Daunatori care fac pagube mai mici

Creat de bmdna, August 07, 2016, 10:12:56 AM

« precedentul - următorul »

bmdna

Acest paianjem mimeaza manunchiul de stamine pe o floare... si asteapta. Uneori chiar prinde...
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

bmdna

Calugarita - vaneaza si ea albine...
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

bmdna

Fluturele cap de mort - care intra spre toamna in stupi pentru a fura miere.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

bmdna

Gandacul meloe proscarabaeus ale carui larve paraziteaza uneori si albinele noastre
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

bmdna

Paianjenul tigru
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

oroles

Ai uitat cativa daunatori care fac pagube mici si sunt foarte cunoscuti. Astia sunt asa mai "exotici" si necunoscuti mie. As adauga eu: randunica (mi-am pierdut multe matci anul acesta din cauza lor.  Imi pare rau ca nu am filmat sa arat un atac masiv  al randunicilor atunci cand trantori plecau la imperecheat. ), gusterul, broasca.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bmdna

Sigur, lista mea nu este exhaustive. Aceasta cuprinde doar ce am putut eu fotografia in stupina. Ale naibii randunele, n-au stat niciuna la pozat. Randunelele sint daunatori moderati, se considera ca fac mai mult bine decat rau, ele consumand si o serie de insecte daunatoare. Din ce am observat eu, atacul cel mai masiv se da inainte de plecarea lor, in zona mea cam dupa 15 august, cand isi fac rezervele pentru drum. Atunci vamuiesc masiv albina culegatoare... Dar cred ca nu este un lucru chiar foarte rau pentru ca la vremea respectiva nu prea mai este cules.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

oroles

Am prins aceasta musca incercand sa intre in stupi. Initial am zis ca e bondar dar cand m-am apropiat am vazut sigur ca e musca. Clar o forma de mimetism. Pe mine aproape m-a pacalit. :D Stie cineva ce specie este si despre relatia ei cu albinele?

Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

corneliuhrom

le place polenul le am vazut pe flori nu au nici o sansa sa intree [d l stefan1 poate ne spune]/

stefan1

#9
  Diptera din poza este complet inofensiva fata de albine. Se numeste Volucella zonaria. E un fel de Eristalis, de care am mai scris. Desi nu se vede clar, este o femela (banda galbena dintre ochi la femele este mai lata, iar la masculi ochii aproape se intalnesc pe frunte).
  Interesant modul ei de viata. Larvele se dezvolta in cuiburile de viespi, in special de Vespa crabro si se hranesc cu dejectii de la acestea (spre deosebire de albine, la care larvele mananca hrana data de doice si care nu lasa in urma reziduuri, larvele de viespi se hranesc cu proteina animala, care lasa si reziduri, chiar rau mirositoare, dar unde larvele de Vollucela se dezvolta fara a fi in conflict cu viespile). Ca adulti se hranesc cu nectar si se pot intalni intre iulie-septembrie pe diferite flori. Am inteles ca sunt si migratori. Ca areal ocupa in special zonele mai sudice in Europa, si sunt mai rari mai spre nord, dar in ultima vreme incep sa apara in zone mai nordice unde nu se intalneau pana acum, ca o dovada a schimbarilor climatice.
  A propos de bondari cu care l-ai confundat initial, exista o specie din acest gen numita Volucella bombylans, aproape la fel de mare (11-15 mm), foarte asemanatoare cu un bondar, avand corpul acoperit cu par.
  Aspectul si culoarea sunt o adaptare mimetica, asemanarea cu viespele si bondarii ducand in eroare eventualii pradatori.

  Aici cateva poze cu aceasta specie, dar in a doua jumatate a paginii:
  http://aramel.free.fr/INSECTES15terterter'-01.shtml
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

corneliuhrom

multumim pt informatii d lui stefan1 si d lui bmdna  :ok: :yes: :thanks: