PROBLEME CU MUCEGAIUL IN STUPI

Creat de gabiiasi, Martie 16, 2017, 07:55:26 PM

« precedentul - următorul »

tinumaftei


gabiiasi

#16
Nu doar ziare pe podisoare unde am lasat fanta libera la cei 2 cu podisor plin, iar la cel cu fund antivaroua un sfert de gaura din podisor libera(podisor cu 3 gauri cu plasa).

Bistriteanul

Citat din: gabiiasi din Martie 19, 2017, 09:19:04 PM
D-l Bistritenu spuneti va rog carpele sau materialul care il puneti la ce perioada trebuie schimbat, va intreb deoarece eu stau la oras iar stupi ii am la 30 km de oras. Cu stima.
Paturile nu le schimb niciodata.  Si eu stau la oras iar stupii sunt la tzara. Paturile dinspre rame nu vor fi ude, doar daca intra apa in stup prin capac.
Admir albina si cainele national, Ciobanescul Romanesc Carpatin.

http://www.carpatin.net/
http://www.carpatin.net/forum

Bistriteanul

Citat din: tinumaftei din Martie 20, 2017, 05:55:47 AM
Daca se ierneaza cu paturi pe rame, trebuie ca in spatele lor sa existe o buna circulatie a aerului, altfel ele se vor incarca de umiditate iar asta este un dusman la familiei de albine. Niste paturi ude se aseamana cu un dormitor cu peretii uzi!

Exista o circulatie a aerului, capacul nu e perfect etans, poate nici imbinarile peretilor magaziei nu sunt perfecte, aerul intra pe urdinis in zona din afara cuibului si pe sub diafragma.
Important este volumul de aer.
Admir albina si cainele national, Ciobanescul Romanesc Carpatin.

http://www.carpatin.net/
http://www.carpatin.net/forum

tinumaftei

Am iernat ani de zile în stupi de 10 rame fără nici o împachetare. Poate doar 2-3 ziare peste podișor. Aveam podișor de PDL pus cu partea lucioasă in exterior. Fara nici o fanta de aerisire. Stupii erau înclinați ușor către urdinis și tot condensul se scurgea pe urdiniș. La cei care erau umezi la urdinis sau aveau un turture de gheață nu trebuia umblat fiindcă erau oK.
În momentul în care se introduc în stup materialele de natură absorbantă trebuie schimbat modul de împachetare, fiindcă acestea se umplu de apa iar atmosfera din interiorul stupului devine suprasaturată in vapori de apa, mucegaieste polenul, mierea necapacit se acrește, albinele se umezesc...
Dacă peste rame este hârtie, cârpă, pătură, trebuie că aceasta să fie suficient de groasa că sa izoleze termic, dar în spatele ei trebuie să fie aer!! Adică un podișor cu sită. Astfel materiale de împachetare vor rămâne uscate. Trebuie să fie și un capac bun care să permită o ușoară ventilație dar să împiedice pătrunderea apei.
Podisorul din OSB se comportă că un plastic, este subțire, are căldură specifică mică, nu absoarbe nicicum umiditate. Puneți mâna iarna pe o bucata de OSB și pe o scânduri a.
Ultima va părea mai caldă la mâna desi ambele au aceeași temperatură reală.
Nu am experiență cu funduri AV sau găurite.
Între urdinis și zona opusă lui (spate, sus) trebuie să existe o circulație de aer. Din aproape în aproape veți vedea care este optimul..

PricopArthur

Citat din: gabiiasi din Martie 16, 2017, 07:55:26 PM
BUNA SEARA DRAGI APICULTORI. FIIND LA PRIMA IERNARE CU CEI 3 STUPI AI MEI AM GASIT MUCEGAI IN LAZI. MENTIONEZ CA CEI 3 STUPI SUNT 2 STUPI VERTICALI PE 10 RAME CU FUND PLIN IN PAT RECE SI 1 STUP ESTE CU FUND ANTIVAROA TOT PE 10 RAME. IERNAREA AM FACUT-O IN FELUL URMATOR: CEI 2 CU FUND FIX AU IERNAT PE 6 RAME CU DIAFRAGMA DE POLISTIREN IN STANGA SI DREAPTA CELOR 6 RAME, CU PODISOR CU O FANTA DE AERISIRE, ZIARE SI POLISTIREN IN CAPAC( SPECIFIC CA AERISIREA NU AM ACOPERITO CU ZIARE), IAR CEL CU FUND ANTIVAROUA A IERNAT PE 5 RAME,POLISTIREN STANGA DREAPTA CELOR 5 RAME,PODISOR CU PLASA ACOPERIT CU ZIARE,IAR O BUCATA DE PLASA LASATA LIBER (FARA ZIARE PENTRU AERISIRE) SUBARUL A FOST INCHIS.  IN MARTIE AM ACHIZITIONAT 3 LAZI NOI TOT VERTICALI PE 10 RAME IN PAT RECE IAR IN SOCLU AM 2 GAURI DE 65MM CU CAPACE DE INCHIDERE PE EXTERIOR CUM AR TREBUI SA IERNEZ IARNA VIITOARE SA NU MAI AM MUCEGAI IN STUPI LA STUPI NOI CEI CU GAURI IN SOCLU SI LA CEI VECHI CU FUND ANTIVAROA SI CEI CU FUND FIX.
Ca sa se poata raspunde corect la intrebarea dumneavoastra ar trebui sa se stie si cate din cele 6 rame au fost pline cu albine, cat de deschis a fost urdinisul. In principiu, o ventilatie suficienta la iernarea "horn" nu ar trebui sa apara umezeala.
La iernarea stupilor cu fund a.v.  nu ma pronunt. Dar daca ai plasa pe fund in teorie scrie ca merge sa iernezi "clopot".
Miere multă şi inimă curată!

gabiiasi

Din cele 6 rame c-am 5 erau cu albina+1 cu miere dupa diafragma la 2 stupi, iar la al treilea un roi era albina pe 4 rame din 5.Problema este ca in toamna am intrat cu 1-2 rame cu miere necapacita ( la toti 3 stupi) posibil si asta sa fi fost o cauza.

PricopArthur

Urdinisul trebuie sa fie deschis cam un cm/ rama cu albine. E bine sa aveti gratie de urdinis pt soareci. Descoperiti partea opusa urdinisului astfel incat sa nu apara condens. Ar trebui sa mearga. E bine sa fie in stup numai ramele acoperite cu albina. Un cuib strans inseamna caldura si un puiet bine clocit.
Miere multă şi inimă curată!

gabiiasi

Sa inteleg ca data viitoare sa pun fanta de aerisire opus urdinisului. Iarna asta am tinut fanta din podisor in dreptul urdinisului dupa un film de pe youtube cu D-l Daniel Calmus. Nu am lasat fanta in spate crezand ca se formeaza curent.

PricopArthur

Eu asa procedez. Nu e umezeala in stupi.
Miere multă şi inimă curată!

gabiiasi


gore

Practic apicultura de ceva vreme, dar anul acesta cineva mi-a relatat ca a tratat mucegaiul din stupi si da facut dezimfectia cu... otet. Din curiozitate am studiat un stup, bineinteles fara albina. Omul il curatase cu otet apoi l-a flambat. Va spun ca acel stup mirosea a otet de nu puteai sa stai aplecat deasupra lui, chiar daca l-a flambat (cica sa dispara mirosul). Personal nu am auzit de un astfel de tratament, dar mi se pare anormal si daunator pentru micile vietati. Cica metoda i-a dat-o un specialist din Iasi. Personal nu imbratisez metoda, de cea cu soda am auzit, dar otet ,nu. Voi ce spuneti ?
A gresi este omeneste...totusi, a da vina pe altul este si mai omeneste."Nu-i suficient sa faci tot ce-i mai bun. Intai trebuie sa stii ce sa faci, APOI sa faci ce-i mai bun." -- W. Edwards Deming

stefan1

  In primul an cand au aparut paduchii Varroa la noi, care a coincis cu primul an cand m-am ocupat eu de stupi (de fapt o singura familie ramasa dupa prima mea iernare), am tratat in primavara familia cu acid acetic glacial. Este otet concentrat, care are punctul de lichefiere la +16oC. Puneam acest acid intr-o mica sticluta intre rame, cu un fitil care iesea cativa cm din sticluta si prin care acidul se evapora in cuib. Am salvat familia, desi era foarte puternic parazitata si era depopulata.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

oroles

Am un dulap care face mucegai datorita umezelii din camera. Il sterg cu otet si dispare instantaneu.  Si hipocloritul e foarte bun.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

cipik

Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/