Cum aș putea să salvez matca

Creat de Vitalie, Septembrie 28, 2016, 08:18:37 PM

« precedentul - următorul »

Vitalie

Pe la mijlocul lunii iulie 2016 am format un roi pe 4 rame. Matca depunea ouă. Peste vre-o două săptămîni deschizînd stupul am observat că nu mai aveam matcă. I-am întrodus o matcă. Peste vre-o săptămînă verificînd, am observat că matca pe care o întrodusesem nu mai era. Erau două botci de salvare. Cu vre-o săptămînă în urmă verificînd am observat că botcile erau roase, ouă totuși nu erau. Matca nu am văzut-o. Totodată am observat că niște insecte la culoare și formă asemănătoare cu viespile, dar mai mici, intrau în stup. Am închis urdinișul. Astăzi uitîndumă în stup am găsit vre-o două mîini de albină moartă. Uitîndumă pe rame aveam pe vre-o trei rame cam cît o palmă de albină. puiet nu este. Am găsit matca, după felul cum arată este fecundată. Cum aș putea să păstrez matca dată pînă la primăvară, ținînd cont de faptul că sunt începător, mai am 3 familii de albine, care însă nu sunt foarte puternice și nu aș vrea să le slăbesc

oroles

Eu as face un nucleu pe care l-as ierna langa o familie de baza. Un stup orizontal e numai bun pentru asa ceva. Sau iernare in afara ghemului care e mult mai dificila. Am custi potrivite pentru asa ceva dar nu am matci de pastrat. Imi propusesem sa pastrez cateva matci asa.

Ai aici cateva metode:

http://www.stuparitul.com/iernarea_pastrarea_matcilor.html
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

stefan1

  Din toate pataniile se invata. Nu trebuia sa inchizi complet un stup care are albine. Parerea mea este sa renunti la acea matca, pentru ca nu stii daca este buna sau nu. Eu nu inteleg  cum si-au facut doua botci, daca nu aveau deloc puiet! Uneori se intampla sa faca botci cu oua de trantori, ouate de albine. Acele botci fie sunt foarte lungi si nu le mai capacesc, uneori chiar cade larva din ea, fie larva e capacita, dar moare in acel stadiu si dupa o vreme e roasa. Se poate si ca matca pe care o ai sa fie tot prima, pe care n-ai vazut-o cum nu ai vazut matca nici cand ai vazut botcile roase. Iarasi de multe ori studiind botca 'iesita' poti sa iti dai seama daca este roasa de matca la iesire sau daca a fost imatura si roasa de albine.
  Eu zic ca albinele ramase sa le dai unuia din stupi si in primavara, dupa ce se dezvolta, faci un roi din acela sau si cu ajutor din ceilalti.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Vitalie

Astăzi uitîndumă împreună cu o persoană mai experimentată în apiciltură am stabilit faptul că matca mea este de mărime medie, are ouă depuse. Două picioare din dreapta nu le foloseşte în timpul deplasării, posibil sunt traumate. La sfatul persoanei am restrîns cuibul la 3 rame, i-am dat sirop şi am închis ambele urdinişuri. De ce oare a ieşit matca infirmă.

stefan1

  Chiar daca oua, nu e sigur ca matca e fecundata, mai cu seama ca are acel defect. Daca este prima matca, aproape sigur nu este fecundata si traumatizarea a putut sa intervina la zborurile de imperecheresau chiar din botca, daca botca a fost manevrata necorespunzator sau daca botca a fost intepata de alta matca. Am avut cazuri cand am luat botci de la o familie care a inceput sa roada botcile, a iesit matca din botca in nucleul unde am pus-o, dar era debila si a trebuit eliminata.
  O a doua posibilitate este ca aceasta sa fie matca a doua, data, pe care albinele initial sa nu o fi acceptat, a fost stransa in ghem si a ramas cu acel defect. De multe ori cele stranse in ghem nici nu mai pot oua sau oua de trantori.

Cu un picior paralizat am avut mai multe matci, dar cu doua nu. Chiar daca este fecundata, acea matca risca sa moara pe timpul iernii sau daca scapa va putea oua putin si nu va dezvolta familia. Tu ai prezentat metoda cu iernarea a trei familii unite, e drept ca aplicata intr-o zona cu clima mult mai aspra. De ce nu ai aplica-o si tu, cu doua familii? E drept ca incepatorii tin foarte mult la numarul de familii, dar risti sa moara pe iarna si pierzi mai mult.

  Sa inchizi complet o familie de albine nu e o practica buna. Albinele inchise se streseaza foarte tare si se uzeaza sau chiar mor. Chiar daca restrangi urdinisul la minimul posibil, dar nu-l inchide de tot. Nu da siropul pe siua ci seara si numai cat pot trage in faguri pana dimineata. Astea ca sfaturi generale, ca in cazul de fata eu as opta pentru desfiintare.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

corneliuhrom

a ti inchis urdinisul l ati condamnat la moarte faceti cum a spus d l oroles  cu iernare in afara gm [asta implica si albina tinara pe iarna de la ceilalti ] dar cel mai bine cum a spus d l stefan1  desfiintat  si unit cu cel mai slab . [o parere  ^:)^ nu va descurajati]