Jos

Autor Subiect: Cvasul - o bautura ruseasca sanatoasa  (Citit de 1888 ori)

Offline oroles

  • Great Veteran
  • ********
  • Mesaje postate: 4654
  • Nu mai sunt incepator, asa ca puteti da cu pietre!
Cvasul - o bautura ruseasca sanatoasa
« : Ianuarie 07, 2017, 08:53:03 p.m. »
Se poate face si cu miere, in loc de zahar. Este o bautura foarte sanatoasa. In WWI se folosea in locul apei de baut pentru bolnavii de tifos. La rusi si alte popoare estice este considerata un adevarat panaceu. E si foarte simplu de facut. O sa revin si cu alte retete.

Small | Large
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Offline oroles

  • Great Veteran
  • ********
  • Mesaje postate: 4654
  • Nu mai sunt incepator, asa ca puteti da cu pietre!
Re: Cvasul - o bautura ruseasca sanatoasa
« Răspuns #1 : Ianuarie 07, 2017, 09:05:14 p.m. »




Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Offline oroles

  • Great Veteran
  • ********
  • Mesaje postate: 4654
  • Nu mai sunt incepator, asa ca puteti da cu pietre!
Re: Cvasul - o bautura ruseasca sanatoasa
« Răspuns #2 : Ianuarie 07, 2017, 09:23:35 p.m. »
Si o poza cu cvasul meu.

Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Offline oroles

  • Great Veteran
  • ********
  • Mesaje postate: 4654
  • Nu mai sunt incepator, asa ca puteti da cu pietre!
Re: Cvasul - o bautura ruseasca sanatoasa
« Răspuns #3 : Ianuarie 08, 2017, 10:38:51 a.m. »
Si un articol din Formula AS.

Citat
Cvasul - elixirul ruşilor

Cea mai răspândită şi mai populară dintre băuturile tradiţionale în Rusia a fost şi încă mai este cvasul. Con­sumat atât de ţărani, de militari şi călugări, cât şi de curtenii şi membrii familiei imperiale, această băutură nu lipsea de la nici o masă ori sărbătoare, fiind conside­rată aproape miraculoasă.
Preparat din pâine (de secară, orz, grâu), din fructe (pere, cireşe, lămâi), din fructe de pădure (afine, coa­căze, zmeură, mure), cvasul poate fi socotit un pana­ceu, ce previne şi tratează boli ale sistemului car­dio­vascular, reglează funcţionarea tractului gastro­in­tes­tinal, stopează înmulţirea agenţilor patogeni.
În timpul Primului Război Mondial, febra tifoidă a făcut adevărate ravagii în Europa, principala cale de trans­mitere a cumplitei boli fiind apa. Medicul militar rus Vasili Sotnikov a descoperit că în cvas bac­te­riile tifoide şi paratifoide mor. Astfel, bău­tura a fost introdusă, în loc de apă, în toate spitalele, bolniţele şi lazaretele, iar pentru soldaţi a devenit obligatorie.
Fiind consistent şi foarte hrănitor, în anii cumpliţi de foamete, cvasul a sal­vat milioane de oameni de la moar­tea prin inaniţie. În iernile teribil de ge­roase, con­ţi­nutul bogat în vitamine al băuturii i-a imunizat pe ruşi, forti­fi­cându-le organismul. Iar în verile arză­toare, când mun­cile câmpului deve­neau un chin, cvasul, răcoritor şi to­ni­fiant, reîmprospăta forţele şi îmbună­tă­ţea performanţa mun­cii, revi­gorând trupul trudit al muji­cului. "Chiar şi cel mai prost cvas este de 100 de ori mai bun decât cea mai pură apă!,” spuneau ţăranii ruşi.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

 

Sus