Jos

Autor Subiect: Ar putea inlocui siropul invertit?  (Citit de 378 ori)

Offline struan

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 153
  • Viata e complexa si are multe aspecte...
    • duocom
Ar putea inlocui siropul invertit?
« : Martie 27, 2018, 03:15:51 p.m. »
Am gasit o carte de ROB Manley

http://biobees.com/library/general_beekeeping/beekeeping_books_articles/HoneyFarmingROBManley.pdf

In ea se gaseste o reteta de sirop cu timol folosit de autor pentru completare de hrana toamna, in cantitati mai mari.

O reteta imbunatatita se gaseste si aici: http://www.dave-cushman.net/bee/thymolisedsyrup.html

Din ce am vazut, e mai simplu si mai rapid de preparat decat siropul invertit.

A folosit cineva dintre dumneavoastra?

Offline pistol28

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1363
Re: Ar putea inlocui siropul invertit?
« Răspuns #1 : Martie 27, 2018, 07:20:01 p.m. »
 Timolul se găseste în uleiul de cimbru și este extras din cimbrul de câmp
............................................................
Puneți 30 g de cristale de timol într-un borcan curat de miere.

    Se adaugă 5 ml alcool izopropilic peste cristale. Unii folosesc spirit medicinal sau metilate, ..................

    Puneți borcanul într-o baie de apă cu apă clocotită pentru a accelera procesul de dizolvare.

    Într-un alt borcan se toarnă 140 ml de apă clocotită.

    Adăugați 1 linguriță de granule de lecitină.

    Se amestecă bine și se pune acest borcan într-o baie de apă cu apă clocotită, agitându-se adesea timp de aproximativ 10 minute, până când majoritatea granulelor de lecitină s-au dizolvat.

    Aplicați amestecul de apă / lecitină printr-o strecuratoare pentru a îndepărta orice granule care nu s-au dizolvat complet.

    Se adaugă timolul dizolvat în acest amestec și se agită bine. Va arata ca un borcan de lapte.

Cele de mai sus dau aceeași cantitate și aceeași putere ca originalul lui Manley. Cele mai multe surse sugerează că siropul va deveni "lăptos", dar cred că acest lucru nu se întâmplă, deși soluția stocului o face.

Următoarele sunt varianta mea pe metoda "standard" specificată mai sus. Consider că aceasta este o modalitate mai ușoară de a face același lucru și de a salva măsurătorile deoarece folosește elementele pe care le avem cu toții.

Cantitățile nu sunt atât de importante, încât măsurarea ingredientelor așa cum este descrisă oferă practic aceeași forță. Este util să știți că o lingură de linguri de cristale de timol cântărește aproximativ 10g și un borcan de miere de 1/2kg conține aproximativ 320ml de lichid, deci iată ce am modificat metoda de mai sus.

    Puneți 3 linguri de cristale de timol într-un recipient, de preferință din sticlă sau din faianță.

    Adaugati cateva linguri de alcool la cristale. Aceasta este o cantitate mult mai mică de alcool decât originalul lui Manley, deci probabil nu este atât de important ce se utilizează. Ar putea fi alcool izopropilic sau spirite chirurgicale sau metilate.

    Căldura va accelera procesul de dizolvare.

    Umpleți un borcan de miere de 1 lb pe jumătate plin de apă.

    Adăugați 1 linguriță de granule de lecitină.

    Se amestecă bine și se pune acest borcan într-un cuptor cu microunde la putere completă pentru câteva minute.

    Se amestecă adesea până când majoritatea granulelor de lecitină se dizolvă. Acest lucru va dura ceva timp. Nu mă deranjez să-l împotmolească, dar poți, dacă vrei.

    Se adaugă timolul dizolvat în acest amestec și se agită bine. Va arata ca un borcan de lapte.

Indiferent de modul în care realizați siropul timolat, amintiți-vă că "puterea lui Manley" este o linguriță de 13,5 litri de sirop care se face la o viteză de zahăr de 4 kg la 2,5 litri de apă. Deoarece este puțin probabil ca apicultorii să facă această cantitate, este posibil să aveți nevoie de puțină aritmetică mentală.

Atunci când albinele sunt hrănite ușor, se introduce sirop, care le permite să producă ceară pentru a limpezi ceea ce a fost deja procesat. Aceasta înseamnă că există o cantitate minimă de magazine nesigilate pe care albinele le vor folosi probabil mai întâi. Dacă albinele sunt hrănite foarte repede, odată ce au terminat hrana, nu există venituri pentru a produce ceară, astfel încât o cantitate mult mai mare de magazine este lăsată neacoperită. Aceasta este ceea ce adesea fermenteaza. Din acest motiv, este probabil mai important să-ți timolizezi siropul dacă te hrănești rapid.

Apicultorii vor trebui să respecte reglementările din țările lor. În Regatul Unit este ilegal să utilizați timolul ca tratament pentru nosema deoarece nu este înregistrat, dar este legal să îl utilizați pentru a preveni fermentarea și creșterea mucegaiului în sirop, indiferent de puterea pe care o considerați potrivită. Foaia de BNU accesibilă din butonul din stânga sus oferă de asemenea sfaturi despre siropul timolizat.

Roger Patterson.
 http://www.dave-cushman.net/bee/thymolisedsyrup.html
« Ultima Modificare: Martie 27, 2018, 07:30:13 p.m. de pistol28 »
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

 

Sus