Intrebari de incepatori

Creat de vdingo11, Aprilie 09, 2018, 08:26:52 AM

« precedentul - următorul »

vdingo11

Deschid acest topic cu scopul de a obtine raspunsuri la multele intrebari pe care e am in cap.
Precizez ca pana acum nu am vazut un stup in interior dar din iarna m-am documentat incercand sa obtin cateva informatii utile pentru un inceput in apicultura. Am citit 2 carti si destule subiecte pe forum dar inca sunt multe lucruri neintelese.
Daca in ceea ce priveste configuratia si dimensiunile stupului m-am edificat in principiu (le multumesc colegilor de pe forum pentru rabdare si intelegere) intrebarile sunt inca multe:
1. Credeti ca este mai bun un fund plin sau antivarroa?
2. Daca fundul este antivarroa acesta se izoleaza iarna dedesupt sau este suficienta doar tabla?

Closcutz

Ca parere personala pt familiile de productie este mai bun fundul antivarroa; pentru roi este un pic mai bun fundul plin. Daca doriti si argumente va stau la dispozitie mai tarziu.

vdingo11

Multumesc.
1. Fundul antivaroa se izoleaza suplimentar iarna?
2. Pentru fund antivarroa este indicat podisor plin sau cu plasa?

Closcutz

La fundul antivarroa exista o tabla pe care in ianuarie o imping ca sa fie mai adapost in cutie; albinele nu sufera de frig iarna daca este populatie suficienta si hrana. La podisoare am plasa cam pe 40-50 % din suprafata; in capace am bagat polistiren de 30mm iar peste podisor pun un carton de ambalaje( tv, frigidere, electronice). Roii merg mai bine in roinite fara fund antivarroa. La tratamente antivarroa dc ai fund cu sita si tabla dedesubt se observa foarte usor gradul de infestare si eficacitatea tratamentului. In cei cu fund plin trebuie sa introduci sub rame o foaie de hartie unsa cu ulei de floarea soarelui sau cu untura... e greu si de introdus si de scos pt a observa nr de acarieni. Pt pastoral fundul cu sita si aerisirea din podisor iti ofera mai putine emotii.

vdingo11

In primul rand doresc sa precizez ca informatiile solicitate sunt pentru stationar si doar pentru stupi de productie nu roiuri (este prea mult sa ma gandesc acum sa le inmultesc)
1. Am crezut ca este necesara izolatie suplimentara fata de acea tabla
2. De ce ati optat pentru podisor impartit in doua? De ce nu doar plin sau doar sita? Ce avantaj are podisorul ales de d-voastra?
3. Daca este fund antivarroa si podisor cu sita nu se face curent (plecand de la premiza ca este si capac cu aerisire)?

Closcutz

La majoritatea capacelor am aerisire, dar ca sa nu se faca curent peste podisorul care are 50% sita pun un carton de dimensiunea podisorului care blocheaza curentul. La transport sau pe canicula cartonul se poate lua.  Nu izolez suplimentar la tabla din fundul stupului, chiar la unele familii nu mai am acea tabla. Am optat pt podisor cu jumatate plasa pt ca pot verifica f usor daca au luat mierea din punga sau siropul atunci cand sunt nevoit sa intervin cu hrana. Si vizual pot controla fara sa scot podisorul dc familia este ok. Poate pt cineva de la munte sau care locuieste in nordul Moldovei este nevoie pt stupi mai etansi ca sunt geruri mai mari si nu prea e canicula vara.

vdingo11

Closcutz iti multumesc pentru informatii.
Ieri am dat comanda de 2 stupi si cum au cerer mare vor fi livrati la inceput de iulie si nu stiu daca se mai poate dezvolta o familie puternica pentru iarna dintr-un roi pe rame. Credeti ca este posibil?
Intre timp incerc sa ma pun la punct cu alte informatii:
1. am vazut pe net ca pentru imbinarea ramelor se folosesc cuie de 1,8x30 sau 1,2x2. Cele mari se folosesc pentru rame de 1/1 si cele mici pentru 1/2?
2. legat de insarmare am vazut sarma galvanizata de 0,5; zincata de 0,4; inox de 0,45; Banuiesc ca cea mai indicata este cea de inox?
3. legat de gratiile am gasit: din metal. din plastic si plastit Nicot. Sunt unele mai bune decat celelalte?
4. am vazut ca pentru insarmare exista si capse. Are vreun sens folosirea lor? Inteleg ca fara ele se taie lemnul dar chiar sunt atat de necesare?
Legat de dimensiuni am vazut: 3x7; 3x2; De ce sunt 2 dimensiuni?

Astea ar fi nedumeririle in acest moment.
Multumesc anticipat

Kiwi Bee

Dea lungul anilor sa mai dezbatut aici pe forum ce si cum cu fundul cu sita sau cel plin.

Si eu am la stupi fund cu sita dar nu cu ochi mari ci doar cit are sita pt tintari(am sita de aluminiu). Pt mine aerisirea este cea mai importanta - iarna este prea umeda pe la mine.

Chiar si la munte eu recomand sita fara obstructie chiar si pe timp de iarna. In schimb iarna as pune o folie de plastic peste rame astfel aerul cald se va bloca in partea superioara a stupului iar ghemul se va misca mai sus sau mai jos in functie de comfortul dorit. Intre timp excesul de umiditate, daca apare, se va elimina prin sita.
Capacul captusit cu 30mm polistiren si nu ai nevoie de cartoane si carpe si ziare....... pe timp de iarna.

Totusi daca doresti sa porneti de la un roi pe citeva rame este indicat sa opturezi sita chiar daca este vara. Albine putine intro cutie "intreaga" nu se descurca cu toate deodata - astfel prioritatea trebuie sa fie clima calda pt a se creste cit mai mult puiet. Daca ramele nu sint acoperite cu albine din abundenta atunci la partea inferiaora a ramelor nju se va depune oua, deci mai bine cu opturarea fundului, temporar.

Ce sirma sa folosesti depinde de planurile tale de viitor.
Daca plaifici(sau banuiesti ca vei folosi) acidul formic pt tratament contra varroa atunci in mod obligatoriu ati trebuie inox.
Ochiurile pt insirmare sint bune dar eu nu leam folosit asa ca nu stiu cit de important sa fie. Pe vremuri nu se foloseau si nimeni nu plingea.

Niciodata nu se poate prezice vremea cu luni de zile inainte astfel nu se poate prezice daca vremea calda va persista pina prin octombrie sau nu - va fi timp suficient pt dezvoltarea roiurilor sau nu.
Dar eu as proceda astfel.
As procura mai mult decit 1 roi. Poate 3-4. Dar si 2 vor fi bune .
In functie de cit de puternice vor fi pe la safirsitul lui septembrie voi decide sa le unesc sau nu. Se pierde o regina dar nu se pierd coloniile.

vdingo11

". legat de gratiile am gasit: din metal." - era vorba de haneman

vdingo11

#9
Ieri mi-au venit chiturile de stupi si inainte de a incepe montajul am doua nedumeriri:
1. manerele se monteaza pe lateralele stupului sau in partea din fata (urdinis) si spate? Am vazut pe net ambele varianta.
2. din ce am vazut eu pe youtube, manerele de la corp sunt la mijlocul corpului pe orizontala, dar pe verticala nu sunt la mijloc. De ce nu se pun exact la mijlocul corpului si la ce cote le-as monta corect.
3. stupii sunt pe 12 rame deci pot fi montati in pat cald (rame perpendiculare cu urdinisul) sau rece(rame paralele cu urdinisul. Avand in vedere ca montez agrafele de prindere cum este mai bine sa pun corpul fata de fund: in pat cald sau rece?
4. Daca in podisor doresc sa adaug un hranitor de plastic rotund sau patrat acesta se va monta intr-o jumatate de stup sau sa ffie gaura exact la mijlocul stupului?

un OM

1 manerele le pun fata-spate. Motivul: cand stupii sunt alaturati sau in pavilion ar fi greu altfel.
2 pe verticala manerele le-as pozitiona la10  cm de sus in jos. Altfel nu ar fi stabil la transport, mai ales cand ar avea o magazie sau doua.
3 Am verticali de 10 rame si  cativa orizontali. Eu as opta pt pat rece.
4 Depinde in ce parte vei strange familia pt iernat, stanga sau dreapta. Banuiesc ca nu ai ambitia sa iernezi in 12 rame. De exemplu eu iernez pe partea dreapta. In acea regiune am decuparea pt hranitorul de podisor.

vdingo11

Multumesc pentru raspunsuri.
Citat din: un OM din Iulie 15, 2018, 02:25:14 PM
2 pe verticala manerele le-as pozitiona la10  cm de sus in jos. Altfel nu ar fi stabil la transport, mai ales cand ar avea o magazie sau doua.
deci de la partea de sus a stupului pana la inceputul placutei pentru maner las 10 cm?
Citat din: un OM din Iulie 15, 2018, 02:25:14 PM
4 Depinde in ce parte vei strange familia pt iernat, stanga sau dreapta. Banuiesc ca nu ai ambitia sa iernezi in 12 rame. De exemplu eu iernez pe partea dreapta. In acea regiune am decuparea pt hranitorul de podisor.
Nu prea inteleg ce ai vrut sa spui deoarece nu imi sunt clare lucrurile. Banuiesc ca pentru iernare se ajunge in vreo 4-5 rame. Acum evident ca in stup exista partea stg, dreapta dar si fata si spate (raportat la centrul urdinisului)
Sa inteleg ca daca spui ca iernezi pe partea dreapta inseamna ca hranitorul va fi pus lipit de partea dreapta a podisorului. Dar cum il pui lipit de partea din fata sau la centru sau lipit de partea din spate?

bucovineanu

Referitor la restrangerea pentru iernare e bine ca ramele sa se pozitioneze langa peretele mai incalzit de soare, respectiv peretele de la rasarit daca fata este spre amiaza si langa peretele de la sud daca stupii sunt orientati cu urdinisul spre rasarit.

un OM

In primul rand nu lua vreo postare ca litera de lege.
In privinta manerelor, dupa mine acestea trebuie sa fie in treimea superioara, pentru ca prin adaugarea de magazii se schimba centrul de greutate.
Am hranitoare de podisor dreptunghiulare. Pt comoditatea mea le asez in partea dreapta a stupului, unde va fi ghemul de iernare, 6-7-8 rame. Hranitorul il pun dinspre partea de spate spre centru unde va fi fanta de comunicare cu familia. Astfel cand hranesc familia voi ridica doar capacul hranitorului cu tot cu ziare si carpele de pe podisor. Daca as fi  pus hranitorul de la centru catre urdinis, pt a ajunge la capacul hranitorului trebuia sa ridic si carpele, ziarele etc. Ghemul de iernare ajunge si pe centru pt un sirop in februarie, martie, daca timpul permite.

un OM

Cand stupii sunt rasfirati da. Cand stupii sunt apropiati incalzirea exista doar pt peretele sudic. Fac cuibul de iernare pt dreapta pt ca nu sunt sigur ce stupi vor ramane pe capul de rand de vest unde am curenti puternici.