Ciudat...

Creat de oroles, August 26, 2016, 10:40:59 PM

« precedentul - următorul »

oroles

Azi am verificat un stup care acum o luna si jumatate parea ca nu are matca. Mai corect spus, de mai bine de o luna nu am vazut niciun ou in stup. Initial am zis ca are matca neimperecheata. Nu am gasit-o pe rame nici o săptămână mai tarziu. Am bagat apoi o rama cu puiet. Nu si-a tras nicio botca. Acum 10 zile i-am dat o matca. Astazi am găsit matca facand fitness. Efectiv era fugarita de 2-3 albine si nu oua deloc. Mentionez că matca e buna si in nucleu si-a facut treaba chiar foarte bine. Am scos-o si am dus-o in nucleul din care am scos-o, de curiozitate sa vad daca se apuca de treaba. Initial, de ciuda am vrut sa desființez stupul asta care imi fugarea regina. Am scos toate ramele si am vazut ca tot mai erau vreo  3 rame de albina. I-am dat 2 rame pline ochi cu miere. Am adus o rama dintr-un nucleu cu tot cu matca si puiet, am bagat ceva ceaps si le-am pus sa joace hora unirii. Sunt curios daca le starnesc curiozitatea de a creste puiet si daca se dau la brazda... Nu imi explic ce e cu acest stup. V-am mai zis de unul care facea la fel si cu o matca s-a redresat cat de cat, desi in prima saptamana nu ouase decat un ou. Stupul de azi are multe semne ca nu ar avea matca (albinele bat din aripi, pastura are aspect lucios etc.) Ce se întâmplă cu acest stup? A mai patit cineva asa ceva?
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

filip

Problema e ca nu ai albine tinere care sa ia in crestere ouale.
Acum e cam tarziu sa poti sa-l redresezi............
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

oroles

Ciudatenia e ca nu se bezmeticesc. Azi am mai desfiintat un stup cu matcă trantorita. Lucrez 2 ore si se face un furtisag monstru. Le potolesc cu o solutie bazata pe resturi de petrol care se foloseste la asfalt. Nu stiu cum se cheamă. Am primit-o de la cineva si vad ca este foarte buna. Sterg stupii un pic si in jumatate de ora renunta.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Closcutz

Ca sa eviti furtisagul lucreaza dimineata devreme si seara tarziu!

stefanescu

 Am patit si eu asa ceva. Eu am procedat altfel. Am format un roi pe 2 rame si am dat matca. In aceste conditii matca a fost acceptata usor. In clipa in care am gasit oua de o zi am inceput sa duc cate o rama din vechiul stup in cel nou format. Cate una pe zi. Asa am redresat stupul.
O zi liniștită și cât mai puțini proști în preajmă (măcar să ne dorim!)

bmdna

Citat din: oroles din August 27, 2016, 11:07:50 AM
Ciudatenia e ca nu se bezmeticesc. Azi am mai desfiintat un stup cu matcă trantorita. Lucrez 2 ore si se face un furtisag monstru. Le potolesc cu o solutie bazata pe resturi de petrol care se foloseste la asfalt. Nu stiu cum se cheamă. Am primit-o de la cineva si vad ca este foarte buna. Sterg stupii un pic si in jumatate de ora renunta.
Cred ca furtisagul masiv are treaba cu aceasta faza. Daca la aceasta vreme un stup a fost deschis doua ore... si poate in alta zi a mai fost deschis altul, albino s-a obisnuit sa gaseasca miere.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

oroles

E posibil. Familia cu matca trantorita nu o vedeam culegand intens ziua si nici nu avea mult puiet / albina. De vreo doua ori am vrut sa ii rup capul la matca anul trecut si am renuntat pentru ca era plin de miere. Nu am inteles de unde culegea si mai ales cand. Rar cand intra cate o albina pe urdinis in timpul zilei. Era foarte agresiva (cea mai agresiva din stupina). Albinele stateau ca babele la poarta. Urdinisul era foarte bine pazit (si atunci cand matca era trantorita).
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

corneliuhrom

posibil safi fost o fam hoata a umplut stupul dupa care a inceput sa cedeze la furtisag lent  daca a ti pus rama cu puiet [botci etc ]a inceput sa se apere si hoatele incearca la ceilalti .

bmdna

Nu asta am vrut sa spun. Am vrut sa spun ca din postarea respectiva se deduce ca aparitia furtisagului este ceva current in supina iar oprirea acestuia se produce cu substanta respectiva. In aceste conditii, cum sa nu fie furtisag, daca acesta apare si in loc sa-l prevenim noi antrenam albina? In aceasta perioada, lipsita de cules se evita sa se tina stupul deschis, interventiile se fac scotand rama pe care vrem sa o analizam iar restul de rame se tin bine acoperite. Daca si in aceste conditii albinele cauta sa atace, atunci se intrerupe lucrul si se procedeaza la interventi in stupi numai spre seara.

Din propozitiile: "Le potolesc cu o solutie bazata pe resturi de petrol care se foloseste la asfalt. Nu stiu cum se cheamă. Am primit-o de la cineva si vad ca este foarte buna." eu inteleg ca au fost potolite de mai multe ori. Oprirea furtisagului trebuie sa fie exceptia iar prevenirea acestuia trebuie sa fie regula. Acest mod de lucru - interventie pana se produce furtisagul, dupa care se potoleste folosind substante sau alte metode, dupa umila mea parere este total gresit, nu face decat sa creasca numarul de hoate si sa le faca mai insistente. Seamana cu a te juca cu focul. Se obisnuiesc multe albine cu idea ca exista miere usor accesibila.

Am fost nevoit si eu sa umblu in astfel de perioade in stupi, am si sesizat cum se produce furtisagul daca lasi stupul deschis si o singura hoata reuseste sa ia miere si sa o duca la stupul ei. Va da de veste si se va intoarce cu mai multe tovarase, care la randul lor vor antrena pe altele. Trebuie atentie si daca apar multe albine hoate este mai bine sa se inchida stupul imediat decat sa ignoram ce se petrece si apoi sa apelam la substante.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

corneliuhrom

d le bmdna   aveti pf dreptate la tot ce a ti spus m am referit la ce a spus d l oroles si eu am avut probleme cu o matca  dupa imperechere nu a ouat de loc albinele o protejau abdomen marit  am tinut o aproape  3 saptamini [stupul a adunat miere mai mult ca ceilalti ;;nu a crescut puiet ] dupa care i am sucit capul si l am unificat ;;referitor la furtisag trebuie prvenit apicultorul are cred toata vina  si daca se declanseaza distruge la inceput fam orfane slabe si obligat cele f imunitate dupa care mai are timp se apuca si de celelalte.