca metodă de protecție a lemnului, admisă în practica apicolă a stupinelor certificate ecologic?
Care sunt costurile pe care trebuie să le acopere un apicultor pentru serviciile prestate de firma dumneavoastră pentru certificare și pentru inspecție.
Răspunsurile la aceste întrebări le puteți afla în cadrul cursului nostru care se va desfășura în zilele de 18 și 19 octombrie 2017, structurat în 4 module: Procedura de certificare a unei stupine ecologice, Tehnici specifice în conversia stupinei, Valorificarea florei melifere în apicultura ecologică, Marketingul și vânzarea produselor apicole.
Detalii și înscrieri la: [email protected] sau la telefon 0743.183.353

romikele

Linkurile cu cererea de solicitare a codului de stupina nu sunt puse... daca mi le dati pe privat, le implementez eu...

viorel55


balasbebe


cristi6821


roi_ag

Eu am înțeles că se prelungește termenul de depunere al acestei cereri până la sfârșitul lunii ianuarie 2018.
Și Apicultorii transmit anual, în perioada 1 septembrie - 31 decembrie, la ANZ, prin OJZ, declarația pe propria răspundere cu numărul de stupi identificați pregătiți pentru iernare".

cristi6821

Eu inteleg ca declaratia pe proprie raspundere se depune pana la 31 decembrie, dar ca anul acesta se prelungeste termenul. Cererea se depune pana la 31 octombrie.

balasbebe

Citat din: cristi6821 din Octombrie 30, 2017, 03:59:30 PM
Maine se pare ca este ultima zi.
Eu am depus azi cererea si se atribuie numerele pe loc.
Termenul este pana in 31 ianuarie 2018, ASA CA AVETI TIMP


viorel55


bucovineanu

E foarte bine ca ati cerut informatia respectiva. Nu ar trebui sa fie un secret respectiva lista. Speram ca o sa primiti si raspunsul si o sa-l faceti public.


viorel55


viorel55

In ziua de 01 nov. a.c. o delegatie a Federatiei ROMAPIS si Uniunea  Cooperativelor Apicole a avut  o intalnire cu conducerea A.N.Z la sediul acesteia .S-a discutat ,timp de cca 2 ore,despre necesitatea  implicarii ANZ in elaborarea si aplicarea unui Program serios de SELECTIE SI AMELIORARE a ALBINEI  APIS MELIFERA CARPATICA,in baza Legii nr. 58/1994 pentru ratificarea Conventiei pentru  diversitate biologica, semnata la Rio de Janeiro la 5 iunie 1992.
Aceasta activitate este de competenta ANZ (face parte din fisa postului) si nu  inumararea stupilor !