Probleme ale tratamentului antivarroa in prezenta puietului

Creat de stefan1, Decembrie 17, 2016, 04:00:50 AM

« precedentul - următorul »

Eugen B

Tratamentele astea nu prea se pot aplica la multi stupi.
Cine are experienta stie cum si cand trebuie tratati.
Multi stupari aplica tot ce vede pe net sau eu mai stiu unde.
Aici teoretizam mult,dar in practica multe nu se potrivesc cu ce scriem aici.

bucovineanu

Cu ani in urma foloseam si cate 2 rame claditoare la o familie. Toata vara am descapacit si taiat ramele claditoare  si nu am gasit nici un parazit. La tratamentele din toamna, in lipsa puietului, au cazut foarte multi. Ma poate lamuri cineva care a fost cauza?

Eugen B

Domnu bucovineanu mai avem trantori si in alte rame. Nu exista studii concrete cu privire la varroa. Ce stim sunt vrajeli ieftine. E bine macar ca avem tratamente cat de cat bune.
La noi in tara ce studii s-au mai facut in ultimii ani? Nu avem noi tehnologie suficenta sa verificam multe lucruri. Mergem pe studiile altora care nu le putem verifica.
BAgati fratilor 10 rame claditoare sa va saturati de trantori :))

tinumaftei

Citat din: bucovineanu din Ianuarie 11, 2017, 03:31:53 PM
Cu ani in urma foloseam si cate 2 rame claditoare la o familie. Toata vara am descapacit si taiat ramele claditoare  si nu am gasit nici un parazit. La tratamentele din toamna, in lipsa puietului, au cazut foarte multi. Ma poate lamuri cineva care a fost cauza?
Dacă toate manualele și toată literatura de specialitate spune intr-un fel, eu pot sa spun invers. Dar trebuie sa prezint dovezi, adică un studiu făcut pe baze științifice. Altfel cineva îmi va spune că nu sunt decât impresii. Și mă voi supăra.
Asta că sa vorbesc în pilde.
Din observațiile mele de la sfârșitul anilor '80 și până azi am observat că mai întâi este parazitat puietul de trântor.
Apicultorii iscusiți au însă puține rame cu celule de trântor..

corneliuhrom

multumim pt aceste inf utile  :ok:va rog un raspuns cind se poate face primul tratament cu acid formic  :bzz: ))/ :thanks:.

stefan1

  Am gasit un articol destul de interesant despre tinerea sub control a Varroozei. Inca nu l-am citit tot. Poate cineva care stie bine engleza sa il dea macar in rezumat.
Dau doar un fragment:
"A treatment efficacy of 60 to 80 % can be expected with one treatment, depending on the climate and on the conditions of application. With two treatments, the efficacy increases to 90-98 % 19,40,51,58,68. Note: formic acid affects also Varroa mites in their phase of reproduction within the sealed cells 1,24 and additionally it destroys the tracheal mite (Acarapis) 25,41,65. Why ten mites per day? The results in figure 6 show that a natural fall of 10 individuals per day corresponds to a treatment mite fall of about 2000 mites. If, in case of one single treatment, a treatment efficacy of 80 % is determined, about 400 mites remain in the colony. Trials showed that mite populations of this size present no risk for the health of colonies until the winter treatment. If, however, 3000 to 4000 mites are present in a colony, 1000 varroa per colony would still be counted after treatment, which are by far too many and a second treatment is therefore necessary."

  Studiul e aici: https://www.researchgate.net/publication/237117113_Alternative_strategy_in_central_Europe_for_the_control_of_Varroa_destructor_in_honey_bee_colonies

  Articolul e cred mai vechi, dar unele date de baza se pot retine.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bmdna

Va multumesc pentru articol. Pe mine ma intereseaza orice material legat de varroa. O sa-l studiez seara cand ajung acasa si o sa revin cu niste pareri. Ce pot spune din capul locului este ca, dupa parerea mea, tratamentul cu acid formic nu este unul pe care sa ne putem baza, pentru ca depinde foarte mult de conditiile atmosferice. Si cu excesele climatice din ultimii ani, nu prea stii cum sa procedezi. De ex. aprilie 2015 a fost foarte firebinte la mine, cu temperaturi peste 30 de grade. Aprilie 2016 a fost foarte rece de nu am putut sa bag faguri la crescut. Exista vaporizatori reglabili, dar eu inca nu am gasit unul care sa se ajusteze automat, sa elimine aceeasi cantitate de acid in unitatea de timp, indiferent de conditiile atmosferice.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

corneliuhrom

se poate face tr  cu formic si primavara  :rusine: nu stiu va rog  informati ne pe cei care nu stim [mai ales am inteles ca s ar parea ca bintuie  si acrpis woodi  :roll: :nod: :nono:.

bmdna

Am studiat documentatia studiului si am sa fac cateva consideratii:
- Studiul se bazeaza pe stupine cu numere mici de familii (pana in 20) dar acest fapt se compenseaza prin numarul relativ mare de stupine participante
- Este destul de vechi (2003) dar bine elaborat, dupa parerea mea
- Este primul studiu in care gasesc faptul ca acidul formic poate lasa reziduuri sesizabile la gust de catre om, daca tratamentul se aplica in preajma culesului
- Si acest studiu, pe langa multe altele spune ca recoltarea a 2-3 faguri cu puiet de trantor capacit reduce populatia de varroa din familie la jumatate
- Interesant este ca indepartarea unei jumatati din puietul capacit din familie, scade numarul varroa cu o treime, deci combinata cu manevra de mai sus, nu mai este necesar un tratament antivarroa pana la sfarsitul sezonului.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

corneliuhrom

multumesc pt raspuns d le bmdna  dar care e eficienta  formicului asupra acarpis woodi  si cind se poate da  [cum a ti spus e f b  folosirea ramei cld  ] :thanks:.

stefan1

Citat din: corneliuhrom din Februarie 22, 2017, 08:46:56 PM
multumesc pt raspuns d le bmdna  dar care e eficienta  formicului asupra acarpis woodi  si cind se poate da  [cum a ti spus e f b  folosirea ramei cld  ] :thanks:.

  Citeste articolul (cu Google translate, ca mine, daca nu stii engleza). Se dau niste tabele si se vorbeste de eficacitate pana la 98% si la acidul formic (dar la Varroa). Se vorbeste insa de 'caderea' unor regine. Interesanta recomandarea de a face doua tratamente la interval de 24 ore la roii naturali  sau artificiali (la pachet?) pana nu sunt asezati pe faguri, pentru ca acidul formic se impregneaza si in ceara. Sunt scheme de tratare de scurta durata si de lunga durata cu acid formic. De asemenea de dozatoarele de acid in stup spune ca sunt vreo 10 tipuri in Europa (la nivelul anului 2003 cand cred ca s-a scris articolul).

  Iarasi interesant ca se dau niste cifre cu reinfestarea de la stupinile vecine netratate si se ajunge la cifre de pana la 4000 de paduchi pe sezon. Se vorbeste insa de cazuri in care apare furtisag asupra stupilor slabiti de varroa, caz in care apar acele reinfestari masive.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)