Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

Corb

Domnule Modigliani(cu M mare nu cu m mic) va rog sa scrieti despre domnul Dragos in alta parte daca aveti ceva cu el.Aici vorbim de albine si acum discutia era despre niste antibiotice care dau alti la stupi.Nu vreau sa ma cert cu dumneavoastra ca nu are rost.Nui felul meu sa ma cert ca sa zic paia dreapta.Daca eu nu stiu multe e problema mea oricum nu aveti de unde sti cat stiu si ce stiu eu.Ca eu nu dau antibiotice la albine nu inseamna ca nu stiu.Puteti sa credeti ce vreti.Sau puteti sa veniti pe la mine si va dau si un borcan cu miere la plecare.Va asigur ca e curata suta la suta.Ca nu scriu cum trebe e alta treaba.Eu cand am facut scoala matale poate nu erai nascut.Nu asta conteaza ci omul.Eu am lucrat ca mecanic de locomotiva pana am iesit la pensie.Nu sunt apicultor care vinde miere puteti sami ziceti amator daca vreti.Eu aici am scris prima oara tocmai ca incercati sa ziceti de domnul Dragos niste lucruri.Pe mine nu ma intereseaza ca e betiv sau manelist sau nu mai stiu ce, ma intereseaza despre albine.Treaba lui in rest si iam spuso si lui cand am scris prima oara.Daca vreti certativa cu el nu cu mine.


Sa revenim la albine.Am cautat pe la tratamente si n-am gasit nimic de oxitetraciclina la stupi.Am gasit unde se scria cu ce dam pentru varoa.Am votat cu varachet forte si am vazut ca multi il folosesc.Trebuie sa ma obisnuiesc cu forumul.Cand mia facut baiatul meu inregistrarea aici nam postat ca nu stiam.Acum am mai invatat cate ceva si sper ca e bine.Si asa a vine iarna si o sa am timp.Va salut pe toti

apivasmob

Citat din: Corb din Octombrie 15, 2013, 12:23:35 PM
Sa revenim la albine.Am cautat pe la tratamente si n-am gasit nimic de oxitetraciclina la stupi.Am gasit unde se scria cu ce dam pentru varoa.Am votat cu varachet forte si am vazut ca multi il folosesc.Trebuie sa ma obisnuiesc cu forumul.Cand mia facut baiatul meu inregistrarea aici nam postat ca nu stiam.Acum am mai invatat cate ceva si sper ca e bine.Si asa a vine iarna si o sa am timp.Va salut pe toti

ANTIBIOTICE DE UZ APICOL
ATENTIONARE : Folosirea antibioticelor in tratamentele familiilor de albine este interzisa !! Nu se vor folosi decat in cazuri exceptionale, stiind faptul ca impurifica produsele albinelor !!

LOCAMICIN - PUDRA
Este un medicament produs in Romania, folosit in tratamentul locii americane sau europene. Substanta activa este oxitetraciclina. La 1 kg de zahar pudra se amesteca 2,5 g oxitetraciclina si se obtine produsul final. Familiile de albine afectate de loca se pudreaza cu 80-100 g Locamicin. Tratamentul se repeta de 3 ori la interval de 3 zile si inca de 2 ori la interval de 5-7 zile. Concomitent cu primele 3 tratamente se fac si 3 administrari de cate 250 ml de sirop preparat din 1 kg Locamicin la 1 litru de apa.

OXITETRACICLINA
Oxitetraciclina se foloseste in tratamentul locii americane si europene. O cantitate de 0,5-0,75 g substanta pura se amesteca de catre apicultor cu 1 litru de sirop. In functie de puterea familiei si de gravitatea bolii se aplica 4-5 administrari, cate 250-500 ml, la interval de 4-5 zile.

ALTE ANTIBIOTICE
In apicultura se mai folosesc si alte antibiotice cum sunt TERAMICINA , STREPTOMICINA , SULFATIAZOL , ERITROMICINA etc. Unele dintre ele au devenit total interzise spre folosinta, altele se folosesc numai in cazuri exceptionale.

Intenetul te ajuta fff mult.
Si o rugaminte stimate domn completativa datele din profil
Sanatate tuturor apicultorilor

albinasebes

presupun ca daca nu se gaseste oxitetraciclina substanta pura, se poate folosi si in alte concentratii, dar multiplicata cantitatea in raport cu concentratia antibioticului? cand am luat la curci era de 20%, pura cred ca este pt tratament uman, dar mult mai scumpa. sa fiu corectat daca gresesc.
"Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri"(Matei 5, 16)

D006

Mai trebuie subliniat un aspect : folosirea oxi- pentru stimularea coloniei de albine !
A da foc la un stup NU este o solutie , solutia o reprezinta tratamentul cu antibiotice . NICI O LEGE NU INTERZICE TRATAMENTUL CU ANTIBIOTICE LA ALBINE !!!!!
  Stiti filmul facut asta vara intr-o stupina atinsa de loca , dintr-un efectiv de 34 colonii semne clinice erau la doua . Dupa tratamentul cu oxi- si-a revenit inclusiv colonia filmata.
  Apropo , nosemoza deja este prezenta pe intrega teritoriul Romaniei si nu cred ca va scapa cineva.

CE PREFERATI ? SA VA MOARA FAMILIILE DE ALBINE SAU SA NU DATI UN AN MIEREA LA PROCESATOR ?

marian sima

Dragos urma de antibiotic nu dispare dupa un an,antibioticul nu se degradeaza in timp,pentru a nu se regasi in miere trebuie sa dispara orice urma.

Acum pe bune albia consuma acel atibiotic,daca albina creste faguri antibioticul se va regasi in ceara ba prin hrana produsa pentru puiet antibioticul se va regasi si la generatiile viitoare,binenteles intr-o concentratie mult mai mica dar va iesi la analize..

Referitor la intrebarea pusa de tine, o familie se vinde cu 400 lei,daca scoti cu ea 15 kg miere pe an nu-ti permiti sa o pierzi,daca scoti 70 kg miere e altceva.

Eu a-s da foc la doua colonii decat sa bag antibiotic la toate.

Nu am folosit niciodata antibiotic si nu ajut un stup care da semne de boala,aud pe multi ca fac selectie dar baga toate medicamentele in stup,selectie e acea unde raman invingatori nu martoagele tinute artificial in viata.
Cine da stupi pe antibiotice pe antibiotice ii va avea de aici inainte si daca bagi o data la doi ani antibiotic nu prea e rentabil.

D006

#6575
Citat din: marian sima din Octombrie 15, 2013, 07:41:45 PM
Acum pe bune albia consuma acel atibiotic,daca albina creste faguri antibioticul se va regasi in ceara ba prin hrana produsa pentru puiet antibioticul se va regasi si la generatiile viitoare,binenteles intr-o concentratie mult mai mica dar va iesi la analize..


  Aici intervine stiinta !!!   :wink:  exista metode de a administra antibiotice la albine fara a polua mierea !  :uimit:

Inca un aspect important : oxi- NU se da preventiv la albine , se da pentru stimulare !  E la fel cu chestia la pui si porci .

bio

Citat din: dragos2006 din Octombrie 15, 2013, 08:26:44 PM
...
Inca un aspect important : oxi- NU se da preventiv la albine , se da pentru stimulare !  E la fel cu chestia la pui si porci .

Dragosh stii tu mai bine, ca n-ai fi spus aiurea chestia asta....nu m-as fi gindit ca oxi ar ajuta la stimulare.

....eu stiam pina acum de oxitetraciclina ca s-ar administra in tratarea mai multor boli si se administreaza la aparitia primelor semne ale bolii..


Citat din: dragos2006 din Octombrie 15, 2013, 08:26:44 PM
...
  Aici intervine stiinta !!!   :wink:  exista metode de a administra antibiotice la albine fara a polua mierea !  :uimit:
...

Cred ca ar fi 2 variante--imi dau mai mult cu parerea..imi dau cu parerea, ca daca spune Dragosh ca exista metoda de administrare incerc sa o ghicesc..:)
--administrarea de antibiotic cind familia ar fi fara caturile de recolta .. iar apicultorul sa nu recolteze mierea marfa din cuib ci doar din caturi.
--administrarea de antibiotic in apa de baut a albinelor, gindindu-ma ca apa nu este depozitata in cantitati mari in faguri si nu ar contamina mierea marfa.
Plus ca stiam ceva ca OXI era permis undeva la 10 PPB in mierea marfa--era permisa acum vreo \3 ani in urma..

ioanardelean55


Intr-un an am cumparat niste fam. de albine , am dus la Mates  miere de salcim dupace am recoltat ,totul a fost OK , dupa ce am dus si mierea de tei surpriza ;ma suna D-ul Mates si-mi spune ca in mierea de tei s-a gasit antibiotic ,( eu la albinele mele dupa revolutie nu am mai administrat antibiotice nici macar preventiv .)
cred ca stiti dece .
   

bio

..era satul..:)

poate diferenta de pret..??

D006

Mereu apare conflictul procesator - producator  cu vechea placa a antibioticelor. De cate ori s-a ajuns in instanta apicultorul a castigat !!!!

bucovineanu

Procesatorii incearca sa bage fitile cu mierea cu antibiotice in anii cu productie mare de miere pentru a rupe din pret. In anii cu miere putina e buna toata mierea si fiecare procesator se grabeste sa cumpere cat mai mult.

Obombo

Citat din: dragos2006 din Octombrie 15, 2013, 06:32:57 PMA da foc la un stup NU este o solutie , solutia o reprezinta tratamentul cu antibiotice .
A trata cu antibiotice NU este o solutie , lucrul acesta incep sa-l inteleaga pana si americanii, care baga antibiotice cu amondoua mainile. Loca americana e mult mai usor de intalnit in zonele unde se folosesc antibiotice.
Citat din: dragos2006 din Octombrie 15, 2013, 06:32:57 PMNICI O LEGE NU INTERZICE TRATAMENTUL CU ANTIBIOTICE LA ALBINE !!!!!
Intr-adevar, In Europa nu este interzis tratamentul cu antibiotice la albine... dar nici nu este autorizat (admitand ca Romania face parte din Europa). Chestia e ca in Europa nu se poate vinde (in mod legal) miere cu urme de antibiotice. LMR pentru miere e 0 si urmele de antibiotice sunt foarte usor de gasit, nu doar in laborator, se vand kit-uri pentru control cu sensibilitate pentru unele anibiotice de pana la 1ppb.
Citat din: dragos2006 din Octombrie 15, 2013, 06:32:57 PMStiti filmul facut asta vara intr-o stupina atinsa de loca , dintr-un efectiv de 34 colonii semne clinice erau la doua . Dupa tratamentul cu oxi- si-a revenit inclusiv colonia filmata.
N-am vazut filmul, dar daca nu au facut alt ceva decat sa trateze cu antibiotice, la anu' vor avea din nou loca, asta daca intre timp nu trateaza "preventiv". Cand vor suspenda tratamentele va apare din nou boala, probabil la un numar major de stupi.
Citat din: dragos2006 din Octombrie 15, 2013, 06:32:57 PMApropo , nosemoza deja este prezenta pe intrega teritoriul Romaniei si nu cred ca va scapa cineva.
Nosema (apis) a fost mereu prezenta pe teritoriul Romaniei si pana acum, de bine de rau, au scapat toti. Problema e ca o sa-i simtiti lipsa, pentru ca, incet incet, va fi inlocuita de Nosema ceranae, care este asimptomatica si poate duce la moartea "inexplicabila" a unei familii in doi ani, nu intr-un timp scurt ca Nosema apis. In plus, folosirea antibioticelor pentru combaterea N.a. favorizeaza dezvoltarea N.c., lucru pe care cei atenti l-au putut observa si in filmele lui Dan Margarit.

marian sima

Am spus ca urmele de antibiotice se pot regasi in ceara deoarece am avut clienti la presa de faguri care au spus ca mierea a fost refuzata de neamt ,sa facut analize amanuntite si a reiesit ca faguri folositi erau contaminati.

Eu stiu atit ,atibioticul scade imunitatea si pentru mine este deajuns,acum fiecare face cum vrea si cum il duce capul.

Unii au clienti seriosi din Germania si alte tari ,cred ca un lot de miere are valoare mai mare decit doi stupi.
Si o coopereare poate fi serios afectata de antibiotice.

Acum pe bune numai PINGUINI cu stupi slabi dau antibiotice la albine. =)) =)) =))
O familie puternica e ea insasi un antibiotic.

Bătrânul

Citat din: marian sima din Octombrie 16, 2013, 08:29:14 AM

O familie puternica e ea insasi un antibiotic.
Perfect de acord DAR... daca ai familii slaba si nu vezi cauza?

Obombo

Inseamna ca e cazul sa te lasi de apicultura, nu sa bagi antibiotice :D