stupina mea

Creat de serban, Octombrie 14, 2016, 08:48:19 AM

« precedentul - următorul »

NYK74

Am avut unele mătci cu vîrful aripii luat,cind ajungeau în perioada roitului,le găseam ori pe jos,vii,sau uneori aruncate afară moarte,caz în care de regulă prima regină iesită din botcă o lua la sănătoasa cu roiul,în stup rămânea regina din a doua botcă.Dar ca să rămînă regina veche si sa plece aia nouă,mai greu...

undragutz

Citat din: MOTANUL din Aprilie 17, 2017, 10:38:58 PM
Citat din: stefan1 din Aprilie 17, 2017, 01:56:26 AM
Locul unde se aseaza roiul este marcat cu substanta de matca si de aceea atrage albinele, incat se intampla ca mai multi roi sa se aseze in acelasi loc, chiar la intervale de mai multe zile.

La mine s-a confirmat 100% aceast fapt. Din 60 de roi cati au fost anul trcut 80% s-au pus in 5 locuri.


Pentru a directiona asezarea roilor luati o rama pe care este puiet de trintor si cu ea frecati o craca unde doriti sa directionati asezarea roilor si va avea rezultate .

mape 48-petru manea

Vezi dragutzule ca se poate ---dar si glumele facute cu finul tau mi-au placut,atata timp cat nu jignesti pe nimeni este in regula zic si eu

undragutz

Sexul si risul i-ti prelungesc viata .
La anii mei cu sexul mai greu sa-mi imi lungesc zilele .
Mi-a ramas umorul .

=))

MOTANUL

Citat din: stefan1 din Aprilie 18, 2017, 03:04:50 AM
  Nu exista sa roiasca un stup cu matci tinere iar matca batrana sa ramana in el. Daca batrana nu poate pleca cu primul roi atunci va fi omorata de matcile tinere. Sunt foarte rar cazuri in care roiul primar nu poate iesi (din cauza vremii in special) si atunci albinele, daca nu vor sa sacrifice matca batrana, impiedica matcile din botci sa iasa, pana poate sa plece batrana cu primul roi. Daca aceasta perioada nefavorabila se prelungeste, permite reginei sa intepe botcile cele mai mature.
  Unde ai gasit sub roi regina cazuta, fie au fost doi roi din care unul cu matci tinere si matca batrana a fost atacata (desi in asemenea cazuri matca are o suita care o protejeaza) fie roirea a intarziat pana erau regine tinere gata de eclozionare si in invalmaseala roirii una sau mai multe au scapat de paza si au reusit sa iasa din botci si sa plece cu roiul. Iar acolo au putut sa atace matca batrana.

E vorba de o familie care a roit acum 2 ani. A plouat vreo 5-6 zile in continuu si prima zi frumoasa a fost cea in care am mers la stupina (sambata).
Eram 3 apicultori. Cat ne imbracam a iesit un roi si s-a pus pe un copac mare cam la 6 metrii.
Ne-am uitat pe rame si aveam cate o matca nefecundata pe fiecare rama + botci. (fara exceptie - cel putin o matca a fost pe fiecare rama). 10 rame=10 matci

Cat ma invarteam prin curte am gasit in iarba matca batrana cu 5 albine insotitoare - intr-o directie relativ opusa directiei in care a plecat roiul care s-a stabilizat si a ramas in copac (era usor de recunoscut ca era singura marcata).

Ca si o concluzie: matci tinere in roi / matci tinere in familia de baza (multe) - matca batrana data afara din stup.

Am scos toate botcile din stupul de baza si din acestea au mai iesit vreo 6 matci in urmatoarele minute.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

stefan1

  Ce ai povestit acum este plauzibil si are explicatie. Cum vremea a fost rea multe zile, matcile din botci s-au maturizat, dar nu au fost lasate sa iasa din celule. Cand s-a indreptat putin vremea, roiul a incercat sa plece cu matca batrana. Aceasta insa era incapabila sa zboare si a cazut jos. Roiul fara matca se intoarce in stup si asa s-a intamplat. Intre timp, cum a plecat roiul, a fost eliberata din botce cel putin o matca tanara. Cum roiul s-a intors si cum regine tinere deja erau disponibile, roiul a iesit din nou de data asta cu regine tinere. Faptul ca ai gasit multe regine inca in stup, e o dovada ca familia nu mai voia sa roiasca inca o data, asa ca din acele regine una va fi aleasa, iar celelalte fie vor fi intepate fie chiar vor incerca sa fuga din stup, incat in vara se pot gasi uneori regine frumoase care zboara libere prin stupina. Uneori se ataseaza altor roi, dar sunt atacate daca roiul are propriile matci, alteori incearca sa intre in alte familii. Am avut situatii cand un roi care a pierdut matca la imperechere si il vedeam nelinistit si incepand sa se depopuleze, sa se linisteasca si sa primeasca o astfel de matca alungata din alta familie.
  Am mai povestit odata un caz: M-a anuntat cineva despre un roi aflat la cca 1,5 km de stupina, intr-o salcie. L-am luat si l-am instalat intr-o lada. I-am vazut regina, deosebita de ale mele, cu un inel galben si era nefecundata. In urmatoarea dupamasa roiul era nelinistit si vedeam cum unele albine paraseau lada. Mai tarziu insa s-a linistit surprinzator. La urmatorul control avea alta matca, iar peste vreo 6 zile a inceput sa oua. Mi-am imaginat un scenariu care apoi mi s-a si confirmat: din salcia unde s-a asezezat roiul, regina a facut primele zboruri de recunoastere (imperecherea nu are loc la primul zbor al reginei; am urmarit uneori la micronuclee cum regine facea cateva zboruri de 10-15 minute, cu pauze intre ele de cca 20 de minute si asta timp de 2 sau chiar 3 zile cand vremea era mai putin favorabila. umai la ultimul zbor regina vine cu semnele de imperechere si apoi nu mai iese din stup). Deci regina a facut din salcie zborul de recunoastere, dar nu si imperecherea. De la mine a plecat din nou la zbor, dar s-a intors la locul pe care ea il stia deja si unde se erau adunat si o parte din culegatoarele roiului, care au memorat locul in cele 3-4 zile cat a stat roiul acolo pana l-am luat si unde apoi s-au mai dus parte din albinele de la mine care cunosteau locul dupa ce aici au vazut ca nu mai au matca. Confirmarea mi-a venit de la un stupar prieten, care mi-a spus ca a luat in zilele urmatoare un roi exact din acea salcie, a carei matca avea o dunga galbena...
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

serban

20.04.2017

serban

21.04.2017

Cristel

Cam delicata situatia! Cum era salcamul, pornise in vegetatie? Cred ca pomii fructiferi sunt destul de calamitati.
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)

serban

Pomii fructiferi erau toți înfloriți. Anul trecut am extras la pomi....
Salcâmul este pornit în vegetație dar nu cred să fie afectat. Speranța moare ultima.

undragutz

Daca nu au fost grade sub 0 salcimul nu va fi calamitat prea sever.
Imi este teama de ce se va intimpla la noapte deoarece se anunta o noapte senina si temperaturile pot scadea periculos pentru salcim.

serban

Stupina tricoloră la cules de salcâm.  :)

serban

Astăzi am verificat starterul unde am transvazat larve din stupul care a stat astă iarnă o noapte în zăpadă la -25 grade și mi-a dat și miere.
13 din 13. :D Am urmărit principala calitate: rezistența la iernare.

MirceaCalin

Citat din: serban din Iunie 01, 2017, 09:46:07 PM
... Am urmărit principala calitate: rezistența la iernare.

:bravo:

NYK74

Citat din: MirceaCalin din Iunie 01, 2017, 11:17:14 PM
Citat din: serban din Iunie 01, 2017, 09:46:07 PM
... Am urmărit principala calitate: rezistența la iernare.

:bravo:
Principala calitate secundarã,  =))
Prima este hãrnicia în a cãra mierea. :hi: