Dezvoltarea familiei de albine - calcul Excel(Citit de 1496 ori)
Dezvoltarea familiei de albine - calcul Excel : Mai 27, 2018, 11:23:19 a.m.
Salut,

Sunt incepator si incerc sa invat cat mai multe atat teoretic cat si practic.
Deoarece sunt fan Excel, incerc sa modelez o dezvoltarea a unei familii intr-un stup normal avand o serie de informatii ca reper pentru un stup mediu:
- data calendaristica
- cate oua depune matca
- % albine lucratoare care ies
- durata medie de viata functie de momentul in care ies albinele (toamna, primavara devreme sau primavara tarziu
- % de albine pierdute prin diverse motive in diverse perioade ale anului (uzura in principal, probabil vara nu traiesc 40-45 de zile in perioada de cules intens)
- % albine culegatoare in functie de extinderea familiei de albine (un numar mare de albine raman in familie si doar putine culeg, pana cand se depaseste o masa critica de albine in stup).

Datele pe care incerc sa le modelez in Excel ar trebui sa explice dezvoltarea exploziva a coloniei de albine in primavara si din punct de vedere al calculelor teoretice. Deci ar ajuta date cat mai detaliate si mai de incredere.

Cele bune,
CristianRe: Dezvoltarea familiei de albine - calcul Excel Răspuns #1 : Mai 27, 2018, 12:17:25 p.m.
Cui prodest? Lasa-te!Re: Dezvoltarea familiei de albine - calcul Excel Răspuns #2 : Mai 27, 2018, 01:46:45 p.m.
Cui prodest? Lasa-te!

SUPERB !


PS: "Nu te supăra, frate hobber!"Re: Dezvoltarea familiei de albine - calcul Excel Răspuns #3 : Mai 28, 2018, 01:31:33 a.m.
  Sigur ca va merge. Astazi se modeleaza orice. Sunt insa atat de multe variabile, incat e aproape imposibil sa le cuprinzi pe toate. Amintesc doar cateva: rasa de albine, vremea, zona, fertilitatea solului, sursele 'salbatice' de cules, culturile apicole, incarcarea apicola a zonei de zbor, tratamentele culturilor din zona sau stropirile contra tantarilor, capuselor etc., tratementele facute familiilor de albine, calitatea surselor de apa, priceperea apicultorului, stimularea sau nestimularea familiilor, felul lazilor, ce aerisire, ce protectie termica  si multi alti factori care pot influenta in bine sau rau dezvoltarea familiilor.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)Re: Dezvoltarea familiei de albine - calcul Excel Răspuns #4 : Mai 28, 2018, 10:19:01 a.m.
Singura varianta plauzibilă ar fi sa faci tabelul și să-l afișezi deasupra urdinișului cu recomandarea de a fi respectat întocmai.  Restul variantelor sunt nerealizabile.Re: Dezvoltarea familiei de albine - calcul Excel Răspuns #5 : Mai 29, 2018, 10:25:59 a.m.
Salut,

Cu modelul Excel vreau sa inteleg mai bine anumite informatii din diverse manuale si sa le corelez cu dezvoltarea familiei de albine.
Am primit mai multe mesaje in gluma insa pe mine ma intereseaza cei care chiar doresc sa sistematizam ceva.
Da, sunt foarte multe variabile. Daca ne raportam insa la stup vertical cu 10 rame 1/1, cat de 1/1, in zona de campie cu lacuri (Ilfov), sistem stationar ne ajuta sa fim mai precisi?

Am construit o prima varianta de Excel cu datele din diverse manuale (atasat). Va invit sa criticati constructiv, adica nu "este praf sau nu e bine" ci "ar putea fi imbunatatit astfel". Datele sunt pur si simplu estimari iar cele cat de cat relevante sunt pentru anul 2018, pentru ca prima perioada de la 1 august 2017 am utilizat-o ca parte de pornire in modelarea Excel, ca sa rezulte albinele in viata cu care se intra in iarna.

Eu am invatat multe lucruri practice din aceasta modelare, care a necesitat vreo 4 ore. De exemplu, ca daca sunt atent la perioadele de inflorire pot sa stimulez cu 40-45 de zile inainte familia sau ca este important sa intru in iarna cu multa albina, neuzata de convertirea siropului de zahar samd. Mai sunt foarte multe lucruri subtile, insa macar am inceput sa inteleg altfel niste lucruri.

Cele bune,
Cristian
Re: Dezvoltarea familiei de albine - calcul Excel Răspuns #6 : Mai 31, 2018, 09:05:29 p.m.
Buna. Munca ta este de apreciat. Evidenta unei familii se face in stupinele mari fara prea multe intruziuni in colonie. Eu imi notez la fiecare control nr rame cu puiet, nr rame acoperite cu albina, matca sau ce tine de acest aspect. Interventiile sunt rare pt a verifica ceea ce doresti. Daca vrei sa faci astfel de observatii de detaliu, gen cate oua depune matca intr-o luna si cate albine eclozioneaza, cate zile traiesc acele albine, cu drag iti pot oferi posibilitatea sa vii la mine in stupina si sa te apuci de numarat.
Miere multă şi inimă curată!