Apicultura sustenabila

Creat de bmdna, Noiembrie 22, 2015, 11:52:27 AM

« precedentul - următorul »

Eugen B

pt bmdna. Din cauza ierbicidelor si a plantelor mofificate mierea este tot mai putina. Daca acum 7-8 ani albinele reuseau sa adune singure hrana pentru iarna , acuma fara completari mare parte ar muri de foame.
Pentru hobby sunt de acord cu tine, si eu as da doar miere la albine, dar la cati stupi am e imposibil.
Daca imi dai tu vreo 2t de miere anual iti promit ca nu mai bag zahar in ei.
In apicultura exista multe variabile, zona, clima , flora si multe altele, imi plac ideile tale dar sunt tot mai greu de respectat din cauza conditiilor de azi.

bmdna

Citat din: Eugen B din Noiembrie 23, 2015, 08:19:49 AM
pt bmdna. Din cauza ierbicidelor si a plantelor mofificate mierea este tot mai putina. Daca acum 7-8 ani albinele reuseau sa adune singure hrana pentru iarna , acuma fara completari mare parte ar muri de foame.
Pentru hobby sunt de acord cu tine, si eu as da doar miere la albine, dar la cati stupi am e imposibil.
Daca imi dai tu vreo 2t de miere anual iti promit ca nu mai bag zahar in ei.
In apicultura exista multe variabile, zona, clima , flora si multe altele, imi plac ideile tale dar sunt tot mai greu de respectat din cauza conditiilor de azi.
Am si spus ca nu ma refer la cei care traiesc din apicultura. Si nu vreau sa conving pe nimeni de nimic.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

Eugen B

Credema ca as vrea sa am cules tarziu. Eu din cuib nu storc si tot nu le ramane pt iarna. Din pacate la noi in tara apicultura nu este pretuita

MOTANUL

Citat din: Eugen B din Noiembrie 23, 2015, 08:19:49 AM
pt bmdna. Din cauza ierbicidelor si a plantelor mofificate mierea este tot mai putina. Daca acum 7-8 ani albinele reuseau sa adune singure hrana pentru iarna , acuma fara completari mare parte ar muri de foame.

La mine si acum (2015) au reusit sa adune singure hrana; In plus am circa 20-30 de rame cu miera capacita in depozit.
Eu cred ca unii apicultori din dorinta de înavuțire scot prea multa miere. Tot din aceasta dorinta exagereaza cu siropul (vand sirop pe post de miere). Nu zic nici sa ajunga in extrema in care lucrez eu (am scos circa 70 kg de miere din peste 50 de stupi);
O sa caut sa gasesc un echilibru in 2016. (sa scot un pic mai multa miere - dar totusi sa le ramana si lor); Probabil si un pic de turte in primavara - pentru stimulare.

Cu baza melifera din jurul meu eu zic ca se poate. (nu intentionez sa duc albinele nici la rapita - nici la floare; ca si anul trecut);
Salcam si tei in cazul cel mai fericit. Inca nu am camion sau logictica pt. asa ceva.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

bmdna

Nu as vrea sa se considere ca ma laud dar eu anul asta am scos numai din stationar cat sa le ramana 18-20 de kg de familie in stup, plus cam doua rame de familie cu miere in jur de 1 kg, plus ca am inceput primavara cu 15 familii si am terminat cu 20. Miere am scos la centrifuga cam de 4 salarii decente pentru zona in care traiesc. Asta in conditiile in care la cursul de apicultura mi s-a spus ca zona mea e de 7 kg de miere in medie per familie. Si n-am stimulat. Dar am avut un volum foarte mare de munca, doua zile in fiecare saptamana. In conditiile in care am folosit numai varachet si am afumat de 3 sau maxim 4 ori si numai in toamna. O singura data am experimentat cu Apilifevar si, desi a fost eficient, nu mi-a placut. Nici nu stiu cum arata mavrirol, mavrik, tactic sau alte medicamente. Folosesc in schimb rama claditoare dupa o anumita schema. Asta anul asta.

Anul trecut a fost rau pentru ca am avut un cules foarte bun primavara devreme dar apoi au venit frigurile din iunie si consumul a fost asa de mare incat cand am deschis stupii la sfarsit de iunie, cativa aproape ca nu aveau miere. Atunci am luat decizia sa le dau inapoi o parte din mierea extrasa. La floarea soarelui au recuperat.

Dar nu acesta este subiectul pe care am vrut sa-l dezvolt aici. Stiu ca cei care va castigati existenta din apicultura considerati conceptiile mele deplasate. Si poate ca si aveti dreptate. Dar eu imi fac un drum in apicultura si atata timp cat ies pe plus savurand pasiunea pe care o am, am sa continui pe drumul pe care sint. A, domnule Tinumaftei, nu puneti pe seama mea lucruri pe care nu le-am spus. Desi nu cred ca ar fi ceva rau, dar totusi eu nu am folosit niciun slogan de tip intoarcere la natura. Nu am folosit niciun slogan pentru ca eu nu incerc sa conving pe nimeni sa faca sau sa nu faca ceva. Am si spus la inceputul topicului, fiecare e liber sa faca cu albinele lui ce vrea.

Sint lucruri pe care aflandu-ne in viteza nu le observam sau le pierdem din vedere. De exemplu, multora ne place sa spunem ca mierea e un amestec de zaharuri, spunea chiar un coleg la inceputul topicului. Este o abordare simplista, vazuta din avion si care convine foarte mult unora (nu vorbesc aici de stupari). Daca privim mai cu atentie, mierea are in compozitie cateva sute de substante distincte. Daca imi aduc bine aminte vreo 300. Din acestea circa 100 se regasesc in toate mostrele de miere produse oriunde pe pamant. Nu stiu daca si in mierea din zahar trecut prin gusa albinei dar asta e alta poveste. Restul sint specifice locului de unde provine mierea. Asta face ca mierea de salcam culeasa la o padure sa fie diferita de mierea de salcam produsa la o alta padure aflata la numai cativa km, in conditii de clima identice. Caracteristicile mierii sint influentate de multi factori. De exemplu, la mine e o zona de mlastina. Mierea din astfel de zone are o viteza cristalizare mai mare decat acelasi sortiment de miere dar cules de pe un sol mai uscat. Fiecare substanta din cele cateva sute isi aduce aportul atat alimentar cat mai ales terapeutic.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

Eugen B

Motane conteaza si nr de stupi. Daca as avea putini poate ca si la mine ar aduna suficent.
Din pacate nu ma regasesc in comentariul tau

ciucur

Citat din: bmdna din Noiembrie 22, 2015, 11:52:27 AM
Dragi colegi,

Am cautat si nu am gasit un subiect similar, din acest motiv l-am creat pe acesta. Daca totusi exista unul, nu ma supar daca moderatorii il muta unde trebuie.

Eu incerc un tip de apicultura care presupune urmatoarele:
1. Elementul central este albina si bunastarea ei, in niciun caz profitul
2. Albinele trebuie hranite din bunatatile produse de ele, cu pretul scurtarii vietii lor si asa scurte. Hranirea cu zahar sau, mai rau, alti inlocuitori, ar trebui permisa doar in cazuri extreme, rarisime. Orice s-ar spune oriunde, nu ar trebui sa hranim albinele cu proteina de origine animala.
3. Medicamentele sa fie folosite doar la nevoie. Daca se respecta cele de mai sus, e putin probabil sa fie nevoie de medicamente, cu exceptia celor impotriva varroa.
4. Tratamentele contra varroa cat mai putine si, pe cat posibil, cat mai natural
5. Introducerea de rase obtinute din indivizi care traiesc pe alte meleaguri este daunatoare albinei in general.

A nu se intelege ca am ceva cu cei care nu respecta niciunul din cele 5 puncte de mai sus. Nici macar nu cred ca nu se pot schimba acele puncte. Fiecare e liber sa faca cu albinele lui ce doreste, apicultura permite sa existe mai multe drumuri de la A la B. Exista industria care produce pui de gaina, dar sint si fermieri care produc pui in sistem gospodaresc si nu se cearta intre ei. Daca mai este cineva care gandeste asa, as vrea sa schimbam aici opinii, experiente, in intretinerea albinelor, moduri de utilizare a produselor rezultate, etc. Daca nu este nimeni interesat, nu am sa ma supar, o sa pastrez pentru mine ce aflu.

Tin albinele pentru ca le iubesc, profitul de pe urma lor este ceva optional. Va trece mult timp pana voi recupera ce am investit in albine...
La punctele enumerate de dumneavoastra am cateva la care pic testul. Nu storc niciodata ramele din cuib. Trebuie insa sa hranesc cu zahar toamna, intrucat dupa salcam am ceva faneata si apoi nu mai am nimic in zona. Avand o zona melifera si cu alte culesuri probabil va e mai usor sa aveti rezervele pentru iernare. Care ar fi recomandarea dumneavoastra pentru rezerve suficiente pentru iarna?
Despre rasele din alte parti... Am mai spus, am 5 carnica si le observ. De ce spuneti ca introducerea raselor dinafara dauneaza? Ati testat si v-a dezamagit ceva dinafara?
Intrebarile mele nu sunt pentru a fi contra, ci pentru a intelege mai bine ceea ce ati enumerat.
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

bmdna

Iata ca si eu tin albinele de dragul lor. Posibil ca la mine am culesuri mai bogate, in special cel din luna iulie. Anul asta am avut si cules de mana.
Pentru iernare sint, cred, multe pareri. Eu calculez cam 18-20 kg pe familie. Am avut si cazuri cand am avut mai putin, pentru ca am inmultit si nu am avut destul pentru toate familiile. In cazuri din astea am folosit pungi cu miere cristalizata. Din carti am aflat ca in lunile de repaos, cand nu este puiet in familie, consumul se situeaza undeva la 600 g de familie pe luna. Cum apare puietul consumul poate ajunge, daca mai este si foarte frig, la 4 kg. La mine de la sfarsit de august nu mai am puiet, deci ca sa imi ajunga pana in martie mi-ar trebui un 11-12 kg. Dar nu pot merge la cantitatea asta pentru ca nu se consuma uniform, plus ca, asa cum spunea si un coleg mai sus, niciodata in stup nu trebuie sa avem sub 8 kg miere. Asa se ajunge la un 18-20 kg de familie normal. In plus, la tehnica mea imi trebuie si doua-trei rame cu miere putina (circa un kg) pe care le folosesc la extindere.

Nu am testat alte rase, asa ca nu pot sa imi exprim parerea daca sint mai productive sau nu. Parerea mea e ca rasele straine ar fi bune daca nu ar polua fondul genetic autohton. Albina locala a trait si s-a perfectionat pentru traiul din acest loc timp de milioane de ani. Aducem albine neadaptate pentru traiul de aici. Trantorii acestor familii se imperecheaza cu matcile autohtone si astfel rezulta indivizi care nu mai au genele albinelor locale. In Marea Britanie a fost un current, o moda de a aduce rase productive dar care traiau in mod normal in tari mai calde, cu clima mai uscata. Acum inca se mai chinuie sa reintroduca albina locala, pentru ca au constatat ca rasele aduse din alte parti au devenit sensibile la boli, au iernat mai rau si au ajuns sa produca mai putin decat albina locala. In final se va ajunge ca si cu plantele. De exemplu, seminte de porumb esti obligat sa cumperi, pentru ca daca semeni din porumbul recoltat se fac productii din ce in ce mai mici. Cam asta ar fi explicatia fara termini pretentiosi.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

Eugen B

E bine ca ai mult miere in ei.  Contteaza si nr de rame cu albina. La un stup de 5 rame nu poti avea atat. Eu cred ca daca am rame de 2.5kg de miere este bine

bmdna

Citat din: Eugen B din Noiembrie 24, 2015, 07:43:05 AM
E bine ca ai mult miere in ei.  Contteaza si nr de rame cu albina. La un stup de 5 rame nu poti avea atat. Eu cred ca daca am rame de 2.5kg de miere este bine

Este corect ca nu poti sa ai la 5 rame atata miere in stup. Eu am prezentat situatia la familii pe mai multe rame si modul cum gandesc eu, adaptat la zona mea. La mine frigul vine din septembrie si tine uneori pana la sfarsit de martie. Fiecare isi adapteaza stilul la albinele pe care le are, la zona, la ce culesuri sint. Eu am mai spus-o, de asta e frumoasa apicultura, pentru ca iti ofera multiple posibilitati. Am si eu roiuri pe 4 si pe 5 rame, la ele e mai putina miere decat am spus mai sus.

Acum referitor la hranirea cu zahar, pe care eu nu o practic. Un apicultor batran spunea ca unui stup ar trebui sa-i dai maxim 4-6 l de sirop - si asta in zone friguroase, in zone mai calde, cantitatea ar trebui sa fie si mai mica. Ideea este ca albinele sa consume toata mierea din zahar pana incep sa creasca puietul in primavara. Cresterea puietului sa se faca de la inceput pe miere adevarata. Se stie ca doicile care au iernat abia hranesc o larva. Deci larva respectiva este hranita la limita. Daca in hranirea acelei larve se mai foloseste si miere din zahar, generatia respectiva va iesi slaba. Nu va trai mult si nici putere de munca nu va avea. Cati din cei ce hranesc toamna cu zahar tin cont de asta?
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

romikele

Hrana pentru iernare trebuie să fie de aproximativ 3 kg/intervalul de albine.
Dacă avem 9 rame cu albine, deci 8 intervale, rezultă 3 x 8 = 24 kg de hrană, din care recomandarea profesioniștilor cu mare vechime în meserie este 18 kg miere și 6 kg sirop, deci miere 3/4 și zahăr 1/4.

Eugen B

Cred ca fiecare cauta idealul la el in zona.
Eu toamna nu completez cu zahar. Doar primavara stimulez cu zahar pana vine cules suficent din natura.
Daca stupul este izolat bine, nu e crapata lada etc, si este albina in el consumul va fi redus. Dar in unele cazuri consum poate fi mare si iarna.
Anul 2016 sper sa fie mai normal si toamna sa am in mare parte hrana pt iernat.
Anul asta am pastrat ceva rame cu miere, miere si polen pentru a avea la primavara sau pt roii.

MOTANUL

Citat din: Eugen B din Noiembrie 23, 2015, 08:45:34 PM
Motane conteaza si nr de stupi. Daca as avea putini poate ca si la mine ar aduna suficent.

Cati stupi ai? sa-mi fac o idee la ce te referi...

Si eu am ajuns la aceeasi concluzie - functie de nr. de stupi si organizare acorzi atentie mai mare sau mai mica / familie. Iti permiti sa iei rama cu rama fiecare familie sau nu la un interval de timp.

Anul asta am avut cuiburi la care nu m-am uitat 1 luna jumătate (cele cu cat de 1/1 foarte greu de ridicat). Anul trecut când aveam 4 familii maxim la 3 saptamani ma uitam (uzual ma uitam o data pe saptamana).

Depinde de multi factori: daca ai suporti pregatiti sau nu (eu nu am avut) daca ai cutiile retusate-vopsite (eu nu am avut) rame facute din primavara (nu am avut) etc.

Daca la anul voi avea o organizare mai buna - si rezultatele ar trebui sa fie ai bune. (ideal ar fi sa am pregatite vreo 30-40 de cutii cu tot cu caturi si ramele afrente; 10-20 de nuclee de imperechere - toate cu suportii facuti din timp);
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

romikele

Citat din: MOTANUL din Noiembrie 26, 2015, 11:01:49 AM
Cati stupi ai? sa-mi fac o idee la ce te referi...
Poti sa-ti faci deja ideea... peste 400 ! :P

tuturicius

Ceau!
Nu ma incadrez la toate punctele, dar in ce priveste chimizarea stupului prin tratamente am aceleasi pareri.
Ca atare, anul acesta am schimbat Varachetul cu Tactik.
Nu-mi place in Varachet tau-fluvalinatul, care este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai remanente insecticide in ceara. Am citit si de la Apimondia un articol despre el - are afinitate maxima pentru ceara, se dizolva in ea, ramane netransformat, in forma activa. Nu este distrus nici macar prin sterilizarea cerii, adica deja cand iei foita noua de ceara o iei cu un continut de fluvalinat. Are timp de injumatatire de vreo 150 de zile, daca am retinut bine.
Ca atare fluvalinat eu nu mai bag in stupi - Varachet, Mavrirol, Mavrik etc. Am trecut pe Taktic, care contine doar amitraz, mult mai putin nociv pentru albine.

:hi: