Preiau aici un articol de la americani, pe care l-am gasit interesant. Este totusi o cercetare recenta, care trebuie validata de timp, desi se spune ca metoda se utilizeaza cu neasteptat succes si in tari din America de Sud.
Am sa postez treptat fragmente din acel studiu, tradus din pacate aproximativ, prin Google, dar trebuie vazut si articolul originar, unde sunt poze si grafice.
http://scientificbeekeeping.com/beyond-taktic/
" Miticidul Taktic a fost salvatorul industriei comerciale a albinelor încă de la începutul anilor 2000. Dar poate că este timpul să mergem mai departe. Am experimentat un înlocuitor potențial promițător.
Situația noastră
După cum am subliniat recent, există semne că acarienii din zonele din S.U.A. manifestă un anumit grad de rezistență la ingredientul activ al lui Taktic - amitraz. Din moment ce Taktic a fost retras de pe piața americană, unii apicultori sunt îngrijorați de faptul că EPA ar putea să nu mai caute altceva în privința folosirii ilegale a produsului (Canada a lovit deja un apicultor cu o amendă gravă; Face un exemplu de apicultor american).
M-am întors proaspăt de la Asociația Apicultorilor de Stat din California. , Unde Dr. Juliana Rangel a prezentat rezultatele studentei Liz Walsh (care a descoperit anterior efecte negative asupra reginelor din reziduurile miticidelor din faguri). Recent, Liz a constatat că reziduurile realiste de amitraz din ceara de celule regină au scăzut rata de creștere a ouălor regine crescute în acele celule. Am bănuit ceva de genul acesta, deoarece problemele reginei par să fi crescut de la adoptarea pe scară largă a amitrazului ca miticid. O preocupare suplimentară este că reziduurile de amitraz sunt detectate din ce în ce mai mult în mierea americană. În orice caz, apicultorii comerciali sunt (sau bănuiesc că vor fi în curând) căutând alternative la Taktic.
Tratamentul ideal
În aceeași problemă a ABJ, împing industria noastră pentru a deveni serioasă în ceea ce privește trecerea la albine rezistente la acarieni, astfel încât să putem renunța la tratamente cu totul. Dar știu că propria mea afacere s-ar prăbuși dacă aș încerca o tranziție bruscă și nu am nici o îndoială că și ceilalți ar fi. Deci, deși nu folosesc amitraz în propria mea stupina, am un interes comun cu frații mei profesioniști pentru a găsi tratamente pentru acarieni care sunt ieftine, nu dăunează albinelor, reginei sau puietului, și nu intră în miere .
Fiii mei și cu mine am reușit până acum să folosim
gelul de timol Apiguard, benzile de acid formic din MAQS și acidul oxalic dribling (încă nu se înregistrează încă în California, făcându-mă din nefericire și eu un pesticid). Am raportat anterior studiile din vara trecută, în care am descoperit că Apiguard este destul de eficient dacă este aplicat pe o suprafață de 1½ ". MAQS poate oferi, de asemenea, o reducere excelentă a acarienilor, deși există probleme ocazionale în ceea ce privește eliminarea rechinilor săraci sau vârstnici (poate nu este un lucru rău). Ne place acidul oxalic, dar nici driblingul, nici vaporizarea nu sunt eficiente dacă colonia conține mult puiet.
După cum am raportat anul trecut, am încercat o nouă formulă cu eliberare prelungită de acid oxalic pentru a depăși această problemă [1]. În testul nostru inițial, rezultatele au fost atât de promițătoare încât abia aștept până în această vară să lucrez mai serios cu el. Rezultatele sunt atât de încurajatoare încât am scris acest articol lung, pas cu pas, bogat în imagini, pentru a împărtăși pe deplin ceea ce am învățat."