INSECTE POLENIZATOARE

 • 20 replies
 • 3479 views
*

Offline MOTANUL

 • *****
 • 1474
Re: INSECTE POLENIZATOARE
« Răspuns #15 : Aprilie 16, 2017, 09:46:25 p.m. »
Cea mai frumoasa insecta polenizatoare.
Un pic mai mare ca o albina, neagra cu pufisor alb si aripile cu o tenta transparent-albastra. (foarte rara - am vazut o singura data).

*

Offline MOTANUL

 • *****
 • 1474
Re: INSECTE POLENIZATOARE
« Răspuns #16 : Aprilie 16, 2017, 09:49:22 p.m. »
Asemanatoare cu o albina (avea si polen pe picioruse) - dar in miniatura. Cam 25% dintr-o albina.

*

Offline MOTANUL

 • *****
 • 1474
Re: INSECTE POLENIZATOARE
« Răspuns #17 : Aprilie 16, 2017, 09:50:51 p.m. »
Asemanatoare cu o albina (avea si polen pe picioruse) - dar in miniatura. Cam 50% dintr-o albina. (apare si o albina domestica la un moment dat pentru comparatie).

*

Offline MOTANUL

 • *****
 • 1474
Re: INSECTE POLENIZATOARE
« Răspuns #18 : Aprilie 16, 2017, 09:54:03 p.m. »
De dimensiunile unui tantar aproximativ.


*

Offline stefan1

 • ********
 • 6239
 • Sibiu - 1953
Re: INSECTE POLENIZATOARE
« Răspuns #19 : Aprilie 19, 2017, 06:32:09 a.m. »
 Insecta de pe floarea rosie.
 Se numeste, probabil, Melecta albifrons.
 Este o specie de albina-cuc, adica o albina care paraziteaza speciile de Anthophora (in germana Pelzbienen, adica albine cu blana, deoarece au pilozitate mare).
 Se intalneste destul de raspandita in Europa, unde se intalneste specia Anthophora plumpies, dar poate parazita si A. plagiata sau A. fulvistarsis.
 Scoate o generatie/an. Este observata in zbor doar in aprilie pana la sfarsitul lui mai masculii si aprilie pana la sfarsitul lui iunie, femelele. Se hranesc cu nectarul diferitelr flori de primavara. Nu au aparat de strans polenul, deoarece nu-si cresc ele puii si nici nu au cuiburi. Se intalnesc in zonele unde au cuiburile speciile parazitate, cautand momentul cand pot itra in cuiburile acestora. Depun cate un ou in celula albinelor Anthophora, putin inainte ca aceasta sa 'capaceasca cu pamant celula sau chiar dupa ce a inchis-o. Cu posteriorul ascutit strapunge peretele celulei si depune acolo un ou, apoi acopera din nou gaura facuta. Ocazional mai este surprinsa de gazda si au loc ceva lupte. Din ou iese repede larva, care consuma intai oul gazdei sau larva acesteiadaca oul a eclozat. Pe urma consuma tot polenul si nectarul pus de gazda in celula. Ierneaza in celula, in stare de imago (adult). Doar la inceputul lui aprilie ies din cuib si rapid se imperecheaza. Masculii mor pana la sfarsitul lui mai, iar femelele mai pot trai o luna pana reusesc sa depuna ouale in celulele albinelor solitare amintite.
  S-ar putea sa fie si alta specie de Melecta, ex Melecta luctosa, cam cu acelasi ciclu de viata, dar aceasta paraziteaza alte specii de Anthophora :  Anthophora aestivalis, Anthophora crinipes, Anthophora plagiata sau Anthophora retusa.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

*

Offline MOTANUL

 • *****
 • 1474
Re: INSECTE POLENIZATOARE
« Răspuns #20 : Aprilie 19, 2017, 12:18:55 p.m. »
Multumesc pentru raspuns.

Musca e pozata in padurea Snagov (spatiu protejat). Acolo albinele sunt exceptia - din 10 insecte polenizatoare maxim una e albina. Daca faceam poze acolo nu mai terminam... Sunt si gandaci / muste / fluturi (coleoptere / diptere / Lepidoptere) de nu se mai termina.
Restul sunt facute la parinti in curte unde albinele sunt majoritare (7 sunt albine din 10 insecte). Chiar daca pădurea e aproape sunt multi apicultori. Eu am pozat cateva din insectele care apar pe langa albinele de pe pomi in curte.

M-am uitat pe pozele cu Melecta albifrons (albina cuc) si clar corespunde cu insecta de pe floarea rosie.

In schimb am dat cautare cu Melecta si nu prea am gasit corespondent la insecta neagra cu aripi albastre. (sunt asemanari - dar si deosebiri). Poate fi o subspecie mai rara de Melecta. Xilocopa  tot asa - are si asemanari si deosebiri. Poate fi - dar cea pozata e doar un pic mai mare ca o albina si are perisori albi (Xilopa e mult mai mare si e neagra total).

Si albinutele mici cu polen ce sunt? (25% respectiv 50% din dimensiunea unei albine domestice)
Ar putea fi? http://www.daunatori.info/05/albinele-din-familia-megachile-sp/
« Ultima Modificare: Aprilie 19, 2017, 12:39:07 p.m. de MOTANUL »