Tratare acid formic

Creat de Nemo, August 18, 2017, 04:46:31 PM

« precedentul - următorul »

Nemo

Citat din: Kiwi Bee din August 23, 2017, 01:10:29 PM
Nemo, la o cutie Dadant eu as folosi 100ml AF la 60% sau 65%. La o cutie Langstroth de foloseste 80ml AF de 60% sau 65%. La 2 cutii de Langstroth se pun 100-110ml(eu am pus 120ml adica 3 absorbante intime).
Da, e corect, doar ca nu pui tot deodata, pui la 2 zile cate 30,40 in functie de albina si cutie si repeti de 3 ori astfel incat evaporarea sa se petreaca de-a lungul a 7-10 zile. Daca pui tot, nu ai control la evaporare si risti sa se evapore tot in primele zile si risti sa moara albina.

Nemo

Domnul stefan,
Legat de laveta si punguta, la fel si despre suprafata de evaporare, ce facem noi cu lavete, bureti si absorbante e un fel de improvizatie si controlul este scazut la cantitatea care se evapora intr-o anumita perioada de timp. Exista sisteme profi insa sunt scumpe.
Pana una alta, din ce au experimentat altii, laveta aceea clasica de 20x25 sau pe acolo este suprafata optima sau absorbante care contin gel ce retine mai mult lichidul si probabil ca pot fi si mai mici. Insa am sunat si vorbit cu domnul Bratu Cristian, ce a tinut si scris cursurile despre Managementul bolilor la albine(a fost destul sa imi explice neclaritatile) si a zis ca lavetele sa nu fie colorate sau sa nu aiba coloranti artificiali pentru ca in combinatie cu acidul formic dauneaza albinei.
Nu stiu nici absorbantele,acel gel pe care il contin, daca nu are si el ceva toxic in  combinatie cu AF.  Stiu doar ca gelul si acel din absorbante sau scutece sunt oricum daunatoare si pt om pe termen lung(asa ar zice unii).
Referitor la punguta, gasisen ideea la nu mai stiu cine, din dorinta de a fi mai precaut in privi ta matcii si cantitatii de vapori, adica sa existe mai mici sanse ca matca sa intre in contact direct cu substanta. Domnul Bratu mi-a recomandat sa scot punga si sa las laveta simpla pentru ca impactul sa fie mai puternic. De asemenea in cursurile dumnealui laveta amplasata sub rame are concentratie de 85% dar acelasi numar de picaturi ca si sus. Mai vorbeaste de existenta unui spatiu de aprox 7cm acolo unde e pusa laveta, in podisor sau pe fundul stupului....tot ca masura de siguranta, ca albina sa nu intre in contact cu AF. Eu nu am acel spatiu, asa ca folosesc punga in continuare.

Referitor la cantitati, recunosc ca nu am calculat personal ci am luat informatia din alte surse de-a gata, nu e matematica punctul meu forte. Mai multe surse vorbesc de 495ml apa peste care se toarna 1l acid pt 60%. Dintre surse sunt explicatiile produsului  AF 85% de pe siteul stuparul si alta ar fi filmuletul de youtube a domnului Nistor Apis Ines in care arata cum face dumnealui tratamentul. Va recomand filmulete si alte articole si descrieri de pe net referitoare la AF si tratarea cu acesta.

Kiwi Bee

Inteleg Nemo, dar eu am tinut cont doar de faptul ca in west este mai raspindit sa ai multe vetre mici imprastiate pe o raza de "X" km astfel incit sa vizitezi stupii asa de des nu se prea merita.

Si produsul Canadian MAQS are la baza un gel si de aceea sta 2 sapt in stup. Eu mam gindit la o versiune pe care o putem face si noi folosind jelatina din alimentara dar prepararea necesita niste pregatiri serioase de protectia muncii. Asa ca am abandonat ideea.

Pt o diluare la 60% eu am gasit 416-420ml apa si 1L AF.

stefan1

  Probabil acest fel de tratament este la inceput si de aceea nu s-a cristalizat un mod unitar de tratament.
  Cat priveste procentajul de diluare, nu cred ca am gresit la rationament si vad ca si @Kiwi imi da aceeasi valoare a cantitatii de apa adaugata (din calcule iese 416,66(6) deci rotunjit in minus 416 sau o rotunjire mai mare in sus, 420 mililitri.

  Se poate calcula usor si ce concentratie va avea solutia daca diluam cu 495 cum a zis @Nemo: rezulta o concentratie de 56,856%. Cifrele pana la urma nu inseamna mare lucru, important e rezultatul final pentru albine. Din modurile diferite de aplicare vor rezulta si rezultate diferite (plus ca temperatura exterioara influenteaza foarte mult evaporarea). Probabil deea unii se plang ca mai 'cad' regine.

  Pentru @Nemo: M-am uitat la filmuletul lui @Apis Ines. El nu foloseste pungi. Daca poti da un film cu cineva care foloseste pungi, sau da mai multe amanunte de cum procedezi tu: bagi laveta in punga complet desfasurata sau impachetata? Punga este deschisa doar la gura sau este sparta sau e doar o foaie (impermeabila cum sunt pungile de sandwich) sub sau peste laveta??
Vad ca laveta ta e colorata. Probabil nu toti colorantii sunt toxici. De asemenea lavetele sunt umede, dar nu cu apa. Oare substanta aia nu e toxica in combinatie cu acidul?
  Vad ca nu pune laveta deasupra puietului ci mai la capatul ramelor. Asa ai facut si tu? E un echilibru nesigur: daca evaporarea este prea mica, albinele nu sunt foarte deranjate, dar nici paduchii si mai cu seama cei din celule. Daca este prea mare, se poate sa fie afectate si albine (parca la tine am vazut in poza cateva moarte) sau chiar regine. Conteaza si daca ai stup cu fund fix sau cu plasa, care chiar inchisa tot mai permite pe acolo o aerisire. Deea as vrea cat mai multe pareri. Probabil cine a gasit solutia optima nu mai are cautari si nu mai intervine.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Nemo

@kiwi, cred ca e mai bine sa abandonam acest tip de tratament daca nu putem avea control asupra evaporarii. Daca pui tot , risti albina,matca. Daca aveti mai multe stupine, aveti nevoie de vaporizator Nassenheider.
@stefan lavetele sunt de la lidl si scria pe pachet ca nu contin coloranti toxici sau ceva asemanator.
Referitor la punguta, cred ca de pe alt forum am preluat ideea. Punga am crestat-o pur si simplu cu cutitul fara o anume masura..cat sa ramana totusi punga intreaga. Ideea e ca evaporarea sa fie eficienta insa sa poata proteja si albina sau matca sa nu intre in contact direct cu laveta.
Am fost iarasi la stupina si am verificat lavetele si reimpregnat.
Cel cu laveta sub rame a avut iarasi ceva paduchi morti insa mai  putin ca data trecuta,.
Cel cu laveta peste rame a ramas umeda si aproape 0 paduchi, asa ca tind sa cred ca e o pozitie ineficienta si avand si punga evaporarea nu se produce.
Cateva albine 2-3 pe fundul stupului nu e o tragedie, nu era matca + ca puteau fi si din alte cauze.

Kiwi Bee

Avem Nassenheider la peste 30€ una.  :hi:

Si aici lumea cauta solutii ieftine. Acizii sint ieftini dar produsle gata facute sint scumpe(MAQS - produsul Canadian tot cu AF si gel este cam scump asa ca apicultorii cauta metode homemade).


stefan1

  Am gasit la un magazin "Stuparul.ro" Acid formic 60%. Scrie ca este reactiv pentru analize. Sper ca nu are si alte ingrediente care sa-l faca nepotrivit pentru albine [vad ca are si cloruri (0.001%) si sulfati (o,oo2%)]. Ca pret, costa 26 lei/l, fata de 29lei/l cel de 85% concentratie, deci prin diluare iesi mai ieftin cu cel de 85%.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Nemo

Ieri temperaturile au sarit peste 32grade si albinele au iesit jumatate afara la stupii unde era laveta cu AF. Am intervenit si indepartat lavetele.
Cred ca, ar fi corect, avand in vedere amploarea temporara a tratamentului sa se  precizeze clar: intre 7 si 10 zile temperatura de afara sa nu depaseasca 30grade.
Nu sa zica de urmatoarele 6 ore sau urmatoarele 2 zile, cum am gasit in diferite surse.
Pentru mine acidul formic pierde teren, mai ales ca inhiba ponta matcii ceea ce mai nicicand nu iti convine, mai ales la ora asta. 7-10 zile ponta slaba sau deloc+risc sa moara matca+ rugineste metalul din stup+ perioada rara cu temp sub 30+ 3interventii + masca si manusi si riscuri =  nu se merita.

cristi6821

Totusi este singurul tratament care este valabil si pt paduchelele traheal.Asa ca se merita. Poate ai ponta redusa dar albina mai sanatoasa.

Nemo

S-au inregistrat la noi pierderi sau infestari cu acest paduche?

stefan1

  Ce este rau este ca o subdozare face tratamentul ineficient. In prospectul primit de la magazin spune ca zilnic ar trebui sa se evapore in stup intre 10 si 20 ml acid formic 60%. Se spune ca la sub 6 ml acid evaporat pe zi, tratamentul devine ineficient.
  Eu zic ca trebuie sa corelam cantitatea de acid evaporat si cu aerisirea pe care o avem in stup. Daca se evacueaza o cantitate anume de acid intr-un volum dublu de aer (care trece prin stup in 24 de ore), inseamna ca am injumatatit concentratia de acid in unitatea de volum de aer din stup, deci albinele vor inspira mult mai putin leac desi evaporarea era aceeasi.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Nemo

Citat din: cristi6821 din August 27, 2017, 12:32:05 PM
Totusi este singurul tratament care este valabil si pt paduchelele traheal.Asa ca se merita. Poate ai ponta redusa dar albina mai sanatoasa.
Am auzit ca cimbrul are substanta care afecteaza acest paduche.
Am deschis un subiect noi care sa vina cumva in completare la tratamentul cu formic, cel despre uleiuri esentiale.

stefan1

  Am verificat doua familii la care am facut incepand din 28 august 3 tratamente cu acid formic (servetele peste rame, 2,7 ml/rama). Am ramas surprins ca in ambii nu mai e nici o celula cu puiet! Acum imi pare rau ca nu am controlat macar unul inainte de inceperea tratamentului. Daca ar mai fi avut atunci puiet necapacit, ala trebuia sa mai fie acum in stup. Sa spun ca regina nu a mai ouat din cauza tratamentelor, dar oare si puietul necapacit a fost distrus?
  Am controlat si doua familii care nu au fost tratate. Ambele au cel putin 4 faguri (n-am controlat toti fagurii din stup) cu puiet (limitat de coroanele cu miere), inclusiv puiet necapacit. Si primii doi si ultimii sunt cu matci din anul asta. Va trebui sa verific la mai multi sa vad daca lipsa puietului e corelata cu acele tratamente cu formic. Numai la acele doua familii am facut tratamentul de proba  si, cum nu am vazut decat 1-2 paduchi cazuti, am renuntat sa fac la toti.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Nemo

Pana acum nu am auzit sa fie afectat puietul din celule, doar ponta matcii sau matca la contact direct.
Eu am ajuns iar la amitraz si tau-fluvalinat si au picat cu sutele, insa cei 2 tratati cu formic au paduchi aproape deloc.

bratosin radu

A folosit cineva furmitol?e acid formic impregnat in benzi(lavete nu stiu exact) si este sirbesc.