Metode de formare starter

Creat de oroles, Februarie 07, 2016, 07:16:48 PM

« precedentul - următorul »

oroles

Propun o discutie interesanta despre formarea starterului. Astept descrieri ale constructiei starterilor din partea celor care au mai multa experienta. Am vazut pe filmul IWF.de formarea starterului cu cateva ore inainte de a baga larvele si mi s-a parut interesant. Nemtii astia procedau astfel. Intr-o roinita de 3 rame se scutura albina doica de pe 6-8 rame (sau mai multe) astfel incat sa se umple 1/3 din continutul roinitei. Se adauga o rama plina cu miere la un capat, una plina cu polen la celalalt capat si una cu apa la mijloc. Se inchide si se da la racoare cateva ore. Dupa cateva ore, folosind niste gauri din podisor se introduc cupulele cu larve.

Explicatia formarii starterului astfel se gaseste de la 18.29 la 19:20.

Apoi la minutul 21 se arata cum se introduc cupulele cu larve prin partea de sus a podisorului. Se lasa apoi cateva ore pentru a fi luate larvele in lucru, dupa care se transfera in finisor.

https://youtu.be/e5jOFK_7WAA

Foloseste cineva un astfel de starter?
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

tinumaftei

Am folosit metoda asta dar am abandonat-o. Este pentru crestere industriala. Dezavantajul, in cazul meu, ca ma trezeam cu un numar mare de botci gata de eclozionare. Nu poti sa faci starter fara sa ai macar doua serii de 40-60 de botci, pierzi albina degeaba, pentru ca daca lasi ultima serie in starter de regula ies proaste (sub medie). Prin urmare, ma trezeam cu cate 60 de nuclei de facut intr-o singura zi.
Eu am adoptat o metoda mai complicata, dar cu rezultate calitative mult mai mari. Metoda Cloacke - un australian. Aventajul principal: produci serii mici de 10-20 de matci (se poate pana la 40 pe serie) la intervale de 5-6 zile. Dezavantaj: fiind serie mica este multa manopera pe stupul crescator (tot la 4-5 zile umblii la el). Astea nu sunt matci pentru vanzare sunt doar pentru stupinele proprii.