Albinele si rolul lor in ecosistemul padurii ( Nicola Bradbear )

  • 1 replies
  • 1757 views
*

Offline Kov iulian

  • ********
  • 3782
  • IALOMITA - 37 ani
Am descoperit o carte, problema e ca e in engleza si trebuie tradusa cumva.
In ea se prezinta cu lux de amanunte si statistici rolul albinei in ecosistem.

Avem o lege a apiculturii ( aflata acum in discutii) in care  articolul Art 1 spune
Citat
Art. 1
(1) Obiectul prezentei legi il constituie crearea cadrului legal privind reglementarea activitatii apicole in scopul protejarii albinelor.
(2) Cresterea albinelor este o indeletnicire traditionala a populatiei si constituie, prin rolul sau economic, ecologic si social, o parte a avutiei nationale.
Care o fi acel rol, economic si ecologic nimeni nu stie, sau nu vrea sa stie. Nu este prezentat in lege
Nimeni nu investeste timp sau bani in descoperirea acelui rol si afisarea lui pe banere in fiecare directie agricola.

In schimb in directiile agricole intalnim tot felul reclame comerciale la pesticide.
Ai crede ca interesul pentru protejarea unei avutii nationale ar trebui sa fie mai mare decat cel comercial al unor firme din afara tarii.
Citat
Albinele si rolul lor in ecosistemul padurii ( Nicola Bradbear )

Un ghid al serviciilor/produselor oferite de catre familia de albine si recoltarea sustenabila, procesarea si marketing-ul acestor produse.

www.fao.org/docrep/012/i0842e/i0842e00.HTM

Din ea am tradus acel citat care il tot pun pe aici: ( pe atunci nu stiam ca e carte am gasit doar un link a unei pagini din ea)

Citat
„ Valoarea economica a polenizarii in Europa de Vest este estimata a fi de 30-50 ori mai mare decat valoarea mierii, si a celorlalte produse apicole ale stupului . În Africa, aceasta valoare este uneori estimata a fi si de 100 de ori mai mare decat valoarea de recoltei de miere, în functie de tipul de cultura.
Într-o tara ca Danemarca, aproximativ 3.000 de tone de miere este recoltata în fiecare an, ea are o valoare de 60 de milioane DKK ( aproximativ 7,6 milioane € ). Cu toate acestea, valoarea semintelor oleaginoase, fructelor si fructelor de padure create prin munca de polenizare a albinelor este estimata a fi între 1.600 si 3.000 de milioane DKK, echivalentul a 200 - 400 de milioane €.”

Aici se descarca: ftp://ftp.fao.org/docrep/fao/012/i0842e/i0842e00.pdf

Observati va rog pe ce site se gaseste aceasta carte.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Organiza%C8%9Bia_pentru_Alimenta%C8%9Bie_%C8%99i_Agricultur%C4%83
Citat
Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO - Food and Agriculture Organization of the United Nations) [1] este o agenție specializată a Organizației Națiunilor Unite, cu sediul la Roma, al cărei scop principal este eliminarea foametei pe scară mondială, îmbunătățirea alimentației, prin coordonarea activităților guvernelor în domeniul agriculturii, silviculturii și în industria piscicolă. De asemenea FAO vine în sprijinul țărilor prin programe de cercetare, specializare, dezvoltare și aplicații practice și acordă ajutor în cazuri de dezastru.

*

Offline bmdna

  • ****
  • 729
  • Piatra Neamt
Re: Albinele si rolul lor in ecosistemul padurii ( Nicola Bradbear )
« Răspuns #1 : Iunie 06, 2015, 10:33:36 p.m. »
Eu inteleg ca legea vrea sa protejeze albinele de stupar si mai vrea sa introduca niste avantaje pentru unii, ca la noi. De restul amenintarilor nu-si bate nimeni capul.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!