Utilizarea manusilor in timpul activitatilor in stupina ... NTSM in stupina

Creat de bio, Octombrie 29, 2015, 07:48:06 PM

« precedentul - următorul »

bmdna

Da, operatiunea s-a desfasurat fara niciun fel de pregatire, fara sa ud sau sa am manusi sau orice alta ustensila. Am avut doar o cutie  si masca. Albinele cand roiesc sint blande, cu conditia sa nu fie bruscate.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

ciucur

Lucrez blindat. Masca, manusi, combinezon complet. Papuci cu crete destul de mari. Unde am stupii terenul e inclinat si cand iarba e umeda...Am avut la prima extractie niste papuci cu talpa uzata.
I-am tras o tranta cu o magazie plina (cu miere si albine) in brate de o tin minte toata viata. Am cazut pe spate, cu magazia pe piept si am ajuns cu suportul de la stupi intre picioare, la OO.
La intepaturi, nu durerea ma deranjaza, ci cat de tare ma umflu dupa intepatura a doua zi. Sper sa ma mai obisnuiesc, altfel o sa am viata grea....
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

oroles

Citat din: ciucur din Octombrie 31, 2015, 07:21:57 PM
La intepaturi, nu durerea ma deranjaza, ci cat de tare ma umflu dupa intepatura a doua zi. Sper sa ma mai obisnuiesc, altfel o sa am viata grea....
Asa ma umflu si eu. Se numeste celulita infectioasa. Singura solutie este sa iti cresti  imunitatea. Catina, sucul de catina ajuta.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

MirceaCalin

Citat din: bmdna din Octombrie 31, 2015, 07:12:24 PM
Da, operatiunea s-a desfasurat fara niciun fel de pregatire, fara sa ud sau sa am manusi sau orice alta ustensila. Am avut doar o cutie  si masca. Albinele cand roiesc sint blande, cu conditia sa nu fie bruscate.

Întrebam pentru că eu la cei doi roi pe care i-am prins de pe crengi am folosit pulverizatorul cu apă din belşug pentru imobilizarea "ghemului".

stefan1

Citat din: bmdna din Octombrie 31, 2015, 07:12:24 PM
...
Albinele cand roiesc sint blande, cu conditia sa nu fie bruscate.

  De regula este asa. Se zice ca albinele, fiind incarcate cu miere, sunt mai putin dispuse sa intepe. Sunt insa si exceptii uneori inexplicabile.
  Imi amintesc cand eram mic. Avea tata stupin intr-o livada. A luat un roi cu cosnita de roi, in care lasa roiul pana spre seara, cand il aseza in lada. Provizoriu l-a pus pe un suport, sub un pom, la umbra. Ne-a spus sa stam mai departe de el, ca e putin agresiv (parca atunci avea albine mai agresive ca ale mele). Fratele mai mare voia insa sa mearga intr-un loc cu fragi si trebuia sa treaca pe langa roi. A trecut la cca 3 m prin spatele roiului. O albina l-a luat in primire si el alerga lovindu-se cu mainile peste cap iar eu ma tavaleam de ras. Curand am vrut sa merg si ei la fragi, dar mi-am zis ca-s mai istet si am luat-o prin fata roiului, tot cam la 3 m distanta. Pe mine m-au atacat mai multe albine; am inceput sa tip, norocul ca tata nu era departe si a fugit cu o masca si mi-a pus-o in cap.
  O alta situatie, de acum vreo 15 ani: Am fost anuntat ca este un roi asezat pe zidul unei case, in centrul comunei si ataca oamenii. Sigur nu era de la mine. Am mers sa-l iau, dar era intins pe o suprafata mare de zid, dar era rau foc. Atacau de cum incercai sa te apropii si intepau nu numai la maini ci si prin haine. Cu multa greutate l-am luat. Mai tarziu nu a fost o familie foarte agresiva.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bmdna

Eu nu am foarte multa experienta. Majoritatea cunostintelor mele sint din citit. Si din ce am citit, imi amintesc de explicatia dumneavoastra, adica albinele incarcate cu miere inteapa mai greu. Nici nu am prins multe roiuri si asta pentru ca in ultima perioada mi-a roit cate o familie pe an si de fiecare data m-am prins din timp ce au de gand. Atunci am prdus eu roiul dupa metoda Taranov. Le-am scuturat jos pe toate albinele din stup, evident fara manusi. De regula asta se intampla in mai si roiul respectiv obisnuiesc sa-l pun intr-un stup cu faguri artificiali si un fagure cu putin puiet de la alta familie (asta ca sa ma asigur ca roiul nu mai pleaca - tot din citite am inteles ca roiul poate pleca din stupul in care a fost scuturat, daca e foarte decis sa plece si daca nu are nimic care sa-l opreasca. Pana in toamna roiul construieste 9 faguri si au fost cazuri in care le-am pus si corpul 2. Isi aduna suficienta hrana pentru iarna si da si o mica productie.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

stefan1

  Nu era nevoie de nici un fagur cu puiet la formarea roiului. In nici un caz nu pleaca toata populatia unui stup, doar roiul deja constituit in care toate albinele erau chitite sa paraseasca familia-mama.
  Lucrul il consider important, desi nu l-am gasit nicaieri in carti: eu zic ca o pauza in puiet este foarte benefica pentru dazvoltatrea ulterioara a familiei. Am mai scris despre asta si eu mi-o explic ca lipsa totala a puietului permite albinelor sa faca o igienizare radicala a cuibului, eliminand probabil anumite vegetatii care se dezvolta pe puiet, fara a produce efectiv o boala, dar afectand vigoarea acestuia. Eu am constatat ca puietul in familiile care pornesc de la zero puiet este mai frumos si mai mult decat la o familie de aceeasi putere dar care a avut continuitate in puiet.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bmdna

Atunci o sa renunt la fagurele cu puiet. O sa le pun numai faguri artificiali
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

bucovineanu

Daca se pune si fagure crescut albinele se mai codesc sa inceapa cladirea fagurilor artificiali. Daca au numai foite in rame, sunt obligate sa se apuce imediat de lucru.
Asa cum a zis si Stefan, e bine ca roiul sa se instaleze in stup mai spre seara.

bmdna

Mie imi era mila sa le las chiar pe "uscat", dar de acum asa am sa procedez, nu le mai pun figure crescut. In cazul meu, roiul taranov este un roi care atarna de o scandura, nu e adapostit. Daca am avut norocul sa gasesc regina, ea este in cusca, legata de scandura respectiva. Dar sint cazuri cand e greu de gasit regina, atunci se scutura pur si smplu toate ramele si regina va fi libera in roiul atarnat de scandura. Fiind in pozitia asta, in aer liber, imi e teama sa-l las pana spre seara. Eu il las doar sa se linisteasca, apoi il scutur intr-un stup nou. Inca ceva, vreo 2-3 zile le hranesc cu miere, pentru ca e nevoie pentru cladit, iar albinele nu cred ca isi iau prea multe provizii, ele fiind scuturate pe jos, oarecum neasteptat. E bine sa le hranesc sau sa le pun numai apa, pentru ca inca nu are cine aduce apa?
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

mape 48-petru manea

Citat din: MirceaCalin din Octombrie 31, 2015, 11:09:14 AM
Citat din: bmdna din Octombrie 31, 2015, 07:36:11 AM
...Pur si simplu luam albinele cu palma si le asezam usor in cutie. A durat vreo ora... . La inceput, ce puneam isi lua zborul si se intorcea inapoi, pana ce s-au adunat ceva abine in cutie si la un moment dat cand mai luam o palma de albine, le apropiam de roiul formai in cutie si ele coborau singure din mana mea si se lipeau de cele din cutie. Va rog sa ma credeti ca eram cu mainile goale si nu m-a intepat niciuna. Pentru ca nu mi-a mai fost frica si pentru ca m-am miscat foarte incet, fara nicio miscare brusca...

Grozavă imagine, trebuie să recunosc !
Operaţiunea s-a desfăşurat fără o udare prealabilă ?

Asa este albinele dintr-un roi natural sunt blande ,dar....doua roiuri naturale asezate la o distanta de 20-30 cm unul de altul inseamna catastrofa ----acum cativa ani ma duc in gradina si vad doua roiuri apropiate asezate in tr-un pom tanar ---ma duc imbracat in sort si maieu si cu o ladita cu 4 rame si cand am bagat peria sa le indrum spre ladita (nu se putea scutura ) sa declansat iadul---alergam ca un tanar sprinten de 20 de ani ,cu toate astea am luat ace fara numar ---ce se intamplase : erau roiuri diferita din familii diferite ,cu mirosuti diferite si ele deja incepuse divergentele  fiind asezate la distanta mica unnul de altul ---eu mai lipseam de acolo 

bucovineanu

Citat din: bmdna din Noiembrie 01, 2015, 12:06:33 PM
. E bine sa le hranesc sau sa le pun numai apa, pentru ca inca nu are cine aduce apa?
Daca exista cules in natura nu e nevoie sa fie hranit roiul. In schimb daca nu exista cules e obligatoriu sa se dea miere sau sirop, deoarece altfel nu au din ce sa faca ceara necesara pentru a construi fagurii. Se stie ca roiul natural are o mare capacitate de a-si construi fagurii in primele 3-5 zile si de aceea nu trebuie ratata aceasta sansa, asigurandu-le hrana necesara.

Kov iulian

Citat din: bio din Octombrie 29, 2015, 07:48:06 PM
Ar insemna ca sunt fricos sau doar prevazator ca port manusi.>??.. ce spune-ti  voi cum procedati,..?>. cum ar fi mai bine..?

Cu manusi ar fi mai bine, desi eu nu prea le folosesc tot timpul ci doar atunci cand sunt ele foarte rele .

Nu e doar problema veninului a alergiilor,  eu am mai patit o chestie ciudata .
Nu am folosit manusi si timp  de  ani de zile albinele m-au intepat cam in acelasi loc in buricele degetelor .

Dupa un timp la 2-3 degete au inceput sa imi iasa la suprafata pielii in buricele degetelor un fel de carne intarita pe o portiune de cativa mm. Am racait cu acul acea carne  si puteam vedea ace de albine (ramasite) .

Acele albinelor sunt niste corpuri straine care raman in pielea omului si nu stiu cat de bine fac avand in vedere ca pot purta pe ele de toate.

De atunci am zis ca voi purta mereu manusi dar am ramas cu zisul .

ciucur

Citat din: bmdna din Noiembrie 01, 2015, 09:18:25 AM
Atunci o sa renunt la fagurele cu puiet. O sa le pun numai faguri artificiali

Eu am folosit doar foite fara a da rama cu puiet sau cladita si a fost bine. Frec peretii lazii cu menta sau cu crema cu miros de lamaita (Abejar sau cum ii spune).
Mi-au cladit minim 4 rame de fiecare roi, cu observatia ca le-am dat sirop. La momentul oportun (cam dupa 5-6 zile), un tratament AV pentru un start cat mai sanatos.
La unul singur  am patit o chestie ce nu mi-o explic. Roiul a fost mare, i-am pus din start 6 rame noi cu ceara proaspat montata, l-am cazat in lada de 12 rame noua.
A doua zi, am fost la stupina si cand i-am pus hranitorul pe podisor am vazut prin gaura cam putine albine. Am zis sa ridic podisorul sa vad de ce, la urdinis era activitate.
Ele incepusera sa cladeasca faguri lipiti direct de podisor in spatiul ramas gol de dupa diafragma. Le-am scuturat, am rupt inceputurile de faguri si l-am inchis. Spre seara cand am vrut sa ii dau sirop in hranitor, se stransesera iar dupa diafragma.
M-am enervat si am lasat lada deschisa fara podisor, fara capac pana s-a lasat intunericul. Cum nu au avut de ce sa mai stea atarnate, au ocupat incet ramele si s-au apucat de treaba. A primit apoi siropul.
Mi-a construit 8 rame si acum a intrat pe 6 rame in iarna.
Oricum, incredibil ce putere de munca are un roi. O familie tare si bine stimulata nu e in stare sa cladeasca cat un roi mediu.

Acum despre NTSM si roi. Stiu pe cineva care era sa moara cand a vrut sa prinda un roi. Roiul s-a pus la inaltime, pe o creanga mai subtire. A pus scara, a urcat pe scara si chiar inainte sa il scuture, s-a rupt crenguta si i-a cazut roiul in cap. A avut noroc ca exista o salvare la 5 minute de casa lui. Acum nu se mai apropie de stupina si in familia respectiva se ocupa tatal lui de albine.
Cand cel in varsta nu va mai putea, vor vinde albinele. Au 50-60 de familii.
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

bmdna

Sa inteleg ca s-a dus sa prinda roiul fara masca? Daca da, a fost o mare greseala. Parerea mea e ca la prins de roi te duci cu masca obligatoriu, manusile pot fi optionale. Daca esti sensibil, atunci si manusile sint obligatorii. La o miscare mai brusca roiul se poate desprinde. Avea proful online un film de prin 2010 sau 2011 cu un roi pe o creanga de salcam. Inaltimea era mica, nu era nevoie de scara, creanga groasa cam de 3 cm. Planul era sa rupa creanga si sa o scuture in stup. Numai ca executia a lasat de dorit. A inceput sa indoaie creanga, incet-incet pana la un momet cand a pocnit. In acel moment roiul s-a desprins si a cazut jos. Pentru ca al nostru professor nu avea masca, o sumedenie de albine s-au dus drept la fata lui. Pe vremea aia inca nu vindea si nu facea reclama la nimic. Filmele sint foarte utile. Mereu e de invatat din ele, ori gasesti chestii bune in ele, ori gasesti chestii care intra la categoria "nu faceti ca ei". De atunci eu am invatat ca nu e bine sa rupi creanga cu roiul. Daca vrei sa fii artist, iei un cleste de curatat copacii si o desprinzi fara socuri. Dar... mai bine o scuturi fara sa o tai.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!