Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

D006

  Samanta nu o trateaza "particularul " cu neo... , o cumperi deja tratata . App. cand discutam despre aceste substante sa vedem cine este Monsanto .  Poti sa risti sa cultivi si cu samanta netratata dar intai sa luati contact cu un nor de ratușcă . Aceasta problema se intalneste foarte mult in sud-estul Romaniei in fapt zona cu cea mai mare productie agricola din tara . In partea de vest este practic inexistenta asa ca acolo stuparii sunt mai norocaosi.

bmdna

Din pacate problema neonicotinoidelor confirma inca odata faptul ca noi ca popor avem niste conducatori care accepta ca tara noastra sa aiba in continuare un statut de colonie. Niciodata conducatorii nostril nu au pus in fata binele national, mai pe scurt sa ii fie bine omului care sta in societate la baza piramidei. Nu ma voi intinde prea mult. Am sa dau exemplul cu normele de poluare euro 3,4,5,6 si la cat o mai fi ajuns. Noi am fost mai draconici in respectarea acestor norme decat multe tari europene. Iata si acum este mai convenabil sa inscrii in circulatie o masina in Bulgaria. Cei care avem ceva ani ne aducem aminte ca atunci cand nu ne forta nimic era impusa de stat o norma ca nu se putea inmatricula o masina mai veche de 8 ani (erau si exceptii, de ex fundatii). In acelasi timp se permitea sa circule dacii de 30-40 de ani care poluau de sute de ori mai mult. De ce asta? Ca sa se vanda masini noi, produse de... ghiciti dumneavoastra.

Treaba cu neonicotinoidele e putin invers. Adica este evident ca sint daunatoare. Dar, din nou, in dispretul fata de binele omului din popor se pemite folosirea lor. In acelasi timp in tarile UE de rangul I (e trist dar adevarat) pe buna dreptate folosirea acestora este interzisa. Ce nu se spune e ca in mod sigur acestea afecteaza si omul. Eu am o pregatire care are oarecum legatura cu domeniul. Aceste otravuri sistemice se imprastie in toate organiele plantei. Nu numai in flori si nectar. Acvestea se duc, cu siguranta, si in seminte. Ce mai este daunator la ele este ca au asa un dar de a se concentra in corpul fiintelor. Daca presupunem ca am manca direct acele seminte de floarea soarelui recoltate dupa ce planta mama a fost tratata cu neonicotinoide, in corpun nostrum ar intra o anumita cantitate din aceste otravuri. Daca in schimb un porc ar fi hranit cu acele seminte si noi am manca din carnea respectiva, atunci am ingera o cantitate si mai mare de otrava. Si se poate si mai rau, Vaca sa fie hranita cu acele substante iar laptele sa fie dat la porci (cum se intampla pentru ca taranii n-au cui da laptele) iar porcii sa fie la randul lor mancati de om. Gradul de otravire este cu atat mai mare cu cat acea otrava a trecut prin mai multe corpuri. Apoi ne miram ca sint atatia oameni bolnavi.

Sa va mai spun o experienta proprie. Eu locuiesc acum la tara si mereu imi ieseau intr-un loc in casa furnici. Undeva de sub temelie. Au inceput sa iasa in primul an cand am lasat la rezerva vreo 4 faguri cu miere. Cand I-am pus la pastrare erau cam jumatate miere capacita, jumatate necapacita. Cand m-am uitat dupa un timp, furnicile au curatat complet mierea necapacita> fagurii erau perfect curati, mai era doar mierea necapacita. De atunci tot le-am dat cu un spray. Dispareau vreo 30 de zile dupa care iar apareau. M-am plans cuiva si mi-a zis ca are un praf minune, daca dau cu el dispar complet. Am venit acasa si am dat in calea lor cat pune un cardiac sare in mancare. Vreau sa spun ca peste maxim 10 minute nu mai era nici urma de furnica... . M-am uitat sa vad ce contine. Ati ghicit, un neonicotinoid: Imidacloprid. Si praful ala nu era imidacloprid pur. De fapt cea mai mare parte era un excipient, procentul de imidacloprid era de cateva procente, 2%. Si se mai intampla si ce spunea dl. Stefan, aceste insecticide au remanenta si in sol. Din pacate, in sol omoara mai mult insectele utile decat pe cele daunatoare, pentru ca daunatorii oricum sint obisnuiti sa fie agresati.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

stefan1

Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

oroles

Englezii nu mai au cosasi (acele insecte care sar prin iarba) din cauza pesticidelor. Au venit la noi vreo cativa entomologi impreuna cu cu Printul Charles, au vazut ca avem cosasi si alergau foarte incantati dupa ei.

Sa vedem de ce goana aceasta dupa tratarea cu neonicotinoide la noi:

Producem mult mai putin decat am putea produce. Avem o suprafata cultivata cu cereale mai mare decat multe state occidentale, insa scoatem productii semnificativ mai mici la ha. Cum agricultura este la noi este unul dintre "motoarele economiei" se incearca un compromis. In loc sa se investeasca in sisteme de irigatii (varianta scumpa) se investeste in seminte rezistente la seceta si in pesticide (varianta ieftina). Faramitarea proprietatii agricole este iarasi o cauza a slabei productii. Cei care inca isi lucreaza pamantul nu investesc nici macar in seminte. De irigatii nici nu mai vorbim. Se face agricultura de subzistenta si semisubzistenta. Cei  care isi dau pamantul la asociatii se duc si il fura pe cel caruia i-a arendat pamantul. Anul urmator pamantul nu ii mai este luat de catre arendator si cum nici proprietarul nu are chef sa il munceasca ramane parloaga. Parloagele contribuie mult la pretul ridicat al cerealelor. Impozitul mic aplicat pe terenuri il face pe taran sa nu isi munceasca pamantul. In plus taranul este refractar la noile tehnologii si idei. Pune porumb in loc sa isi diversifice productia. Nu pot sa nu remarc cum o groaza de consateni ai parintilor mei s-au amuzat teribil cand niste tineri din sat au plantat pe terenuri de peste un hectar nuci, capsuni, levantica si alte plante "neconventionale". Radeau ca prostii fara sa isi puna problema ca aia traiesc si scot profit de zeci de ori mai mult decat pe terenurile cultivate de ei cu porumb. Tara merge intr-un picior din cauza taranimii si imi asum aceasta afirmatie. Le place subzistenta si nemunca. Ca sa nu aiba surprize la alegeri, partidele au amanat aprobarea sanctiunilor pentru cei care nu isi lucreaza pamantul si nu il dau in arenda. Macar pe aceasta tema au fost discutii in Parlament, insa  protejarea proprietatii nici macar nu s-a pus in discutie. Bine ca modifica Codul Penal pentru protejarea celor corupti prin introducerea "arestului la domiciliu" si "eliberarea sub control judiciar" insa pentru protejarea micului intreprinzator nu se face nimic. De aceea suntem in Evul Mediu. Parerea mea e ca o simpla sanctiune a celor care nu isi muncesc pamantul aflat in proprietate ar genera o multime de schimbari benefice: s-ar reduce pretul la cereale (si implicit la lapte si carne), s-ar reduce pretul la terenuri agricole, s-ar comasa multe proprietati etc. Deh, scaderea in sondaje trebuie sa si-o asume si cineva...
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

D006

  Din surse neoficiale am aflat ca Romania are anul acesta cea mai mare productie recoltata la FS si porumb din UE. Va dati seama ca fara neonicotinoide nu se putea asa ceva.

oroles

Citat din: Dragos G. din Octombrie 12, 2015, 10:47:55 AM
  Din surse neoficiale am aflat ca Romania are anul acesta cea mai mare productie recoltata la FS si porumb din UE. Va dati seama ca fara neonicotinoide nu se putea asa ceva.
Suntem tara din UE cu suprafata cea mai mare de FS cultivata si cu productia cea mai mare de mai mult timp:

http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tag00109&plugin=1

http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tag00109&plugin=1

La capitolul porumb, cred totusi ca Germania si Polonia ne-au depasit. Eurostat nu precizeaza cat porumb s-a produs, precizeaza in general "cereale", aici intrand si grau, orz, porumb. Si sa nu uitam ca in spatiul extracomunitar avem doi giganti producatori de cereale: Rusia si Ucraina. Chiar sa fie asa cum sustii tu, stiu ca suntem la 60% fata de anul trecut productie de porumb. De aici am concluziona ca si germanii si polonezii au avut un an neproductiv.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

D006

La porumb a scazut productia deoarece si suprafața cultivata a scazut din cauza pretului mic astfel incat a devenit o productie mai putin rentabila .

dinupaltinis

Citat din: oroles din Octombrie 12, 2015, 10:29:58 AM
Englezii nu mai au cosasi (acele insecte care sar prin iarba) din cauza pesticidelor. Au venit la noi vreo cativa entomologi impreuna cu cu Printul Charles, au vazut ca avem cosasi si alergau foarte incantati dupa ei.

Sa vedem de ce goana aceasta dupa tratarea cu neonicotinoide la noi:

Producem mult mai putin decat am putea produce. Avem o suprafata cultivata cu cereale mai mare decat multe state occidentale, insa scoatem productii semnificativ mai mici la ha. Cum agricultura este la noi este unul dintre "motoarele economiei" se incearca un compromis. In loc sa se investeasca in sisteme de irigatii (varianta scumpa) se investeste in seminte rezistente la seceta si in pesticide (varianta ieftina). Faramitarea proprietatii agricole este iarasi o cauza a slabei productii. Cei care inca isi lucreaza pamantul nu investesc nici macar in seminte. De irigatii nici nu mai vorbim. Se face agricultura de subzistenta si semisubzistenta. Cei  care isi dau pamantul la asociatii se duc si il fura pe cel caruia i-a arendat pamantul. Anul urmator pamantul nu ii mai este luat de catre arendator si cum nici proprietarul nu are chef sa il munceasca ramane parloaga. Parloagele contribuie mult la pretul ridicat al cerealelor. Impozitul mic aplicat pe terenuri il face pe taran sa nu isi munceasca pamantul. In plus taranul este refractar la noile tehnologii si idei. Pune porumb in loc sa isi diversifice productia. Nu pot sa nu remarc cum o groaza de consateni ai parintilor mei s-au amuzat teribil cand niste tineri din sat au plantat pe terenuri de peste un hectar nuci, capsuni, levantica si alte plante "neconventionale". Radeau ca prostii fara sa isi puna problema ca aia traiesc si scot profit de zeci de ori mai mult decat pe terenurile cultivate de ei cu porumb. Tara merge intr-un picior din cauza taranimii si imi asum aceasta afirmatie. Le place subzistenta si nemunca. Ca sa nu aiba surprize la alegeri, partidele au amanat aprobarea sanctiunilor pentru cei care nu isi lucreaza pamantul si nu il dau in arenda. Macar pe aceasta tema au fost discutii in Parlament, insa  protejarea proprietatii nici macar nu s-a pus in discutie. Bine ca modifica Codul Penal pentru protejarea celor corupti prin introducerea "arestului la domiciliu" si "eliberarea sub control judiciar" insa pentru protejarea micului intreprinzator nu se face nimic. De aceea suntem in Evul Mediu. Parerea mea e ca o simpla sanctiune a celor care nu isi muncesc pamantul aflat in proprietate ar genera o multime de schimbari benefice: s-ar reduce pretul la cereale (si implicit la lapte si carne), s-ar reduce pretul la terenuri agricole, s-ar comasa multe proprietati etc. Deh, scaderea in sondaje trebuie sa si-o asume si cineva...
Deci dupa parerea dumitale nenorocitii astia de tarani care nu mai vor sa-si rupa oasele si sa-si bage pensiile si salariile in pamant,ca sa scoata aproape nimic,ar trebui bagati la bulau.Cum poti dumneata sa spui ca pretul la cereale este mare cand in primavara in jud.Timis era porumbul si graul 0,30-0,40 bani/kg si acuma la Caransebes este 0,80 de bani/kg.De ce nu incerci dumneata sa traiesti vreo 2,3 ani doar din munca pamantului si dupa aia sa-mi spui cati bani ai reusit sa pui in cont la banca.
Intotdeauna taranii au fost calificati ca:prosti,lenesi si hoti si mai nou evazionisti.Hai sa-i bagam in puscarie sau sa-i scoatem la munca cu jandarmi,mama lor de puturosi.
Cuvintele prietenoase sint ca un fagur de miere..(Prov.16.24)

vranceanul

#9398
"Tara merge intr-un picior din cauza taranimii si imi asum aceasta afirmatie. "  CHIAR ASA?, eu sant taran, cultiv pamantul, cresc animale ....stii tu cat costa muncile campului de la arat pana la recoltat?, iar la final cand trag linie ies pe minus ,  tu din ce categorie faci parte ?
Are omu* ceva in cap, doar nu se scarpina degeaba!

oroles

Citat din: dinupaltinis din Octombrie 12, 2015, 04:56:30 PM
Deci dupa parerea dumitale nenorocitii astia de tarani care nu mai vor sa-si rupa oasele si sa-si bage pensiile si salariile in pamant,ca sa scoata aproape nimic,ar trebui bagati la bulau.Cum poti dumneata sa spui ca pretul la cereale este mare cand in primavara in jud.Timis era porumbul si graul 0,30-0,40 bani/kg si acuma la Caransebes este 0,80 de bani/kg.De ce nu incerci dumneata sa traiesti vreo 2,3 ani doar din munca pamantului si dupa aia sa-mi spui cati bani ai reusit sa pui in cont la banca.
Intotdeauna taranii au fost calificati ca:prosti,lenesi si hoti si mai nou evazionisti.Hai sa-i bagam in puscarie sau sa-i scoatem la munca cu jandarmi,mama lor de puturosi.
Domnule @dinuplatinis, ma tem ca ati inteles gresit, ca de obicei. Sa o luam cu incetiniorul. Nu vad de unde se deduce din ce am scris ca ar trebui bagati la bulau?! Hai sa o luam logic si cu exemple. La bunicii mei in sat dupa evenimentele din 1989 oamenii duceau la camp circa 600-700 de vaci cu lapte. Astazi nu stiu daca sunt 80-100. E clar ca acesti tarani din ziua de astazi nu mai cresc animale si nu mai produc. Dupa unele standarde ar putea fi numiti "lenesi". Tot imediat dupa 1989 nu exista parloaga. Astazi, la undeva la 20-30% dintre ei lasa terenul parloaga dupa care intind mana la stat. Ia vedeti o analiza din 2013 poate va mai trezeste la realitate:
http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/ANALIZA++Impozitul+pe+terenul+nelucrat++un+mod+de+a+forta+proprietarul+sa+vanda+la+preturile+de+nimic+de+acum

Noroc ca statul s-a cam sesizat si a pus conditii la ajutoare sociale: sa nu ai pamant care poate fi muncit. In 90% din sate crasmele sunt pline.

Pretul cerealelor e prea mare si imi mentin opinia. Nu stiu de unde ati scos pretul acesta, insa credeti-ma ca aproape in fiecare duminica sunt in targ si ma informez cu privire la pretul cerealelor. La noi porumbul a scazut la 0.80-0.90 dupa ce acum trei saptamani a fost si 1.1-1.2 RON / kg (ca urmare a aparitiei pe piata a porumbului din aceasta recolta). Graul, orzul, orzoaica se da inca cu 1 RON, acelasi pret cu care s-a dat tot anul. Poate nu intelegeti ca pretul cerealelor este dat de mecanismul cerere/oferta. Daca oferta creste peste cerere si pretul ar scadea. In conditiile in care toata lumea si-ar munci pamantul, chiar si asa cu tehnologie invechita, productia ar fi mai mare si pretul ar scadea. Automat ar scadea si pretul la paine si pretul la carne etc. Si inca ceva! Agricultura pe care o practica taranul nu influenteaza pretul cerealelor. Eu nu am vazut taran cu porumbul in targ. Maine daca ma duc la poarta la un taran si cer o tona de porumb (o cantitate mica dupa standardele mele), 90% dintre tarani nu au de unde sa imi dea. Taranul are "prostul obicei" de a-si pune in hambare porumbul si de a-l da la animale. Isi mai face o mamaliga si mai vinde un porc / vitel si cam asta e participarea taranului la economie. Cam putin, nu? Ca sa nu mai spunem ca valoarea subventiilor primite depaseste cu mult impozitul platit de catre taran la stat. Si sa imi fie cu iertare, insa si comunele au nevoie de iluminat, si comunele au nevoie de investitii, si comunele au nevoie de educatie, si comunele au nevoie de medic etc. Toate astea costa bani. V-ati uitat vreodata pe bugetul unei comune? V-ati pus intrebarea de unde vin banii la comuna pentru: plata profesorilor, plata medicului, plata angajatilor din primarie, plata ajutoarelor sociale? Ma tem ca nu sunteti capabil de astfel de analize. Sunt de parere ca taranul ar trebui "incurajat" sa produca. Credeti-ma ca daca maine ma apuc serios de agricultura as fi un taran atipic. Si faptul ca practic apicultura arata ca nu sunt chiar asa departe de fenomen. Cu siguranta nu ma veti vedea prin bar si nici la prasit; cu siguranta nu m-ati vedea semanand si prasind porumb sau alte culturi "conventionale". Da, si cred ca as pune ceva in banca, la sfarsitul unui an agricol, chiar si de pe 50 de ari munciti. Asta daca nu se intampla sa ma "pradeze" cei pe care i-am mentionat mai sus. Va transmit ca mi-as fi dorit sa investesc mai mult in agricultura, insa cand vad "decaderea morala" a satelor, pe care dumneavoastra nu o vedeti, nu imi vine sa ma apuc. Pai cum sa ma apuc eu sa investesc in macar un hectar de nuci undeva departe intr-un loc nepazit, in conditiile in care mi-au taiat salcamul din gradina de la 100 de metri de casa si l-au furat intr-o singura noapte? Si nu cred ca erau  oraseni cei care au facut asta. La parintii mei in comuna anul acesta asociatiile au angajat paznici deoarece le furau productia aceeasi "oraseni". Problema e ca proprietatea asociatiilor este fragmentata in sute de parcele si trebuie sa faca de paza saracii paznici cu bicicleta. Va spun ca anul acesta au fost prinsi cei mai bogati oameni din sat la furat cu masinile si tractoarele. Sunt oameni care au magazine. ASTA E SATUL ROMANESC SI ASTA E REALITATEA! Daca vreti vorbim pe cifre si veti vedea ca am dreptate. Ma tem ca nu o sa va placa! Felicitari celor care muncesc pamantul si care realizeaza plusvaloare!

Si poate filmul de  mai jos va trezeste la realitate!

http://protvplus.ro/produs/romania-te-iubesc/video/2435-romania-te-iubesc-agricultura-romaneasca?page=4
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

oroles

Citat din: vranceanul din Octombrie 12, 2015, 05:55:42 PM
"Tara merge intr-un picior din cauza taranimii si imi asum aceasta afirmatie. "  CHIAR ASA?, eu sant taran, cultiv pamantul, cresc animale ....stii tu cat costa muncile campului de la arat pana la recoltat?, iar la final cand trag linie ies pe minus ,  tu din ce categorie faci parte ?


Eu fac parte din categoria celor care la final trag linie si le da cu plus. Ai vreo explicatie de ce ti-a dat cu minus? Ai primit subventii de la stat? Te rog sa raspunzi punctual.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

soricul

Cred ca se pune problema gresit si dreptatea este ipartita: inainte de 1989 erau vite la camp pentru ca nu erai lasat sa tai ( sacrifici) viteii, erau oameni pe camp petru ca erau obligati sa mearga pe mult sau pe putin. Acum nu te obliga nimeni sa muncesti gratis sau pe putin, daca nu muncesti si nu ai bani poti sa mori ca nu intereseaza pe nimeni, doar daca este an electoral.
Oamenii au fost invatati sa fie puturosi si datorita pomenilor de la stat. In Decembrie 89 s-a luptat pentru libertate si pentru capitalism, in capitalism preturile sunt stabilite de piata, daca nu ar fi cumparatori ar fi pretul mic, daca nu este marfa creste pretul.
"Viata eroilor,dintre toate,este cea mai mare lectie de umanitate pe care ne-o da istoria"

D006

  Ca taranii au probleme cu inteligenta e clar . Daca erau destepti , azi satul romanesc ar fi fost "boboc" . Stiti ca Romania are cei mai multi tarani din UE? stiti ca in Romania agricultura are cea mai mare pondere in PIB ??? Țăranul roman NU este lenes ! este doar retrograd in gandire ! si asta de cateva sute de ani ...

soricul

Citat din: Dragos G. din Octombrie 12, 2015, 07:16:03 PM
  Ca taranii au probleme cu inteligenta e clar . Daca erau destepti , azi satul romanesc ar fi fost "boboc" . Stiti ca Romania are cei mai multi tarani din UE? stiti ca in Romania agricultura are cea mai mare pondere in PIB ??? Țăranul roman NU este lenes ! este doar retrograd in gandire ! si asta de cateva sute de ani ...
Romania a ajuns o ruina, nu cred ca orasenii se pot mandri cu mai multa minte decat oamenii de la tara.
"Viata eroilor,dintre toate,este cea mai mare lectie de umanitate pe care ne-o da istoria"

oroles

Citat din: Dragos G. din Octombrie 12, 2015, 07:16:03 PM
  Ca taranii au probleme cu inteligenta e clar . Daca erau destepti , azi satul romanesc ar fi fost "boboc" . Stiti ca Romania are cei mai multi tarani din UE? stiti ca in Romania agricultura are cea mai mare pondere in PIB ??? Țăranul roman NU este lenes ! este doar retrograd in gandire ! si asta de cateva sute de ani ...
^:)^ =D>
Perfect de acord! Eu le-am zis "refractari la tehnologie si idei noi". Anul acesta am luat de la mama mea doi porci cu intentia de a-i creste pentru autoconsum. Mamei mele i-au mai ramas 5 de aceeasi varsta.  Se intampla prin mai. Cand i-am luat i-am cantarit si cel mai mare avea 12 kg si cel mai mic 9 kg. Vreo cativa "tarani" s-au uitat la ei si cu experienta lor au zis ca nu se fac de 100 de kg pana la Craciun. Am incercat sa pariez ca trec de 100 insa nu au vrut.  In prima luna am luat un sac de concentrate pentru porci care m-a costat 80 de lei (40 de kg). Mi-am dat seama ca era prea scump si dupa o discutie cu cineva de la Agricola Bacau am inteles ca reteta o pot face si eu si ies la aproape jumatate din pret. Am luat retete de furaj pentru porci crescuti in gospodarii casnice din Revista Ferma. Cum porumbul il aveam in gospodarie, am cumparat srot de soia (cel mai scump), grau, orz si srot de FS. Am facut la moara comunala amestecul si acum porcii mei aveau cu 20 de kg mai mult decat ai parintilor mei care le dadea porumb macinat cu tot cu stiulete la moara cu ciocanele (mentalitate comunista). Scroafa cea mare are 100 de kg deja, cea mica are 90 de kg. De atatia ani i-am spus tatalui meu ca nu se renteaza sa hranesti porcii cu ciucalau macinat, ca nu se ingrasa. La el e important sa ii mai ramana ceva porumb si pentru sobolani. Sta cu 1500 kg de graunte de anul trecut si acum in hambar. Daca ii hranea cum trebuie, acum erau cat si ai mei. Singurele raspunsuri au fost: "Ma inveti pe mine crescut la tara cum se cresc porcii?" Vecina mea care cand mi-am luat eu porcii si-a luat si ea unul dublu fata de ai mei (de cel putin 25 de kg). Acum doua saptamani scroafa mea cea mare ii depasise porcul la greutate. Ea il hranise cu tarate de grau, spunea ea "pentru a nu se face sunca groasa". Eu as fi spus ca l-a hranit asa pentru ca taratele sunt ieftine. Nu mai spun ca hranirea cu tarate accelereaza tranzitul intestinal, porcul nu ia in greutate si da de lucru veterinarului. Vreau sa spun ca vazand poze cu porcii mei, tatal meu mi-a cerut reteta si m-a rugat sa ii cumpar cerealele necesare pentru furaj. Vecina a venit si ea si mi-a zis sa ii dau si ei reteta. Inca vreo doua cunostinte "tarani" (unul dintre ei traieste din cresterea animalelor si desi nu are pensie, are o suma din patru cifre pe cont) au venit si ei sa ceara reteta. Le-o dau pentru ca stiu ca asa incepe "dezghetul".

Singura mandrie a tatalui meu a ramas doi porci de anul trecut care au peste 140 de kg. I-am mai terfelit din mandrie cand i-am zis ca acei porci ar trebui sa fie in frigider sau mancati deja. In total are 17 porci. Sper sa inteleaga ca in cantitate si calitate sta profitul.

PS: Nu sunt specialist in crescutul porcilor, insa daca vreau pot face mai bine agricultura decat 90% din tarani. Am acea mentalitate pe care 90% din tarani nu o au. Imi dau seama ca nimic nu poate fi lasat la voia intamplarii si ca pot invata de la cei mai buni. Sincer il apreciez mult pe Dragos si vad ca munceste mult. Chiar daca e doctor creste porci (vietnamezi am vazut), face vin, pune pomi si nu sta la "mila statului". Multi tarani chiar asta fac...
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani