Autor Subiect: care ar fi cutiea ideala pentru pavilion  (Citit de 4796 ori)

Martie 06, 2016, 06:11:52 p.m.
Citit de 4796 ori

ionelzarnescu

  • *
  • Information Offline
  • Newbie
  • Mesaje postate: 7
am achizitionat un vagon si nu este amenajat pentru stupina;dimensiuni;6m.Lungime,2m.Latime2m.inaltime.care ar fi cutiea ideala;multumesc
ionel

Martie 06, 2016, 06:14:16 p.m.
Răspuns #1

romikele

  • ********
  • Information Offline
  • Great Veteran
  • Mesaje postate: 6063
  • Rm. Sărat - BZ, 62 ani
12 rame Dadant, cu cat 1/2 sau 3/4 - eu așa l-aș face!

Martie 06, 2016, 06:24:17 p.m.
Răspuns #2

ionelzarnescu

  • *
  • Information Offline
  • Newbie
  • Mesaje postate: 7
in pat cald sau pat rece;multumesc
ionel

Martie 06, 2016, 06:51:11 p.m.
Răspuns #3

romikele

  • ********
  • Information Offline
  • Great Veteran
  • Mesaje postate: 6063
  • Rm. Sărat - BZ, 62 ani
Musai cald... gandeste-te ce se intampla cu ramele in pat rece la transport...

Martie 06, 2016, 07:02:04 p.m.
Răspuns #4

mmacreanu

  • ****
  • Information Offline
  • Full Member
  • Mesaje postate: 897
  • Cazasu, Braila
Musai cald... gandeste-te ce se intampla cu ramele in pat rece la transport...

pavilionul poate face balans si lateral
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

Martie 06, 2016, 07:04:02 p.m.
Răspuns #5

romikele

  • ********
  • Information Offline
  • Great Veteran
  • Mesaje postate: 6063
  • Rm. Sărat - BZ, 62 ani
Balansul ca balansul, dar directia de mers e inainte, nu lateral.  :wink2:
Am facut sute bune de kilometri cu pavilioane, atat in pat rece, cat si cald.
La cel rece era macel... trebuiau neaparat introduse rame la maxim, chiar si goale, si asigurate la sange...
In afara de asta patul cald ajuta si la exploatare.
Gandeste-te la pozitia coloanei la scos ramele din patul rece... esti obligat sa scoti in interval complet lada, pe cand la patul cald o tragi doar putin la micile interventii.

Martie 06, 2016, 07:37:59 p.m.
Răspuns #6

mmacreanu

  • ****
  • Information Offline
  • Full Member
  • Mesaje postate: 897
  • Cazasu, Braila
Balansul ca balansul, dar directia de mers e inainte, nu lateral.  :wink2:
Am facut sute bune de kilometri cu pavilioane, atat in pat rece, cat si cald.
La cel rece era macel... trebuiau neaparat introduse rame la maxim, chiar si goale, si asigurate la sange...
In afara de asta patul cald ajuta si la exploatare.
Gandeste-te la pozitia coloanei la scos ramele din patul rece... esti obligat sa scoti in interval complet lada, pe cand la patul cald o tragi doar putin la micile interventii.

corect!
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

Martie 06, 2016, 09:03:26 p.m.
Răspuns #7

ionelzarnescu

  • *
  • Information Offline
  • Newbie
  • Mesaje postate: 7
multumesc mult pentru ideile date;o sa postez pavilionul cind este gata
ionel

Martie 06, 2016, 09:08:19 p.m.
Răspuns #8

tinumaftei

  • ******
  • Information Offline
  • Veteran
  • Mesaje postate: 2242
Principala discutie la pavilion este sistemul: vertical sau orizontal. La un pavilion inchis nu recomand vertical, pentru ca este complicat cu evacuarea albinelor care ies din stup in special atunci cand dai catul jos de pe cuib. Daca faci un pavilon deschis este oK si verticalul. Dupa mine (asa cum am facut eu) pentru pavilionul inchis este cel mai bine orizontal in pat cald pe 18 rame + diafragma. Cu mentiunea ca am facut peretele stupului mai inalt ca sa incapa deasupra si un hranitor/podisor, sa nu fie nevoie sa tragi stupul si sa il deschizi la fiecare hranire.

Martie 06, 2016, 09:17:36 p.m.
Răspuns #9

romikele

  • ********
  • Information Offline
  • Great Veteran
  • Mesaje postate: 6063
  • Rm. Sărat - BZ, 62 ani
Nene, la 2 m latime, unde incap lazile pe 18 rame? Culoar de trecere suspendat?
In cel mai fericit caz incap pe 14 rame.
Aici nu facem teoria pavilionului, ci trebuie sa raspundem unui caz concret.
Cu orizontali pe 10 sau 12 rame, nu merita efortul...

Martie 06, 2016, 09:47:56 p.m.
Răspuns #10

tinumaftei

  • ******
  • Information Offline
  • Veteran
  • Mesaje postate: 2242
Ca sa nu mai zic ca la 2 metri inaltimea vagonului poate sa faca cel mult o clocitoare, pentru ca vara va avea usor 35-40 de grade inauntru, indiferent de modelul de stup. Asta ca sa vorbim concret.

Martie 06, 2016, 11:08:08 p.m.
Răspuns #11

romikele

  • ********
  • Information Offline
  • Great Veteran
  • Mesaje postate: 6063
  • Rm. Sărat - BZ, 62 ani
La 2 m inaltime poate merge pe 3 randuri , cu cat de 1/2 sau 2 randuri cu cat chiar de 1/1.
Singura problema, ca la un numar de rame asa mic, va trebui intervenit mai des in stup, in plin sezon.
Dar exista si posibilitatea de a cobori din stupi (de ex. randul de sus daca opteaza pentru 3 randuri).

La dimensiunile date, cel mai bine se preteaza pentru varianta deschisa, sau doar transport, lucrul in interior fiind ingreunat.
La pavilion singurul avantaj e ca l-ai agatat si ai plecat, fara sa mai pierzi timp si manopera cu incarcatul/descarcatul...

Martie 07, 2016, 05:56:33 a.m.
Răspuns #12

apivasmob

  • *****
  • Information Offline
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 1204
  • Stupina Onesti-Bacau
16 rame in pat cald(+cat 1/2)
Sanatate tuturor apicultorilor

Martie 07, 2016, 07:57:14 a.m.
Răspuns #13

romikele

  • ********
  • Information Offline
  • Great Veteran
  • Mesaje postate: 6063
  • Rm. Sărat - BZ, 62 ani
16 rame in pat cald(+cat 1/2)
Nu merge!
La 16 rame cutia ar avea 650 mm, la doua randuri ar fi 1300, plus doua grosimi de perete, ramane un culoar de sub 70 cm, prea mic pentru a putea lucra lejer.
Acel interval trebuie sa fie obligatoriu mai mare decat lungimea lazii, plus o toleranta de cam 20... 30 cm.
Se pleaca de la scaderea din latimea interioara a 90... 100cm intervalul de acces/lucru, diferenta impartita la 2 ne da lungimea lazii, din care scazi 5 cm doua grosimi de perete si ce ramane imparti la 38 (latimea in mm a ramei, cu toleranta) si afli numarul de rame maxim pe care il poate avea lada.

Martie 07, 2016, 09:29:53 a.m.
Răspuns #14

Eugen B

  • ******
  • Information Offline
  • Veteran
  • Mesaje postate: 2009
  • Arad
Eu pe pavilion am orizontali, dar inaltimea e ceva mai are de 2 m. Eu cat o sa ma tin de apicultura nu o sa imi bag stup orizontal in pavilion sau camion.
Acuma fac camion apicol, si fac pentru lazi verticale de 10 rame.
Gandeste-te cum lucri mai usor, eu zic ca acolo intra lejer 2 randuri de verticali 1/1. Oricum eu fac cum imi place mie nu cum crede altu ca e mai usor pentru el. Gandeste si actioneaza