Despre germinare

Creat de stefan1, Februarie 24, 2010, 03:08:20 AM

« precedentul - următorul »

stefan1

Semintele au un hormon de somnolenta, care le impiedica sa declanseze procesele de germinare intr-un moment nepotrivit. Acest hormon este acidul abscisic. La incoltire concentratia acestui acid in samanta scade si creste concentratia de acid gibberellic (hormon ce stimuleaza procesele germinative).
  Factorii principali de scoatere a unei seminte din somnolenta sunt:
- umiditate
- aer
- caldura
- lumina (sau lipsa de lumina)
- timp
  Pentru fiecare din acesti factori sunt valori diferite de la specie la specie si uneori sunt scheme complicate cu succesiuni de rece-cald sau lumina-intuneric sau rece si umed urmat de cald si lumina. Mai sunt si alti factori care pot declansa germinarea cum ar fi de ex fumul, la care o sa mai revin.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

Super Grow Gibberellic Acid
E un hormon important ce poate imbunatati germinarea semintelor si a favoriza cresterea plantelor.
A fost descoperit in 1935 in Japonia, in cercetarea unei patologii a plantelor de orez. Pana acum s-au descoperit 126 forme de acid gebberellic. O grupare de mai multe forme de AG se gasesc sub denumirea de AG3, produs existent pe piata si folosit destul de des in agricultura. Cum am spus, acidul gibberellic (AG)apare natural in semintele care au intrat in procesul de germinatie si el anuleaza progresiv hormonul de somnolenta (acidul abscisic).
Prin administrarea de AG sau AG3 se pot substitui sau reduce nevoia de sonmolenta a semintei, care poate germina fara a mai trece prin fazele de frig-cald, lumina-intuneric sau alte procese de scarificare si stratificare. Poate declansa procesul de germinare la seminte mai vachi, sau la specii la care incoltirea este foarte dificila.
  Fiecare specie insa reactioneaza diferit la acest hormon si dozele folosite difera de la specie la specie. Daca nu se respecta dozajul, efectele administrarii pot fi contrarii, adica se anuleaza capacitatea de germinare a asemintelor. Produsul este natural si nu este toxic. De obicei se administreaza in solutii de diferite concentratii. Uneori se pulverizeaza si pe fructe, care astfel tratate cresc mai mari. Asa se stropesc de ex strugurii sau ciresele.
  GA3 se gaseste (cel putin in SUA) sub forma de pulbere cu concentratie de 20% acid gibberellic, cel mai obijnuit mod de prezentare. Atrage apa si se pastreaza inchis. O alta forma de prezentare este pulbere de 90% concentratie, solubila in alcool de 70 grade. Asta e cea mai economica forma de folosire. Doza de tratament este 0,01-10 mg/litru.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

Skookum Grow
E un alt produs special pentru favorizarea germinarii. Contine pe langa comolexul AG3 (de care am vorbit) si nodos Ascophillum (o alga marina), acid fulvic etc. Furnizeaza pe langa hormonii de germinare si substante hranitoare pentru planta incoltita.
  Folosirea este usoara. Se dizolva intr-un l de apa 5 ml de Skookum Grow. Semintele se inmoaie in aceasta solutie pentru 12-48 ore, rar peste 72 ore, functie de specie. Produsul diluat se poate pastra numai un timp limitat, in frigider. Totusi restul de solutie se poate folisi la stropirile plantelor, hormonii de germinare stimuland si cresterea si constituind si un ingrasamant valoros.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Bătrânul

Stefane eu folosesc hormoni de inradacinare de doua tipuri una pentru plante cu tulpina lemnoase si una pentru plante cu tulpini moii. Acesti hormoni sint buni pentru germinare? :hi:

stefan1

Nu stiu daca sunt bune si pentru germinare. daca ar fi ar trebui sa scrie in prospect. In plus trebuie sa se stie si dozajul, care variaza de la specie la specie.
  Pe de alta parte sunt unii stimulenti de crestere care grabesc si germinarea. De ex acidul humic sau acidul fulvic (indicat si pentru uz uman).
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

Fumul poate fi un factor care sa declanseze sau sa grabeasca germinarea la foarte multe plante. Este de fapt o abilitate pe care multe spacii au utilizat-o pentru inmultire. In urma incendiilor de vegetatie apar conditii favorabile (in special de lumina) care permit noilor plante sa se dezvolte. De aceea, samanta multor plante demareaza procesele de germinare dupa un incendiu.
  S-a stabilit si substantele care dau acest semnal pentru seminte. Se numesc Butenolide si sunt degajate de unele plante supuse la temperaturi inalte. Butenolidele sunt din clasa lactonelor si sunt in componenta multor produse naturale. Chiar si Acidul Ascorbic (vit. C) face parte din butenolide. In special una din aceste butenolide declanseaza germinarea la mai multe specii de plante, in special de la speciile care cresc de obicei dupa incendii de paduri sau de stepa.
  Mai jos am dat o lista f mare de plante a caror incoltire este declansata sau grabita de foc.
  Pe acelasi link dati click si pe "Poze" si veti vedea poze f faine de plante din aceasta categorie.
click aici
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)