tehnica(practica) transvazarii, scule si ustensile necesare,

Creat de valter, Noiembrie 06, 2009, 06:46:07 PM

« precedentul - următorul »

Kiwi Bee

Da se pare ca metoda cu frigiderul este si  mai lunga.
Nas spune ca metoda de aici este mult mai simpla deoarece repetarea metodei da rezultate mai bune si astfel este nevoie de timp.
Noua Zeelanda nu are institut de cercetari apicole ca si Romania dar si aici sint citiva cercatatori al domeniului.Avind in vedere ca noi ii lingem in fund pe britanici si americani nu sintem lasati cu mult in urma.Americanii si britanicii ne trag dupa ei astfel incit in multe domenii ale vietii se colaboreaza intensiv(USA,UK,CAN,AUS si NZ).Probabil ca originalitatea limbii engleze este motivul-vorbind aceiasi limba.....
Varoa a ajuns in NZ in anul 2000 si sa depistat si pe insula sudica(in partea de nord) in 2006.De anul trecut sa ridicat restrictia de transport a familiilor de albine de pe insula nordica pe cea sudica.Tratam si noi cu toate ca....turile.
Dar accentul este pe loca americana.Acesta sa depistat pt. prima oara in NZ in 1877(de 133 de ani) si niciodata nu a fost admisa folosirea medicamentelor ca si tratament.Cherozina si chibritul sint tratamente legale.
De vreo 3 ani si mai bine pe o indula mica (insula Mercur) se fac cercetari cu albine care sa se lupte de la sine cu mita varoa.Anul trecut am citit un articol ca rezultatele sint deja intre 35% si 50%.Si apicultorii americani stau cu ochii pe noi daca cumva se reuseste o albina "bomba" care elimina varoa din stup ei vor cumpara cu kila.
Eu asa stiu ca multe tari din lume lucreaza asupra domeniului dar neozeelandezi se cred cu doua perechi de oua(in general - tot timpul)
Articolul spunea ca acesti cercetatori folosesc metode de selectie naturale(deci nu modificare genetica-in NZ nu se admite nimic genetic modificat).Vino aici si te duc in prima allimentara de la primul colt si ai sa vezi cite alimente sint de cumparat care contin ingrediente genetic modificate.Imaginea lui NZ la nivel mondial este foarte buna dar cind traiesti aici vezi fata ei adevarata.
Totodata sa mai mentionat daca albina lor ajunge un anumit nivel(nu mai tin minte exact cit) vor pune in vinzare regine fecundate la pretul de 7-8 sute de euro(pt. crescatorii de regine binenteles care mai apoi sa ne vinda si noua regine la un pret rezonabil).
Eu personal tratez pt. varoa cu bayvarol 10 saptamini in toamna si cu ApilifeVar tot cam 10 saptamini in primavara(ultima primavara nu am avut de unde sa cumpar din zona ApiLifeVar si am folosit tot bayvarol).
In rest nu tratez cu nimic.Nici o rama din cutia(la familii mari am 2 cutii) de jos nu va urca in magazie(folosesc o singura marime de cutii si rame - asa economisesc bani).
Scuze Valter ca am deviat de la subiectul topicului.
numai bine

maximus

in toate este o lege a echilibrului.cu cat se dezvolta unele caractere, cu atat se pierd altele.
  lucru cuantificat de mine: albinele,vacile,gainile, si toate animalele care "transforma" si "produc", prin selectie agresiva zis "stiintifica" ne vor da produse sarace, cu cantitati mult mai mici de substante vitale.
  la aceeasi hrana, un ou de la gaina batraneasca are o alta compozitie cu oul gainii de super soi.
\ la fel cu mierea, laptisorul, apilarnilul. ne paste saracirea produselor obtinute. avem miere, dar ce folos daca nu are enzime si principii vitale?

teoalbina

Citat din: valter... Materialele din plastic asigura cateva avantaje:
-avem posibilitatea manevrarii pe orizontala si verticala a cupulelor desprinzand portcupulele ;
-acceptarea este accentuata favorabil de cupulele din plastic, din experienta;
-materialele se pot refolosi dupa fiecare eclozare, dupa o prealabila sterilizare, prin fierbere;
-standardizare, aspect profesionist, ergonomia muncii.
Potirasele din ceara de inalta calitate au totusi usoare urme de propolis, fapt ce diminuiaza din gradul de acceptare.
In anul 2009 neavand materialele Nicot(facute cadou de andrei) am practicat un mix, cu cupule de la Teclem si baza de ghinda din Cheile Dobrogei.
Am o nedumerire! sustineti ca materialele se pot steriliza prin fierbere... eu stiam ca prin fierbere se pot deforma... sau poate ati vrut sa spuneti altceva?

valter

Azi fierb vreo 20 de cupule si-ti raspund ce se intampla...
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

sorin_horezu

Eu am citit intr-un ghid de utilizare a cutiei Jenter ca se sterilizeaza in apa calda care nu trebuie sa depaseasca 65 grade pt ca peste aceasta temperatura se pot deforma piesele. Sa ne spui si noua Valter cum a mers sterilizarea prin fierbere.
Cu apicultura nu e asa usor cum crede lumea.

valter

Ce ma enervati, ma provocati pentru a-mi pierede timpul cu experimente.
Conditii de lucru:
-vas metalic cu 1 litru de apa(chioara);
-douazeci de cupule Nicot mazgalite cu ceara in sezonul precedent;
-flacara butelie.
Introdus pe rand cate 5 cupule la pragurile de temperatura in discutie:
-initial 5 de la 0*C-firesc nu se desprinde nimic, nu se deformeaza;
-pragul de 65*C- nu se desprind paticule de ceara, cupulele sunt otel;
-pragul de 85*C-apar primele pete de ceara la suprafata apei, cupulele nu se deformeaza;
-pragul de 100*C-partial(50%)  ceara este in suspensie in apa, cupulele sunt tari, dau usoare semne de deformare daca fortam exagerat;
-peste 100*C-apa fiebe zdravan-ceara nu paraseste integral cupula, este necesara interventia betisorului cu cap de bumbac, cupula se deformeaza cu greutate.
Pa,pa.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

crombra

Valter,
Am citit si eu instructiunile de la Janter. Temperatura nu trebuie sa depaseasca 65* C pentru ca se deformeaza cupulele..
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.
                                                  
http://crombra.sunphoto.ro/

valter

Ma prieteni, daca se demonstreaza ca nu se deformeaza, pune careva peni...sula la bataie... pe sculele NICOT  ale lui JILESS Ratia... care se baga?
Eu o consider pierduta...
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

orbanstefan64

eu le curat cu o stinghie iar desinfectia o fac cu alcool alimentar folosit la linii de productia alim.
o parere va rog!

valter

Azi ma suna un cetatean din Prahova si-mi relateaza ca a reusit cu usurinta sa obtina o sarja de botci din transvazare si a este deosebit de multumit de acest lucru, lucrarile practice facandu-le dupa cele expuse la acest topic.
Deosebit de multumit ma simt eu, cel care incearca sa impartaseasca din practica zilnica din stupina celor ce vor sa deprinda tehnici de lucru pe care occidentul le face de zeci de ani.
Multumesc din inima acestui cetatean care ma sunat pe fon.
:smile:
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

stefan1

Se zice ca cine vorbeste (scrie), seamana. Cine asculta (citeste), culege.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

johnysibiu

Ca o parere, ustensilele sunt facute pentru a fi sterilizate la autoclav, asemanator ustensilelor medicale cauciucate. Cred ca imersia in soda caustica 15% este suficienta, urmata de spalare serioasa cu apa.

cristicomanesti

Buna ziua! Un stupar nou,sunt sa nu radeti de mine!
Intentionez sa imi fac cateva matci prin transvazare. Am 4 familii si fiecare avea aseara 5.5 rame cu puiet capacit. Acum pomii sunt infloriti, este mult cires salbatic inflorit,marul inca nu a inflorit.Cand ma pot apuca? Mentionez ca stupii sunt pe 13 rame si dubli.Cutii goale mai am 8,adica inca pentru 16 familii. In afara de ce am in cele 4 familii-8 rame in fiecare(una e cu miere dupa diafragma) mai am 30 rame in dulap cladite si 60 rame numai cercevica.Am mostenit inventarul de la bunicul-Domnul sa.l odihneasca- ..Mi.am construit o rama port botci cu 24 capacele pe 2 leaturi.
Ce spune.ti,cu ce am, pot sa.i mai inmultesc si cand sa ma apuc de par :)) de transvazat?
Mai spun ca am citit tot de aici,mi.am facut o idee,dar am o strangere de spateeee...

POSTASUL

A fi domn e o-ntamplare , a fi om e lucru mare.

apivasmob

Sanatate tuturor apicultorilor