INSECTE POLENIZATOARE(Citit de 3455 ori)
INSECTE POLENIZATOARE : Iunie 09, 2015, 10:42:22 p.m.
Am mai multe plante melifere si am studiat un pic insectele melifere;
Am identificat:
- albina domestica
- albina salbatica
- bondar

Ma roate curiozitatea cu alte 2:
 - una arata ca o albina (f. putin mai mare ca dimensiuni - singura diferenta notabila este ca are antenele mult mai lungi)
Nici una din poze nu a iesit ca aveam doar telefonul
- o insecta asemanatoare ca stil de zbor cu pasarea colibri; dar fara sa fie pasare colibri (la asta a iesit unul din cele 3 filmulete un pic izibil)

https://goo.gl/photos/koQL3rTZn8getZyD8

https://goo.gl/photos/i4rcz8Wd7Xba9KSF6

PS: sa-mi spuneti daca se vad filmuletele sau nuRe: INSECTE POLENIZATOARE Răspuns #1 : Aprilie 02, 2017, 04:13:55 p.m.
E plin de aceste insecte si la Cernica - dar mai ales la Snagov. Am vazut in casa unui locuitor din Snagov care avea acoperisul facut din baloti de trestie - sute de astfel de muste-albine. Intrau in lungul trestiei si aveau casuta acolo. (Nu am avut inspiratie sa fac poze - pozele sunt luate de pe net).

Pentru cine vrea mai multe detalii sa caute:
- muste-albina
- Bombyliidae (order Diptera)

https://en.wikipedia.org/wiki/Bombyliidae

Desi adultii se hranesc cu nectar si polen - larvele paraziteaza alte insecte (sunt muste de fapt). Doar mimeaza aspectul albinei si bondarului. Proprietarul spunea ca inteapa mai rau ca o albina - dar am mari dubii  :P :P
Chiar o sa incerc cu proxima ocazie.  :bzz:Re: INSECTE POLENIZATOARE Răspuns #2 : Aprilie 03, 2017, 05:07:15 a.m.
  Daca e vorba de insecta din poza, sigur este inofensiva. Eu totusi ma indoiesc ca ele intra in acele trestii din acoperis, pentru ca este o specie parazitara care nu isi face cuiburi. Depune ouale din zbor in apropierea intrarilor in cuiburile unor albine salbatice solitare sau a unor viespi. Ouale sunt relativ mari (cca 0,5 mm lungime) ca un mic bob de orez (mai galbui) iar lavele care ies sunt foarte mobile si intra singure in cuibul albinei-gazda, unde mananca atat hrana cat si larva respectivei gazde. Ierneaza ca pupa si primavara prin martie devine adult si se intalneste la zbor si pe flori pana prin iunie.
  Probabil ce ai vazut ca intra in acele trestii sunt albine solitare, gazda fara voie a acestei specii.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)Re: INSECTE POLENIZATOARE Răspuns #3 : Aprilie 03, 2017, 06:04:39 a.m.
  Vezi de exemplu genul Megachile.

  Vezi si cum se fac casute pentru albinele-mason sau albinele-croitor:

  http://agrointel.ro/55662/casuta-pentru-insecte-cum-se-construieste-si-la-ce-foloseste-in-gradina/
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)Re: INSECTE POLENIZATOARE Răspuns #4 : Aprilie 03, 2017, 03:59:56 p.m.
Daca mai ajung pe acolo vreodată o sa fac poze. Nu prea stau la poze ca albinele (sunt mult mai sperioase). Acolo la acoperiș erau puzderie si ar fi mai ușor de fotografiat.

Am vrut sa-i arat una fratelui meu la el in curte si fugea de manca pământul. Pe florile albe ii vezi imediat trompa aia lunga si nu ai cum sa o confunzi. Acolo la trestie - doar intrau si ieșeau (deci nu e exclus sa o confund).
Doar ca tipul de zbor la punct fix si restul asemănărilor m-au făcut sa o consider musca-albina.Re: INSECTE POLENIZATOARE Răspuns #5 : Aprilie 04, 2017, 02:24:36 a.m.
  Intr-adevare  zborul la punct fix e caracteristic si acestei specii. Masculii sunt teritoriali si 'patruleaza' in zonele unde femelele pot depune ponta si probabil de aceea le-ai vazut acolo unde albine salbatice intrau in acele cuiburi din tuburile de trestie. Dar nu intrau mustele-albine de care ai vorbit.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)Re: INSECTE POLENIZATOARE Răspuns #6 : Aprilie 09, 2017, 05:52:57 p.m.
M-am grabit cu mustele  :D. Am vazut muste-albine pe florile copacilor si la Snagov si la Cernica. (cu trompețica calare pe flori după nectar). Dar o zbughiesc repede si e greu sa le faci poza.

Si m-am grabit sa cred ca si cele din trestie sunt la fel.
Sunt cel putin 2 specii diferite - unele par albine salbatice; (mai mici decat cele domestice - maxim 60-70%).

Dar am mari dubii ca sunt albine salbatice ca nu intrau 2 in aceeasi trestie (intrau disipate in locuri diferite).
De ce am rezerve sa spun ca sunt albine salbatice (am gasit intr-o scorbura in bucegi si alea aveau intrare - adica toate intrau si ieseau prin acelasi loc in buturuga). Ca albinele domestice. Astea pareau solitare. Era fiecare cu trestia ei (cat mai mica sa nu poata sa intre un bondar dupa ele).

A doua specie seamana mult cu musca-albina si e mai mica decat un bondar (nu sta la punct fix). Mai mocofan din fire si am putut sa-l iau de aripioare fara sa pateasca ceva si sa-i fac poze. Dar se tot misca si pozele au iesit neclare.Re: INSECTE POLENIZATOARE Răspuns #7 : Aprilie 10, 2017, 06:42:03 a.m.
  Niste poze excelente! Ai gasit un loc grozav unde pot cuibari albinele solitare numite 'albine mason' (zidar) ca ai vazut ca zidesc cu pamant peretii dintre celule si intrarea in cuib.
  Spui ca de ce intra in cuib doar o singura albina. Sunt albine solitare, in cuib nu intra nici masculul, numai femela.
  Aproape sigur sunt o specie de Osmia, poate Osmia cornuta (are sub ochi doua cornite putin vizibile din cauza parului, cu care indeasa polenul bagat in celula unde depune apoi si ceva nectar si un ou.
  In poza se vad multe fire de trestie infundate cu pamant. Acolo probabil indivizii care au iernat inca nu au iesit (femelele ies cu 2-3 saptamani mai tarziu decat masculii) sau au murit in timpul iernii (au si unii daunatori).
  Sunt si albine-cuc, oarecum asemanatoare cu Osmia, care depun ouale in celulele de Osmia, dupa ce aceasta a umplut-o de provizii si a depus propriul ou. Operatiunea are loc rapid, in perioada cand gazda incepe sa 'capaceasca' intrarea in celula.
  Masculii sunt mai mici decat femelele si 'patruleaza' in zonele unde urmeaza sa eclozioneze femelele, cu care se imperecheaza imediat. Acolo patruleaza si albinele-cuc. Sunt mai multe specii de Osmia. Asemanatoare ar mai fi Osmia bicolor (dar aceasta desi are aceeasi coloratie este ceva mai mica si face cuiburile in cochilii de melci pe care le inchid cu doi pereti de pamant intre care baga resturi vegetale, iar cochilia o acopere la fel cu resturi vegetale) si Osmia rufa.
  Ca semne de deosebire intre O. cornuta si O. rufa mentionez:
 - pe frunte, masculii de cornuta au pilozitate alba iar rufa par galbui.
 - femelele au mai multe deosebiri:
   - cornuta pe torace are par negru, iar rufa par brun-rosu
   - abdomenul la cornuta este cu par rosu-aprins iar la rufa pe primele inele este par brun-roscat iar pe ultimele  - negru.
   - pe burta cornuta are par ruginiu iar rufa - galben.

  Si niste poze foarte faine:
  https://beesinafrenchgarden.wordpress.com/category/osmia/
 
« Ultima Modificare: Aprilie 10, 2017, 06:55:38 a.m. de stefan1 »
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)Re: INSECTE POLENIZATOARE Răspuns #8 : Aprilie 10, 2017, 01:58:23 p.m.
Se leaga lucrurile. Proprietarul casei a spus ca a gasit polen si camarute in trestie.
Cea tinuta de aripi pare osmia (femela) - acum ca am vazut si pozele. Nu e sigur musca ca aia are capul si ochii mici raportat la corp si abdomen. Ori asta are capul si ochii bine proportionati (un pic mai mare ca un trântor este).

Din ce remarc, la specia asta lucrurile sunt pe dos comparativ cu albinele domestice. Femela e cea mare (de dimensiunile unui trantore) si masculii sunt aia mici.

Cele mici e greu de spus ce sunt (albine mason, albine solitare, albine cuc - sau pur si simplu masculii speciei Osmia).
E deja nevoie de un microscop pentru detalii de o asemenea finete.

Macroscopic aratau ca niste albine mai mici (unele aproape identice - dar mai mici; altele mai mici ca o albina domestica + cu fire de par rosiatic si pe segmentele abdominale). Niste albine mai mici si mai paroase.
« Ultima Modificare: Aprilie 10, 2017, 02:05:27 p.m. de MOTANUL »Re: INSECTE POLENIZATOARE Răspuns #9 : Aprilie 11, 2017, 09:07:57 a.m.
  In mod sigur acolo si-au gasit cuibul mai multe specii de albine salbatice. Ar fi fain si daca ai face un videoclip, ca in perioada asta de primavara acolo e activitate intensa.
  Vezi ca albinele Osmia au ac, dar nu sunt agresive, doar la ananghie inteapa.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)Re: INSECTE POLENIZATOARE Răspuns #10 : Aprilie 11, 2017, 10:35:59 a.m.
Nu se vede mare lucru pe filmulet - de asta nu l-am pus; Activitatea era intensa dar disipata pe toate trestiile si pe toata lungimea.
http://goo.gl/photos/thWHpLWouJBiZVTq8

Ref. la intepatura iar se confirma (a zis ca daca il tii in mana nu te inteapa - dar daca il zgudui sau ii faci ceva atunci inteapa).
Si a zis ca intepatura e mai puternica decat o intepatura de albina. Doar ca trebuie sa o cauti cu lumanarea...

Sper ca se vede filmulRe: INSECTE POLENIZATOARE Răspuns #11 : Aprilie 12, 2017, 01:14:06 a.m.
  Intr-adevar este activitate interesanta, dar filmarea pierde din culoare si detalii. Probabil cu o aparatura speciala s-ar putea vedea mai mult. In ce localitate este?
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)Re: INSECTE POLENIZATOARE Răspuns #12 : Aprilie 12, 2017, 08:36:58 a.m.
Snagov. Aveam doar telefonul la mine. Probabil cu apart foto ar fi iesit si pozele si filmuletul mai bine.Re: INSECTE POLENIZATOARE Răspuns #13 : Aprilie 16, 2017, 09:35:52 p.m.
Sarbatori fericite!

Musca AlbinaRe: INSECTE POLENIZATOARE Răspuns #14 : Aprilie 16, 2017, 09:44:33 p.m.
Nu are nicio legatura cu albinele cred (un pic mai mica - dar diferita mult in rest)