Intalnirea de ieri ,de la MADR ,s-a desfasurat sub deviza:"Aveti dreptate,dar nu se mai poate schimba nimic, pentru ca ar trebui sa cerem aprobare de la C.E. si asta ar dura 6 luni,iar noi suntem in mare intarziere"
S-a putut opera insa(de catre minister) o schimbare fundamentala,aceea cu accesarea numai individual.
In varianta de PNA aprobata de C.E. in iulie anul trecut era prevazuta accesarea alternativa:prin asociatie sau individual.Deci,cum vrem noi(ministerul) se poate schimba,cum vreti voi(apicultorii) nu. Sunt de parere ca ne-au pus degeaba pe drumuri,de 3ori,ne-am "strofocat" si am intocmit materiale cu propuneri...in van.
Pentru cele doua teme supuse discutiilor -PNA si Ordinul 119/2011- au fost pregatite materiale cu propuneri de catre Federatia Romapis si de catre Uniunea Cooperativelor Apicole, care le-au depus si la registratura ministeruluie in ideea ca poate vor ajunge si la alte persoane decat cele prezente in sala...
Cel privind renuntarea la dubla reglementare a inregistrarii stupilor( la registrul agricol si la ANZ) a primit numarul de inregistrare 56946/13-03-2017.
Astazi dimineata am transmis acest material si publicatiei "Agrointeligenta" si urmeaza ca in continuare sa ma adresez si Consiliului Legislativ .S-a ajuns pana acolo incat ANZ a introdus in PNA ca" achizitionarea matcilor si familiilor de albine(roii au fost scosi) se va efectua numai de la stupinele de elita sau de la cele de multiplicare".Am obiectat,aratand ca in tara sunt autorizate, de catre ANSVSA,sute de " exploatatii apicole comerciale" care au ca obiect"obtinerea de material biologic in vederea comercializarii" si mi s-a raspuns ca nu-i intereseaza...Sa inteleg ca ANSVSA nu mai are nici o legatura cu apicultura romaneasca si ca ANZ este cea care dicteaza cum ii convine?