Stupina de la GHIOLPUNAR

Creat de tinumaftei, Ianuarie 13, 2016, 02:13:07 AM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Oricat de cald ar fi fost, e mult prea devreme sa fie prelucrata dupa numaj 4 luni. Daca nu sta la uscat  macar 8-10 luni, vor aparea probleme, in special crapaturi, atunci cand stupii vor fi expusi la temperaturile din vara urmatoare.

tinumaftei

Citat din: bucovineanu din Septembrie 25, 2017, 10:26:33 PM
Oricat de cald ar fi fost, e mult prea devreme sa fie prelucrata dupa numaj 4 luni. Daca nu sta la uscat  macar 8-10 luni, vor aparea probleme, in special crapaturi, atunci cand stupii vor fi expusi la temperaturile din vara urmatoare.
Mare lucru nu se poate intampla. Sunt caturi de 3/4 facute dintr-o singura scandura. Dupa asamblare le dau in baia de ulei de in fierbinte si asa raman pana la adanci batraneti. Capace, podisoare funduri fac din tego.

dan sebastian

Aveti o sursa buna de ulei de in sau il preparati dvs.?
Interesanta varianta cu familia pe 8 rame. Sa imi spuneti cum se comporta fata de 10 r. Multumesc !
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

tinumaftei

Nu am căutat uleiul de in, mai spre primăvară. Poate știe cineva o sursă!?
ME este pentru mine o mare provocare încă din timpul liceului. Însă ME cu 10 rame în caturi nu am văzut pe nicăieri că un adevărat succes. Așa că am hotărât să încerc ce nu am văzut pe viu pe nicăieri. Teoria suna frumos: vertical, ramă unica, rama potrivită că greutate, loc puțin in front pe platformă...
Voi trece în februarie-martie 40 de colonii pe Me8. Vor fi cutii cu 5 caturi. Și mai pregătesc fund și capac pentru încă 40 de roi. Sper sa câștig pariul ăsta!

tinumaftei

Am avut o surpriza neplacuta zilele acestea. Am observat in stup cateva albine fara aripi iar asta inseamna ochiometric varooza. Prin urmare matca a pontat prin 3-4 septembrie iar capacirea larvelor a fost prin 11-13 septembrie. Dat fiind ca in 15 august am administrat Mavrirol pot spune ca a fost cam apa de ploaie.
Am verificat si printr-un tratament cu amitraz si au cazut moderat la cei mai multi, insa la unii "potop". Incepe sa imi para rau ca nu am facut singur "mavrirol"-ul.

aurelianpopescu

A-ți folosit tot reteta tacktic +ulei pe serbetel 0,5 ml?
Eu am dat oxalic sublimat de 2 ori.au picat ceva varooezi. Mentionez ca nu mai am puiet de niciun fel in familile de albine.posibil la dv sa mai fie puiet capacit

tinumaftei

Indiferent de tratamentul pe care îl fac, mai ales la astea de tip home made, fac un tratament cu Varachet la maxim 2-3 zile la 2-3% din efectiv. Asta arată eficientă celui dintâi, altminteri dormim liniștiti, iar albinele somnul de veci.

tinumaftei

Am luat in lucru prototipul de ME8. Poate pana vine frigul reușesc sa termin cutiile.

tinumaftei

.

tinumaftei

Se prognozase o vreme mai frumoasa pentru astazi, insa a fost cam rece. Totusi am inceput pregatirile pentru impachetare.
Fata de alti ani este o toamna mai rece si instalata mai din timp la Ghiolpunar.
Minune mare este ca nu mai este puiet in stupi. Exceptie fac, binenteles niste descendenti de bk care mai au cate o palma. Fata de alti ani, in anul acesta am scos folia si am lasat doar podisoarele. Banuiesc ca masura asta a redus cumva confortul termic si au inceput pregatirea de iarna din mai din timp.
Rezerve de miere cam subtirele, binenteles cu aceleasi exceptii, care au populatii mai mari dar rezerve de miere mult mai mici si dispuse haotic.
Fata de alti ani, anul acesta am venit mai repede pe vatra si cu toate acestea au reusit din 5 august sa isi pregateasca hrana pentru iarna fara sa primeasca sirop. Asta ar fi primul pas catre bio.
Daca mai prindem cateva zile cu temperaturi potrivite ne apropiem de impachetare. Sper sa nu ninga pana atunci. Oricum, viata in pavilionul izoterm este cu o clasa in plus, cei de pe jos nu au decat sa tremure mai gros!
Era sa uit! Am gasit si unul dintre stupii buni care facusera pa! pa!

tinumaftei

20 noiembrie, dupa amiaza. Temperatura exterioara 6 (sase) grade.
Fiindca in urma cu doua trei zile la o "autopsie" a unor albine de pe puntea de zbor am gasit niste varooa adanc infipti in acestea, am facut de urgenta un Varatraz.
Rezultatul dupa o ora !!!!!!
Acestea sunt rezultatele tratamentelor de tip "mop"!
Nu este important faptul ca la acele tratamente cad paraziti, este important cati supravietuiesc!!

bucovineanu

Citat din: tinumaftei din Noiembrie 21, 2017, 05:43:03 AM

Acestea sunt rezultatele tratamentelor de tip "mop"!

Bine ar fi daca ar fi de invatatura pentru cati mai multi dintre cei care fac tratamente empirice.

tinumaftei

Nu oportunitatea sau schema tratamentelor am vrut sa evidențiez, ci faptul ca fumigatia poate fi realizată și in condițiile unor temperaturi mai reduse.
In condițiile in care in familii exista puiet, cu toate tratamentele in cascada, tot ce este acoperit de opercule este protejat fata de acțiunea acaricidelor.
Am găsit la câțiva stupi rame pe care mai erau 20-40 celule cu puiet capacit. In 70% din aceste celule erau varooa.
Anul acesta am ridicat foliile de pe cuib prin Septembrie. Măsura a avut ca rezultat o înrăutățire a regimului termic al cuibului și ca urmare o reducere și încetare a pontei mult mai devreme. In alți ani aveam puiet aproape continuu.
Concluzionând, putem spune ca fumigatiile pot fi administrate și sub valorile din prospect.
Mai jos este o foto cu tabla de control după 24 de ore de la tratament!

Closcutz

Valei ce-i acolo! Captura  barosana nu gluma!

bucovineanu

Faptul ca in noiembrie au cazut asa de multi paraziti, inseamna ca infestarea e foarte mare. Mai trebuie facute inca unul sau doua tratamente. Oricum familiile la care cad asa de multi, vor iesi slabite in primavara, deoarece albinele care au fost intepate au putine sanse sa ajunga in primavara.