Miere amara

Creat de stefan1, Aprilie 21, 2019, 06:45:56 AM

« precedentul - următorul »

stefan1

  Exista mai multe plante care dau o miere cu un gust amarui.
  Iarba-neagra (Calluna) da acea miere inchisa la culoare, gelatinoasa, dar cu un gust amarui. Se stie ca aceasta miere contine ceva mai multa apa si de aceea e predispusa la fermentare. Cei care o produc, uneori mai elimina artificial din continutul mierii. Dar gustul amarui se intensifica la mierea cu umiditate mai scazuta.
Armurariul da si el o miere amaruie, dar doar in culturi se poate obtine miere marfa uniflora.
De asemenea mierea de castan este amaruie.
Chiar si mierea de papadie este usor amaruie

  Totusi planta care da o miere mult mai amaruie nu se gaseste la noi. De fapt este un arbust care creste pana la 2,5 m , numit Arbutus unedo. Numele ii este dat de Line dar dupa Pliniu cel Batran, care descrie arbustul explicand ca numele "unedo" vine de la cuvintele latine "unum edo" ('unul mananci' , aluzie la faptul ca sunt asa amare de nu mai vrei al doilea fruct, desi sunt ispititoare). Fructele se aseamana cu fragile, de aceea se numeste si 'arborele de capsuni' iar francezii ii spun si 'marul lui Cain' (de la biblicii Cain si Abel). Tot in franceza numele acceptat al speciei este "arbousier", foarte asemanator cu "argousier", care e numele francez mai raspandit al catinei albe.
Arborele de capsuni creste in jurul Marii Mediterane, pe o fasie ingusta.dar ajunge pana pe coastele Irlandei. Avand totusi o raspandire limitata, nu se prea gaseste miere monoflora. O astfel de miere se produce totusi in Sardinia (vezi foto) si pretul ei de vanzare este de 4-8 ori mai mare decat al mierii obisnuite tocmai pentru ca este foarte rara.

  Sunt interesante si particularitatile acestui arbust. Infloreste in octombrie-noiembrie. Fructel sunt initial verzi si au nevoie de un an intreg sa ajunga la maturitate, astfel incat in toamna viitoare in pom o sa fie atat flori (albe) cat si fructele care la maturitate devin galbene apoi rosii. De fapt perioada coacerii (in Italia) este intre august si noiembrie iar cea a infloririi intre septembrie si decembrie. Este arbustul simbol al unitatii Italiei deoarece frunzele verzi, florile albe si fructele rosii care toamna se gasesc impreuna pe crengile acestuia sunt culorile steagului Italiei inca de pe vremea lui Garibaldi.
  Mierea, cum am spus, are un gust amar, cristalizeaza repede si are un continut mare de umiditate, fiind predispusa la fermentare. Se sustine ca este puternic bactericida si are efecte bune asupra tubului digestiv, totusi este o miere cautata doar de oameni care vor sa incerce gusturi speciale.

  Arbustul, cu un frunzis dens, care nu cade nici iarna (vesnic verde) si cu fructele spectaculoase la maturitate, este cautat ca planta ornamentala. Eu cred ca si la noi in tara sunt furnizori de astfel de arbusti.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

dinupaltinis

Ieri am gustat miere de papadie dintr-o rama claditoare si este amara.Nu am stiut.
Cuvintele prietenoase sint ca un fagur de miere..(Prov.16.24)

stefan1

  Cea din arborele de capsuni este mult mai amara. Pliniu cel Batran chiar recomanda sa se elimine acesti arbusti din raza de cules a albinelor, ca altfel mierea devine amara.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Obombo

Pliniu avea oarece lacune in marketing  :smile:, dat fiind pretul mierii de corbezzolo, sau cireasa de mare, cum mai este chemata planta. Pret justificat de faptul ca arbustul infloreste intr-o perioada cand familiile de albine se pregatesc de iernare, nu de cules.

stefan1

  Cateva caracteristici ale mierii 'arborelui de capsuni':
 - procentul de polen propriu din total polen in miere 8-20% (foarte scazut)
 - numarul absolut de granule de polen in 10 g miere: 11300 (foarte scazut)
 - continut de apa 18,2%
 - HMF 2,2 (cu o variabilitate de 2,3)
 - continut de enzime (amilaza, invertaza etc.) foarte scazut, uneori sub limita inferioara admisa la miere
 - conductibilitatea electrica 0,74 mS/cm (foarte ridicata pentru mierea florala)
 - rotatia specifica -13,1
 - culoarea 70,1 mm pe scala Pfund cu variabilitate de 10 mmPfund
 - pH 4,2
 - aciditate totala 39,9
 - fructoza 37,6%
 - glucoza  32,7%
 - glucoza + fructoza 70,3%
 - fructoza/glucoza 1,15

 - cristalizeaza rapid (si in functie de continutul de apa si al florei de acompaniament)
 - olfactiv, are un miros intens, descris astfel: înțepător, amar, de frunze de iederă, de zat de cafea, piele arsă, ierburi amare
 -Gust nu foarte dulce; acid normal sau hotărât; cel puțin hotărât de amar; astringent
 -Aroma foarte caracteristica, similara cu mirosul; de lichior de gențiană, rubarbar
 - Persistenta aromei dupa ingurgitate: foarte persistenta in special in componenta amara.


  Mierii 'arborelui de capsuni' i se atribuie proprietăți antibacteriene, servește la tratarea afecțiunilor gâtului și este adesea folosită ca remediu pentru bronșita astmatică.
De asemenea, are proprietăți antiinflamatorii și este utilizata pentru inflamația intestinală, contribuind la reglarea mișcărilor intestinale.
  Recent, un studiu facut de universitati din Italia si Spania a aratat ca, in conditii de laborator, mieres aceasta inhiba proliferarea celulelor de cancer de colon, una din cele mai raspandite forme de cancer.
  Alte utilizari interesante sunt folosirea acestei mieri la indulcirea cafelei careia ii da o aroma interesanta sau folosirea ei pentru prepararea otelului din miere.
  Are si contraindicatii:
 - nu se administreaza la femei gravide sau care alapteaza si nici la copii. Scoarta copacului are o toxina care nu permite decat folosirea la tratamente externe. O anumita fractiune de toxina se gaseste si in miere. De aceea un consum exagerat poate produce o indigestie severa.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

NYK74

Am un coleg din Sardenia,la ei mierea de corbezzolo este reprezentativá zonei lor.
Datoritã gustului amar nu place la toatã lumea,dar poate fi de folos multora,dacã,au probleme cu soacra,îi pot face cadou un borcãnel  :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:

stefan1

 Sardinia e poate cea mai importanta producatoare de miere amara monoflora, dar specia se intalneste si in Toscana si in toata 'cizma' in jos de Toscana, chiar si in Sicilia. Se gaseste si in Franta de S-V si mai cu seama Corsica, iar in Spania in  Cataluña, Asturia, León, partial Andaluzia si chiar in vestul Irlandei. De asemenea specii inrudite de 'madroño'(cum se numeste in spaniola) se gasesc si in Mexic sau California.
  De fapt genul Arbutus cuprinde 11 specii, (si mai sunt hibrizi), unele din Europa dar cele mai multe din America, in special America Centrala. Cercetari genetice recente arata insa ca diferentele genetice intre speciile europene si cele americane sunt destul de mari, dovada ca separarea lor s-a facut mult in urma.

    Arbutus andrachne (Grecia si Asia Mica)
    Arbutus arizonica (sud-vestul SUA si nordul Mexicului)
    Arbutus bicolor (Méxic)
    Arbutus canariensis (Insulele Canare)
    Arbutus menziesii [din Canada (Columbis Britanica) pana in California, pe coasta de vest americana]
    Arbutus occidentalis (vestul Méxicului)
    Arbutus unedo (Europa)
    Arbutus xalapensis (Texas si America-Centrala)
    Arctostaphylos pungens (Méxic si SUA)
    Calycophyllum candidissimum (Copacul national in Nicaragua)
    Comarostaphylis arbutoides (centrul Méxicului si Panamá)
    Comarostaphylis discolor (centro si sudul Méxicului)
    Comarostaphylis polifolia (centrul si sudul Méxicului)

   
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)