De ce nu a avut nectar anul acesta salcamul ?

Creat de yb, Mai 30, 2012, 09:43:30 AM

« precedentul - următorul »

ursulescu


Revin cu câteva precizări: familia de albine e un "sistem" mai evoluat și mai complex decât Windows 10 spre exemplu. Așa trebuie să vedem problemele. Dacă nu avem albine cu vârsta peste 20 de zile identificarea surselor de nectar rămâne la stadiul de probabilitate. Cele tinere vor "scana" suprafețele din imediata vecinătate (cele peste 12 zile de la eclozare) în speranța descoperirii nectarului, de multe ori nu reușesc și nu se mai întorc. O familie de Banat slabă aduce mai mult nectar decât altă rasă de albine cu familie puternică. Eu fac aceste afirmații cu seriozitate și nu urmăresc nimic. De ce? Fiindcă nu e afectată de boli așa ușor și trăiește mai mult. Un prieten întors recent din Germania, apicultor, discutând cu stuparii germani, confirmă că albinele ocolesc plantele modificate genetic. Aceiași precizare e făcută și de un cercetător german. Asta a rezultat și din cercetări proprii.
Roirea 2016: nu a fost o roire biologică dictată de perpetuarea speciei ci una de "SALVARE". Au decis să plece și cele slabe și cele puternice în speranța că în alte locuri vor găsi condiții mai bune. Roirea de salvare se manifestă în ultimii 3-5 ani. "Norma" de roire într-o stupină îngrijită și unde se face selecție nu ar trebui să depășescă 3-5% familii roitoare. Ca regulă generală roiesc masiv hibrizii. E greu de spus de ce. Deși în acest moment nosemele ar fi trebuit să regreseze, pe analizele făcute zilele aceste în 5 stupine se obține infestare maximă. Se pare că și varroa "prosperă", atenție deci. Mixul varroa + noseme poate compromite recolta de anul viitor. Ar fi multe de spus și de făcut. Când pot voi reveni. Postez cu titlu de informație un vechi calendar. poate vă ajută!

oroles

Dl. ursulescu vad ca nosema nu lipseste din nicio explicație a dumneavoastră. Sunteți un fel de Cato cel Bătrân. Soluția lui la orice problema era : "Cartagina trebuie distrusă!". La dumneavoastra nosema e in orice explicatie. Nu nosema e de vina pentru lipsa nectarului la salcam anul acesta. Nu nosema e de vina pentru roiri. Explicația e una simplă - vremea. Acum spuneti ca 3-5% sunt roiri normale. Eu nu cred ca poate fi considerata anormală o rata de roire mai mare. Roirea depinde de mulți factori si e greu sa stabilesti o limita a normalității. Aaa... ca e contraproductiv sa ai o rata mai mare de roire. Asta e altceva. Cu toata stima...
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

yb

Sa vedem ce zice ,poate, cel mai documentat apicultor pe care l-a avut Romania, HRISTEA,  care spune in Stuparitul nou ce i s-a intimplat in 1948 ,tot un an foarte ploios:"ploi zilnice de scurta durata...albinele ieseau in graba pe timp frumos... intraula loc pe ploaie ,hartuirea aceasta a creat o stare de excitatie provocind roitul "

marian sima

Salutare.
Referitor la plantele modificate genetic nu este cazul sa generalizam ,pot fi unele care afecteaza albina insa asta nu inseamna ca toate plantele modificate genetic afecteaza albina.

Aceasta intamplare am mai spus-o,in urma cu 14-15 ani eram cu pavilionul in loc Gostinu din jud Giurgiu ,acolo pe langa cultura melifera erau si alte doua culturi cu soia modificata genetic,aceasta a fost mai inainte data cu ierbicid Randup ,uscase si trestia,intr-o zi am trecut pe langa un lan cu soia din acel lan se auzea zumzait puternic de albina si am ramas uimit acel lot era plin de albina ,eu am ramas uimit deoarece stiam din carte ca soia e nemelifera ,acest lot de soia avea floare mov,am fugit repede si la celalalt lot de soia ,acela avea floarea alba si nu era nici o albina in acel lot.Amandoua loturile au fos ierbicidate cu acelasi ierbicid,amandoua au fos irigate ,cel cu floare mov a fost melifer cel cu floare albu nu.Mierea extrasa a cristalizat precum seul.
Referitor la salcamul de anul acesta ,factori meteorologici influenteaza secretia de nectar,uneori la urdinis pare ca este cules insa cea ce aduce albina are umiditate prea mare dupa ventilare nu ramane mare lucru.Un alt factor este varsta arboretului,in romanica salcumul matur care secreta mult nectar a fost taiat ,sunt ramasi pomi mici care infloresc puternic dar secreta putin nectar.


dan sebastian

Cred ca au modficat astia si salcamul. De asta nu mai da.  ))/ ))/ ))/
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

corneliuhrom

mai multe plante sunt seci  :qp: bombe in orientul apropiat  ))/injumatatirea uraniului de la cernobil[si nu numai acolo] la care face vint cu evantaiul d l putin adunat cu tendinta sch polilor mag  ploi cu schimb bruste de temp varachet inmultit tip condrea nu ne mai miram :hippo: :hippo: