Totul despre semintele plantelor, arbustilor si arborilor meliferi

Creat de crombra, Noiembrie 26, 2009, 11:55:20 AM

« precedentul - următorul »

crombra

Datorita faptului ca dorinta apicultorilor de a-si  crea o baza melifera proprie, care sa nu depinda de rotatia culturilor agricole, se manifesta din ce in ce mai pregnant, consider ca ar fi necesara o baza de date care sa cuprinda modul si tehnologia de propagare a diverselor specii melifere(si nu numai).
In aceasta sectiune va scrie fiecare ce experienta a avut cu semanatul si ingrijirea plantelor, arbustilor sau a arborilor meliferi(si nu numai). Se pot face referiri si prin link-uri catre alte site-uri de specialitate. Cu cat adunam mai multe date, cu atat mai bine va fi pentru ne asigura o baza melifera constanta, mai ales in perioadele dintre culturile agricole.
Este indicat ca fiecare tip de samanta sa fie insotita de poza cu specificarea dimensiunilor aproximative si daca se poate numarul aproximativ de seminte pe unitatea de masa.
Pentru inceput voi explica doi termeni folositi in botanica. Pe masura acumularii de noi date vor apare si alti termini care vor fi explicati la timpul lor.
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.
                                                  
http://crombra.sunphoto.ro/

crombra

STRATIFICAREA
Seminţele multor specii indigene de plante, arbori cu frunze cazatoare sau veşnic verzi şi arbuşti, împreună cu alte plante perene şi plante aromatice sunt incapabile de germinare, imediat după ce au fost recoltate şi nu vor germina fără un pre-tratament cunoscut sub numele de STRATIFICARE.
Stratificarea simuleaza condiţiile naturale pe care o sămânţă trebuie să le îndure înainte de germinare. Unele seminţe sunt incomplet maturate şi necesită o perioadă suplimentară pentru a-si completa dezvoltarea partilor imature; altele se afla in starea de somnolenţă (ca barieră mecanică la apă sau blocaj fiziologic ), care împiedică aparitia germinatiei până cînd condiţiile de creştere sunt favorabile .
Pentru semintele care necesita maturarea, depozitarea intr-un loc uscat este suficienta.
Printre alte metode de tratare a seminţelor, stratificarea (calda, rece, sau variabila) este utilizata pentru a elimina barierele de umiditate mecanice şi blocajele fiziologice.
Multe seminte necesita o perioadă de stratificare la rece, în scopul de a germina, în timp ce unele au nevoie de o stratificare la  cald, înainte de stratificarea la rece. Stratificarea la  rece este la temperatura de 1-5 grade C., în timp ce stratificarea la cald este la temperatura de 20-30 grade C.
Atunci când o sămânţă necesită atât o stratificare calda cat şi rece, stratificarea calda se face în primul rând, urmata de stratificarea la rece. O stratificare calda se face pentru a se înmuia coaja(invelisul) seminţei sau de a permite embrionilor de seminţe să se maturizeze. Numai embrionul matur este capabil sa suporte procesul de stratificare la rece. Seminţele trebuie să fie umede in momentul stratificarii. Cele mai multe seminţe sunt uscate la umiditate sub 10% pentru a fi stocate. Seminţele avand umiditatea mai jos de 10% nu se vor stratifica foarte bine si vor sta in stare dorminda (acest lucru este bun pentru depozitare, înainte de stratificare sau de semănat). Nivelul de umiditate trebuie să fie majorat la 60% pentru a permite seminţelor sa inceapa stratificarea.
Stratificare, este o practică veche şi simpla de stimulare a seminţelor să germineze, prin plasarea de straturi alternative de  mediu umed şi de seminţe
Metoda moderna este de a se amestecă bine seminţele în mediul umed cum ar fi muşchi de turbă, vermiculită, perlit, compost din  scoarţă de copac, rumeguş, pentru a simula condiţiile naturale pe care le va primi în mod normal, din mediul său natal. Amestecul se păstrează în containere sigilate, cum ar fi pungi de polietilenă. Pungile sunt pur şi simplu depozitate la temperatura camerei pentru a oferi un tratament umed si cald. Ele pot fi plasate în frigider în cazul în care un tratament umed si rece este necesar.
Tipuri de stratificare:
1.    Cald si umed. Seminte care necesită un tratament cald si umed pentru a induce germinarea pot fi depozitate la temperatura camerei dar nu la soare(la geam).
2.    Recesi umed. Semintele care necesită un tratament rece si umed pot fi stocate în compartimentul de legume de la frigider timp de patru până la douăsprezece săptămâni.
3.    Cald-rece-cald si umed. În funcţie de specii, unele au nevoie de o combinaţie de tratament cald şi rece, urmat de cald pentru a germina.
4.    Cald –rece-cald –umed si uscat. Alte specii au nevoie de o combinaţie de cald si rece in mediu umed, urmată de o perioadă în care pe mediul şi seminţe sunt puse să se usuce timp de una până la câteva luni, repetarea acestui ciclu facandu-se de cate ori este  necesar , urmată de o perioada calda pentru a germina.
Mod de lucru:
1.    Formarea mixturii mediu umed –seminte. Utilizaţi 3-4 de ori volumul de mediu faţă de volumul de seminţe. Mediul de stratificare ar trebui să fie umed la atingere, dar nu ud leoarcă. Diferitele medii de stratificare absorb diferit apa asa ca asteptati pana se imbiba complet mediul.Umiditate este în mod evident un factor cheie în procesul de stratificare. Nivelul ridicat de umiditate în recipientele sigilate, cauzeaza aparitia fungilor care pot afecta sănătatea seminţelor, de aceea amestecarea un fungicid mediului este un bun mod de prevenire. Pentru a preveni apa in exces,nrasturnati punga cu gura in jos si stoarceti-o ca pe un burete pana nu mai curge apa din ea.
2.    Stratificarea. Notati in calendar., atunci când ati pus seminţele la stratificare şi când să le scoateti. Plasati containerele(pungile) sigilate în mediul adecvat de stratificare rece sau cald. Seminţele nu ar trebui să stea mai multe luni peste timpul de stratificare  recomandat, deoarece vor utiliza rezervele de energie şi vor  mor. Chiar şi la un nivel scăzut de umiditate unele din seminţe s-ar putea sa germineze în containere sigilate; aceste seminţe vor creşte în mod normal, în cazul în care acestea sunt plantate cu atenţie.
ATENTIE! Puneti pungile sigilate pentru stratificarea la rece in frigider NU in   congelator. Preferabil este compartimentul de legume si fructe.   
3.    Plantare. Dupa expirarea timpului de stratificare sau la aparitia germinarii ,semintele se planteaza cu grija.
Seminţele necesită tratament doar o singură dată. Ca un exemplu, nu se stratifica la  rece o sămânţă şi apoi o se seamana in toamna. Aceasta este o stratificare dublu la rece. Odată ce stratificarea iniţială este completă, seminţele sunt gata pentru a germina. Daca apare o incalzire toamna, seminţele va începe procesul de germinare şi vor fi ucise de temperaturi de îngheţ, iarna. În plus, o dată incheiata stratificarea seminţelor, acestea sunt pregătite pentru a începe cresterea.
Observatie: Dacă nu doriţi să faceti stratificarea în frigider , atunci puteţi utiliza întotdeauna calea naturala şi sa semănati toamna seminţele direct într-un pat de rasadnita sau vas pentru germinaţie, si de obicei este ideplinita cerinţa pentru stratificare la rece. Acest lucru înseamnă că puteţi sari peste toate etapele de mai sus descrise a pre-tratamentului  în frigider atata timp cat iernarea seminţelor în pământ indeplineste acelasi lucru.
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.
                                                  
http://crombra.sunphoto.ro/

crombra

SCARIFICAREA
Unele seminte au coaja atat de tare incat este impermeabila la apa si gaze. (exemplu: salcamul, otetarul galben). Aceste seminte nu vor germina pana cand coaja lor va fi alterata(modificata) fizic. Coaja semintelor nu este necesara pentru ca semintele sa germineze. De fapt, multe seminte nu au coaja ca bariera fizica pentru starea de adormire care sa opreasca germinarea.
Orice process de spargere, subtiere, gaurire, slefuire sau alterare mecanica a cojii semintelor pentru a le face permeabile la apa si gaze este cunoscut sub numele de SCARIFICARE. Prin alterarea cojii semintelor cu acest procedeu este pemisa absorbtia apei de catre acestea. In natura acest proces apare ca urmare a expunerii la temperature de inghet sau a activitatilor microbiene, care modifica proprietatile cojii in timpul iernii.
Scarificarea apare si prin pasajul semintelor prin tractul digestiv al pasarilor sau animalelor.
Metodele de scarificare obisnuite sunt : prin actiunea mecanica, a apei fierbinti si prin expunerea la acizi.
1.    Scarificarea mecanica.  Implică ruperea sau slăbirea cojii seminţelor şi pot fi realizata cu ajutorul şmirghelului sau a unei pile pentru abraziunea cojii., folosind un cutit pentru a cresta(crapa) coaja, sau folosind un ciocan pentru a sparge coaja, pentru a permite apei să intre. Aceasta operatie se face cu atenţie, pentru a nu zdrobi seminţele de a deteriora embrionului. După scarificare, semintele trebuie să fie plantate cât mai curând posibil sau puse la stratificare rece  si umeda, dacă este necesar. Acest tratament funcţionează bine pentru seminţe mai mari. Seminţe mai mici pot fi freacate între foi de şmirghel fin. În cazul în care seminţele sunt prea mici pentru a vedea progresul, o metodă diferită ar fi înmuierea  in apa.
2.    Scarificare cu apa fierbinte. Unele coji de seminţe pot fi înmuiate în apă caldă sau fierbinte (75-95 ° C dar care sa nufiarba!) Seminţele sunt lăsate să se înmoaie în apa care se răceşte timp de 12 la 24 de ore înainte de plantare. Folositi de 10-20 de ori volumul de apă caldă faţă de seminţe. Semintele cu un strat de ceară ar trebui să fie spălate de mai multe ori în apă foarte fierbinte pentru a îndepărta ceara, înainte de înmuierea finala.
3.    Scarificarea cu acizi. Seminţe sunt puse într-un recipient din sticlă (A nu se folosi recipienti din orice alt tip de material) şi se acopera cu acid sulfuric concentrat, la aproximativ de două ori volumul seminţelor. Seminţe sunt amestecă uşor şi se lasă să se înmoaie de la 10 de minute pana la mai multe ore, în funcţie de duritatea cojii. Cand coaja devine subtire, seminţele pot fi îndepărtate, spălate şi plantate. Această metodă implică utilizarea de acid sulfuric concentrat, care este unul  dintre produsele chimice extrem de periculoase, care poate fi foarte periculoase pentru un individ lipsit de experienţă şi necesită măsuri de siguranţă foarte precise, care nu ar trebui să fie trecute cu vederea! Este foarte important să vă amintiţi să NICIODATAnu se toarna apă în acid! INTOTDEAUNA se toarnă acidul în apă!
Pentru ca cele prezentate mai sus sunt o traducere, iata si link-urile de unde a fost facuta traducerea. Cei ce stapanesc limba engleza vor gasi explicatia in original a multor termeni agricoli si botanici.
http://www.treeshrubseeds.com/treatingseed.htm
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.
                                                  
http://crombra.sunphoto.ro/

crombra

Sa incepem cu semintele care prezinta interes la ora actuala:
OTETARUL GALBEN, Koelreuteria paniculata
http://en.wikipedia.org/wiki/Koelreuteria_paniculata
Semintele au o forma sferica cu diametrul aproximativ intre 4-6 mm.
echivalente: 1 pound = 453.592 37 grame
Inainte de semanare se face scarificarea prin tratament cu apa fierbinte urmata de stratificare rece si umeda  30-90 de zile.
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.
                                                  
http://crombra.sunphoto.ro/

crombra

EVODIA, Evodia daniellii, Euodia hupehensis, Tetradium, Bee Bee tree
http://www.treeshrubseeds.com/details.asp?id=368
Semintele au o forma ovoidala cu varfurile ascutite avand longimea aproximativ 2.5-3 mm si diametrul la mijloc 1.5-2 mm.
Nu necesita pre tratament.
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.
                                                  
http://crombra.sunphoto.ro/

sfantul spiridon

domnule crombra, esti o comoara...intradevar este mare nevoie de toate datele dar eu cred-carcotas cum sunt - ca ar trebui sa mai sintetizati informatia...cat priveste experienta vreau sa va spun ca incerc ceva cu evodia- adica am semanat ceva afara in frig, intr-un vas pe casa scarii la mine in bloc, cu temperatura asa si asa si in casa ...vreau sa vad care seminte o sa iasa prima data...privitor la salcamul galben, specie care dupa parerea mea se inmulteste ca si evodia exclusiv prin seminte, l-am plantat in pahare de plastic si astept sa iese-mentionez ca habar n-am avut de aceste tratamente...in fine, cred ca aici trebuie sa ne spunem cu totii parerea si mai cu seama experienta
ps. acest salkcam este deosebit de "interesant" si stralucit- sper ca multi sa inteleaga asta pentru ca in ce a ce priveste datele melifere ele merg de la 200 la 400 kg/hectar in luna iulie
stiti ceva de plantarea semintelor de amorfa?
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

crombra

CLOCOTISUL, Staphylea pinnata (European Bladdernut). Europa
http://www.magicgardenseeds.com/STA02
Germineaza foarte greu (pana la un an). Semintele germineaza la rece. ste indicat sa le tineti in frigider cateva saptamani. Pot fi semanate si afara tomna sau primavara foarte devreme.
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.
                                                  
http://crombra.sunphoto.ro/

crombra

Salcam galben am scris din greseala si am corectat. Este vorba de Otetarul galben. Imi cer scuzele de rigoare.
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.
                                                  
http://crombra.sunphoto.ro/

crombra

SALCAMUL, Robinia pseudoacacia.
http://en.wikipedia.org/wiki/Robinia_pseudoacacia
Semintele necesita pretratament de scarificare.
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.
                                                  
http://crombra.sunphoto.ro/

crombra

TEIUL ARGINTIU (TEIUL ALB), Tilia tomentosa Moench.
http://www.treeshrubseeds.com/details.asp?id=934
Semintele sunt invelite intr-o coaja numita pericarp care trebuie indepartat mecanic inainte de a se face stratificarea.
Daca pericarpul nu este uscat se poate face stratificarea direct.
Stratificarea este de tip rece si umed si dureaza 90 de zile.
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.
                                                  
http://crombra.sunphoto.ro/

crombra

PAULOWNIA, Paulownia tomentosa
http://www.treeshrubseeds.com/details.asp?id=555
Semintele nu necesita pretratament. Are o crestere fantastica.
Se seamana sub un geam de sticla. Are nevoie de lumina pentru a germina.
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.
                                                  
http://crombra.sunphoto.ro/

crombra

si semintele de Paulownia:
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.
                                                  
http://crombra.sunphoto.ro/

crombra

Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.
                                                  
http://crombra.sunphoto.ro/

crombra

Cu acordul lui Stefan1(sper) va prezint ceea ce a scris el despre Paulownia:
Citat(Stefan1)
Cred ca va referiti la Paulownia Tomentosa (sunt peste 20 de soiuri de Paulownia). E un arbore de 10-15 (20)m, originar din China Centrala si de Vest. Se caracterizeaza printr-o crestere f rapida (pana la 3 m/an), prin frunze mari (pana la 60 cm la exemplarele mai tinere sau chiar pan la un metru). Infloreste in aprilie-mai, flori de cam 5 cm lungime, (oarecum asemanatoare cu Gura Leului), grupate intr-un fel de spic pana la 40-60 cm lungime. Florile apar inaintea frunzelor si sunt puternic vizitate de albine si fluturi. Frunzele se pot folosi furaj la animale sau la prepararea unui insecticid, din caoja se pot face coloranti, lemnul (usor, deschis la culoare, rezistent, omogen, destul de rezisent la foc) se foloseste in multe domenii , de ex la instrumente muzicale, sculpturi, furniruri pt diferite cutii, ambarcatiuni navale etc. si se apreciaza cam la valoarea nucului. In China era obiceiul sa se planteze un asemenea arbore cand se naste o fata si sa se taie cand se marita si sa se sculpteze din el lucruri pt casa. Sunt varietati care se taie la 5 ani, iar din radacina iese alt copac. Rezista si la incendii, in sensul ca radacinile dau alti lastari.
Numele ii vine de la o printesa (apoi regina) a Olandei, Anna Pawlowna, fiica tarului Rusiei. In Europa a fost mult raspandita de Franz Joseph al Austriei, pentru care era copacul preferat.
Inmultirea se poate face prin seminte dar mai frecvent prin drajoni. Copacii care ies din seminte nu dau alti drajoni, dar la cei inmultiti vegetal cresc anual 3-4 drajoni care se pot inlatura.
Inmultirea din mladite este destul de dificila, se face cu o bucata  de ramura semilemnoasa, de cam 10 cm lungime, introdusa in pamant. Mai usoara este inmultirea din radacini. Procedeul ar fi urmatorul: In decembrie se descopera de la un arbore o radacina superficiala, carnoasa, cam de 1 cm diametru si se taie cam 5 cm lungime. Partea de jos se taie oblic. Bucata se pune intr-un ghiveci cu pamant de flori, incat partea superioara sa fie aproape de suprafata. Se uda si se lasa la loc racoros pana face radacini si lastari. In primii 4 ani ar trebui protejat de gerurile timpurii de toamna si tarzii de primavara. Plantele mai batrane rezista mai bine la ger iar in locul ramurilor degerate cresc viguros anul viitor, altele. Din pacate mugurii florali sunt sensibili la geruri si in zonele mai reci Paulownia Tomentosa nu infloreste niciodata din aceasta cauza.
Incepe sa rodeasca dupa cam 5 ani. Fructele sunt niste capsule de pana la 5,5cm lungime, care contin pana la 600 de seminte mici si usoare.
Se gasesc si de vanzare puieti de Paulownia Tomentosa (60 cm inaltime cu 30 lei), de ex la TEBA SRL, din Cornesti-Dambovita (tel 0744308839).
Datorita vitezei de crestere si capacitatii de refacere dupa taiere, in unele tari este considerata planta invaziva.
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.
                                                  
http://crombra.sunphoto.ro/

Adrian Roman