Apicultura sustenabila

Creat de bmdna, Noiembrie 22, 2015, 11:52:27 AM

« precedentul - următorul »

bmdna

Dragi colegi,

Am cautat si nu am gasit un subiect similar, din acest motiv l-am creat pe acesta. Daca totusi exista unul, nu ma supar daca moderatorii il muta unde trebuie.

Eu incerc un tip de apicultura care presupune urmatoarele:
1. Elementul central este albina si bunastarea ei, in niciun caz profitul
2. Albinele trebuie hranite din bunatatile produse de ele, cu pretul scurtarii vietii lor si asa scurte. Hranirea cu zahar sau, mai rau, alti inlocuitori, ar trebui permisa doar in cazuri extreme, rarisime. Orice s-ar spune oriunde, nu ar trebui sa hranim albinele cu proteina de origine animala.
3. Medicamentele sa fie folosite doar la nevoie. Daca se respecta cele de mai sus, e putin probabil sa fie nevoie de medicamente, cu exceptia celor impotriva varroa.
4. Tratamentele contra varroa cat mai putine si, pe cat posibil, cat mai natural
5. Introducerea de rase obtinute din indivizi care traiesc pe alte meleaguri este daunatoare albinei in general.

A nu se intelege ca am ceva cu cei care nu respecta niciunul din cele 5 puncte de mai sus. Nici macar nu cred ca nu se pot schimba acele puncte. Fiecare e liber sa faca cu albinele lui ce doreste, apicultura permite sa existe mai multe drumuri de la A la B. Exista industria care produce pui de gaina, dar sint si fermieri care produc pui in sistem gospodaresc si nu se cearta intre ei. Daca mai este cineva care gandeste asa, as vrea sa schimbam aici opinii, experiente, in intretinerea albinelor, moduri de utilizare a produselor rezultate, etc. Daca nu este nimeni interesat, nu am sa ma supar, o sa pastrez pentru mine ce aflu.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

D006

  Te apropii cumva de sistemul biodinamic demeter . Pana acum nici un apicultor din Romania ne este acreditat in acest sistem.

mape 48-petru manea

Sunt de acord cu toate cele 5 puncte care cuprind de fapt esenta apiculturii.Se stie ca cea mai buna hrana energetica este mierea,cea mai buna hrana proteica este polenul.Noi putem lua din stup numai surplusul .  :bzz: :nod:

bmdna

Eu am inceput cu o singura familie si in primii ani, cand am inmultit familiile si cand am invatat cum se lucreaza cu ele, am fost nevoit sa folosesc zahar. Dar n-am dat numai zahar, am cumparat si miere de la un apicultor de incredere. In ultimii 2 ani nu le-am mai dat zahar deloc. E adevarat ca nu traiesc din apicultura. Nu fac nici pastoral si am doua culesuri. Primul foarte devreme, salcie, papadie, pomi fructiferi si rapita si al doilea la floarea soarelui. Din cauza acestei structuri de cules, obligatoriu trebuie sa am familii puternice primavara devreme. Primavara aceasta am avut si cateva slabaturi. Acelea abia au apucat sa inceapa dezvoltarea la primul cules si nu au dat nimic iar la al doilea au ajuns sa se dezvolte dar am luat putin de la ele. Asa ca am ajuns la concluzia ca nu are rost sa tin familii slabe. Le unesc si daca vreau sa pastrez matcile, le pun in izolator.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

mape 48-petru manea

Si eu fac numai stationar si sunt multumit.Referitor la hranirea albinelor ,intr-o discutie pe forum Stefan Orban a spus "sa stiti ca albinelor le place si mierea "

tinumaftei

1.Exista si oameni care traiesc din cresterea albinelor. Din zecile de mii de specii de insecte care traiesc pe pamant doar cateva [le numeri pe degete] sunt crescute si ingrijite de oameni, asta fiindca exista un interes! Sa fie oare profitul?? Adica ramane ceva in urma acestei activitati umane!! Daca dupa un sezon apicol apicultorul se duce la familie si spune  ca interesul lui a fost albina si nu familia lui, atunci are o problema. Discut din perspectiva celor care traiesc partia sau integral din aceasta ocupatie. Eu as reformula pct.1 cu referire la exploatarea rationala a albinelor.
2.Acesta este un deziderat. Hranirile de stimulare nu se pot face cu miere! Si mierea ce este? O solutie prelucrata de zaharuri! Siropul de zaharoza este tot o solutie de zaharuri care poate fi invertit de care albine. Credeti ca nu le place. Faceti sirop de zahar si lasati-l in galeata in natura. Toate insectele "zaharofile" printre care cu precadere albinele se vor repezi la el. Eu sunt de parere ca toate solutiile dulci acceptate de catre albine in natura pot fi folosite pentru cresterea albinelor. Este imorala folosirea siropului ca precursor pentru miere. Clientii noastrii vor in general miere cu origine 100% florala/mana.
3.Fara tratamente medicale familiile de albine nu ar supravietui in zilele noastre! S-au dus timpurile strabunilor nostrii care aducea familii in trunchiuri de copaci din padure. Varooa distruge orice familie de albine in maxim 4 ani, daca aceasta nu este tratata cu nici o solutie chimica [acidul oxalic, sau formic sunt realizate in instalatii industriale]. Medicina [veterinara] pune la dispozitie resurse pentru expoatarea rationala a familiilor de albine. Cred ca exista si alte metode de profilaxie si tratament decat lampa cu benzina.
4.Tratamentul anti varooza trebuie sa fie eficient. Asta trebuie sa fie deviza! Data fiind biologia varooa j.d. singurul tratament eficient este in lipsa puietului!
5.Formularea de la punctul 5 este valabila pe o insula izolata la mai putin de 30km de tarm. Alminteri fenomenul este greu de controlat fiindca albinele nu au granita. Spre exemplu albinele mele se intalnesc in timpul anului cu cele din Bulgaria pentru 3-4luni si cu cele din Ukraina pentru 2 luni. Apicultura pastorala este supusa acestui risc, insa exista un proces de selectie naturala care elimina hibrizii nedoriti. Chiar si stupinele izolate si care nu sunt supuse riscului dat de pastoral nu au tot efectivul la putere de 100% ci au cel mult 65-70% peste medie. Orice apicultor cat de cat priceput face o selectie de masa; atunci cand face roi face din familiile cele mai puternice. In principiu toti cei care aduc matci din alte surse fac o imbogatire a fondului genetic autohton fiinca numarul acestora este infim raportat la efectivul national! In general introducerea materialului biologic de pe alte meleaguri este apicultorului respectiv [eventual si vecinilor lui] si nu apiculturii!!!
O opinie!

bmdna

domnule Tinumaftei, eu nu am facut anuntul de mai sus ca sa fiu contrazis. Nu va place subiectul, va rog nu va obositi. Eu am spus ca n=am nimic impotriva celor care fac altfel si nu am spus ca principiile mele sint adevarul absolut. Eu nu vreau sa conving de nimic pe nimeni. Aici as vrea sa discut constructiv cu oameni care impartasesc ideile mele, daca sint astfel de oameni. Daca nu, o sa-mi vad de treaba. Va multumesc pentru intelegere.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

tinumaftei

De la fondatorii civilizatiei europene - vechii greci - a ramas o metoda numita DIALECTICA: Arta de a discuta in contradictoriu pentru a ajunge la adevar! Nu am postulat un adevar ci o opinie pe un site "de discutii".

bmdna

Va multumesc pentru opinia dumneavoastra, o apreciez, dar daca daca ne contrazicem ne vom pierde vremea amandoi. Pentru ca in apicultura adevarul are mai multe fatete. Va rog sa nu va suparati dar nu asta este sensul pentru care am deschis acest topic. Nu am spus ca zaharul nu le place la albine. Pot sa va dau si eu un contraexemplu la galeata cu siropul de zahar. Lasati si dumneavoastra un bax de Cola pe strada, sau o naveta de bere. O sa vedeti ca nu le veti mai gasi dupa un timp. Inca odata va spun, nu va suparati dar eu am deschis acest topic in alt scop decat sa aducem argumente cat de bun sau rau este zaharul si cat de morala sau imorala este folosirea lui.

Anul acesta toata lumea s-a plans de mortalitate la albine. Eu n-am avut, desi am avut multe lanuri de rapita in jur, unul la nici 100 de m de stupina. Si multe lanuri de floarea soarelui am avut, iar familiile mele sint mai bine numeric decat anul trecut. As fi vrut sa discut cu cineva care are aceleasi principii ca si mine, sa vad daca tocmai lipsa zaharului si a inlocuitorilor din hrana albinelor le-a facut mai rezistente la neonicotinoide. Acesta este doar un exemplu. Mai sint si alte subiecte care m-ar interesa.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

bio

..ceva discutii chiar si in contradictoriu nu cred ca supara pe nimeni.

..asa incercam sa aflam o metoda poate mai buna.


tassevasi









Si eu sunt de parere ca  fara  stimulare cu  sirop din zahar primavara , nu ai ce  cauta la  primul cules .
Atunci de  ce ne chinuim  sa prindem toate  culesurile , de la Dunare  pina la  munte ,sa facem  cit putem un profit  care  e bine  venit ,  iar  daca-i prelungesc  viata  albinei cu 5 zile in plus  ca-i dau miere in loc de  zahar la  stimulare  e nesemnificativ , in timpul  culesului  nu mai dai  zahar  daca esti om corect cu principiile si sopul tau.
    La inceputul  lui august si eu am avut  albina  de  parca eram pregatit de  primul cules , asa si treb sa fie  sa avem pt  iarna cu ce sa  facem  fata .
  Intradevar la  fl s  au  murut  f f  multa , motivul il stim , dar  daca vrem sa  facem o treaba anul urmator  treb actionat inca  de cind vi cu ele la sfirsitul  lui iulie  acasa .  Eu cam asa procedez  si  am avut pina  acum rezultate  f  bune , intradevar  fiecare  are  sistemul  lui de  lucru .
Numai bine .

bmdna

Citat din: tassevasi din Noiembrie 22, 2015, 08:56:51 PM

Si eu sunt de parere ca  fara  stimulare cu  sirop din zahar primavara , nu ai ce  cauta la  primul cules .

OK. Nu am sa fiu indaratnic. Se pare ca sint singurul care nu da zahar la albine si subiectul in directia care ma interesa este compromise. Dar ce ziceti domnule de o stimulare cu miere de albine? Nu se poate prinde primul cules?

In alta ordine de idei eu as propune un experiment. Nu cred ca s-a facut. As face asa:
- As lua doua familii de albine, identice ca numar de indivizi. Una crescuta si stimulata clasic, cealalta crescuta doar cu miere si polen. Primavara, la vremea infloririi pomilor.
- As lua doi stupi noi, identici si i-as pune in conditii egale de umbrire, umiditate curenti, sa zicem la doi metri unul de altul
- As umple cei doi stupi numai cu faguri artificiali, de la acelasi producator
- As scutura cele doua familii in cei doi stupi. Deci nu as lua nicio rama din niciunul din stupii vechi, in care se aflau cele doua familii.
- As ingriji cele doua familii la fel
- Toamna as scutura din nou cele doua familii in alti stupi si as lua la analize complexe tot ce ramane.

Am o banuiala ca nu numai mierea nu va fi identica, in materie de substante continute, dar nici ceara si nici propolisul din cei doi stupi nu vor fi la fel. Si nu vorbesc aici de analize simple, sa vedem ce fel de zaharuri sint, vorbesc de analize complexe.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

NYK74

Bdma trăim in timpuri cind omul in goana după profit a ajuns până acolo încât e capabil să își taie craca de sub picioare si in multe cazuri nici nu are timp sa își dea seama ce face, important ca vede banii in fața ochilor.
In România de la început si până in acest moment am facut mereu stimulare si completarea rezervelor  cu miere, precizând că stupii sunt in staționar, mierea pentru consum propriu.
Am observat si cred că albina stimulată, hrănită cu miere e mult mai sănătoasă si părerea mea este ca are un" ATU" în plus față de albina alimentată cu alte produse(contrafăcute)fiind astfel  mult mai predispuse la boli.
De fapt așa am fost sfătuit de un stupar bătrân la inçeputuŕi.

tinumaftei

Pentru mine apicultura sustenabila inseamna un venit care recupereze cheltuielile facute cu albinele si sa justifice ocuparea timpului cu aceasta activitate.
Nu m-as grabi sa dau vina pe factori externi ca poluare, folosire OMG sau anumite substante insecticide (afara de faptul ca pe instructiunile insecticidului este arata ca este contraindicat pentru albine).
Dupa mine vina o poarta apicultorul in special in patru directii (nu numai, dar sunt cele mai importante):
1.Familii de albine de slaba calitate genetica, consangvinizate, inmultite haotic fara selectie de masa. Daca apare o botca de schimb, pac!! Facem un roi, sau doi... Cei mai multi apicultori nu fac selectie deloc, nici macar la nivel empiric. Sa zicem: Anul 1, nu folosesc material biologic pentru matci decat din 10% din efectiv, cele mai bune familii. Anul 2, selectez din matcile facute in anul 1,  10% cele mai bune si din acestea cresc matci mai departe. Si tot asa mai departe, cu niste masuri suplimentare de evitare a consangvinizarii.
2.Tratamentul antivarooa se face haotic, cu instrumente si substante care sunt mai degraba mestesugaresti. Putini evalueaza nivelul de infestare atunci cand fac tratamentul si uneori se face fara rezultat. Cati din apicultori fac o verificare cu 24-48 cu foaia de control inainte de tratament ca sa vada nivelul infestarii. Sau cati pun o foaie de control din cand in cand sa vada care este caderea naturala a parazitilor? Face cutare tratament, pac sa fac si eu!? Eficienta tratamentului se realizeaza in perioadele fara puiet. Am vazut apicultori care trateaza de 15 ori si tot au albine care sufera de pe urma prezentei varooa. Ca sa nu mai zic de tot felul de retete, de substante, de aparate. Nu cumpar Mavrirol ca ma costa 900 de lei, dar iau Mavrik la jumate de pret si 10% eficienta. Spun din experinta. Tratamentul costa cat 2 familii dar pierderea a fost de 35.
3.Familiile de albine nu se lasa niciodat fara 8-10kg de miere. Asta invatam acum 20 de ani la tehnologie apicola. Acum scoatem "la blana" si dupa dam sirop din te miri ce surse, sirop pe care daca il lasi in galeata langa stup nici nu atrage albinele. Desigur este un mare talent sa organizezi cuibul in asa fel incat chiar daca are miere albinele sa culeaga din plin in timpul marilor culesuri, dar asta este un secret al meseriei si doar dupa ani de activitate se dobandeste. Apicultorul scoate TOT la floarea soarelui si apoi se mira ca nu mai are albine in stup, stup care avea 18 rame de albina cu 5-10 zile in urma. Albina care ramane fara miere la sfarsitul lui iulie are un mare stress si se uzeaza in cateva zile!!
4.Familiile de albine din cele mai multe stupine sunt bolnave cronice! Arareori bolile acestea apar in forme acute: paralizii, boli ale puietului, infectii date de diferiti virusi – de cele mai multe ori asociate cu infectii bacteriene cronice. Aceasta latenta face ca viata albinei lucratoare sa fie mai scurta cu 15-30%, cu consecinte cunoscute: avem puiet in stupi pe timpul verii, dar nu avem cules, pentru ca nu avem suficiente lucratoare. De multi ani nu se mai folosesc antibiotice, iar antibioticele care tineau in frau aceasta situatie. Acum singurul mijloc de lupta este selectia si inmultirea matcilor in familii foarte viguroase.
Acestea sunt pentru mine factorii care fac ca apicultura sa fie sustenabila. Personal incerc sa ma tin departe de curentele acestea filozofico-mistice-naturiste. In natura functioneaza principiul cauza-efect. Nu ne permitem mari studii clinice, insa observatiile empirice, coroborate cu experientele practice ne pot ajuta mai mult decat slogane tip "intoarcerea la natura".

MOTANUL

Eu ma apropii mult de acest mod de lucru propus. Anul asta nu stiu daca am folosit 10 l de sirop la peste 50 de stupi. (am avut probleme ca nu cresteau ramele din cat ca erau toate cu FA - adica noi. In rest am extras foarte putina miere si am lasat albinelor. Acum am 2 stive pana in tavan de caturi cu rame crescute si unele rame crescute si cu miere capacita.
Intentia mea este sa le dau in primavara ramele cu miere.

Cu varroa e mult de studiat - experimentul meu cu un produs natural a avut rezultate dezastroase.
Din moment ce se accepta la nivel mondial in apicultura ecologica tratament anti-varroa e clar ca nu exista un remediu natural eficient la acest moment. Si eu sunt interesat de un astfel de tratament natural eficient.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0