SOCATA CU MIERE
Ingrediente
•9 litri apa
•12 flori mari de soc
•1 lamaie pentru taiat felii
•4 lamai pentru stors
•1 kilogram miere
•10 g drojdie
Mod de preparare
•Se iau florile de soc si se spala foarte bine, pentru a nu mai ramane pe ele urme de praf sau musculite.
•Se spala lamaile.
•Se taie o lamaie rondele.
•Se storc celelalte 4 lamai.
•Intr-un borcan mare de 10 litrii, se pun 9 litrii apa rece si se adauga mierea. Se amesteca pana ce mierea se dizolva.
•Se adauga in borcan feliutele de lamaie, sucul stors de la cele 4 lamai, cojile stoarse de lamaie si florile de soc.
•Se adauga drojdia.
•Se amesteca folosind o lingura cu coada lunga pana in fundul borcanului.
•Se acopera borcanul cu o farfurioara si se lasa la fermentat 3-4 zile.
•Se poate pune borcanul la soare, pentru a grabi putin fermentatia.
•In fiecare zi se ameateca din cand in cand in borcan.
•Dupa 3-4 zile, se scot florile de soc si lamaia din borcan, se strecoara socata folosind o strecuratoare curata in care se pune si o bucata de tifon.
•Socata strecurata se pune in sticle care se pastreaza in frigider.
•Cand se consuma, se poate adauga in pahar o bucata de gheata si o felie de lamaie.
SIROP DE MENTA CU MIERE
Ingrediente
•6 linguri de miere
•10 frunze de menta
•2 linguri de suc de lamaie
Mod de preparare
•Se zdrobesc frunzele de menta.
•Se adauga mierea si sucul de lamaie.
•Se amesteca si se pune intr-o sticla de culoare inschisa sau se impacheteaza sticla transparenta in hartie de culoare inchisa.
•Se lasa sa se macereze.
•Se adauga apa dupa gust.
•Se foloseste in combinatie cu aroma de vanilie.
•Bauturile la care se foloseste siropul de menta trebuie strecurate.
LIMONADA CU MIERE SI ZMEURA
Ingrediente pentru 4 portii
•4 linguri de miere
•8 linguri de suc de zmeura
•800 ml apa minerala
•zeama de la o jumatate de lamaie
•cuburi de gheata
Mod de preparare
•Se dizolva mierea in 2 linguri de apa fierbinte si se raceste.
•Se adauga sucurile de fructe si apa minerala.
•Se orneaza paharele, se pun in ele cuburi de gheata, peste care se toarna limonada.
BAUTURA CU FRUCTE SI MIERE
Ingrediente
•500 ml ceai de fructe
•125 ml suc de portocale
•125 ml suc de grapefruit
•3 linguri cu miere de albine
•optional, 5 linguri vermut (Campari, Angelli)
•cateva cuburi de gheata
Mod de preparare
•Se prepara ceaiul de fructe si se raceste.
•Ceaiul de fructe se amesteca bine cu cele 2 sucuri si cu mierea pana ce mierea se dizolva.
•Se adauga vermutul.
•Se adauga cuburile de gheata.
LIMONADA DE GRAPEFRUIT CU MIERE
Ingrediente pentru 2 portii
•2 linguri miere
•6 linguri mari cu suc de grapefruit
•500 ml apa minerala
Mod de preparare
•Se amesteca mierea cu jumatate din apa minerala pana se dizolva.
•Se adauga zeama de la grapefruit si se completeaza cu restul apei minerale.
•Se pot adauga si 2 cuburi de gheata, dupa preferinta.
•Se consuma imediat.
Prepararea limonadei de grapefruit dureaza 5-10 minute.
COCKTEIL DE LAPTE CU CIOCOLATA SI MIERE
Ingrediente
•50 grame miere
•40 grame ciocolata
•1/4 baton vanilie
•1/2 litru lapte
•2 cuburi gheata
Mod de preparare
•Se pune mierea intr-un vas smaltuit, se adauga batonul de vanilie zdrobit, ciocolata rasa si 1 lingura din cantitatea de lapte.
•Se amesteca totul pe abur, pina ce se topeste complet ciocolata.
•Dupa ce compozitia s-a racit, se toarna deasupra restul de lapte.
•Se amesteca, se pune in mixer in care s-a pus inainte gheata pisata si se amesteca totul timp de 1-2 minute.
Prepararea cockteilului de lapte cu ciocolata si miere dureaza aproximativ 1 h.
LIMONADA CU MIERE
Ingrediente
•1 ceasca miere
•1/2 ceasca suc lamiie
•1 litru apa
•un praf de sare
Mod de preparare
•Se amesteca mierea cu apa rece sau calda.
•Dupa aceea se adauga sucul de lamiie si sarea.
•Se combina cu gheata.
COCKTEIL CU MIERE SI BANANE
Ingrediente pentru 3 portii
•1 lingura miere
•2 linguri gheata pisata
•1 banana
•10 linguri suc de ananas
•250 ml lapte
Mod de preparare
•Se amesteca mierea cu laptele.
•Se pune in mixer gheata, sucul de ananas, banana taiata bucati, laptele amestecat cu miere si se bate pina la omogenizare.
•Se consuma imediat.
SUC DE PEPENE ROSU CU MIERE
Ingrediente
•1/2 pepene rosu,
•1 lingurita de miere.
Mod de preparare
•Pepenele se curata de coaja verde, de seminte si se paseaza.
•Pulpa obtinuta se amesteca cu mierea, se agita 1 minut si se toarna intr-un pahar.
•Se adauga cuburi de gheata.
•Se serveste rece
•Se pot folosi si alte adaosuri de fructe si arome!
MEDOVUKHA – bautura cu specific rusesc
Mai poarta denumirea de mied, miod, hidromel.
Ingrediente
•6 l apa
•1 kg miere naturala
•100 g drojdie
•1 lamaie
Mod de preparare
•Puneti apa la incalzit pana la o temperatura de ce mult 80 de grade, adaugati miere si amestecati mereu pentru ca mierea sa nu se lipeasca de vas.
•Nu lasati ca intreaga compozitie sa fiarba.
•Luati spuma.
•Raciti bautura pana la 30 grade, apoi adaugati drojdia.
•Daca doriti, puteti adauga sucul unei jum de lamaii.
•Lasati sticla la rece timp de o saptamana.
multumesc pentru retete
GHIMBIR
Mie îmi place foarte mult aroma minunată pe care o dă ceaiului, atâta doar să nu puneţi mierea în ceaiul foarte fierbinte pentru că îşi pierde calităţile benefice. Aşteptaţi să se răcească puţin, apoi puteţi adăuga mierea cu ghimbir :)
O alta reteta deosebita pentru ceaiurile de toamna-iarna este cea de miere cu lamaie, scortisoara si turmeric
http://bucate-aromate.ro/2013/12/ghimbir-cu-miere-de-albine/