Albine amorțite sau moarte în hrănitor

Creat de ApIor, Septembrie 06, 2016, 09:19:09 AM

« precedentul - următorul »

ApIor

Am făcut stimulări la roiuri (13) în luna august, cu cca 300 ml la 2 zile, cu sirop de zahăr, cu apicomplex, protofil și startovit. Spre sfârșitul lunii am adăugat și drojdie de bere de vreo două ori, 10%. După o pauză de vreo 4 -5 zile, când am reînceput stimularea am găsit multișoară albină moartă în hrănitor. Am socotit că au murit din cauză că s-au năpustit prea multe la mâncare și fie s-au înecat, fie s-au înăbușit călcându-se în picioare. Am curățat hrănitoarele, am redus doza, ca să nu le ofer ocazia să se înece (cca. 100 ml/zi). La majoritatea roiurilor acum e în ordine, găsesc hrănitoarele curate. La unul din ele, o zi curat, alta cu albine amorțite sau moarte. La altul, și ieri, și azi cu albine moarte. Cei doi stupi se găsesc amplasați mai la umbră. La primul, am observat că albinele nu aveau puterea să se cațere pe pereții hrănitorului (cu rizuri). Unele stau cu picioarele în sus și se zbat, altele se mișcă aproape anesteziate. Doar albinele din hrănitor, restul sunt vioaie. Cele două roiuri sunt pe 8, respectiv 7 rame. Cel pe 8 are albine și după diafragmă (și cel cu 7, dar mai puține). Să fie oare un semn de nosemoză? Am făcut și un tratament cu VF, marțea trecută și am pus o picătură- două în plus față de prospect. E posibil să se fi intoxicat?

oroles

#1
Ce temperaturi ai noaptea? Poate si asta e cauza. Ai diafragme? Ce fel de stupi ai si ce hranitor folosesti? Unde pui hranitoarele?  Asa, la o prima vedere ar putea fi albine surprinse dupa diafragma pe o vreme racoroasa. Ori s-au naclait cu sirop... Daca ai hranitoare uluc puteai sa pui pe fund o mana de paie si nu se mai inecau.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

ApIor

#2
Dimineață pe la 8,30 erau 18 grade și erau încă amorțite. Le-am răsturnat în iarbă și se zvârcolesc și acum, când este mai cald, cu picioarele în sus. Mai puțin de 12 grade sigur nu au fost. Cuibul este așezat între două diafragme de polistiren (ramă normală cu polistiren extrudat în loc de foiță. Hrănitorul uluc, cu plutitor, l-am așezat după diafragmă. Albinele respective sunt mai mici și negricioase, deci presupun că sunt și bătrâne și au și aspect de năclăit, dar sunt destul de multe (câteva zeci).

oroles

Clar e naclaire cu sirop. Daca mai patesti asa poti sa le scuturi după diafragma. Se ling si se curata.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

balasbebe

O picatura doua este prea mult. Este posibil si de la drojdie. Albinele tinere simt proteina. Eu am pus polen in sirop si am patit rau de tot. Proteina se pune in rame dupa diafragme, nu in hranitoare. Albinele tinere sunt mai sensibile si se duc asa cum ai yis lacome.

ApIor

Când le-am dat drojdia le-am dat un hrănitor întreg (1l). Ceilalți l-au sorbit imediat. Acesta a luat doar jumătate și apoi se adăpau doar câte 5-6 albine. L-am dat după 2 zile altuia și l-a consumat imediat. Problema a apărut după câteva zile de pauză în care nu am mai dat nimic. Și au și un comportament diferit de celelalte roiuri (sunt și din altă linie față de ele). Acestea se ocupă, de o vreme, mai mult cu lustruirea urdinișului, au mai puțină activitate decât ceilalți.

ApIor

Am renunțat temporar la hrănitoare, pentru a experimenta punga. Cu sirop simplu a fost foarte bine. Însă cu sirop cu drojdie același roi este singurul care a spart punga, de s-a prelins pe fundul stupului.