Nu asta am vrut sa spun. Am vrut sa spun ca din postarea respectiva se deduce ca aparitia furtisagului este ceva current in supina iar oprirea acestuia se produce cu substanta respectiva. In aceste conditii, cum sa nu fie furtisag, daca acesta apare si in loc sa-l prevenim noi antrenam albina? In aceasta perioada, lipsita de cules se evita sa se tina stupul deschis, interventiile se fac scotand rama pe care vrem sa o analizam iar restul de rame se tin bine acoperite. Daca si in aceste conditii albinele cauta sa atace, atunci se intrerupe lucrul si se procedeaza la interventi in stupi numai spre seara.
Din propozitiile: "Le potolesc cu o solutie bazata pe resturi de petrol care se foloseste la asfalt. Nu stiu cum se cheamă. Am primit-o de la cineva si vad ca este foarte buna." eu inteleg ca au fost potolite de mai multe ori. Oprirea furtisagului trebuie sa fie exceptia iar prevenirea acestuia trebuie sa fie regula. Acest mod de lucru - interventie pana se produce furtisagul, dupa care se potoleste folosind substante sau alte metode, dupa umila mea parere este total gresit, nu face decat sa creasca numarul de hoate si sa le faca mai insistente. Seamana cu a te juca cu focul. Se obisnuiesc multe albine cu idea ca exista miere usor accesibila.
Am fost nevoit si eu sa umblu in astfel de perioade in stupi, am si sesizat cum se produce furtisagul daca lasi stupul deschis si o singura hoata reuseste sa ia miere si sa o duca la stupul ei. Va da de veste si se va intoarce cu mai multe tovarase, care la randul lor vor antrena pe altele. Trebuie atentie si daca apar multe albine hoate este mai bine sa se inchida stupul imediat decat sa ignoram ce se petrece si apoi sa apelam la substante.