nu inteleg ce se intampla

Creat de pad3, Iunie 25, 2018, 08:27:47 PM

« precedentul - următorul »

pad3

acum 1 luna un stup se cam umpluse de botci asa ca am trecut la inmultire. matca batrana mutata si 2 roi cu botci coapte. dupa ceva timp constat ca nu s-au potolit si stateau barba la urdinis asa ca l-am spart iar facand inca un roi cu o botca. azi la control roii erau ok, ultimul roi acea ceva puiet lavrar de cca 5 zile si oua proaspete dar stupul mama nici urma de ponta, miere depusa si in cuib. am crezut ca s-a intamplat un accident cu matca dar surpriza: undeva pe penultima rama se fataia o matca de toata frumusetea. am urmarit-o pret de vreo 2 min dar nu a facut decat sa umble pe rama fara sa inspecteze vreo celula, pur si simplu alerga de colo colo.
nu imi dau seama ce se intampla, parea fecundata dar fata de sora ei din ultimul roi nu a inceput ponta. va rog ceva sfaturi
somnul ratiunii naste monstri

stefan1

  E bine sa stii termene exacte cand e vorba de matci. Spui ca de cca o luna care poate insemna si 26 si 36 de zile. Intr-un fel e normal ca in familia de baza matca noua sa inceapa mai tarziu decat in roi. De multe ori la roirile naturale familia isi trage matca din ultimele botci, deci cele pornite cand matca batrana a parasit stupul sau a fost luata. Asta face ca noua regina sa inceapa sa oua dupa ce nu mai este deloc puiet in stup. Eu consider ca asta este o masura igienica foarte eficienta. Am mai facut analogia asta cu crescatoriile de pui. Acolo, dupa fiecare serie de pui, hala se dezinfecteaza temeinic in absenta puilor, intrerupand astfel lantul de inmultire a diferiti agenti patogeni. Asa si la albine, diferite vegetatii patogene de pe puiet, (nu neaparat bolile grave ca locile) sunt eliminate si noul puiet creste mai sanatos si mai viguros decat daca este o continuitate in puiet. Eu am intalnit de multe ori situatii cand lasam in stup o botca foarte frumoasa, iar daca in familie mai era puiet necapacit chiar si mai mare, albinele mai trageau una-doua botci din acel puiet. Desi din acestea iesea o matca mai mica decat cea din botca lasata, pana la urma era aleasa aceasta ultima matca.
  Deci ai putea sa mai astepti 2-3 zile, poate incepe sa oua acea matca vazuta. Pe de alta parte sunt si alte situatii. Am dat un roi natural la un nepot, dar matca intarzia sa inceapa ouatul desi aparent nu avea defecte. Erau trecut peste 15 zile de la formare si matca inca prezenta dar nici un loc pregatit pentru ouat. La urmatorul control am constatat disparitia reginei si totusi o comportare suspecta a albinelor, adica erau linistite si lucrau normal. Am mai intarziat vreo doua zile pana i-am dat o matca nefecundata. A primit-o si peste 3 zile am vazut-o pe rama, foarte sprintena dar nu speriata. Eram sigur ca reuseste, dar ieri am controlat si roiul s-a bezmeticit. Matca a disparut si este puiet de trantori si botci tot cu larve de trantori.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Closcutz

De obicei in familiile debaza matcile se imperecheaza mult mai greu decat in nuclee sau in roinite.

pad3

Citat din: Closcutz din Iunie 26, 2018, 09:45:50 AM
De obicei in familiile debaza matcile se imperecheaza mult mai greu decat in nuclee sau in roinite.
asta ar explica situatia dar e prima data cand aud asa teorie. e documentata sau sunt observatii proprii?
@stefan- cand am format ultimul roi stupul era deja orfanizat de 5 zile, iar botcile lasate in stup erau cam la fel cu cea pusa in roi. practic de unde si-ar di putut trage altele daca de 5 zile nu mai erau oua?
somnul ratiunii naste monstri

bucovineanu

Albinele forteaza regina sa iasa la imperechere. Intr-un nucleu sau intr-un roi mic albinele reusesc mai usor sa o trimita la imperechere decat daca e vorba de o familie cu mai multe rame si populatie numeroasa. Aceasta este explicatia pentru faptul ca intr-o familie regina se imperecheaza mai greu decat intr-un nucleu sau roi.
Albinele construiesc botci de salvare din larve, nu din oua. Cand o familie este orfanizata ea mai trage si alte botci din larve in afara  de cele care deja exista in stup in momentul orfanizarii. Larvele din care trag botci pot fi mai mici sau mai mari. Cu cat larva e mai mare cu atat va rezulta o regina mai mica si mai slaba calitativ care de multe ori nu reuseste sa se imperecheze.

stefan1

Citat din: pad3 din Iunie 26, 2018, 09:31:19 PM
...
@stefan- cand am format ultimul roi stupul era deja orfanizat de 5 zile, iar botcile lasate in stup erau cam la fel cu cea pusa in roi. practic de unde si-ar di putut trage altele daca de 5 zile nu mai erau oua?

  @bucovineanu a explicat foarte bine. Daca matca a lipsit de 5 zile, inseamna ca larvele cele mai tinere erau de doua zile, deci puteau sa isi traga usor botci din ele chiar daca nu erau in celule anume (de botci), dar familia fiind in stare de roire putea sa aiba chiar botci cu ou  depus in ultima zi. In acest caz regina care ar iesi ar fi de dimensiuni si calitate buna, doar ca mai tanara decat botcile capacite pe care le-ai lasat. Si in acest caz ar iesi mai tarziu la zbor si ar incepe deci sa oua mai tarziu decat in roi. La asta se adauga considerentele spuse de colegi (in stupi mari matcile ies uneori mai tarziu la imperechere decat in familii mici sau nuclee, iar daca matca e si mai micute, in cazul ca a fost crescuta din larva de albina de 2-3 zile, imperecherea ar putea sa fie ceva mai dificila si deci sa intarzie si mai mult.

Sa ne spui ce s-a intamplat pana la urma, daca matca vazuta incepe sau nu sa oua. In tot cazul familia trebuie tinuta sub observatie, ca daca perioada fara puiet se prelungeste si matca va disparea, familia se va bazmetici rapid.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

pad3

va multumesc pentru explicatiile date, acum mi-e destul de clar ce se intampla. astazi voi verifica stupul si sper sa fie bine, deja amdevenit optimist  :hi:
somnul ratiunii naste monstri

pad3

dupa socotelile mele matca si-a inceput treaba chiar dupa control sau a 2-a zi. m-am speriat degeaba. totusi am avut ocazia sa aflu lucruri noi .multumes tuturor
nu prea se intelege din poze dar acolo sunt celule pline cu puiet larvar
somnul ratiunii naste monstri

stefan1

  Regina e chiar foarte faina! Va fi si mai mare cand isi va intensifica ouatul.
  Un lucru tot nu inteleg: vad o celula de puiet capacit. E numai una? Inseamna ca matca a inceput sa oua cel putin din 23 iunie si deci erau oua la controlul din 25. Uneori se intampla ca matca sa depuna un ou sau doua curand dupa imperechere, sa zic ca a doua sau a treia zi, pe invatate, dar sa inceapa sa oua hotarat peste alte 1-2 zile. Probabil era greu sa observi un singur ou, daca ochii nu ne mai sunt asa ageri si nu este o suprafata mai extinsa de puiet. E bine ca nu te-ai pripit sa elimini matca si ca totul sa sfarsit cu bine.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

pad3

nu era singura celula capacita. doar ca sunt imprastiate pe acea rama. la control sigur erau deschise la culoare si puteau fi usor confundate cu miere capacita (de mine  ))/)
somnul ratiunii naste monstri

stefan1

  Pai daca sunt mai multe celule de puiet capacite si restul puietului e mic, inseamna ca vechea matca ai scos-o din stup nu de o luna ci de mai putin de 21 de zile si acel puiet este de la vechea matca sau ca acel fagur cu puiet l-ai pus in stup mai tarziu, de la alta familie
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)