Stupina de la GHIOLPUNAR

Creat de tinumaftei, Ianuarie 13, 2016, 02:13:07 AM

« precedentul - următorul »

ionel07196555

Citat din: tinumaftei din Mai 09, 2017, 03:07:32 PM
Gutuiul este ultimul jalon înainte de salcâm.

Credeti ca gutuiu secreta ceva ?

tinumaftei

Nu la secreția de nectar m-am referit, ci la faptul că ofilirea florilor anunță numărătoarea inversă pentru salcâm.
Azi am văzut și ceva pâlcuri de salcâm proaspăt înflorit. Mâine voi muta turma acolo. Sper sa nu găsesc florile murate de la ploile astea. În ultimele două zile cred că a trecut de 30-35litri/mp.

tinumaftei

Anul ăsta s-a dus Mahomed la munte. Anul trecut am fost dezamăgit de salcâmul de la Ghiolpunar așa că anul acesta am mutat turma la alta pădure. Sunt deja 12 zile de când este salcâmul înflorit și anul acesta stupii s-au umplut. E drept că făcuseră foamea până acum fiindcă mai toată rapița de pe aici era stropită cu toate otrăvurile.
Fenomenal pentru acest an a fost sa vad cules deși noaptea temperatura scădea frecvent la 4-6 grade.
Ieri a bătut grindina de vreo două ori, salcâmul este uscat, nu mai miroase și totuși cantarul arată frumos.
Sa avem spor!

stefan1

  Anii dupa ierni grele sunt de regula ani buni pentru albine si anul asta ar fi unul din ei. Pacat de vremea din ultimele saptamani, care a afectat culesurile.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

yulian

E bine ca ai scapat...in cateva locuri nu am gasit altceva in afara de frunze. La locul actual, la zbor de orientare +2.5kg...pe urma s-a dus pe apa sambetei culesul..nu stiu ce s-a intamplat peste noapte. Un chinuit +8.5kg la locul actual si un +25 in total la salcam. Mai incerc o mutare si gata ca infloreste amorfa si poliflora.  :hi:

tinumaftei

În ultimele 6 zile - când am avut cantar - o zi a fost foarte proastă însă a mers cam 12-13 kg. Cred că au fost mai înainte vreo 2-3 zile mai bune.
În noaptea asta am făcut un popas intermediar la vreo 30 km spre nord. Aici salcâmul inca miroase...

yulian

N-am mai reusit sa miscam nimic..au venit ploile peste noi si locul unde trebuia sa ne mutam...s-a dus...am extras 12kg/familie - doar magaziile, nu extraordinar dar multumitor, mai bine ca anul trecut si speram ca mai rau decat anul viitor. Urmeaza amorfa la noi in zona..desi ne prindea bine o saptamana de salcam pana infloreste cum trebuie, dar asta este. Pana acum, un multumitor 23kg/familie...sa vedem ce urmeaza.
Spor in continuare!  :hi:

tinumaftei

Au înnebunit de-a dreptul salcâmii. Nu mai este nici unul înflorit, dar albinele dau cantarul peste cap. De unde și cum?
Nu am văzut niciodată un nectar așa subțire, curgea că apa și la gust abia dacă puteai zice că este dulce. Sa fie.
Ne pregătim să ne mutăm mai spre nord...

tinumaftei

Ieri am terminat cu extrasul la salcâm. A fost bine, în ciuda faptului că vetrele unde mergeam obișnuit au fost pustiite de ger.
Azi am văzut FS. Este mică, abia se vede butonul floral. Teiul bun este încă departe, lucerna nu secretă nimic. Nu prea știu încotro să o iau..

tinumaftei

Ce m-a mirat foarte mult a fost ca am vazut in acelasi loc un salcam ce mai avea inca flori cercetate de albine si tei pucios (cu frunza mica) inflorit! Iar salcamul in acel loc nu a suferit din cauza brumei, multianual infloreste la sfarsitul lui mai.

Cristel

Puneti un semn si luati seminte sa raspandim acel tip de salcam peste tot! Are o perioada de inflorire mult mai buna si nu e expus capriciilor vremii!
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)

tinumaftei

Nu e vorba despre​ varietatea salcâmului, ci a vremii.. Ne era un singur salcâm, era o pădurice înflorită de maxim 10-12 zile și lângă ea tei pucios care deja înflorea!!

tinumaftei

O ciudățenie..
Am făcut săptămâna trecută un starter. Cum? Un stup orizontal pe 18 rame care mai avea ceva puiet capacit și nu avea matcă.
Restrâns la 7 rame, hrănire suplimentara deși era și cules la lucernă.
Am dat 60 de larve, transvazare la ușă pavilionului.
A doua zi, control, luate în creștere 42. Am lăsat 10 in starter și câte 10-11 puse cu protecție hanneman în stupi crescători.
A treia zi nu's ce mă mănâncă și îl mai controlez odată pe starter. Surpriză, abandonase 8 botci. Până seara s-au uscat toate?
Cauza?

stefan1

 Rar se poate intampla ca o matca alanungata din alta familie sa intre intr-o familie cu probleme. Verifica daca nu are cumva o matca.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

tinumaftei

Da, era o matca tânără care începuse să depună ponta.
Nu cred că aterizase din altă parte.
Două fuseseră semnele ignorate de mine.
1. Familiile fara matca dau un aspect lucios/strălucitor fagurilor in zonele cu celule goale.
2. Dacă există puiet căpăcit, înseamnă că nu a trecut mult timp de la pierderea mătcii bătrâne, și este posibil ca in familie sa existe o matca tânără care nu s-a maturizat și nu secretă suficientă substanță de matcă.