Salut.
Problema mea a inceput acum 1 an cand am gasit un stup cu puiet varos din cauza ca a fost slab,apoi am mai gasit la altul care la fel era slab,in fine nu mai conteaza asta
Anul asta in martie cred iesisem din iarna un stup a ramas fara mancare si a murit o parte mare din albina, au mai ramas cam doua palme de albina si regina, greseala mea a fost ca nu l-am scuturat si am zis sa pastrez matca ca ii dau o rama cu albina si puiet si isi revine, apoi mai pe la sfarsitul lui martie i-am dat o rama cu albina si puiet. cand a iesit puietul se facuse un roi frumos pe 3 rame pline de albina de crescuse o rama de ceara pe diafragma, in timpul cand i-am dat rama cu puiet el era lasat pe doua rame ca asa pusase puietul, o palma pe o rama si o palma de puiet pe cealalta, apoi am scos o rama cu puiet din el si am dat-o unui stup sa ramana o rama de ouat si una cu albina si puietul nou.
Toate bune si frumoase pana cand m-am uitat si am vazut ca avea puiet varos, am zis ok e doar un stup nu e paguba si m-am dus la 7 km de stupina pe un camp unde nu sunt alte stupine si l-am scuturat acolo si pe el si alt stup
Problema a inceput acum cand am vrut sa bag rame la crescut ca incepe floarea soarelui si intr-un stup puternic am observat larve albe si uscate, nu multe ce e drept dar sunt, acei pufuleti de puiet varos
Apoi am mai verificat vreo 7 si am gasit la fel, nu stiu cati mai sunt ca nu i-am verificat pe toti ca tot veneeam acasa sa dezinfectez dalta si sa ma spal pe maini, o sa mai verific azi.
Cred ca acea rama pe care am bagat-o intr-un stup sa fi avut spori pe ea si apoi cand am scos mierea am imprasitiat ramele din acel stup in care am bagat rama aceea si sa se fi mutat pe toate ramele sporii. Nu stiu ce sa fac exista vreun tratament acum la inceput ca stiu ca am mai incercat la primii doi cu de toate apivirol,clor,zeama de lamaie , aspirina ,sirop tot ce am auzit. stupii sunt bine populati deci nu e problema sa se fi racit puietul, din primii cu puiet varos nu am umblat cu dalta la ceilalti sanatosi sau sa fi umblat la ei si apoi la cei sanatosi, am avut grija
Deja ma cam dispera situtatia ca am muncit foarte mult si am investiti si cand ajunsasem sa scot si eu o cantitate ok de miere sa mi se intample asta... nu era problema daca mureau pur si simplu ca imi ramaneau ramele dar asa trebuie sa topesc si ramele , trebuie dezinfecati nu stiu daca e toata stupina bolnava, oare se poate raspandi asa prin aieri ,or fi facut furtisaj la stupul ala cu puiet varos dar nu am avut semne de furtisag pana acum
Mai e ceva de facut? ca de renuntat nu renunt la albine dar e pacat de toata munca depusa , va multumesc daca ati citit pana aici
deocamdata sunt doar cateva larve uscate in stup maxim 10-15 pe familie