Sondaj apicultura

Creat de oroles, Noiembrie 27, 2016, 07:14:39 PM

« precedentul - următorul »

ionel07196555

Citat din: oroles din Decembrie 08, 2016, 07:42:31 AM
Eu nu stiu de ce e atat de laudata rasa asta de BK.
Incearca si vei vedea cu una dar adevarata.
Foloseste la ea vertical 1/1 sau multi etajat 1/2 redus si mai vorbim.

tinumaftei

@stefan1: Rasă locală?! Despre ce vorbim? Da, cunosc stupine destul de izolate si stupari pricepuți care au selectat albina locală nu au folosit albina din alte regiuni si putem spune despre aceștia că au rasă locală. Dar extrapolând la nivelul întregii țări, numărul familiilor de albine aflate în această situație nu depășește 2-4000. Restul până la 1400000(sau câte ori fi) nu sunt o rasă. Din anii 1950 când a început a se practica pe scară mai largă pastoralul albina din România este în fapt un metis. Avem mari deplasări de efective la bazinele melifere tocmai în perioadele de mare activitate ale trântorilor. În al doilea rând România nu este o insulă. Avem dincolo de Prut albina rusească si caucaziană (desigur destul de metisata), avem la sud metisi de albina macedoneană cu carnica, avem la vest albina carnioliana. Adică suntem un fel de turnul Babel. Si in acest turn Babel avem peste 80% mătci de roire si de salvare. Ce caracteristici transmit aceste mătci?
Da, să lăudăm munca lui X sau Y, care aplică tehnologii corecte și fac selecție și se ridică peste nivelul general. Dar între zeci de mii de familii mediocre si sub mediocre, munca lor seamănă cu a lui Sisif!
Credeți că dacă albina asta națională era așa de performanta se recurgea la importuri?
Cat despre calitatea de hibrid a lui Bk să venim cu picioarele pe pământ. Bk este tot atât de hibrid cu este si Bălțata Românească la vaci si Marele Alb la porci si PurSange la cai. Calitatea de hibrid este în primii ani. Apoi urmează stabilizarea caracteristicilor si apoi acestea se transmit din generație  în generație, adică devine rasă. Bk împerecheată artificial sau în nuclee complet izolate (insule etc) da întotdeauna descendentă Bk, adică este o rasă.
Am testat din 2001 Bk si in prezent  am un nucleu de familii Bk pe una din vetre. Dacă am vreo îndoială nu o am pentru Bk ci pentru acești negustori de "piei de cloșca" care au apărut ca ciupercile după ploaie, care vând Bk fără nici o posibilitate de verificare. De aici si in satisfacția unora care cumpără te miri ce albina mai galbenă și se așteaptă la mari performante!
În ce mă privește, nu vreau să reinventez apa caldă. Îmi trebuie albine foarte bune. Prin urmare voi căuta să achiziționez material biologic valoros..

Eugen B

Domnu tinu e o problema mare cu matcile noaste ca nu sunt selectate delic. Cum ai subliniat majoritatea sunt de slaba calitate din cauza noastra. Daca vom cumpara matci bune si ne comportamla fel in 2-3 stupina va fi slaba ca inainte. Doar daca vom cumpara anual foarte multe va fi altceva.
Cine harnic va avea si performanta. Cine e lenes stupina va ajunge tot la matci de salvare.
Cine a testat rasa locala si si-a dat silinta si nu a mers bine asta e incearca altceva, dar daca faci treaba ce rost are sa incerci altceva?

tinumaftei

Citat din: ionel07196555 din Decembrie 08, 2016, 10:31:48 AM
Citat din: oroles din Decembrie 08, 2016, 07:42:31 AM
Eu nu stiu de ce e atat de laudata rasa asta de BK.
Incearca si vei vedea cu una dar adevarata.
Foloseste la ea vertical 1/1 sau multi etajat 1/2 redus si mai vorbim.
@ionel: Nu ii vinde iluzii lui oroles. El este amplasat într-o zona rece si s-ar putea ca Bk să nu fie o opțiune potrivită. Sa nu exageram!!
@oroles: Că să ai o imagine obiectivă trebuie să testezi. Un test pe 1-3 familii (preferabil F1) îți vor da o dimensiune aproximativă a potențialului. Dacă vei avea în familii faguri cu puține celule de trântori, impactul genetic asupra zonei va fi minim. Singura problemă este să găsești o sursă care să dea garanția  materialului biologic. Altminteri eticheta de Bk nu semnifică nimic.

tinumaftei

Citat din: bucovineanu din Decembrie 08, 2016, 10:29:26 AM
Citat din: tinumaftei din Decembrie 07, 2016, 11:52:45 PM

Impresiile si vorbele, chiar spuse de oameni onești nu fac două parale.
Si atunci de ce as mai continua discutia?
@bucovineanu: Fiecare om are o arie de competență. Uneori, si va număr și pe dumneavoastră aici, competenta este dusă la un nivel foarte înalt.
În filozofie emitem păreri. În știință afirmațiile trebuie să se bazeze pe observații.
Va voi asculta întotdeauna cu interes atunci când descrieți albinele dumneavoastră pur si simplu. Însă nu puteți să o faceți prin comparație pentru că lipsește obiectul de comparat.
Si de aici gata! Am găsit țapul ispășitor.. În psihologie tehnica această este bine studiată fiindcă face parte dintr-un domeniu mai amplu, cel al manipulării. Departe de mine să vă acuz de așa ceva, dar putem alubeca ușor pe drumul acesta..

tinumaftei

Citat din: Eugen B din Decembrie 08, 2016, 11:09:42 AM
Domnu tinu e o problema mare cu matcile noaste ca nu sunt selectate delic. Cum ai subliniat majoritatea sunt de slaba calitate din cauza noastra. Daca vom cumpara matci bune si ne comportamla fel in 2-3 stupina va fi slaba ca inainte. Doar daca vom cumpara anual foarte multe va fi altceva.
Cine harnic va avea si performanta. Cine e lenes stupina va ajunge tot la matci de salvare.
Cine a testat rasa locala si si-a dat silinta si nu a mers bine asta e incearca altceva, dar daca faci treaba ce rost are sa incerci altceva?
Problema este la noi. Atâta timp cât ne vom bucura atunci când luăm din copac un roi, nu avem cum să dăm înainte. Si acesta nu este decât un banal aspect. Oamenii s-au temut întotdeauna de progres!

ionel07196555

Zona rece si culesu de intretinere care am inteles ca il are este un avantaj cred eu .
Eu am incalzire in stupi acum e si putin automata dar Bk nu raspunde la asa ceva .
Ciorile noastre , mai am si asa ceva raspund la incalzire dar Bk vine din urma si depaseste dar nu la un an ca asta care a fost cu vegetatia foarte timpurie [ 5 aprilie la rapita ] .
Ceva bun si sigur [ garantat ] din tara va ajunge foarte scump + prob. la aceptare

oroles

#112
Nici caucaziana nu a disparut, cu toate că a fost puternic metisata. Se spune ca nu există caucaziana pură. Ceea ce au rusii acum este un metis dintre caucaziana veritabila si carpatina pe care au importat-o in anii 50-60. Dar sa nu uitam ca arealul caucazianei era mult mai mic decat  al carpatinei.

Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bucovineanu

Intradevar nu am avut si nici nu doresc sa incerc bukfastul. De ce as face-o daca sunt foarte multumit cu ce am? De ce as investi o suma considerabila pentru a cumparao regina bk f0, daca stiu ca nu pot sa o multiplic si in acelasi timp sa pot pastra caracterele valoroase la urmasi? Si apoi cine imi garanteaza ca nu voi lua teapa atunci cand fac achizitia? Albinele nu sunt ca alte animale, unde imperecherile pot fi controlate. Ori eu nu traiesc pe o insula izolata unde nu mai sunt albine. Atata timp cat pot pastra, cat de cat nealterat, ce am obtinut dupa o selectie de multi ani, nu ma gandesc sa incerc altceva.
Cu ceva timp in urma am discutat cu un apicultor polonez. In Polonia bukfastul a intrat mai devreme decat la noi. Mi-a spus ca avea mare parte din stupina bk. Nu era deloc multumit. Ar fi vrut sa se intoarca la albinele ce le avusese anterior, dar nu mai era posibil. Daca m-a mintit, dar nu vad ce interes ar fi avut, va spun si eu lucruri neadevarate.

tinumaftei

În 2001 aduceam primele mătci F0 de Bk. Testasem cu succes 3-4 ani mai înainte F1. Si fiindcă traseul meu trecea prin București am trecut pe la Institut. Nu aveam multe informații teoretice despre Bk si eram curios să aflu mai multe. Așa că am mers la ASiceanu. Nu a putut să zică nimic, nici de bine nici de rau. Tabula rasa. Peste doi trei ani înfiera cu mânie proletară Bk pe la ce simpozion îl auzeai. Cu putini ani în urmă nimeni nu știa nimic despre Bk, azi toți sunt specialiști.. ba unii stiu si ce a spus Karl Kehrle pe patul de moarte. Câți au citit cărțile lui?
Trăim într-o cultura orientală a zvonului, a tainelor ascunse, a conspirației și a auto suficientei. Suntem gata să compunem testimoniale la mâna a doua și ne speriem de știință ca de Muma Pădurii. Urâm pe oricine are rezultate mai bune si inventem sau acceptam orice poveste calomnioasă.
Nu va speriați oameni buni: nu va va lua nimeni sărăcia din bătătură. Da nu înțeleg de ce va speriați așa. Aveți milioane de familii de albine autohtone cu zeci de milioane de trântori mioritici. Puneții la treabă, ii lăsați să se sperie de câțiva trântori alogeni. Sau aia străini au câte două?!!

bmdna

Nu are rost sa discutam despre rasa caucaziana. Aceasta rasa a fost ridicata in slavi de rusi la un moment dat dar a produs deziluzii pe banda rulanta. La un moment dat, s-a luat decizia sa se renunte la ea si au fost arse foarte multe familii, casa se desfiintau familiile la ei. Nici macar faptul ca are trompa mai lunga nu s-a dovedit un avantaj fata de albina locala. Aceasta rasa are multe slabiciuni si, in prezent, exista parerea unanima pe teritoriul exsovietic, precum ca introducerea caucazienei a fost o greseala care a dus la slabirea raselor locale. In prezent cele mai populare rase la exsovietici includ carpatina, bukfast, rasa centrala rusa, carnica. Nu neaparat in ordinea asta. Eu am senzatia ca avem de pierdut ca, in timp ce altii apreciaza o rasa ce se gasea la noi, noi umblam dupa rase se import. Domeniul apicol este ca si celelalte domenii. Uitati-va domeniul plantelor. Daca nu cumperi seminte de la monsanto, pioneer, kws, etc (sa ma ierte ceilalti producatori de material genetric pe care nu i-am mentionat direct) nu mai poti sa produci nimic. De ce? Pentru ca toate soiurile locale au fost poluate de acesti giganti, au dat productii din ce in ce mai mici si au disparut.

Cati aveti idee ce diferenta de gust este intre o mamaliguta facuta din boabe de porumb crescut in Bucovina din seminte locale si o mamaliguta facuta din Pioneer? Domnule Tinu, se pune comparatia? Foarte curand se va ajunge asa si in apicultura. Daca nu vei cumpara matci de la marii detinatori de business si de piata, nu vei mai exista ca apicultor. Eu apreciez oamenii care rezista raselor straine si se incapataneaza sa creasca rase locale, care or fi ele. Acesti oameni ne dau o anumita libertate, libertatea de a nu fi o piata acaparata. Cand ei nu vor mai fi, vom fi sclavii producatorilor internationali adevarati de matci.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

tinumaftei

Dacă vom gusta pastramă sau friptură de albine, comparația dumneavoastră cu porumbul ar avea ceva șanse sa fie adevărată. Dar mierea si polenul adunat de rase diferite de albine va avea specificul florei care l-a secretat. Poveștile au farmecul lor, dar legendele nu au fost niciodată un motor pentru succes. Poate doar să nutreasca ceva idei tampe de superioritate etnică. Progresul nu a venit din povesti ci din nenumărate experimente. Din nefericire suntem foarte buni la povesti!

filip

#117
Eu de ani buni fac demersuri pentru a achizitiona regine din surse autorizate.
Anul acesta am cumparart cateva si pentru anul viitor am facut o rezervare pentru matci Carpatine autohtone din alta zona.
Multi apicultori nu tin neaparat sa se catere in "corcodus" dupa roi.Sa culegi roii si sa-i bagi unul peste altul in lada e o solutie disperata de moment.
Cum au gandit strategii apiculturii romanesti rezolvarea materialului selectionat?
Foarte simplu,fiecare sa se descurce cum poate.......!
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

stefy.costea

Este bine stiut faptul ca  in apicultura , ca si in celelalte ramuri ale zootehniei, pentru a avea rezultate bune si o continuitate profitabila a activitatii trebuie este obligatoriu sa asiguram cele trei elemente de baza : RASA, MASA, CASA.
Daca  nu tratam cu maxima responsabilitate aceste elemente nu putem spera la o continuitate profitabila a activitatii apicole.
Aici imi permit sa-l sustin pe dl Tinu in afirmatia sa, conform careia baza materialui genetic apicol din Romania este formata pe regine din roire sau roi de salvare. Imbratisez, felicit si sutin activitatea producatorilor profesionisti de regine, prin tranzavazarea larvelor de la familiile de calitate. Din pacate capacitatea dumnealor de producere a acestui material genetic este mult sub necesarul de regine al apicultorilor din Romania...
Poarta-te cu aproapele tau asa cum ai vrea sa se poarte el cu tine

bmdna

Citat din: tinumaftei din Decembrie 08, 2016, 03:04:34 PM
Din nefericire suntem foarte buni la povesti!
Si ne consideram si atoate stiutori.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!