trantori iarna

Creat de cristi78, Februarie 03, 2016, 09:06:17 PM

« precedentul - următorul »

cristi78

Salutare  tuturor ! vreau sa spun si eu o situatie neintalnita ... astazi am profitat de ziua frumoasa si m-am uitat la gâzuțe si am vazut trantori (3 februarie )!!! Si asta nu doar la un stup ... sigur nu-s bezmetici . a mai intalnit cineva ?

bucovineanu

E posibil ca acei trantori sa fie ramasi din toamna. Deasemenea e posibil ca reginele din familiile respective sa aiba ceva probleme si sa se fi grabit sa scoata trantori.

cristi78

adica sa fie batrane sau epuizate ??

dany 1

Doar adevaratii  campioni  au  puterea  de  a  se  ridica  si a  merge mai  departe. Daca  ai  cazut  ,  ridica-te si  vei  castiga!!!

MIHALACHE

Am vazut si la mine an stupina acest lucru si nu doar anul acesta  si nu are lagatura cu varsta regini (la mine) cei mai multi sunt an stupi cu multa hrana si cu familii puternice 7,8 rame cu albina,spun ca nu are legatura neaparat cu varsta regini pentru ca am vazut trantori si an familii cu regine de anul trecut ,mai repede cred ca sunt tolerati an stupi care au multe celule de trantori si toamna are cules de polen si hrana pana tarziu .Daca ai 20-30 de trantori cu siguranta ai o problema cu reginele sunt batrane sau nu sunt anperecheate suficient .

bucovineanu

Citat din: cristi78 din Februarie 03, 2016, 09:16:56 PM
adica sa fie batrane sau epuizate ??
E posibil sa fi avut o imperechere deficitara sau sa fie epuizate din cauza batranetii. Daca sunt epuizate ponteaza oua de trantori in celule de albine si trantorii sunt mai mici. Se mai intampla uneori sa ierneze si trantori, sau sa scoata trantori normali devreme in primavara din motive numai de ele stiute si regina respectiva sa fie apta de a mentine familia puternica in sezonul care urmeaza. Inca mai au multe secrete pe care nu le putem deslusi.  :smile:

virgiliu

trantori?, in Romania?, este ceva normal. pe bune, este ceva normal.
1.- la o fam. puternica cu potential de roire devreme este nevoie de trantori maturi, deci pot fi tolerati si peste iarna.
2.- la o familie mai slaba, cu rezerve de miere suficiente, tot vor fi tolerati pentru ca ajuta la incalzirea cuibului si cresterea puietului. de obicei acea familie are matca fara probleme, tanara si care ponteaza pana tarziu.  iarna asta e posibil sa nu fi oprit ponta. atentie la rezarva de hrana.
in 99% din cazurile de acceptare a trantorilor peste iarna, acestia nu provin din familia aceea.

stefan1

  Am vazut la o familie cu o matca de 2 ani, dintre cele mai bune. Ma tem insa ca i-am omorat regina la aranjarea cuibului, in noiembrie. Pentru ca am avut cules de mana in toamna, i-am bagat chiar in centrul cuibului un fagur plin de miere buna. E prima data cand am procedat astfel la cativa stupi si tare ma tem ca am strans matca  :sad: . M-am uitat in observatii si am remarcat la tratamentul cu oxalic o amplasare neobisnuita a albinelor (ocupau complet toate ramele pana sus, desi erau 5-6oC, totusi nu erau chiar manifestari de familie orfana, nu bateau din aripi). Astept o zi mai calda sa il controlez.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

mape 48-petru manea