SAlcam 2016

Creat de Eugen B, Aprilie 07, 2016, 09:04:29 PM

« precedentul - următorul »

albinasebes

s-a devansat anul acesta inflorirea cu 3 saptamani? daca are 2 cm, in mod normal in 10 zile se deschide din cate stiu.
poate frigul care a venit mai intarzie inflorirea.
vom vedea
"Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri"(Matei 5, 16)

dorindafi

la 2 cm nu-i o problema
cind va ajunge la 5 cm poate sa si ninga si tot infloreste
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

Eugen B

Eu am urmarit anul trecut salcamul, si la cum arata acuma cam 18-19 zile ar fi pana infloreste, conteaza foarte mult si tempereaturile, dar cred ca pana pe 1 mai va inflori, cu vreo 9-10 zile mai repede ca anul trecut

Mihai Sergiu


Mugur de salcam la data de 15.04.2016 cel mai mare fiind de la un salcam mai tanar
Nu am nici un stup , nevasta mea ii detine pe toti!

filip

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=930072143776944&set=gm.269704670035829&type=3&theater
Azi am vazut in zona de munte in Valea Jiului salcam care are mugur de 1cm.
Deci nimic din ce se stia nu se respecta anul acesta.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

ursulescu

Va ataca și salcâmul ? Vestul României (în special jud. Timiș) este invadat de acest dăunător. Nu moare de la niciun insecticid, roade florile la mai toate speciile: măr, cireș, prun, gutui, roade și grâul, porumbul, rapița, etc. Poza atașată este de azi pe măr și Aronia melanocarpa, 8 km sud-vest de Lugoj. Denumirea: Gândacul păros. Este și dificil de tratat ( presupunând că am avea cu ce - sa încercat infectara cu ciuperci, bacterii) întrucât am distruge albinele și puținele specii de insecte polenizatoare care au mai rămas. Este o specie invazivă, nu a mai fost la noi. Nu a relizat ca număr până în acest moment populația critică.

ursulescu

  Cu scuzele de rigoare, pozele sunt pe măr, postez și poza cu Aronia melanocarpa. În decurs de 6 ore am capturat 80 de "indivizi" pe măr și 127 pe Aronia melanocarpa. Vom vedea pe salcâm! Oricum dăunătorul nu este încă "instalat" și ce vedem sunt cei care migrează. Fac observații pe speciile melifere, este primul atac și prima prezență în jurul Lugojului.

albinasebes

la rapita trateaza pt acest daunator. ce este interesant este faptul ca albastrul inchis il atrage. am vazut anul trecut la cineva vase de plastic albastre cu apa puse intre pomi si multi gandaci inecati acolo.
pe stupii albastri era plin de ei.
"Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri"(Matei 5, 16)

filip

Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

oroles

E bun, nu mai trebuie mutati stupii. Mergi si la salcam si la rapita simultan. :P
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

filip

Citat din: oroles din Aprilie 18, 2016, 07:15:56 PM
E bun, nu mai trebuie mutati stupii. Mergi si la salcam si la rapita simultan. :P
Sigur ca nu o sa fie miere de salcam,rapita cristalizeaza rapid. :D
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

cipik

Mi se pare cam avansata dezvoltare, sigur este de anul asta?
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

oroles

Cu mai bine de 3 saptamani inainte de salcam faceam traditionala spargere a cuibului cu foite crescute / necrescute. Asta in anii caldurosi si buni. De regula faceam asta la inceputul lui mai. S-ar putea sa nu pot face asta din cauza vremii racoroase.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

G. Iulian

Un articol interesant despre sinflorirea salcamului si prognoza infloririi in 2016:

Caracterizarea salcâmului din punct de vedere melifer
Salcâmul reprezintă principala plantă meliferă de la care se obţin producţii mari de miere monofloră, superioară şi de foarte bună calitate.

Trebuie precizat că, spre deosebire de culesurile de la alte plante melifere, culesurile de la salcâm sunt mai capricioase şi nesigure şi pot dura 5-7 zile sau mai puţin, timp în care albinele cercetează florile cu o intensitate deosebită. Existenţa unor păduri care au mai multe varietăţi de salcâm cu înflorire eşalonată până la 14 zile este un caz particular.

În general, în condiţii optime, un cules de salcâm durează 8-12 zile şi, având în vedere varietatea reliefului şi condiţiile meteorologice, diferite zone cu salcâmi înfloresc la perioade diferite, ceea ce dă posibilitatea exploatării eşalonate a acestuia de către apicultori, existând două sau chiar trei culesuri de salcâm, bineînţeles în condiţii de stupărit pastoral. Astfel, de exemplu, apicultorii din Prahova practică primul cules la sud de Ploieşti de la 1-10 mai, al doilea cules lângă Vălenii de Munte de la 15-25 mai şi al treilea cules la Măneciu Ungureni, de la 1-15 iunie.

În vederea practicării unui stupărit pastoral raţional şi cu maximum de eficienţă nu este suficientă numai cunoaşterea masivelor de salcâm, ci şi a perioadelor de înflorire a acestora.

Factorul meteorologic cel mai important care influenţează secreţia de nectar este temperatura, astfel:

- secreţia începe la temperatura de 10°C;

- secreţia este maximă în intervalul 20-30°C;

- secreţia scade treptat până când încetează la 35°C;

- în cazul nopţilor, când temperatura scade sub 10°C, albinele ies la cules după răsăritul soarelui;

- în cazul nopţilor calde (15°C) secreţia are loc devreme şi albinele ies la cules înainte de răsăritul soarelui.

Alţi factori meteorologici care influenţează secreţia de nectar sunt presiunea atmosferică, viteza vântului şi umiditatea.

Pentru o secreţie optimă presiunea atmosferică trebuie să fie în plaja 763,8 mmHg la 767,6 mmHg, viteza vântului de maximum 2 m/s şi umiditatea 70-80%, cu precipitaţii slabe sau absente.

În condiţii meteorologice normale cantitatea de nectar secretată de salcâm este de la 1 mg la 4 mg/ floare, cu o concentraţie de zahar de 40-70%.

Cantitatea de nectar şi concentraţia de zahăr depind de expunerea masivului faţă de soare, stadiul de înflorire, varietatea, vârsta şi densitatea arboretelor.

Producţiile de miere obţinute la hectar sunt de:

- 1.100-1.700 kg la arborii răzleţi;

- 900-1.500 kg la arbori în masiv;

- 300-700 kg la plantaţiile tinere şi drajoni.

La un cules normal de salcâm se pot realiza producţii de miere extrasă de 10-25 kg pe fiecare familie de albine dezvoltată normal.

Se poate considera că ponderea economico-apicolă a salcâmului este foarte mare (FM).

Prognoza fazei de înflorire a salcâmului în principalele masive melifere din România este solicitată anual de Serviciul Tehnic al ACA din România de la Administraţia Naţională de Meteorologie – Grupul de agrometeorologie, pentru toate masivele principale din România şi această prognoză este pusă la dispoziţia apicultorilor. Din punctul de vedere al evaluării datelor de înflorire şi aprecierii posibilelor producţii de miere obţinute într-un masiv de salcâm se ţine cont de următoarele:

- data înfloririi este în funcţie de evoluţia vremii şi la cinci săptămâni de la pornirea în creştere a primilor muguri; tot în funcţie de evoluţia vremii, când bobocul florii de salcâm atinge lungimea de 3 cm lungime, se poate aprecia că înflorirea începe după două săptămâni.

- floarea de salcâm ţine 8-10 zile la pomii solitari şi cu 2-3 zile mai mult în masiv, în funcţie de umiditate şi după nopţile cu temperatura de cel puţin +14°C secreţia de nectar începe să devină apreciabilă, iar după nopţile cu +18°C secreţia nectarului devine foarte abundentă; fiind expuşi mai bine razelor solare, salcâmii solitari produc mai mult nectar.

-salcâmii pe soluri uşoare, cu pânza freatică la suprafaţă, şi cei din apropierea lacurilor şi râurilor dau producţii mari de miere la hectar (1.100-1.700 kg/ha).

- salcâmii aflaţi pe soluri grele şi argiloase sunt slab productivi.

- evoluţia culesului în primele zile este modestă, urcând apoi până la 10-12 kg/zi şi, în final, în ultimele două zile, scăzând brusc la 1-2 kg/zi.

Din punctul de vedere al producţiilor de miere obţinute la culesurile de salcâm, rezultatele obţinute în urma observaţiilor şi analizelor efectuate la punctele experimentale ale ICDA (Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Apicultură) şi a datelor înregistrate la cântarul de control privind producţia de miere au arătat că, în anii favorabili, totalizarea sporurilor zilnice ale cântarului de control au oscilat între 34 şi 39,2 kg de miere pe familia de albine sau chiar mai mult. Aceste sporuri s-au realizat sub influenţa unui complex de factori favorabili, şi anume: temperatura de 24-29°C, presiunea atmosferică peste 760 mmHg, umiditatea aerului 70-80%, vânt slab şi precipitaţii slabe. Dimpotrivă, cele mai mici recolte de miere de 4,8-9,4 kg/familia de albine s-au obţinut la presiune atmosferică scăzută, sub 760 mm Hg, precipitaţii de durată, urmate de scăderea temperaturilor.

Dar, oricât de favorabile ar fi condiţiile de secreţie ale nectarului, producţia de miere care se realizează depinde de puterea familiilor de albine. Astfel, dacă la o familie slab dezvoltată recolta de miere a înregistrat 18,5 kg/familie, cu un spor maxim înregistrat la cântarul de control de 4 kg/zi, la familiile puternice s-au înregistrat 34,5 kg/familie, cu un spor maxim de 6,8 kg/zi.

Material prelucrat şi completat de prof. univ. dr. ing. Petre IORDACHE (după cartea ,,Plante melifere de foarte mare şi mare pondere economico-apicolă" autori: Petre IORDACHE, Ileana ROŞCA şi Mihai CISMARU)

ursulescu

 Asa cum am mai mentionat urmăresc cu atentie evolulutia unor factori de care depind albinele. În 09.04.2016 am postat o poză cu evolutia salcamului în raport de gutui. Data estimată atunci pentru inflorire: 25-27.04.2016. Locul e la cativa km sud-vest de Lugoj. Postez o poza facuta azi la ora 12 în acelasi loc (pentru reamintire postez din nou si prima poza, cu explicatii).