Aparat pt tratament acid oxalic(Citit de 3070 ori)
Aparat pt tratament acid oxalic : Iulie 25, 2018, 08:14:55 p.m.
Buna ziua! Ce tip de masca de gaze ar fi mai buna avand in vedere ca fumul de acid oxalic este foarte toxic pentru om?

Se poate folosi o masca de gaze militara cu cartus filtrant pentru acizi.  Dar atentie, un cartus este eficient doar cateva ore de folosire.

Vreau sa va cer parerea in legatura cu o idee pe care o am de a aplica acid oxalic si alte substante pt tratarea varoozei in siguranta.

Ce parere aveti daca tai vreo 10-20 de tevi de cupru pe la vreo 10-20 de cm lungime.
Aceste tevi sunt inchise la un capat iar la celalalt capat se alimenteaza cu acid oxalic cristale ca si cum ai incarca o pusca de acea veche cu praf de pusca. ( le pun si putina hartie sa stea acel praf acolo etc)

Bag aceste tevi pe urdinisul stupului le etansatez cu carpa, sau altceva.
La capatul inchis al tevilor in dreptul in care se gaseste acidul oxalic pun un fitil cu motorina dau foc la toate ma indepartez si las sa isi faca treaba.

Tevile au fiecare legate o mica sufa si cand sa sublimat tot acidul doar trag de acea sufa(sarma) fara sa ma mai apropii de stup din care ies vapori toxici (si in acelasi timp se trage si carpa care etansa ca sa nu mai revin langa stupi).

Reincarc din nou acele tevi si reiau procedeul la alti stupi (varsati) in capatul celalalt ca sa nu ma mai apropii de stupii deabia tratati.

Sper ca nu am spus vreo bazaconie.

In anii trecuti am aplicat acid oxalic lichid si nu am fost multumit de rezultate, chiar daca doza era mai mica aveam mortalitate la ceva timp dupa aplicare.
« Ultima Modificare: Iulie 25, 2018, 09:47:43 p.m. de Kov iulian »Re: Aparat pt tratament acid oxalic Răspuns #1 : Iulie 25, 2018, 10:11:10 p.m.
 :rotfl: Mărgelatu...Re: Aparat pt tratament acid oxalic Răspuns #2 : Iulie 25, 2018, 10:29:32 p.m.
M-am uitat la tot felul de clipuri pe net, cu rezistente, cu cabluri, cu masti de gaze.

Asteapta langa un singur aparat pana se consuma cristalele alea.

Poate nu gasesti filtrul care trebuie la masca si tragi vapori aia in tine, poate isi pierde efectul de filtrare prea repede si te intoxici.Re: Aparat pt tratament acid oxalic Răspuns #3 : Iulie 25, 2018, 10:58:25 p.m.
Sublimarea trebuie facuta la o anumita temperatura, care odata depasita acidul se arde si tratamentul este ineficient. Deasemenea dozajul este critic si nu vad cum ar putea fi respectat folosind acele tevi. Dar fiecare poate sa gazeze albinele sale prin orice metoda doreste.  :smile:Re: Aparat pt tratament acid oxalic Răspuns #4 : Iulie 26, 2018, 12:02:29 a.m.
Sublimarea trebuie facuta la o anumita temperatura, care odata depasita acidul se arde si tratamentul este ineficient. Deasemenea dozajul este critic si nu vad cum ar putea fi respectat folosind acele tevi. Dar fiecare poate sa gazeze albinele sale prin orice metoda doreste.  :smile:

Dozajul  acidului oxalic e usor de facut exact cum se facea dozajul prafului de pusca in acele pusti. Pur si simplu se cantareste inainte si se pun in fisicuri de hartie, in folie de aluminiu etc.


Problema e cu temperatura dar ma gandesc si ii dau eu de cap.
« Ultima Modificare: Iulie 26, 2018, 12:58:28 a.m. de Kov iulian »Re: Aparat pt tratament acid oxalic Răspuns #5 : Iulie 26, 2018, 08:10:35 a.m.
Faza mai proasta este ca si unele din aparatele comercializate, dedicate acestui tip de tratament nu dau de fiecare data temperatura optima sublimarii.Re: Aparat pt tratament acid oxalic Răspuns #6 : Iulie 28, 2018, 03:19:26 p.m.
Kov Iulian eu am arzator made in NZ. Cam scump si merge pe baterie. Asa stiu ca temp trebuie sa urce la min. 160C.

Dozajul il fac super simplu. Am cumparat un cintar de buzunar la 7 euro sau asa ceva si are o precizie de 0.1g. Am ciordit de la sotia din bucatarie o masuratoare folosita la torturi. Masuratoare imperiala "cup". Este din plastic. Si lam ales pe cel de " 1/4 cup".  Lam mai taiat cu o brishca si am tot testat pe cintar pina am ajuns la 1g. Deci cind iau o doza in acea masuratoare (fara virf, doar ras) voi avea exact 1g.

La o cutie Langstroth 1/1(Dadant 3/4) pun 1g, dar nu se intimpla nimic daca pun putin in plus.

Deci cu o masuratoare facuta de tine vei avea tot timpul cantitatea dorita la dispozitie in 2 secunde.

Ramine sa rezolvi temperatura.

Inca ceva. Daca tu vrei sa reincarci acele tevi vei avea nevoie de ceva timp pina ele se racesc. Daca le reincarci pina cind sint calde/caldute te poti intoxica rau. Si tu chiar asta nu vrei.