Pregătirea albinelor înaintea culesului de salcâm

Creat de serban, Martie 26, 2019, 06:41:35 PM

« precedentul - următorul »

serban

          Până anul acesta nu mi-am pus niciodată problema cum să pregătesc temeinic familiile de albine pentru culesul de salcâm. Eram mulțumit că nu mureau iarna,ceva unificări și cum dă Domnul. :)
           Pe celălalt forum s-a dezbătut subiectul pe vreo 30 de pagini până s-a ajuns la miștouri,jigniri și supărări.
           Doresc ca apicultorii experimentați să ne împărtășească și nouă,începătorilor din experiența practică și rezultatele obținute.
           Din ce am mai citit literatură,precum și de la certăreții de pe forumul celălalt am înțeles că la culesul de salcâm raportul dintre culegătoare și albină de stup trebuie să fie în favoarea primei categorii. Cum doresc să fac ? ( și doresc să mă corectați/îndrumați)
            Iau reper data de 10 mai,data medie a înfloririi la mine. Dacă în jurul datei de 13 aprilie ( 27-28 de zile înainte) am în familiile de producție 5 rame cu puiet căpăcit parțial (aprox.25-30 de mii  culegătoare la data de 10 mai) e bine ?

dan sebastian

Toti ne dorim sa avem familii exceptionale la salcam pt ca e ceea ce ne aduce cel mai mare venit. Pretul mierii e dublu la salcam fata de poliflora. Plus se vinde f bine si la borcan. Cred ca gresesti cu exaluarea si vom avea inflorire mai timpurie 27 aprilie maxim 1 mai anul acesta.
Eu tot incerc de 30 de ani sa rezolv ecuatia asta si tot timpul exsita chestii imprevizibile. In primul rand e important sa nu inghete salcamul, apoi vom vedea ce facem.
In mod normal daca ai familii puternice in toamna ies bune in primavara, daca ai bune in toamna ies slabute.
Consider ca doar unificarea de toamna tarzie sau februarie cel tarziu ar fi solutia sa ai familii foarte bune in primavara si ulterior in salcam.
Am stimulat cu turte din jumatea lui ianuarie cum fac de obicei si ulterior cu miere de rapita in punga. Apoi astept sa vad cum infloresc pomii fructiferi. daca exista decalaj ma duc la rapita, daca infloresc toate odata trec peste rapita si atac direct salcamul.

0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

serban

     Eu am luat data de 10 mai ca o dată reper. Poate să fie și 1 mai ca anul trecut. Întrebarea rămâne. Cum pregătim familiile în ceasul de pe urmă? Putem îngrășa porcul de ajun ? Cu siguranță o familie bună,ieșită bine din iarnă nici nu trebuie "peticită" că are producție bună. Cum facem să avem numărul optim de culegătoare și guri puține de hrănit ca să fie multă miere?

dan sebastian

Poti incerca sa blochezi matca pe o rama cu 10-12 zile inainte de culesul de salcam, daca faci stationar. Altfel trebuie familii puternice sa te muti dintr-un loc intr-altul. Consider ca un cules de rapita inaintea salcamului e benefic. Regulile matematicii raman aceleasi. Ai nevoie sa incepi dezvoltarea cu 60-72 de zile inainte de cules. Dureaza 42 zile de la ou la stadiu de culegatoare insa nu poti porni ponta la maxim decat cu ceva stimulare inainte de data limita. Eu incep dezvoltarea gandindu-ma la rapita care e pe 4-10 aprilie inflorirea. Nu am stupii cei mai buni dar daca reusesc sa fac o medie de 10 kg per cules calculand 5 culesuri pe an (nu iau in calcul pomii fructiferi) si ai cel putin 2 culesuri calamitate sunt pe linia de plutire.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

bucovineanu

Eu consider ca regula de aur in apicultura este sa faci in asa fel incat sa ai familii puternice tot timpul anului, care sa nu intre usor in friguri in sezonul activ. O familie puternica se apara singura de majoritatea bolilor, ierneaza in bune conditii cu consum mai mic socotit la rama de albine si poate se dea randament la orice cules.Daca socotim ca la o anumita data trebuie sa ai nu stiu cate rame de puiet si familia trebuie fortata la o anumita data nu da intotdeauna rezultate. E destul ca respectivul cules sa fie dat peste cap de vreme sau din alte cauze si familia intra in friguri si rezultatul este total nemultumitor.

serban

         Dvs.sunteți unul dintre colegii de forum de la care așteptam un răspuns. Cele spuse de dvs. sunt adevărate și cred că este varianta ideală. Din păcate,realitatea e alta și trebuie să improvizăm din mers.

bucovineanu

Pe stuparitul discutiile la acest subiect sunt foarte aprinse. Nu stiu daca si lbinele citesc pe forum ca sa se conformeze la sarcinile trasate, respectiv numarul de rame cu puiet capacit respectiv larvar la o anumita data.  :smile:

dan sebastian

Familii puternice tot timpul anului sunt greu de intretinut in lipsa unui cules constant. In conditii de stationar cu 2 culesuri principale, cu seceta si lipsa de polen cred ca trebuie cautate alte artifcii.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

bucovineanu

In stationar culesurile sunt intradevar mai putine, dar si uzura albinelor e mai mica si  se pot dezvolta familiile altfel decat in pastoral. Daca prnesti de la 3-4 rame in primavara la apogeu ajungi greu la 12-14 rame. Dar dacaai iesit din iarna cu familii pe 7- 8-9 rame poti ajunge si la 30. Daca ai macar un cules de intretinere pana in toamna poti intra cu familii tari la iernat. Mutarile respectiv incarcari, descarcari dauneaza dezvoltarii in pastoral. In timpul transportului larvele de o anumita varsta nefiind hranite mor. Daca mai ai noroc si de ceva stropiri le-ai aranjat.

vdingo11

Citat din: dan sebastian din Martie 28, 2019, 03:41:37 PM
In conditii de stationar cu 2 culesuri principale
Care sunt culesurile pricipale in pastoral?

aditza_71