Apicultori Din Ardeal 14.10.2017

 • 41 replies
 • 5029 views
Re: Apicultori Din Ardeal 14.10.2017
« Răspuns #30 : Noiembrie 13, 2017, 04:54:16 p.m. »
... Cine este interesat, pot sa prezint filmul. Nu e fals, matca ce canta este marcata...

SIGUR !!!

*

Offline bmdna

 • ****
 • 729
 • Piatra Neamt
Re: Apicultori Din Ardeal 14.10.2017
« Răspuns #31 : Noiembrie 13, 2017, 10:30:53 p.m. »
Asa cum promiteam, iata filmul aici:


Scuze pt calitatea slaba a filmarii. De, emotiile...
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

Re: Apicultori Din Ardeal 14.10.2017
« Răspuns #32 : Noiembrie 14, 2017, 09:13:20 a.m. »
Asa cum am promis, am ascultat din nou și cu atenție.
Am văzut mulți apicultori secretoși, treaba lor, și am acordat aceasta circumstanța dl. ER. Însă niciodată un apicultor cu buna practica nu exprima erori de tipul celor înregistrate in material.
Nu voi face o contabilizare a acestora, voi arată doar câteva, punctual.
Omul nu știe biologia albinei. De nenumărate ori spune ca transvazatea se face in ziua a 3a. Ori, metamorfoza din ou in larva se produce in ziua a 4a. Niciodată mai devreme. Repeta eroarea aceasta de prea multe ori ca sa poată fi acceptata ca o greșeală de exprimare.
In paralel cu eroarea de mai sus, vorbește despre momentul in care introduce botcile capacite in bigudiuri: ziua a 15!! Evident, din lipsa de practica dl. ER nu știe ca in plin sezon, in stupii de creștere bine organizați, reginele ecloziobeaza rareori in ziua a 16a. Cel mai adesea ecloziobeaza puțin după ziua a 15. Iar din practica, ai aproape întotdeauna prelevată și o larva ceva mai in vârsta care in ziua a 15 a evlozionat deja și ți-a făcut praf toată munca. Coroborând acestea cu faptul ca evita cu vigilenta sa spună un calendar al lucrărilor pe care le face, deși i se solicita de câteva ori in concret lucrul acesta, ma face sa cred ca operațiunile acestea nu le cunoaște din practica.
O alta mare eroare o face când vorbește de împerecherea controlată. Cum explica? Luam nucleii cu reginele nefecindate și stupii cu trântorii și ii ducem pe o alta vatra! Pai domnul ER, întâi ducem acolo câteva regine neimperecheate fără trântorii. Dacă timpul a fost favorabil și acele regine nu s-au împerecheat, doar atunci putem avea premisele unui control și începem și saturam zona cu trântori. Altfel ii ducem degeaba. Ei sint programați genetic sa se îndepărteze de proprii stupi, ca sa nu își fecundeze surorile!
De altfel dl ER afirma tranșant ca zborul de împerechere al reginelor durează 30 de secunde - maxim un minut. Ceilalți participanți la discuție încearcă sa îl aducă la realitate. Fără șanse, dl EC nu a văzut probabil niciodată o adunare a trantirilor și o împerechere a unei regine in realitate. Dacă ar fi citit cu atenție dl EC ceva literatura ar fi văzut ca opiniile specialiștilor sunt ca regina neimperecheata poate parcurge mai mulți kilometri pana la trântori și tot acei km trebuie sa ii parcurgă înapoi, plus timpul in care se joaca pe acolo. Dar probabil dl ER dotează aceste regine cu F16, altfel reginele ar avea nevoie de vreo jumătate de ora ca, zburând cu 30-35km/h sa se întoarcă fecundare la nucleu.
De nucleu ce sa mai vorbim 200-300 de albine sunt suficient pt dl. ER, adică 20-30 de grame de albine. Este drept, crescătorii comerciali au tot redus cantitatea, dar sub nivelul de 100-150 de grame nu am auzit pana acum!
Tot cu aceeași emfaza ne spune ca regina după ce s-a apucat sa oua iese din nou sa se împerechere!!
Despre regina care a roit după un trai de 7(șapte) ani am vorbit in alta parte, amintind ca dl.ER nu are albine decât de vreo 4-5 ani. Dar o trecem la "api-toresti" (de la vânătorești)!
Ne mai spune ca matca bătrâna "măcăne" înainte de rotire. De fapt se aud cântând in botci tinerele regine.
Culmea apiculturii de mare profesionalism este atunci când spune ca de la jumătatea lui Iulie și pana la jumătatea lui Octombrie nu a dat pe la stupi!! Probabil următoarea vizita este in Iulie 2018!
In schimb ne pisează cu hrana in cantitate și de calitate!! Asta este numitorul comun al înregistrării!!
Ce o fi aia "Albina bine structurata"?
Pregătirea stareterului se face încă din toamna? De ce nu cu trei ani înainte?!! Asta ca sa fiu și eu puțin amabil.
In concret, faptul ca are niște cunoștințe după ureche și nu spune nimic concret despre manualitatea producerii de regine, dublat de obsesia pentru UltraBee și tot felul de produse noi pe piața Apicola din România, ma îndreptățește sa cred ca dl ER, blufează când se considera apicultor, domnia sa fiind mai degrabă un promotor comercial.
Sa facem din acest spațiu virtual al Internetului un mediu de informare util!

Din ce fabulezi tu pe aici denota clar ca habar nu ai ce e aia albina. Sorry, dar cred ca ar trebui sa te pui la punct cu toate informatiile pentru ca esti intr-o mare deriva. Te contrazic intru totul si cu divezi clare insa esti mult prea pe carari. Cum ti-am mai spus, vino la mine si o sa te convingi si nu va trece mult pana iti vei cere scuze pentru toate dezinformarile aduse. Ca sa iti dau cateva exemple: cand am spus o vatra izolata inseamna ca a fost deja testata in prealabil asa ca nu face sens ce vorbesti pe acest subiect (testarea se face nu neaparat cu nuclei cu regine virgine...exista si alte metode dar despre care putem vorbi sau ti le pot arata); un alt exemplu este deplasarea reginei virgine catre locul de adunare al trantorilor...nimic mai fals din ce sustii mai sus...regina nu va sta expusa pericolelor daca nu are o suita corespunzatoare pentru aparare si asta se poate realiza doar in roi sau colonie  si nu in preajma trantorilor. rezerva de hrana a reginei este limitata si ca atare nu poate zbura km intregi cum sustineti ...total FALS. As spune mai multe la acest capitol cu date concrete privind distantele de deplasare ale trantorilor si rezervele lor de hrana, vitezele de deplasare, etc dar mai bine ma abtin ca e mult prea mult pentru tine; nucleul cu 200-300 de albine...ai rupt din context ceea ce denota clar intentia ta de dezinformare...am spus clar ca un numar minim de 200-300 de albine bine raportat la cutie dar cine sa priceapa...
In fine, daca blufam cu siguranta acum nu mai aveam albine. Cand o sa vezi ce inseamna management corect al unei stupine o sa iti dai seama de foarte multe dar pana atunci e greu sa intelegi cu ce se mananca apicultura profesionista.
Stiu ca mi-am batut gura degeaba chiar daca am avut intentii din cele mai bune adresandu-ti invitatia la una din stupinele pe care le detin pentru a te convinge de realitatile relatate. Oricum sunt convins ca si daca veti veni vreodata tot veti persista in dezinformari si aruncari cu dejectii pentru ca asta va este stilul.
Hai noroc si numai bine!

Re: Apicultori Din Ardeal 14.10.2017
« Răspuns #33 : Noiembrie 14, 2017, 06:29:06 p.m. »
Foarte precise corectarile facute la cele spuse in filmul respectiv. Totusi s-a strecurat o mica greseala. Inainte de a pleca in roi, de multe ori  canta si regina batrana. Daca intr-o familie intrata in friguri primul roi nu a putut pleca din cauza vremii nefavorabile sau din alte cauze si reginele tinere din botci au ajuns la maturitate, canta si regina batrana aflata pe rama, iar cele tinere ii raspund din botci, cu  glas mai inabusit.

Omul cât traieste învață!
Nu am avut niciodată ocazia sa văd! Am reușit ca in ultimii ani sa am o medie sub 5% stupi roiti, asa ca nu prea mai am de unde sa ascult concerte.
Oricum, mulțumesc pentru corectura!

*

Offline stefan1

 • ********
 • 6275
 • Sibiu - 1953
Re: Apicultori Din Ardeal 14.10.2017
« Răspuns #34 : Noiembrie 15, 2017, 05:23:57 a.m. »
  Eduard, arata-mi si mie lucrarile in care ai citit ca o regina sta la zbor doar un minut!!! E clar ca tu nu ai urmarit niciodata o regina care iese la zborurile de imperechere. Am urmarit in zeci de randuri regine care plecau sau veneau de la zborurile de imperechere. Durata unui zbor este 15-20 de minute; cel putin in zona mea asta e fara dubii. Primele zboruri sunt ceva mai scurte, probabil exploreaza zona mai apropiata de stupina, apoi alte zboruri sunt mai lungi si cel in care vine cu semne de imperechere e printre cele mai lungi. Uneori iesirile pentru imperechere se desfasoara pe parcursul a doua zile sau chiar a trei zile, in functie si de perioada din an si de starea vremii.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Re: Apicultori Din Ardeal 14.10.2017
« Răspuns #35 : Noiembrie 15, 2017, 11:02:48 a.m. »
  Eduard, arata-mi si mie lucrarile in care ai citit ca o regina sta la zbor doar un minut!!! E clar ca tu nu ai urmarit niciodata o regina care iese la zborurile de imperechere. Am urmarit in zeci de randuri regine care plecau sau veneau de la zborurile de imperechere. Durata unui zbor este 15-20 de minute; cel putin in zona mea asta e fara dubii. Primele zboruri sunt ceva mai scurte, probabil exploreaza zona mai apropiata de stupina, apoi alte zboruri sunt mai lungi si cel in care vine cu semne de imperechere e printre cele mai lungi. Uneori iesirile pentru imperechere se desfasoara pe parcursul a doua zile sau chiar a trei zile, in functie si de perioada din an si de starea vremii.

As dori sa va mai ganditi inca o data la ceea ce sustineti.
LA cate sute de nuclei detin sa fii sigur ca am vazut fenomenul aproape in ficare zi sau cel putin la cateva zile. Nu vreau sa intru in detalii insa ce va pot spune este sa va ganditi la urmatoarele aspecte:
-zborul de imperechere si timpul efectiv petrecut in prezenta trantorilor nu este totuna cu timpul petrecut pana cand regina revine la urdinis
-daca timpul zborului de imperechere ar dura 20 minute ar insemna pe de o parte o epuizare a "benzinei" trantorilor si pe de alta parte o epuizare a reginei atat fizica, cat si dpdv al "benzinei"
-daca zborul de imperechere ar avea durata de 20 de minute cu siguranta regina nu ar mai iesi a doua oara la zbor pt ca si-ar fi atins target-ul de 8-12 trantori care sa o prinda.
As mai putea sa contiuni si cu alte aspecte dar prefer sa ne rezumama doar la astea.
Numai bine!

Re: Apicultori Din Ardeal 14.10.2017
« Răspuns #36 : Noiembrie 15, 2017, 02:24:53 p.m. »
  Eduard, arata-mi si mie lucrarile in care ai citit ca o regina sta la zbor doar un minut!!! E clar ca tu nu ai urmarit niciodata o regina care iese la zborurile de imperechere. Am urmarit in zeci de randuri regine care plecau sau veneau de la zborurile de imperechere. Durata unui zbor este 15-20 de minute; cel putin in zona mea asta e fara dubii. Primele zboruri sunt ceva mai scurte, probabil exploreaza zona mai apropiata de stupina, apoi alte zboruri sunt mai lungi si cel in care vine cu semne de imperechere e printre cele mai lungi. Uneori iesirile pentru imperechere se desfasoara pe parcursul a doua zile sau chiar a trei zile, in functie si de perioada din an si de starea vremii.

As dori sa va mai ganditi inca o data la ceea ce sustineti.
LA cate sute de nuclei detin sa fii sigur ca am vazut fenomenul aproape in ficare zi sau cel putin la cateva zile. Nu vreau sa intru in detalii insa ce va pot spune este sa va ganditi la urmatoarele aspecte:
-zborul de imperechere si timpul efectiv petrecut in prezenta trantorilor nu este totuna cu timpul petrecut pana cand regina revine la urdinis
-daca timpul zborului de imperechere ar dura 20 minute ar insemna pe de o parte o epuizare a "benzinei" trantorilor si pe de alta parte o epuizare a reginei atat fizica, cat si dpdv al "benzinei"
-daca zborul de imperechere ar avea durata de 20 de minute cu siguranta regina nu ar mai iesi a doua oara la zbor pt ca si-ar fi atins target-ul de 8-12 trantori care sa o prinda.
As mai putea sa contiuni si cu alte aspecte dar prefer sa ne rezumama doar la astea.
Numai bine!

Dl Ștefan făcea apel la a ne prezenta opinia publicată a unor specialiști in apicultura care se exprima in sensul celor "garantate" de inteligenta dumneavoastră.
Ca toate manualele atunci când descriu biologia albinelor și a coloniei vorbesc despre distante parcurse de către regine și trântori de ordinul unor kilometrii buni, puteți sa ca convingeți singur citind!
Iar acum fac apel la logica!
Dacă o albinuță din aia mică, cu mult mai mică decât cogeamite trantorul este in stare sa parcurgă 5-10 kilometrii cu o singura alimentare a gușii- și nici aia plină, fiindcă nu pleacă cu gușă plină decât la rotire - de ce nu ar reuși un trântor sa zboare nici măcar atât cu gușă plină de miere? Și dacă poate sa zboare măcar cât o Albina (deși cred ca este in stare sa zboare n-ai mult), in cât timp parcurge aceasta distanță dacă zboară cu ~30 de km pe ora?
Cui folosește aceasta "informație"?
Dincolo de a lua in discuție "specializarea" dlui ER, aceasta "informație" este utila. Cui? Marilor crescători de regine, care livrează regine "imperecheate controlat". S-a umplut țara de astfel de regine. Nu exista in România condiții de împerechere a reginelor in mod controlat. Poate cu excepția golurilor Alpine, dar eu am văzut albine și acolo.
Singura împerechere controlată se poate realiza instrumental (in Ro). Restul sunt povesti api-cultoresti pe care trebuie sa fim dispuși sa le credem din ce in ce mai puțin!

Re: Apicultori Din Ardeal 14.10.2017
« Răspuns #37 : Noiembrie 15, 2017, 02:43:36 p.m. »
  Eduard, arata-mi si mie lucrarile in care ai citit ca o regina sta la zbor doar un minut!!! E clar ca tu nu ai urmarit niciodata o regina care iese la zborurile de imperechere. Am urmarit in zeci de randuri regine care plecau sau veneau de la zborurile de imperechere. Durata unui zbor este 15-20 de minute; cel putin in zona mea asta e fara dubii. Primele zboruri sunt ceva mai scurte, probabil exploreaza zona mai apropiata de stupina, apoi alte zboruri sunt mai lungi si cel in care vine cu semne de imperechere e printre cele mai lungi. Uneori iesirile pentru imperechere se desfasoara pe parcursul a doua zile sau chiar a trei zile, in functie si de perioada din an si de starea vremii.

As dori sa va mai ganditi inca o data la ceea ce sustineti.
LA cate sute de nuclei detin sa fii sigur ca am vazut fenomenul aproape in ficare zi sau cel putin la cateva zile. Nu vreau sa intru in detalii insa ce va pot spune este sa va ganditi la urmatoarele aspecte:
-zborul de imperechere si timpul efectiv petrecut in prezenta trantorilor nu este totuna cu timpul petrecut pana cand regina revine la urdinis
-daca timpul zborului de imperechere ar dura 20 minute ar insemna pe de o parte o epuizare a "benzinei" trantorilor si pe de alta parte o epuizare a reginei atat fizica, cat si dpdv al "benzinei"
-daca zborul de imperechere ar avea durata de 20 de minute cu siguranta regina nu ar mai iesi a doua oara la zbor pt ca si-ar fi atins target-ul de 8-12 trantori care sa o prinda.
As mai putea sa contiuni si cu alte aspecte dar prefer sa ne rezumama doar la astea.
Numai bine!

Dl Ștefan făcea apel la a ne prezenta opinia publicată a unor specialiști in apicultura care se exprima in sensul celor "garantate" de inteligenta dumneavoastră.
Ca toate manualele atunci când descriu biologia albinelor și a coloniei vorbesc despre distante parcurse de către regine și trântori de ordinul unor kilometrii buni, puteți sa ca convingeți singur citind!
Iar acum fac apel la logica!
Dacă o albinuță din aia mică, cu mult mai mică decât cogeamite trantorul este in stare sa parcurgă 5-10 kilometrii cu o singura alimentare a gușii- și nici aia plină, fiindcă nu pleacă cu gușă plină decât la rotire - de ce nu ar reuși un trântor sa zboare nici măcar atât cu gușă plină de miere? Și dacă poate sa zboare măcar cât o Albina (deși cred ca este in stare sa zboare n-ai mult), in cât timp parcurge aceasta distanță dacă zboară cu ~30 de km pe ora?
Cui folosește aceasta "informație"?
Dincolo de a lua in discuție "specializarea" dlui ER, aceasta "informație" este utila. Cui? Marilor crescători de regine, care livrează regine "imperecheate controlat". S-a umplut țara de astfel de regine. Nu exista in România condiții de împerechere a reginelor in mod controlat. Poate cu excepția golurilor Alpine, dar eu am văzut albine și acolo.
Singura împerechere controlată se poate realiza instrumental (in Ro). Restul sunt povesti api-cultoresti pe care trebuie sa fim dispuși sa le credem din ce in ce mai puțin!

Dl Tinu, ca sa nu mai vorbim de nici un fel de logica va spun clar ca nu ati citit literatura de specialitate care trebuie. Albina culegatoare are o anatomie aparte in special pe aspectul legat de gusa in comparatie cu trantorele sau regina...tocmai de aceea se numeste ea culegatoare si nu trantorele este "culegator"...in fine...
Materiale gasiti pe net la liber trebuie doar sa cautati. Vedeti ca sunt ceva studii prin SUA si Berlin...nu va voi da mura in gura. Ceea ce v-am tot prezentat au fost majoritatea adunate din experientele personale.
Legat de conditiile imperecherilor controlate va dau intr-u totul dreptate. In Romania de astazi nu se poate realiza o imperechere controlata a reginelor 100% insa se pot realiza imperecheri cu o acuratete in proportie de 70-80% apoi prin completare cu metode de insemminari instrumentale se pot ajunge la 100%.
Costurile ridicate pentru logistica unei statii de imperechere alpine si pretul mic al unei regine imperecheate impiedica pe crescatori sa investeasca in asa ceva. Insa, eu sunt convins ca intr-un viitor nu prea departat se va realiza si acest lucru (cel putin pentru mine asta este una din tintele pe care doresc sa le ating in anii urmatori).
Numai bine!

*

Offline roi_ag

 • *****
 • 1182
 • Pitesti-AG 58
Re: Apicultori Din Ardeal 14.10.2017
« Răspuns #38 : Noiembrie 15, 2017, 04:24:33 p.m. »
 
-daca zborul de imperechere ar avea durata de 20 de minute cu siguranta regina nu ar mai iesi a doua oara la zbor pt ca si-ar fi atins target-ul de 8-12 trantori care sa o prinda
Spuneți-mi și mie cei care susțineți că matca se împerechează cu mai mulți trântori la un zbor, cum se împerechează după primul trântor știind că p-la trântorului îi rămâne în c-r, are suită de albine care să îl scoată în zbor, să o pregătească ptr. imperecherea cu următorul trântor? S-au au loc fără număr , vine de la împerechere cu un mare buchet în c-r?    :uimit:

*

Offline bucovineanu

 • ********
 • 6257
 • Vicovu de Jos - SV
Re: Apicultori Din Ardeal 14.10.2017
« Răspuns #39 : Noiembrie 15, 2017, 05:27:03 p.m. »
Aici exista mai multe pareri.Ce cred eu ca e mai aproape de adevar: Sigur e ca regina iese de mai multe ori la zbor. Primele zboruri sunt zboruri scurte si sunt de recunoastere si orientare. Am vazut regine intorcandu-se in nucleu, fara sa aiba semnul imperecherii, spre seara bine, atunci cand nu sunt trantori la zbor. Acel zbor era sigur de recunoastere pentru a se potea orienta. Daca ar iesi din stup si ar fi luata imediat in primire de trantori inainte de a face zbor de orientare, nu ar nimeri sa se intoarca la stup.
Referitor la faptul ca regina se imperecheaza cu mai multi trantori e un fapt dovedit. Fiecare cred ca a observat ca in aceeasi familie cu regina neagra pot fi in acelasi timp albine sa zicem negre si altele mai mult sau mai putin galbene. Acest lucru dovedeste faptul ca sperma provine de la trantori diferiti.
Se spune ca regina se imperecheaza cu mai multi trantori  si numai ultimul este sacrificat. Ea se inchide numai dupa ce si-a facut plinul de sperma si se inchide nepermitand si altor trantori sa o imperecheze.

Re: Apicultori Din Ardeal 14.10.2017
« Răspuns #40 : Noiembrie 15, 2017, 06:38:28 p.m. »
  Eduard, arata-mi si mie lucrarile in care ai citit ca o regina sta la zbor doar un minut!!! E clar ca tu nu ai urmarit niciodata o regina care iese la zborurile de imperechere. Am urmarit in zeci de randuri regine care plecau sau veneau de la zborurile de imperechere. Durata unui zbor este 15-20 de minute; cel putin in zona mea asta e fara dubii. Primele zboruri sunt ceva mai scurte, probabil exploreaza zona mai apropiata de stupina, apoi alte zboruri sunt mai lungi si cel in care vine cu semne de imperechere e printre cele mai lungi. Uneori iesirile pentru imperechere se desfasoara pe parcursul a doua zile sau chiar a trei zile, in functie si de perioada din an si de starea vremii.

As dori sa va mai ganditi inca o data la ceea ce sustineti.
LA cate sute de nuclei detin sa fii sigur ca am vazut fenomenul aproape in ficare zi sau cel putin la cateva zile. Nu vreau sa intru in detalii insa ce va pot spune este sa va ganditi la urmatoarele aspecte:
-zborul de imperechere si timpul efectiv petrecut in prezenta trantorilor nu este totuna cu timpul petrecut pana cand regina revine la urdinis
-daca timpul zborului de imperechere ar dura 20 minute ar insemna pe de o parte o epuizare a "benzinei" trantorilor si pe de alta parte o epuizare a reginei atat fizica, cat si dpdv al "benzinei"
-daca zborul de imperechere ar avea durata de 20 de minute cu siguranta regina nu ar mai iesi a doua oara la zbor pt ca si-ar fi atins target-ul de 8-12 trantori care sa o prinda.
As mai putea sa contiuni si cu alte aspecte dar prefer sa ne rezumama doar la astea.
Numai bine!

Dl Ștefan făcea apel la a ne prezenta opinia publicată a unor specialiști in apicultura care se exprima in sensul celor "garantate" de inteligenta dumneavoastră.
Ca toate manualele atunci când descriu biologia albinelor și a coloniei vorbesc despre distante parcurse de către regine și trântori de ordinul unor kilometrii buni, puteți sa ca convingeți singur citind!
Iar acum fac apel la logica!
Dacă o albinuță din aia mică, cu mult mai mică decât cogeamite trantorul este in stare sa parcurgă 5-10 kilometrii cu o singura alimentare a gușii- și nici aia plină, fiindcă nu pleacă cu gușă plină decât la rotire - de ce nu ar reuși un trântor sa zboare nici măcar atât cu gușă plină de miere? Și dacă poate sa zboare măcar cât o Albina (deși cred ca este in stare sa zboare n-ai mult), in cât timp parcurge aceasta distanță dacă zboară cu ~30 de km pe ora?
Cui folosește aceasta "informație"?
Dincolo de a lua in discuție "specializarea" dlui ER, aceasta "informație" este utila. Cui? Marilor crescători de regine, care livrează regine "imperecheate controlat". S-a umplut țara de astfel de regine. Nu exista in România condiții de împerechere a reginelor in mod controlat. Poate cu excepția golurilor Alpine, dar eu am văzut albine și acolo.
Singura împerechere controlată se poate realiza instrumental (in Ro). Restul sunt povesti api-cultoresti pe care trebuie sa fim dispuși sa le credem din ce in ce mai puțin!

Dl Tinu, ca sa nu mai vorbim de nici un fel de logica va spun clar ca nu ati citit literatura de specialitate care trebuie. Albina culegatoare are o anatomie aparte in special pe aspectul legat de gusa in comparatie cu trantorele sau regina...tocmai de aceea se numeste ea culegatoare si nu trantorele este "culegator"...in fine...
Materiale gasiti pe net la liber trebuie doar sa cautati. Vedeti ca sunt ceva studii prin SUA si Berlin...nu va voi da mura in gura. Ceea ce v-am tot prezentat au fost majoritatea adunate din experientele personale.
Legat de conditiile imperecherilor controlate va dau intr-u totul dreptate. In Romania de astazi nu se poate realiza o imperechere controlata a reginelor 100% insa se pot realiza imperecheri cu o acuratete in proportie de 70-80% apoi prin completare cu metode de insemminari instrumentale se pot ajunge la 100%.
Costurile ridicate pentru logistica unei statii de imperechere alpine si pretul mic al unei regine imperecheate impiedica pe crescatori sa investeasca in asa ceva. Insa, eu sunt convins ca intr-un viitor nu prea departat se va realiza si acest lucru (cel putin pentru mine asta este una din tintele pe care doresc sa le ating in anii urmatori).
Numai bine!

Dumneata crezi ca eu fac parte din vreo secta a apiculturii? Ca citesc numai cărțile care "trebuie"?
Internetul este plin de informații valoroase, dar și de gunoi și aberații. Specialiștii in apicultura sunt putini, dar falsii specialiști abundă.
Și apoi, cine își cumpara albine, face din asta o afacere, nu știință. De ce sa mai citească? Mai bine se uita pe youtube, literele dăunează grav sănătății!
Domnul ER, nu îmi duceți grija cu cititul. Am început sa citesc literatura apicola cu mai bine de 30 de ani in urma. Apoi am urmat cursuri de apicultura cu profesori care făcuseră in anii aceia specializări prin State, care construiseră o puternica baza de cercetare apicola. La ora aceea România avea cu ce se lauda. Am făcut liceul apicol din pasiune și calitatea profesorilor și cercetătorilor de pe platforma apicola Băneasa nu m-au dezamăgit!
De atunci și pana astăzi s-au operat prea putine modificări in tehnologiile apicole, iar biologia albinei a rămas in aceeași parametrii.

*

Offline stefan1

 • ********
 • 6275
 • Sibiu - 1953
Re: Apicultori Din Ardeal 14.10.2017
« Răspuns #41 : Noiembrie 16, 2017, 05:30:03 a.m. »
 
-daca zborul de imperechere ar avea durata de 20 de minute cu siguranta regina nu ar mai iesi a doua oara la zbor pt ca si-ar fi atins target-ul de 8-12 trantori care sa o prinda
Spuneți-mi și mie cei care susțineți că matca se împerechează cu mai mulți trântori la un zbor, cum se împerechează după primul trântor știind că p-la trântorului îi rămâne în c-r, are suită de albine care să îl scoată în zbor, să o pregătească ptr. imperecherea cu următorul trântor? S-au au loc fără număr , vine de la împerechere cu un mare buchet în c-r?    :uimit:

  Regina nu se imperecheaza la fiecare iesire din stup, ba e posibil sa se imperecheze doar la ultima iesire, atunci cand vine cu semne de imperechere. Din pacate eu nu am gasit descris amanuntit acest proces de imperechere, dar nu am vazut niciodata ca o regina care a venit cu semne de imperechere sa mai iasa la alte zboruri.
  Eduard, repet, mai urmareste, eventual cu o camera care supravegheaza urdinisul, si ai sa vezi ca nu poate fi vorba de un zbor al reginei de 1,2,...5 minute, eventual doar prima iesire, cand recunoaste imprejurimile imediate din zona nucleului. Celelalte zboruri dureaza cum am spus. Poate alti stupari care au avut rabdarea sa urmareasca astfel de zboruri se pot pronunta aici.

  Referitor la 'mecanica' imperecherii cu mai multi trantori, e clar ca regina se poate in acelasi zbor imperechea cu mai multi trantori. De fapt eu am descris undeva o metoda de imperechere a reginelor in spatii inchise, in custi mari, in prezenta unor curenti puternici de aer care ar simula zborul si a unor lampi puternice ca sa reproduca lumina naturala. In aceste conditii regina se imperecheaza cu mai multi trantori, intr-o singura 'repriza'. Din alte descrieri am inteles ca sacul spermatic al trantorului care a imperecheat matca si care ramane atasat de regina, este inlaturat cu picioarele de catre urmatorul trantor care o abordeaza. De ce trantorii nu se reped la regina de cum iese din stup? Eu cred ca feromonii sexuali care atrag trantorii nu sunt emisi de regina permanent ci numai cand aceasta vrea si anume cand se apropie de acele 'locuri de intalnire' unde trantorii se strang zilnic.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)