Impachetarea mea

Creat de Muntoiu Radu, Noiembrie 08, 2014, 09:18:22 PM

« precedentul - următorul »

Muntoiu Radu

Salut,
copiez aici un mesaj pe care l-am postat pe stuparitul.com, pentru a avea mai mare audienta in caz ca experimentul meu reuseste. Postez mesajul initial si toate reply-urile pe care le-am dat acolo, pentru a fi mai clar :

"
Am citit multe despre problemele de iernare ale altora si am vazut ca nu exista impachetare perfecta - fundul AV duce la consum ceva mai ridicat si fundul plin duce la condens. Asa ca am m-am decis pentru o varianta de mijloc pentru stupii mei cu fund plin:

- am strans albinele cat de mult am putut.
- cuibul pe mijlocul lazii, cu urdinis mare (cu plasa) pentru aerisire.
- polistiren extrudat de o parte si de alta a cuibului.
- paturica din mocheta groasa invelita in panza, asezata deasupra ramelor (+niste betisoare pe rame pt circulatie).
- catul gol deasupra.

Ce se intampla in stup :
- lada are aerisire buna in partea de jos.
- albinele ramase la margini au ceva protectie (polistiren).
- caldura (si umiditatea) emanata de ghem se pierde prin paturica (ea se pierde oricum, in orice stil de impachetare s-ar folosi).
- caldura emanata de ghem (si umiditatea) trec in cat, unde aerul e racit inainte sa ajunga pe peretii catului (am polistiren in podisorul de sita si nu are pe unde sa circule aerul in/dinspre exterior), spre deosebire de impachetarea fara cat unde aerul ar fi ajuns imediat pe podisor/pereti si s-ar fi condensat umiditatea. In cel mai rau caz voi avea catul mucegait (dar mai usor de curatat decat cuibul si ramele) in a doua parte a iernii. In cel mai bun caz va fi o impachetare perfecta  :)

Am familii mari, mici, cu puiet, fara puiet, de tot felul, si am avut temperaturi intre -5 si 20 grade de cand i-am impachetat... Pana acum nu am vazut nici un fel de condens pe peretii catului sau ai corpului 1/1. Nu cred ca voi avea condens pana in Ianuarie, si teoretic nu ar trebui sa am deloc. Ramane de vazut... Voi mai posta aici cand voi mai face verificari si voi vedea rezultatele. Voi pune si ceva poze cand voi mai putea deschide stupii si voi avea camera la mine.

P.S. Impachetarea descrisa mai sus NU va functiona daca albinele propolizeaza panza (am cusut si o plasa de fibra). Vom vedea...
"
___________

"
Fundul AV ar fi cea mai buna alegere din 2 variante proaste, dar cum eu am funduri pline am studiat problema condensului si cred ca ce am detaliat mai sus e cea mai buna pentru albine - aerisire buna, fara variatii mari de temperatura, fara curent, si daca toate merg cum cred eu, fara condens.
Teoretic nu ar trebui sa am probleme; voi posta aici la iarna cu rezultatele.
"
___________

"
Asa e, cuibul il fac pe mijloc pentru ca urdinisul nu e pe toata latimea lazii, doar pe ~75% si centrat pe mijloc. Vreau sa am aerisire pe cat mai multe rame - temperatura din cuib nu se schimba, dar circulatia aerului DA. Acum am un urdinis deschis la maxim ( 2/30 cm ) acoperit cu plasa, prin care se face aerisirea.
"
___________

"
Din ce am studiat eu pana acum, sistemul horn nu imi place din cauza curentului, cel clopot nu imi place pentru ca expune albine la schimbari bruste de temperatura si duce la consum mai ridicat de miere. De aceea am incercat sa le imbin in varianta pe care am descris-o mai sus. Paturicile sunt destul de groase ca sa nu se faca curenti puternici, dar permit si trecerea caldurii si a umezelii (al vazut azi primavara). Toate intervalele sunt ocupate bine de albina (inclusiv cele marginase). Umezeala nu sta prea mult in cuib - majoritatea iese prin paturica in cat unde se va raci si nu va condensa (am masurat temperatura zilele recute) sau pe urdinis, care e destul mare.
"
___________

"
Ce nu iasa pe urdinis, sa urce in cat. Teoretic aerul care urca in cat e racit si nu va exista condens nici in cat. Daca totusi va exista (in cat), atunci e mult mai bine decat daca s-ar fi mucegait corpul de jos si ramele.

M-am uitat zilele astea si nu am vazut probleme. Chiar am fost surprins de cat de rece era aerul din caturi. Deci pana acum nu am nici un motiv de ingrijorare.
"
___________

"
Nu cred ca e o problema atata timp cat mai ridici podisorul o data la cateva saptamani. Cum am scris mai sus, aerul din cat e rece si aerul cald care se ridica de pe paturica se raceste aproape instantaneu. Eu voi trece saptamanal pe acolo sa le ascult si sa ridic podisorul sa vad daca am condens n cat. Aerisirea aia de 1-2 minute e suficienta pentru a elimina umiditatea din aer.
Iar catul e prea mare si nici nu e 100% etans ca sa poata fi considerat o "camera adiabatica" :)
"
__________

"
cand se schimba temperatura in cuib in Ianuarie, singurul lucru care se schimba e temperatura aerului care ajunge la paturica, debitul ramane cam acelasi. Nu stiu daca va avea timp sa ajunga cald pe peretii catului pentru a condensa. Intuitia si testele pe care le-am facut pana acum (chiar acum am fam. cu puiet si fara, mari si mici, etc) imi spun ca NU va fi nici un fel de condens. Vom vedea...
"
__________

"
1 kg de miere consumata in plus la 100 de familii = 100kg de miere pe care ai fi putut sa o vinzi.
"
__________

"
Singurul loc unde temperatura CONTEAZA sunt cei 5 milimetri de jur-imprejurul GHEMULUI. Acea temperatura nu se va schimba niciodata orice stil de impachetare ai avea. Ea va ramane intotdeauna intre 13 si 35 de grade. Acea caldura e pierduta INSTANTANEU orice stil de impachetare ai avea. Ce putem schimba noi e UNDE se duce acea caldura (inclusiv umiditatea din aerul respectiv). Am scris mai sus de ce catul nu e cald si cum observatiile facute arata ca nu va fi mai cald in cat.
P.S. Intre cuib si cat am o paturica groasa. ALbinele nu pot urca in cat.
"
___________

"
Polistirenul l-am taiat perfect pentru ca am vazut ca asta vor albinele - etanseitate perfecta peste tot (mai putin la intrare bineinteles). Crapaturi sunt, dar sunt mici (1-2mm). Si da, e foarte posibil sa se intample ce spuneti dvs, dar asta e mai bine decat umezeala pe albine si mucegai in cuib si pe rame. Daca chiar se condenseaza, condensul va aparea pe pereti; pe polistiren nu se poate condensa si deci nu poate cadea pe paturica, doar pe pereti. Cuibul il am pe mijloc deci nu poate ajunge umezeala pe albine in absolut nici un fel, decat daca se creeaza direct in cuibul propriu-zis.
Am facut verificari si cum am mai spus, pana acum totul merge bine si am avut tot felul de conditii in stupi si afara.
P.S. Voi merge saptamanal sichiar daca nu fac nimic, podisorul tot il voi ridica pentru a vedea evolutia, si atunci aerul din cat se va schimba. Daca l-as lasa asa inchis 3-4 luni atunci da, e posibil sa se faca condens in cat.
"
__________

"
Poze (facute pt alt site), cum am promis :

Muntoiu Radu

Poze (facute pt alt site), cum am promis :

Muntoiu Radu

Sa nu poata iesi in spatiul de langa sau deasupra cuibului, altfel raman acolo si mor :

Muntoiu Radu

cam sa ceva :

Jimmy2011

Radule,

Nu prea inteleg....TU ne certi ca nu procedam ca tine...sau postezi si accepti si alte pareri ??
Vad ca esti foarte hotarat si sigur ca ce faci e bine...ai si argumente si teori din fizica ,etc.....
Nu confunda experimentul cu experienta......
Ce este mai dulce si mai dulce decat mierea?...Otetul gratis...

Muntoiu Radu

Nu cert pe nimeni :)
Vreau sa ramana varianta asta undeva pe net pentru altii pe viitor, in caz ca merge bine. O sa postez evolutia pe parcursul iernii si la anul cine e indecis poate sa urmeze modelul asta daca merge cum trebuie. E un experiment in derulare. Am familii mari si mici, matci vechi si noi (inclusiv din Septembrie), cu puiet sau fara, etc. Voi posta regulat evolutia cu privire la condens, consum de miere, evolutie primavara etc - un fel de blog.

Jimmy2011

Ce este mai dulce si mai dulce decat mierea?...Otetul gratis...

Gamma

"Ce nu iasa pe urdinis, sa urce in cat....."

  Din ce zona esti, ca parca mi s-ar potrivi si mie... ?

pistol28


Domnule "Muntoiu Radu"
Ce faceti pare logic, insa este acoperit si de teorie, ce ma indreptateste sa va suspectez ca aveti pregatire in fizica atmosferei sau cel putin sunteti un foarte bun autodidact.

FELICITARI
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

Aurelian A.

Nu le-am infofolit niciodata si nici nu o voi face-o...si totusi nu am avut pierderi....hrana de calitate si suficienta, si pana in martie stai linistit :nod: :nod:
"Nu sunt destept,dar cand privesc in jur prind curaj." Ion Creanga

Bistriteanul

Metoda aceasta de impachetare este folosita de mai multi apicultori (inclusiv de catre mine) de mai multi ani. S-a discutat si ras discutat subiectul, doar trebuie sa cauti pe acest forum.
Admir albina si cainele national, Ciobanescul Romanesc Carpatin.

http://www.carpatin.net/
http://www.carpatin.net/forum

mariusb

Buna ziua,
Am si eu cam aceeasi impachetare descrisa si anume:ramele incadrate intre 2 coli de polistiren ,una lipita de un perete stupului 5-6 rame iar in partea goala a stupului dupa polistiren am o salteluta cu lana,peste rame am podisorul care este pe jumatate plasa iar peste plasa am iarasi o salteluta cu lana care la un colt este indoita pentru a intra aerul.in capacul stupului am polistiren extrudat.problema mea este ca se face condens pe polistirenul din capac...am incercat sa bun niste betisoare de lemn intre capac si podisor astfel incat sa ramana o fanta de aer...problema condensului nu dispare...o parere ceva ?

oroles

Citeste despre aparitia punctului de roua. E fenomenul care se manifesta si la tine. Scoate polistirenul si lasa doar pernutele si nu vei mei avea condens. Inteleg ca trebuie izolati, dar nici chiar asa.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

dredd

Citat din: mariusb din Noiembrie 17, 2014, 03:46:38 PM
Buna ziua,
Am si eu cam aceeasi impachetare descrisa si anume:ramele incadrate intre 2 coli de polistiren ,una lipita de un perete stupului 5-6 rame iar in partea goala a stupului dupa polistiren am o salteluta cu lana,peste rame am podisorul care este pe jumatate plasa iar peste plasa am iarasi o salteluta cu lana care la un colt este indoita pentru a intra aerul.in capacul stupului am polistiren extrudat.problema mea este ca se face condens pe polistirenul din capac...am incercat sa bun niste betisoare de lemn intre capac si podisor astfel incat sa ramana o fanta de aer...problema condensului nu dispare...o parere ceva ?

scoate polistirenul din capac

bucovineanu

Pt Marius.
Daca inteleg bine fundul este fara plasa. Scoate polistirenul si fa gauri de aerisire in lateralele capacului. Salteluta de pe podisor lasa-o sa acopere toata suprafata, fiind permeabila. Altfel condensul va face sa putrezeasca capacul rapid.