tassevasi

Creat de tassevasi, Aprilie 19, 2011, 09:10:56 PM

« precedentul - următorul »

marian_6777

    Intrebuintarile ar fi multiple, insa, cred ca principalul scop este cel indicat de Andreiu, adica introducerea botcilor aflate in prag de eclozare, apoi cea de pastrarea matcilor pana la momentul formarii de roiuri. In legatura cu iernarea... nu cred ca este posibil. Matca, sau o parte din ele ramanand in afara ghemului.   
Nu sunt decat doua cai sa ajungi in varful unui stejar: sa muncesti catarandu-te sau sa te asezi deasupra unei ghinde si... sa astepti sa creasca.

tassevasi

         Inainte  de a prezenta eu (dar nu asa repede , astept parerea  Batrinului , d-lor Bucovineanu, Stefan1  si a altora ) , LA  CE SI  CUM SE FOLOSESTE ACEASTA RAMA  , va spun ca  are o vechime de peste 50 de ani (cam din anii '70 ) o foloseste si acum  in conditii  si  rezultate  f f bune , deci si atunci se facea  apicultura moderna .
   
      Numai bine si astept .
     

pharaonu75

Daca tot ne tii in tensiune, in momentul dezvaluirii vrem ca informatiile pe care ni le furnizezi sa fie cat mai detaliate (vrem descrierea cu lux de amanunte a modului de folosire)
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

tassevasi

   Fara indoiala ,asa va fi .

mape 48-petru manea

Citat din: marian_6777 din Octombrie 03, 2013, 09:08:06 AM
    Intrebuintarile ar fi multiple, insa, cred ca principalul scop este cel indicat de Andreiu, adica introducerea botcilor aflate in prag de eclozare, apoi cea de pastrarea matcilor pana la momentul formarii de roiuri. In legatura cu iernarea... nu cred ca este posibil. Matca, sau o parte din ele ramanand in afara ghemului.   

Eu as folosi acea rama cu casete pentru iernarea matcilor ,dar intr-un stup din polistiren estrudat cu grosimea de 3 cm pe 5 rame si supra populat cu albine .dar as mai lasa distanta intre casete de un cm pentru a circula albinele printre ele
In principiu este o idee f.buna

mape 48-petru manea

pentru eclozare matci eu folosesc asa ceva
scuze Vasile

tassevasi

#411
           Interesanta treaba , dar nu prea inteleg  cum se procedeaza d-l Mape .

  Pentru ca  a trecut  timpul  de asteptare raspund  cu amanunte la  ce        foloseste  acea rama .
   Este  destinata exclusiv producerii  matcilor  prin 2 metode  pe care  mi le-a explicat  acel  batrin ,probabil  or  fi mai multe .
  - Se fece selectia  familiilor ( cea mai buna ,linistita  ,cu matci prolifice si outore etc) se alege rame cu oua de-o zi cit mai jos ,se taie fisii de fagure cu oua  si se prinde in pioneze pe leatul superior al casetutei , acel leat se suceste la 90 g  se fixeaza  apoi se readuce , asa se face  cu toare  casetutele ,( pe atuncu nu se  cunostea  trusa Nicot.)
   Inainte de asta se pregateste  un stup " starter " cu o zi  ori 3-4 ore inainte si se introduce  acea   rama  fara site , albinele  ia in lucru  celulele  din  casetute  si formeaza  botci , apoi  se pune  gratia H  si se reface  familia , la 10-11  zile se pun  sitele , e cam cum se procedeaza la trusa Nicot cu bigudiul ,apoi se face  nuclee  si roiuri .

  A doua situatie  pe care o practica  batrinul ,( nu se mai chinuia cu  acele  fisii de fagure) era  de a recolta  botci cu laptisor  din partea inferioare  a ramelor ( de la familii selectate ) suficient de multe  de completa  toate  casetele  si proceda in acelasi mod ( cu  starter, gratie H ) , interesant ca el  din  botci de  roire  le  aducea  pe rama lui minune  si le transforma in botci de  shimbare linistita (in prezenta matcii dupa gratie) .
   Obtinea niste matci  f f bune  si mari ,chiar am ramas  surprins .
    Ce ziceti  de aceasta  metoda ??
   Eu cosider  ca  am explicat  suficient de clar cum am inteles eu  din ce mi-a  zis  acel  domn .
   Numai bine si sanatate .
   
     PS Andrei s-a  apropiat cit de cit  de un raspuns bun la punctul 7 :)


     

bucovineanu

 Ideea mi se pare interesanta. In prima situatie se are la baza metoda Miller de crestere a reginelor insa se elimina posibilitatea ca prima regina ce eclozeaza sa distruga celelalte botci.
Nu se pot transforma botcile de roire in botci de schimbare linistita. Este adevarat ca o oarecare influenta o are familia crescatoare la calitatea reginelor obtinute. Dar daca se cresc regine din oua sau larve din familii cu insinct accentuat de roire, acele regine vor mosteni caracterele materne. Trsaturile genetice se transmit prin materialul folosit la reproductie , in cazul nostru oua sau larve si doar in mica masura prin hrana folosita pentru crestere.

tassevasi

  Multumesc  d-l  Bucovineanu ,nici nu stiti cit de mult  asteptam  acest  raspuns .
     Si eu aveam  aceasta  nelemurire  cu a  doua  situatie , urma sa pun o intrebare referitor  la  cit e de adevarart ori posibil ca se poate transforma  o botca  de roire (luata in prima zi) in botca de  schimbare linistita  cu  acest  artificiu .
   In discutia cu  acest  domn  asa mi-a explicat ,probabil ca  ele  eclozionand  in prezenta  matcii , avea aceasta convingere.
    Cum  am expliat  el  asa proceda  in mare masura  si  era convins ca  e cea mai buna  metoda .
    Inca odata  va multumesc  si va doresc  multa sanatate .
   

tassevasi

   Pentru ca si eu am " 3 meseri" ca altii de virsta mea ,va prezint  una  din ele  si anume  cea de  bunic .
   Nu am poze si cu cea mai mica de 1 an , dar mai asteptam in familie un nepotel in citeva luni  si va fi un echilibru intre cei doi  fii ai mei , fiecare   cite o pereche .
     Deocamdata sunt in clasa pregatitoare ,cu dansatoarea mea .

Marius-ursulakhe

Sa va traiasca sanatosi nea vasile atat copii cat si nepoti ca sant foarte frumosi
La fel si eu pe fiica mea (4 anisori) am zis ca as dori pe viitorul apropiat sa o dau la dansuri moderne
PS:multa sanatate si crestere curata celor mici ca tare frumosi mai sunt  :bravo:  =D>   :hi:   ^:)^   =D>    %%-

mape 48-petru manea

frumosi nepoti ---sa-ti traiasca si sa te bucuri de ei si de intreaga familie

andreiu

       Ma bucur de bucuria ta Vasile !!
     Sa ne creasca mari si sanatosi nepoteii, ca sunt balsamul dulce al vietii noastre de aici inainte. Ii pupa pe frunte Mosu  Pilu. ^:)^ =D> :hi:

tassevasi

#418
          Ursulakhe , merita sa frecventeze  aceste cursuri , se dezvolta  f f  frumos si devin responsabili de mici , apoi in competitii iti da satisfactii mari . 
   Nepotica mea face de 2ani dansuri sportive nu are  concurenta la virsta ei  aici in judet  ,lua  numai locul l ,a fost  la competitia  nationala  in Bucuresti  si a luat locul  lV , nu a mai concurat  la virsta 5-7 ani  ci la 7-9 ani si  era tare necalita  ca nu a mai luat locul l , am incurajat-o ca la sute de candidati , locul lV pe tara  e  super bine .
   Ia face si inot de performanta unde are o gramada de premii  si mai nou face   catarare  .

Va multumesc  d-l Mape  si Andrei , sa ne traiasca  si sa ne bucuram de ei ,intradevar  sunt balsamul vietii noastre ,fara ei  parca  viata ar fi mai scurta si fara inpliniri .
  Numai bine tuturor si familiilor noastre.

tassevasi

 Si ptr  ca tot se pune intrebarea " ce ati facut  astazi in stupina " , eu ce sa zic , zilnic  fac  cite ceva , mai  usurel  sa nu ma  aglomerez  in primavara .
    Am teminat  14  corpuri de 1/1 , 20 caturi 1/2 , capace  cu tabla ,  funduri   si vrer-o 30  de site  cu sibarul  de  opturare  culisabil .
     Cea mai migaloasa  munca e la  maruntisuri , gauri  in corpuri ,funduri  caturi  site + tijele  cu filet ptr  strins .
   Cine  vrea sa-si faca minere eu procedez  astfel ;
Mai intii tabla treb sa fie de 1,5mm  se traseaza si apoi se taie la ghilotina ,apoi se  preseaza  cine are presa , eu o iau la ciocane  pe o  piulita  mare  cu un sant  in ia .
     Apoi trec sa  fac  minerul  din  fier de 6 mm  sa-l indoi mai usor cu o cheie de  facut   etriere in constructii, iar  ca sa nu ma taie la  mina  pun un  cauciuc  dintr-un  furtun de  acetilena  taiat  elicoidal  sa-l pot prinde  pe miner , cam atit .
     Pun citeva poze .