Situatie ciudata?!(Citit de 6780 ori)
Situatie ciudata?! : Septembrie 17, 2015, 09:38:00 a.m.
Salutare!
O vecina mi-a sunat socrul si l-a anuntat ca la hatul ei cu o alta vecina exista un ghem marisor de albine (cat doi pumni) asezat pe jos. Locul se afla la circa 100 de m de stupina mea. Eu unul am mai auzit de roiuri prin copaci, insa pe jos niciodata. Si totusi, roi la vremea asta mi se pare cam ciudat sa fie. Nu am ajuns sa vad. Socrul meu a fost si le-a vazut (de la o distanta de vreo 2-3 metri) si a zis ca i se par a fi albine. A mai patit cineva asa ceva? Oare de ce se intampla fenomenul acesta??
Moinesti - jud. Bacau - 31 de aniRe: Situatie ciudata?! Răspuns #1 : Septembrie 17, 2015, 10:00:04 a.m.
Este posibil sa fie un roi, care a parasit stupul din cauza infestarii masive cu varroa.
Mi s-a intamplat ca cineva sa ma anunte ca exista un roi de albine in iarba si in realitate era un cuib de bondari din aia mici si galbeni.  :smile:Re: Situatie ciudata?! Răspuns #2 : Septembrie 17, 2015, 04:20:33 p.m.
Se poate la o familie cu schimbare linistita ca batrana stupului sa ancerce a scapa asfel ,cu 2 ani an urma si eu am gasit an fata unui stup un pumn de albine pe jos cu o matca batrana ,era la sfarsit de august.Re: Situatie ciudata?! Răspuns #3 : Septembrie 17, 2015, 04:57:30 p.m.
Duminica 13 sept 2015 deci saptamana asta fiul meu a luat din fata stupinei lui un roi din pom.
La pus pe 4 rame cu rezerva, are matca si ieri a vazut oua...???

Se intampla mai rar...asa ceva in septembrie...Re: Situatie ciudata?! Răspuns #4 : Septembrie 17, 2015, 04:59:13 p.m.
Din pacate nu sunt la stupina sa vad eu ce este. Oricum, socrul meu a zis ca cel mai probabil sunt albine. El sustine ca erau adunate in ghem (din ce stiu eu nu mai sunt alte specii care sa se adune in ghem) si ca erau agresive (aveau ace). :D La amiaza a zis ca mai ramasesera cateva care se intorceau si zburau in zona. Maine sper sa mai prind macar una sa vad ce sunt.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de aniRe: Situatie ciudata?! Răspuns #5 : Septembrie 17, 2015, 06:53:22 p.m.
Se poate la o familie cu schimbare linistita ca batrana stupului sa ancerce a scapa asfel ,cu 2 ani an urma si eu am gasit an fata unui stup un pumn de albine pe jos cu o matca batrana ,era la sfarsit de august.

Si eu cred in varianta lui Mihalache---Acum cateva minute a venit la mine un incepator si mi-a spus ca a gasit un roi in curtea silozului de langa mine jos pe beton---probabil din o familie care si-a schimbat matca linistit si cea batrana a plecat din stup cu cateva sute de albine,mai ales ca azi la mine au fost 35 gr.---deci a fost un roi de schimbare linistita sa zic asa  :)Re: Situatie ciudata?! Răspuns #6 : Septembrie 18, 2015, 02:40:13 p.m.
Să nu fie un stup bolnav care a părăsit vechea locație din cauza varoua sau locă. Dacă îl păstrezi trateaza-l. E esențial să te grăbești.
0744999989, 0721778887
Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.Re: Situatie ciudata?! Răspuns #7 : Septembrie 18, 2015, 02:57:03 p.m.
.

[/quote]
-probabil din o familie care si-a schimbat matca linistit si cea batrana a plecat din stup cu cateva sute de albine,mai ales ca azi la mine au fost 35 gr.---deci a fost un roi de schimbare linistita sa zic asa  :)
[/quote]
... sunt curios de aşa ceva fiind că nic când n-am întâlnit ăn practică ţi în literatură să plece un roi  în timpul schimbării liniştite? În timpul SL înainte ca matca să ieasă din botcă albinele ucid matca bătrână.
Schimb. liniştit se petrece,în general, din cauză că matca bătrână are un defect şi nici decum nu poate să conducă un roi după ea. Dar asta e doar părerea mea!
Bucovină plai de munte, zâna mea cu stea ân frunte...Re: Situatie ciudata?! Răspuns #8 : Septembrie 18, 2015, 03:23:23 p.m.
Nici eu nu am intalnit si nici nu am auzit ca in urma schimbarii linistite a reginei, stupul sa roiasca.
Cred ca mai degraba albinele au parasit stupul din cauza infestarii cu varoa sau  in urma infestarii cu molia cerii.Re: Situatie ciudata?! Răspuns #9 : Septembrie 18, 2015, 05:27:20 p.m.
.

... sunt curios de aşa ceva fiind că nic când n-am întâlnit ăn practică ţi în literatură să plece un roi  în timpul schimbării liniştite? În timpul SL înainte ca matca să ieasă din botcă albinele ucid matca bătrână.
Schimb. liniştit se petrece,în general, din cauză că matca bătrână are un defect şi nici decum nu poate să conducă un roi după ea. Dar asta e doar părerea mea!

Domnule Arcadie, matca batrana nu este ucisa intotdeauna la SL. Eu am intalnit in literatura ca matca batrana poate ramane impreuna cu cea tanara pana tarziu in toamna. Am si avut un astfel de caz anul trecut cand matca batrana a trait si a ouat in acelasi stup cu matca tanara pana mult timp. Nici nu stiu cand a murit pentru ca la ultima vizita din octombrie inca mai era... .

Dar nici eu nu am auzit la SL sa plece matca batrana cu un roi. Nu vreau sa spun ca nu se poate, dar eu nu am citit si nu am auzit ...
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!Re: Situatie ciudata?! Răspuns #10 : Septembrie 18, 2015, 06:25:05 p.m.
Am avut caz cand o familie voia sa-si schimbe matca linistit---avea 4-5 botci ---intre timp a eclozat un numar mare de albine (nu-mi amintesc in ce perioada a veri) si a roit cu matca batrana(Am vazut roirea) asta a fost in acel moment concluzia la care am ajuns

A am avut o familie care si-a pastrat cele doua matci (SL) pana in martie anul urmator ---ACESTE SITUATII NU LE-AM CITIT DIN CARTI
Respect si parerea celor care au postat mai susRe: Situatie ciudata?! Răspuns #11 : Septembrie 18, 2015, 07:27:07 p.m.
Se intampla ca atunci cand o regina este neputincioasa albinele sa incerce sa o schimbe si in cele din urma sa ajunga la roi. Dar acest lucru se poate intampla in plin sezon activ, in perioada roitului.
Ori acum suntem in a doua decada a lui septembrie si vremea roiurilor a trecut demult.Re: Situatie ciudata?! Răspuns #12 : Septembrie 18, 2015, 10:32:14 p.m.
Fiind în plin de acord cu observaţiile şi părerile D-ră aş mai adauga că comportarea familiilor în timpul SL mai este dictată şi de rasa de albini. De exemplu rasa rusă sudică, cipriotă poate avea mai multe mătci în fam.
Bucovină plai de munte, zâna mea cu stea ân frunte...Re: Situatie ciudata?! Răspuns #13 : Septembrie 18, 2015, 11:48:52 p.m.
Eu am cules ptr cineva un roi,acum 2 ani,la sfarsitul lui septembrie.Au roit din cauza la varooa.am gasit si anul trecut in capacul la o roinita acasa un roiulet cu vreo 500 de albine si cu matca in luna octombrie.cel de la care am crezut ca a plecat a pierdut 3 \4 din efectiv asta iarna.TRATEAZA_L URGENT.Re: Situatie ciudata?! Răspuns #14 : Septembrie 19, 2015, 07:13:45 a.m.
Se intampla ca atunci cand o regina este neputincioasa albinele sa incerce sa o schimbe si in cele din urma sa ajunga la roi. Dar acest lucru se poate intampla in plin sezon activ, in perioada roitului.
Ori acum suntem in a doua decada a lui septembrie si vremea roiurilor a trecut demult.

  Chiar anul asta. o familie cu matca de 3 ani a facut cateva botci si ma gandeeam ca schimba matca. M-am trezit cu un roi frumos, cu matca batrana (ca a inceput din a doua zi sa oua). Era insa in sezonul de roire. Curios, asteptam ca matca sa fie schimbata ulterior, in roi. N-a schimbat-o, ba acum are mai mult puiet decat altii cu regine tinere.
  Roi la vremea asta este o anomalie, nu poate fi natural. E clar ca ceva nu le-a convenit in familia mama. Mai sunt cazuri cand la schimbare linistita matca batrana sa fuga de teama celei noi , sa iasa din stup si sa zboare in apropiere, unde sa fie insotita de un pumn de albine din garda ei. Dar asta nu e un roi propriuzis iar acele albine o parasesc treptat in 2-3 zile daca ramane in loc deschis, dar pot sa stea si o luna, daca gasesc un loc adapostit, cum ar fi sub un capac de stup. Am avut si cazuri cand o matca mi-a zburat de pe fagur si am pierdut-o. Dupa cateva ore am gasit-o fie intr-un pom apropiat fie pe sol, inconjurata de un pumn de albine. In cazul asta si familia este nelinistita ca nu are alta matca si chiar poti vedea o circulatie de la stup la 'roisor' si invers.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)