Cum se pot transforma turtele de apifonda in sirop ?(Citit de 1077 ori)
Cum se pot transforma turtele de apifonda in sirop ? : August 15, 2017, 10:36:42 a.m.
 :sad:Datorita faptului ca m-am imbolnavit de o boala fara leac mi-am neglijat cei 40 de stupi pe care ii aveam si din 40 am ramas cu 5 pentru ca toamna tarziu au parasit stupii lasand ramele pline cu miere si 50 de kg de apifonda pe stoc .In primavara asta vazand ca ma simt destul de bine am ingrijit cei 5 stupi pentru ca mi-am dat seama ca nu pot fara ei si pe viitor vreau sa ajung la 10 si ma opresc avand in vedere situatia .Din pacate din 5 doar 2 sant viabili restul de 3 sant foarte slabi cu matci care la aceasta data nu ponteaza desi am intervenit cu apivirol startovit etc. . Am intuit situatia si am comandat din vreme 3 matci cu promisiuni de livrare certe , dar din pacate pentru mine m-a amant saptamana cu saptamana sub diferite pretexte pana am ajuns la momentul cand nu gasesc niciunde cele 3 matci .M-am gandit sa le stimulez pe cele pe care le am cu gandul optimist ca poate apuca primavara  si nu as vrea sa mai dau bani pe zahar si sa in vertesc turtele pe care le am {beefonda cu tymol } in sirop pentru a le hrani si stimula pentru aceasta perioada . Daca a mai facut cineva asa ceva va rog sa-mi spuneti si mie daca merge .Astept o sugestie cat mai repede posibil . Va multumesc .Re: Cum se pot transforma turtele de apifonda in sirop ? Răspuns #1 : August 15, 2017, 05:07:01 p.m.
Din ce zona esti ?
Tratamente pt varoua ai facut?
Sa sti ca turtele merg date asa cum sunt. Nu e nevoie sa le trasnformi in sirop. Nu se face furtisag. Daca ai 2 buni si 3 slabi e posibil sa tabare ailalti pe ei. Eu ti-as recomanda sa le dai turte, nu sirop, si da-le la toti 5. Suna-ma sa discutam. In ce priveste matcile, e cam tarziu. Chiar daca le schimbi acum a cam trecut timpul puietului. Era bine sa fi intrebat de matci acum o luna. Ar fi avut timp sa bage alt popor in iernare.
0744999989, 0721778887
Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.Re: Cum se pot transforma turtele de apifonda in sirop ? Răspuns #2 : August 16, 2017, 05:01:04 a.m.
  Preluarea hranei din turte presupune un efort suplimentar pentru albine. Cu toate acestea in special nucleele se recomanda sa fie hranite cu turte, tocmai pentru a evita furtisagul si a crea iluzia unui cules permanent. Trebuie sa tii cont si ca turtele sunt de anul trecut, poate s-au mai uscat si sunt mai greu de preluat.
  Eu zic ca daca nu sunt foarte multi stupi in zona si mai e ceva cules care sa reduca pericolul furtisagului, ai putea sa topesti si sa dai turtele ca sirop. Mai e problema ca sunt cu timol, care se zice ca are efect antinozema, dar nu stiu cum reactioneaza la o prelucrare termica a turtelor (este volatil, desi punctul de evaporare este la peste 200oC si putin solubil in apa). De asemenea sa nu dai sirop in doze mai mari decat poate familia sa preia pana dimineata si hranirile sa le faci seara dupa incetarea culesului.
  Eu zic ca cei trei roisori care spui ca nu au puiet si matci valide sa ii unesti cat mai rapid si sa le dai o matca buna (poate un coleg de forum care face uniri in aceasta perioada, vrea sa te ajute).
  Succes si in special multa sanatate!
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)Re: Cum se pot transforma turtele de apifonda in sirop ? Răspuns #3 : August 17, 2017, 04:22:24 p.m.
:sad:Datorita faptului ca m-am imbolnavit de o boala fara leac mi-am neglijat cei 40 de stupi pe care ii aveam si din 40 am ramas cu 5 pentru ca toamna tarziu au parasit stupii lasand ramele pline cu miere si 50 de kg de apifonda pe stoc .In primavara asta vazand ca ma simt destul de bine am ingrijit cei 5 stupi pentru ca mi-am dat seama ca nu pot fara ei si pe viitor vreau sa ajung la 10 si ma opresc avand in vedere situatia .Din pacate din 5 doar 2 sant viabili restul de 3 sant foarte slabi cu matci care la aceasta data nu ponteaza desi am intervenit cu apivirol startovit etc. . Am intuit situatia si am comandat din vreme 3 matci cu promisiuni de livrare certe , dar din pacate pentru mine m-a amant saptamana cu saptamana sub diferite pretexte pana am ajuns la momentul cand nu gasesc niciunde cele 3 matci .M-am gandit sa le stimulez pe cele pe care le am cu gandul optimist ca poate apuca primavara  si nu as vrea sa mai dau bani pe zahar si sa in vertesc turtele pe care le am {beefonda cu tymol } in sirop pentru a le hrani si stimula pentru aceasta perioada . Daca a mai facut cineva asa ceva va rog sa-mi spuneti si mie daca merge .Astept o sugestie cat mai repede posibil . Va multumesc .
Dizolva turtele in apa rece in proportie de 1/1 ca pe zahar,si da-le cat mai ai timp.Eu asa fac siropul de zahar,cu apa rece.
Cuvintele prietenoase sint ca un fagur de miere..(Prov.16.24)Re: Cum se pot transforma turtele de apifonda in sirop ? Răspuns #4 : August 25, 2017, 09:59:21 a.m.
Multumesc pentru solutiile date care sant diverse , dar viabile cred eu . Tipul acesta de turte se cam topesc singure la peste 25 gr.C. , cred ca pentru inceput le dau asa cum sant si daca sant preluate de catre albine rapid raman la aceasta solutie daca nu incerc sa le topesc adaugand ceaiuri si suc de ceapa in proportia standard .Ca zona sant din Arcesti ,  Olt , o zona cu o flora destul de diversa , dar in care seceta si-a spus cuvantul . In caz de esec poate colaboram in primavara pentru repopularea catorva stupi care ma fac sa mai uit de necazurile pe care le am . Pana acum mi-am facut singur matcile de care am avut nevoie cu rezultate destul de bune , dar acum e posibil sa fiu nevoit sa o iau de la 0 . Va tin la curent cu evoluti si probabil aprofundam ceva mai mult in iarna cand avem mai mult timp .