Cum sa iti faci o centrifuga acasa simplu

Creat de marianbcc98, Octombrie 04, 2016, 05:09:43 PM

« precedentul - următorul »

marianbcc98

Cum se face o centrifuga, eu chiar am facut una foarte simplu 10 minute de lucrat la ea mia luat dar a meritat!

vranceanul

Interesant, 10 minute? , vezi daca mamele noastre nu sa culcat cu elefantu.....? ami pare 'naspa' so zic dar umbli cu abureli de cand ai intrat pe forum. Ia fa si tu o prezentare, ca sa stim cu cine vorbim poate esti vre-un mega om si noi nu stim.
Are omu* ceva in cap, doar nu se scarpina degeaba!

Zah Ionut-Georgel

https://www.youtube.com/watch?v=TP7-ZbLSQnY
Nu e chiar in 10 minute, dar e home-made si nu prea e igienic. Trebuie inox daca vrei sa creezi siguranta clientilor. :D
Nu lasa mintile mici sa te convinga ca visele tale sunt prea mari!

oroles

Dar ce se întâmplă daca nu e de inox? Le sta mierea in gat? Ma enervează la culme cand vad romani mai catolici ca papa. Nu există nicio norma care sa interzica centrifugele vopsite. Toata chestia e sa ai grija ce vopsea folosesti, sa o lasi sa se usuce temeinic si nu ai probleme.  Eu nu am vazut niciun coleg roman caruia sa ii fi respins mierea vreu achizitor pe acest criteriu. Am vazut la americani niste ruginituri cu care extrageau mierea de te speriai...

https://youtu.be/OICV2RylJAs
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bmdna

Daca standardul este sa nu-ti refuze mierea achizitorul, atunci poate merge si din ce material se gaseste la indemana - pe principiul "merge si asa" Si chiar, de ce sa o mai si vopsesti?. Daca faci miere pentru clienti la care tii si vrei sa  consumi acea miere si personal si tii la sanatatea personala si a familiei, centrifuga trebuie sa fie cel putin din inox. Si nu orice inox, inox alimentar. Mierea, din pacate, nu este o substanta neutra. Mierea are un ph acid si contine tot felul de substante. Orice vopsea ai da, nu exista garantia ca in miere nu vor ajunge componente din vopseaua aia, in mare parte toxice. Sigur ca mierea cu particule din vopsea nu ar sta in gatul nimanui dar sa ne inchipuim ca o dam unui om care sufera si foloseste mierea pentru o reteta care sa-i aline suferinta. In acest caz s-ar putea ca suferinta sa-i fie accentuata. Faptul ca vedem ruginituri pe net, nu inseamna ca acela este normalul. Iata cum netul ne face sa credem ca ceva ce vedem ca fac unii este normal. Pe undeva eu inteleg legislatia din unele tari care nu te lasa sa extragi mierea cum vrei si pe unde vrei dupa care sa o vinzi. Iata de ce nu te lasa, pentru ca sint oameni care, constient sau nu, merg pe principiul ca merge si asa.

Mie mi-a placut sa citesc si sa audiez cursuri despre miere. Din pacate am observat ca sint stupari care vad mierea ca pe un produs oarecare si considera calitatile acesteia ca fiind povesti. Mierea are foarte multe calitati. Mierea isi pastreaza 100% din calitati cat este in fagure. In momentul in care este extrasa, calitatile incep sa se deprecieze. Primele substante benefice care se pierd sint substantele volatile. In mod normal, extractia ar trebui sa dureze cat mai putin si dupa extractie mierea trebuie tinuta in recipiente corespunzatoare, inchise. In cartile vechi se vorbeste de maturarea mierii in vase largi deschise, ca sa se evapore apa. O astfel de miere isi va pierde aproape in intregime substantele volatile, pierzandu-si o mare parte din insusirile terapeutice. Mierea trebuie extrasa atunci cand este maturata in stup iar in perioada cat sta in maturator pentru limpezire trebuie sa stea inchisa ermetic.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

MirceaCalin

Citat din: bmdna din Decembrie 13, 2016, 08:15:54 PM
Daca standardul este sa nu-ti refuze mierea achizitorul, atunci poate merge si din ce material se gaseste la indemana - pe principiul "merge si asa" Si chiar, de ce sa o mai si vopsesti?. Daca faci miere pentru clienti la care tii si vrei sa  consumi acea miere si personal si tii la sanatatea personala si a familiei, centrifuga trebuie sa fie cel putin din inox. Si nu orice inox, inox alimentar...

Perfect de acord !!!

( "Ai noştri ca brazii, cu mucii pe piept" )

oroles

#6
Aratati-mi unde scrie ca centrifuga trebuie sa fie din  inox!? Articolul si legea! Astea sunt "standarde" nu standardele modei pe care le propuneti voi.

PS. Multi extrag mierea la centrifuga de inox si o pun in niste butoaie ordinare, cel mai adesea vospite, sau butoaie de plastic la chinezi. Asta da grija pentru sanatatea clientului!
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

yulian

Citat din: bmdna din Decembrie 13, 2016, 08:15:54 PM
Mierea trebuie extrasa atunci cand este maturata in stup iar in perioada cat sta in maturator pentru limpezire trebuie sa stea inchisa ermetic.
:uimit: :uimit: :uimit: Dar in stup este ermetica? Dar in borcan? Hai sa nu exageram...

Citat din: oroles din Decembrie 14, 2016, 07:03:50 AM
Aratati-mi unde scrie ca centrifuga trebuie sa fie din  inox!? Articolul si legea! Astea sunt "standarde" nu standardele modei pe care le propuneti voi.

Calitatile inoxului sunt indiscutabile vs tabla de orice fel ar fi ea, nu degeaba este adoptata la scara larga in domeniul alimentar!  :hi:

bmdna

Citat din: oroles din Decembrie 14, 2016, 07:03:50 AM
Aratati-mi unde scrie ca centrifuga trebuie sa fie din  inox!? Articolul si legea! Astea sunt "standarde" nu standardele modei pe care le propuneti voi.

PS. Multi extrag mierea la centrifuga de inox si o pun in niste butoaie ordinare, cel mai adesea vospite, sau butoaie de plastic la chinezi. Asta da grija pentru sanatatea clientului!

Am sa ma ocup si am sa dau citatate de unde scrie. Deocamdata am niste treaba de facut. Ce este sigur e ca nu sint standarde ale modei si nu le propune eu. Butoaiele din plastic nu sint bune nici pentru apa. Evident ca pentru miere cu atat mai putin. Cat despre butoaiele ordinare, nu e de mirare ca mierea tinuta in butoiul ordinar se face ca smoala. Eu nu cunosc niciun achizitor, dar daca as fi achizitor as verifica ce linie de productie are stuparul de la care achizitionez. Si daca as vedea centrifuga de tabla si recipiente din alt material decat inox, nu as lua miere de la el.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

dan.smarandoi

Oroles are perfecta dreptate....din moment ce mierea e 6 lei,si nu se poate vinde fara autorizatie sanitar veterinara.
Inoxul e mai bun,dar suna mai mult a moft....toti am inceput cu centrifuga de tabla,iar mierea e la fel de buna.
Cunosc apicultor cu centrifuga de tabla care fac cateva tone pe an,si cunosc apicultori cu centrifuga de inox electrica care nu scot
nici macar pentru un ceai

oroles

@bmdna, crede-ma ca ma preocupa acest aspect privind securitatea alimenatara. De mai mult timp citesc Norma de igienă privind producţia, prelucrarea, depozitarea, păstrarea, transportul şi desfacerea alimentelor din 16.12.1998 (care este o lege publicata in Monitorul Oficial!) pentru a-mi face la vara o camera de extractie dupa toate standardele legale. Mai exact, nu vreau sa vina unul de la DSV si sa spuna "Faianta ta e pusa pana la 1.7 m inaltime, nu pana la 1.8 m cum prevede legea". Ca sa iti scurtez cautarea, uite iti public adresa catre aceasta norma. O sa te rog sa imi arati unde scrie ca mierea sau alte produse alimentare se extrag si se tin in materiale de inox. Sunt doar cateva referiri la inghetata, peste si transportul carcaselor de porc (referiri firesti tinand cont de riscul de contaminare bacteriologica).

http://www.dspbihor.ro/wp-content/uploads/2011/10/Legislatie/Ordin%20MS%20nr.976-1998.pdf

PS: A nu se intelege ca nu ma preocupa siguranta clientilor mei. Chiar si daca mierea e 6 lei tot voi incerca sa produc de calitate.

PSS: Daca "va iau la intrebari" dupa legea de mai sus nu stiu cati dintre voi respecta standardele de siguranta alimentara.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

oroles

Uite ghidul celor de la ACA unde scrie de inox. Totusi, trebuie un anumit discernamant cand se citeste.  Scrie clar acolo:

CitatUtilizarea de echipamente realizate din materiale de calitate alimentară rezistente la pH-ul
acid al mierii. Este ideal sa se utilizeze oţelul inoxidabil.

A se intelege ca e doar un ghid si nu o norma/standard!

http://apimentor.ro/wp-content/uploads/2015/12/Ghid-de-bune-practici-in-apicultura-ACA-2011.pdf

PS:  :nebun: ACA parca vinde in magazinele afiliate niste centrifuge din tabla zincata.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

oroles

Ca sa mai reduc din reticența  unora fata de unele plastice pun un articol aici. 
Sursa: http://m.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/ce-reprezinta-codurile-de-pe-recipientele-de-plastic-si-care-sunt-cele-mai-sigure-66154

CitatData viitoare când mergeţi în supermarket, uitaţi-vă ce cod este ştanţat pe spatele recipientelor din plastic pe care le cumpăraţi, pentru că nu toate tipurile de plastic sunt la fel de sănătoase.

Codurile 1, 2, 4 şi 5 sunt considerate mai sigure decât 3, 6 şi 7. Să le luăm pe rând!


1 PET (polietilen tereftalat) este printre cele mai sigure tipuri de plastic. Codul 1 apare pe majoritatea sticlelor de apă, suc ori ulei. Este acel plastic transparent care, deși este printre cele mai sigure, pe suprafaţa lui se acumulează foarte uşor bacteriile. De aceea păstraţi cât mai puţin timp băuturile în aceste sticle şi nu le refolosiţi.

2 HDPE (polietilenă de mare densitate), folosită pentru fabricarea pungilor si a ambalajelor de plastic. Codul 2 îl găsiţi pe recipientele cu iaurt, margarină şi produse cosmetice şi este de cele mai multe ori un plastic opac. Este considerat a fi unul sigur, pentru că are un risc redus de a pătrunde în produsul ambalat.

3 V (policlorura de vinil sau PVC) poate fi periculos pentru bebeluşi. Feriţi-vă de pet-urile care au ştanţat codul 3! Acesta este un tip de plastic folosit în dopuri, caserole, dar şi în tuburile şampoanelor. PVC-ul are în compoziţie DEHA, un produs chimic folosit pentru a face plasticul mai flexibil, dar care este nociv sănătăţii. Studiile au arătat că poate afecta ficatul şi chiar cauza cancer.

4 LDPE (polietilena de joasă densitate) este un plastic rezistent atât la temperaturi înalte, cât şi scăzute. Codul 4 apare pe anumite tipuri de sticle, în pungile alimentelor congelate sau în tacâmuri şi este printre tipurile sigure de plastic. Este însă ceva mai mai scump şi destul de rar folosit.

5 PP (polipropilenă) - codul 5 există pe unele pahare de unică folosinţă sau pe diverse ambalaje alimentare, dar specialiştii nu consideră periculos acest tip de plastic.

6 PS (polistiren) - devine periculos la temperaturi înalte. Acest tip de plastic este folosit tot pentru fabricarea paharelor şi tacâmurilor de unică folosinţă, dar şi la cutiile cu iaurt. Cercetările au arătat că în contact cu alimentele calde eliberează stiren, o substanţă toxică. Aşadar, gândiţi-vă de două ori înainte de a bea o cafea dintr-un pahar de plastic pe care apare codul 6.

7 (alte mase plastice) este cel mai periculos tip de plastic. Şi de codul 7 ar trebui să vă feriţi. Acest tip de plastic are în compoziţie bisfenol, o substanţă interzisă în mai multe state europene. Din păcate este folosit chiar şi pentru fabricarea biberoanelor pentru bebeluşi. Utilizat timp îndelungat poate creşte riscul de pubertate precoce la fetiţe, dar şi de apariţie a cancerului la prostată şi la sân.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

tavy

De cativa ani predau mierea la ACA si mi s-a spus ca nu primesc decat in bidoane de plastic alimentar (cel cu furculita stantata) sau inox alimentar, fara "aluminiu sau bidoane de apa, suc etc", dar ei aveau butoaie de tabla cu capac. Nu stiu cati si-ar permite sa depoziteze cateva tone anual in inox si sa le primeasca de la achizitor ferfelite. Cat despre centrifuga, daca tot dai un ban mai bine iei inox, nu necesita vopsiri si tine sigur mai mult.... Despre cele facute....am avut si am vazut destule, dar rar una reusita care sa extraga bine si repede fara sa rupa fagurii.

dinupaltinis

Citat din: oroles din Decembrie 14, 2016, 07:03:50 AM
Aratati-mi unde scrie ca centrifuga trebuie sa fie din  inox!? Articolul si legea! Astea sunt "standarde" nu standardele modei pe care le propuneti voi.

PS. Multi extrag mierea la centrifuga de inox si o pun in niste butoaie ordinare, cel mai adesea vospite, sau butoaie de plastic la chinezi. Asta da grija pentru sanatatea clientului!
Eu am butoaie de 200 litri de metal,luate de la achizitorii de miere si sunt vopsite pe dinauntru.Si la Apicola am vazut tot asa.
Am centrifuga de dinainte de revolutie,facuta de Combinatul apicol si e din tabla galvanizata si vopsita de ei.
Cuvintele prietenoase sint ca un fagur de miere..(Prov.16.24)