Jos

Autor Subiect: Intrebari de incepatori  (Citit de 341 ori)

Offline vdingo11

 • Newbie
 • *
 • Mesaje postate: 28
Intrebari de incepatori
« : Aprilie 09, 2018, 08:26:52 a.m. »
Deschid acest topic cu scopul de a obtine raspunsuri la multele intrebari pe care e am in cap.
Precizez ca pana acum nu am vazut un stup in interior dar din iarna m-am documentat incercand sa obtin cateva informatii utile pentru un inceput in apicultura. Am citit 2 carti si destule subiecte pe forum dar inca sunt multe lucruri neintelese.
Daca in ceea ce priveste configuratia si dimensiunile stupului m-am edificat in principiu (le multumesc colegilor de pe forum pentru rabdare si intelegere) intrebarile sunt inca multe:
1. Credeti ca este mai bun un fund plin sau antivarroa?
2. Daca fundul este antivarroa acesta se izoleaza iarna dedesupt sau este suficienta doar tabla?

Offline Closcutz

 • Sr. Member
 • ***
 • Mesaje postate: 292
Re: Intrebari de incepatori
« Răspuns #1 : Aprilie 09, 2018, 09:53:10 a.m. »
Ca parere personala pt familiile de productie este mai bun fundul antivarroa; pentru roi este un pic mai bun fundul plin. Daca doriti si argumente va stau la dispozitie mai tarziu.

Offline vdingo11

 • Newbie
 • *
 • Mesaje postate: 28
Re: Intrebari de incepatori
« Răspuns #2 : Aprilie 09, 2018, 11:06:22 a.m. »
Multumesc.
1. Fundul antivaroa se izoleaza suplimentar iarna?
2. Pentru fund antivarroa este indicat podisor plin sau cu plasa?

Offline Closcutz

 • Sr. Member
 • ***
 • Mesaje postate: 292
Re: Intrebari de incepatori
« Răspuns #3 : Aprilie 09, 2018, 02:55:41 p.m. »
La fundul antivarroa exista o tabla pe care in ianuarie o imping ca sa fie mai adapost in cutie; albinele nu sufera de frig iarna daca este populatie suficienta si hrana. La podisoare am plasa cam pe 40-50 % din suprafata; in capace am bagat polistiren de 30mm iar peste podisor pun un carton de ambalaje( tv, frigidere, electronice). Roii merg mai bine in roinite fara fund antivarroa. La tratamente antivarroa dc ai fund cu sita si tabla dedesubt se observa foarte usor gradul de infestare si eficacitatea tratamentului. In cei cu fund plin trebuie sa introduci sub rame o foaie de hartie unsa cu ulei de floarea soarelui sau cu untura... e greu si de introdus si de scos pt a observa nr de acarieni. Pt pastoral fundul cu sita si aerisirea din podisor iti ofera mai putine emotii.

Offline vdingo11

 • Newbie
 • *
 • Mesaje postate: 28
Re: Intrebari de incepatori
« Răspuns #4 : Aprilie 09, 2018, 05:27:36 p.m. »
In primul rand doresc sa precizez ca informatiile solicitate sunt pentru stationar si doar pentru stupi de productie nu roiuri (este prea mult sa ma gandesc acum sa le inmultesc)
1. Am crezut ca este necesara izolatie suplimentara fata de acea tabla
2. De ce ati optat pentru podisor impartit in doua? De ce nu doar plin sau doar sita? Ce avantaj are podisorul ales de d-voastra?
3. Daca este fund antivarroa si podisor cu sita nu se face curent (plecand de la premiza ca este si capac cu aerisire)?

Offline Closcutz

 • Sr. Member
 • ***
 • Mesaje postate: 292
Re: Intrebari de incepatori
« Răspuns #5 : Aprilie 09, 2018, 07:06:53 p.m. »
La majoritatea capacelor am aerisire, dar ca sa nu se faca curent peste podisorul care are 50% sita pun un carton de dimensiunea podisorului care blocheaza curentul. La transport sau pe canicula cartonul se poate lua.  Nu izolez suplimentar la tabla din fundul stupului, chiar la unele familii nu mai am acea tabla. Am optat pt podisor cu jumatate plasa pt ca pot verifica f usor daca au luat mierea din punga sau siropul atunci cand sunt nevoit sa intervin cu hrana. Si vizual pot controla fara sa scot podisorul dc familia este ok. Poate pt cineva de la munte sau care locuieste in nordul Moldovei este nevoie pt stupi mai etansi ca sunt geruri mai mari si nu prea e canicula vara.

Offline vdingo11

 • Newbie
 • *
 • Mesaje postate: 28
Re: Intrebari de incepatori
« Răspuns #6 : Aprilie 24, 2018, 08:26:16 a.m. »
Closcutz iti multumesc pentru informatii.
Ieri am dat comanda de 2 stupi si cum au cerer mare vor fi livrati la inceput de iulie si nu stiu daca se mai poate dezvolta o familie puternica pentru iarna dintr-un roi pe rame. Credeti ca este posibil?
Intre timp incerc sa ma pun la punct cu alte informatii:
1. am vazut pe net ca pentru imbinarea ramelor se folosesc cuie de 1,8x30 sau 1,2x2. Cele mari se folosesc pentru rame de 1/1 si cele mici pentru 1/2?
2. legat de insarmare am vazut sarma galvanizata de 0,5; zincata de 0,4; inox de 0,45; Banuiesc ca cea mai indicata este cea de inox?
3. legat de gratiile am gasit: din metal. din plastic si plastit Nicot. Sunt unele mai bune decat celelalte?
4. am vazut ca pentru insarmare exista si capse. Are vreun sens folosirea lor? Inteleg ca fara ele se taie lemnul dar chiar sunt atat de necesare?
Legat de dimensiuni am vazut: 3x7; 3x2; De ce sunt 2 dimensiuni?

Astea ar fi nedumeririle in acest moment.
Multumesc anticipat

Offline Kiwi Bee

 • Veteran
 • ******
 • Mesaje postate: 1929
 • Warkworth-New Zealand, 45 ani
Re: Intrebari de incepatori
« Răspuns #7 : Aprilie 24, 2018, 11:01:58 a.m. »
Dea lungul anilor sa mai dezbatut aici pe forum ce si cum cu fundul cu sita sau cel plin.

Si eu am la stupi fund cu sita dar nu cu ochi mari ci doar cit are sita pt tintari(am sita de aluminiu). Pt mine aerisirea este cea mai importanta - iarna este prea umeda pe la mine.

Chiar si la munte eu recomand sita fara obstructie chiar si pe timp de iarna. In schimb iarna as pune o folie de plastic peste rame astfel aerul cald se va bloca in partea superioara a stupului iar ghemul se va misca mai sus sau mai jos in functie de comfortul dorit. Intre timp excesul de umiditate, daca apare, se va elimina prin sita.
Capacul captusit cu 30mm polistiren si nu ai nevoie de cartoane si carpe si ziare....... pe timp de iarna.

Totusi daca doresti sa porneti de la un roi pe citeva rame este indicat sa opturezi sita chiar daca este vara. Albine putine intro cutie "intreaga" nu se descurca cu toate deodata - astfel prioritatea trebuie sa fie clima calda pt a se creste cit mai mult puiet. Daca ramele nu sint acoperite cu albine din abundenta atunci la partea inferiaora a ramelor nju se va depune oua, deci mai bine cu opturarea fundului, temporar.

Ce sirma sa folosesti depinde de planurile tale de viitor.
Daca plaifici(sau banuiesti ca vei folosi) acidul formic pt tratament contra varroa atunci in mod obligatoriu ati trebuie inox.
Ochiurile pt insirmare sint bune dar eu nu leam folosit asa ca nu stiu cit de important sa fie. Pe vremuri nu se foloseau si nimeni nu plingea.

Niciodata nu se poate prezice vremea cu luni de zile inainte astfel nu se poate prezice daca vremea calda va persista pina prin octombrie sau nu - va fi timp suficient pt dezvoltarea roiurilor sau nu.
Dar eu as proceda astfel.
As procura mai mult decit 1 roi. Poate 3-4. Dar si 2 vor fi bune .
In functie de cit de puternice vor fi pe la safirsitul lui septembrie voi decide sa le unesc sau nu. Se pierde o regina dar nu se pierd coloniile.

Offline vdingo11

 • Newbie
 • *
 • Mesaje postate: 28
Re: Intrebari de incepatori
« Răspuns #8 : Aprilie 24, 2018, 02:00:08 p.m. »
". legat de gratiile am gasit: din metal." - era vorba de haneman

 

Sus